Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A férfi szereti az ő feleségét
  2018-04-03 18:32:36, kedd
 
  4. A férfi szereti az ő feleségét


Az evolúció-alapú pszichológiának van egy jó és egy rossz híre. A jó hír: a férfi és a nő arra rendeltetett, hogy szerelembe essenek. A rossz: arra viszont nem, hogy meg is maradjanak benne. Való igaz. A pszichológusok szerint olyan erős bennünk a hajlam a szerelemből való kiesésre, hogy egy aranylakodalmat ugyanolyan szenzációnak kell tekintenünk, mint egy két lábon járó kutyát. Ne kezdjük el ítélgetni, milyen is volt az a házasság, inkább csodáljuk, hogy egyáltalán eljutottak eddig.
A statisztika éppígy tud jó és rossz hírrel szolgálni. A jó hír: Amerikában a válások száma erősen csökkent. Arossz: azért csökkent, mert rengetegen vannak, akik már össze sem házasodnak... Együtt élnek egy ideig, aztán szakítanak. Ezzel együtt a válások száma azoknak a körében, akik mégis összeházasodnak, közel 50 százalék.
A házasság intézménye veszített népszerűségéből, amit azzal lehet magyarázni, hogy szem elől tévesztettük a szeretet keresztyén értelmezését. Az embereket házasságkötésükkor önző indokok vezérlik; egyesek gyerekeket akarnak, mások olyan személyt, aki gondoskodik róluk, némelyek csak állandó szexuális partner után kutatnak, esetleg magányosságukra keresnek gyógyírt - az egocentrizmus túl sok udvarlás és házasság mozgatórugója. Mellékes az is, hogy ez buja éroszban vagy a hagyományos házasság-kínálta előnyök utáni vágy formájában jelenik meg, mindenképpen az önös érdekek irányítanak; márpedig az önszeretet képtelen hosszú ideig fenntartani egy házasságot.
A házasságok nagy része forró románcként indul, és hűvös megállapodásokba torkollik. Teljesen mindegy, hogy egy idealizált románcban a "biztosíték" kis vagy nagy teljesítményű, ha egyszer belobban, azt gondoljuk, a többi már megy magától. A románcban a világ legvonzóbb személyére találunk rá - vagy legalábbis a számunkra elérhető "felhozatal" legvonzóbb személyére -, a "velünk egyívásúak" közül a legvonzóbbra. Egy férfinál a vonzalom gyakran a nő fizikai megjelenésénél kezdődik. Egy nő ellenben inkább azt kutatja, mi az, amit a férfi biztosítani tud. Jó jel, ha szép autója van, és még jobb, ha már fiatal korában jó állással és saját irodával rendelkezik. Fontos a kedvesség és az érzékenység is, mert azt sejtetik, hogy a férfiból jó apa válik, aki "kéznél lesz" hosszú időn át.
Mind a férfiak, mind pedig a nők szeretnek olyan életvidám, kellemes személlyel együtt lenni, aki figyel rájuk.
("Nem fogod elhinni! Lenyűgözőnek tart engem!") A vonzalom és figyelem jelzései mindig meleg izgalommal töltenek el bennünket, mikor kedvesünk a közelünkben van. Szép és romantikus közös életről álmodozunk.
Egy idő után azonban a romantika - vagy még inkább a rajongó elvakultság - tüze kisebb lángon kezd égni. A szeretett személy erényei megszokottá, rossz tulajdonságai egyre zavaróbbá válnak. Még a legjobb zene is - legyen az egy Mozart-szonáta, vagy közkedvelt sláger - fáraszthat, ha ezer egymást követő nap csak azt hallgatjuk. Ugyanígy még a legkiválóbb házastárs is kiszámíthatóvá, sőt unalmassá válhat: erősségei annyira ismerősek, gyengeségei annyira szembeszökőek lettek már. Az évek múlásával pedig mindannyian ráncosak, színtelenek és petyhüdtek leszünk. Kérdés, hogy ekkor mit lépünk? Ha házasságunkat egyedül a romantikára alapoztuk, akkor az érzések elhalványultával a házasság válságba jut. Vannak olyanok, akik már ekkor a válást fontolgatják. A romantikát azonban felválthatja egy megállapodáskötés is.
A megállapodásban a két felet közös megegyezésen alapuló és előnyökkel kecsegtető kapcsolat tartja össze. A férj és a feleség két egyenlő, autonóm, önmegvalósító egyed, a köztük lévő viszony pedig megállapodásokra épül.
Mindkét fél azt adja, ami neki jólesik, és azt kapja, amit meg tud szerezni. A szerepeket nem osztják ki előre, ezért mindenről tárgyalni kell. A férj és a feleség is letesz valamit az asztalra, és elvárja, hogy ezért kapjon valamit cserébe. Ha keresettel, élelemmel, házimunkával vagy kedveskedéssel mindketten hozzájárulnak a másik boldogságához, akkor várhatnak valamit viszonzásul.
Tűnhet egy megállapodás elfogadható megoldásnak, mégis, ha egy házasság idáig jut, minden pillanatban beüthet a hűtlenség és a válás - hiszen nem érdemes többé hűségesnek lenni, ha a házastárs nem tud olyan vonzó és érdekes maradni, mint amilyen egykor volt. Nem érdemes a házasságot tovább folytatni, ha már a megállapodás, az egyezség sem kielégítő. Amikor a férj vagy a feleség arra a gondolatra jut, hogy a házasság egy ideje már több áldozattal jár, mint előnnyel; amikor az egyik fél megoldhatónak találja egy "nagyobb kaliberű" házastárs megszerzését, felvetődik a válás lehetősége. Vannak olyan üzletemberek, akik kb. tízévenként fiatalabbra cserélik le aktuális feleségüket. J. Paul Getty, a többször elvált olajmágnás mondta: "Csak az tud egy nővel hosszú távon együtt maradni, aki az üzleti életben megbukik".

Gyötrelmeink

A fent említett problémák is abban gyökereznek, hogy megfeledkeztünk a szeretet keresztyén értelmezéséről. Mind a romantikán, mind a megállapodásokon alapuló házassági modell lehet a szeretet önző megnyilvánulása. Az előzőben az érzékiség öröme, az utóbbiban a felszabadultság és biztonság rejtettebb öröme utáni vágy dominál. Mindkét modellben a férj és a feleség is azt reméli, hogy amire vágynak, azt egy másik személy megadja majd nekik. Tehát azokat is, akik romantikus házasságról ábrándoznak, s akik egy ésszerű megállapodás után áhítoznak, egyaránt vezetheti az önimádat, ami pedig nem tud egy házasságot megtartani.
Egy egészséges házasságban megtalálható a szeretet mindhárom arculata, amelyeket a görög agapé, filia és érosz szavakkal jelölünk. Az agapé az az önzetlen, önfeláldozó, krisztusi szeretet, amely irányulhat idegenre, szomszédra, ellenségre, barátra, gyermekre vagy házastársra. A filia olyasfajta vonzalom, amelyet egy nagyon jó barátunk iránt érzünk, akit humora, intelligenciája, személyisége, életfelfogása miatt szeretünk és tisztelünk, vagy éppen azért, mert érdeklődési körünk, képességeink nagyon hasonlóak. Az érosz a romantikus, érzéki szerelmet jelenti, amikor már az érintkezés puszta gondolatára is bizseregni kezdenek az ajkak és az ujjhegyek. A házasság akkor erősödik és virágzik, ha a szeretetnek ez a három megnyilvánulása együttesen van jelen. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: megállapodásokon, megállapodásokba, elhalványultával, megállapodásokra, felszabadultság, aranylakodalmat, összeházasodnak, megnyilvánulása, megállapodásban, megfeledkeztünk, népszerűségéből, magányosságukra, intelligenciája, pszichológiának, kedveskedéssel, megjelenésénél, kiszámíthatóvá, értelmezéséről, pszichológusok, mozgatórugója, boldogságához, egocentrizmus, hozzájárulnak, szembeszökőek, tulajdonságai, életfelfogása, teljesítményű, önmegvalósító, házasságunkat, megoldhatónak, lenyűgözőnek, rendeltetett, házimunkával, szenzációnak, megszerzését, gyötrelmeink, férfi szereti, evolúció-alapú pszichológiának, rossz híre, pszichológusok szerint, szerelemből való, aranylakodalmat ugyanolyan, statisztika éppígy, válások száma, házasság intézménye, szeretet keresztyén, hagyományos házasság-kínálta, önös érdekek, önszeretet képtelen, házasságok nagy, idealizált románcban, világ legvonzóbb, Paul Getty,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Csak a fogyatkozás látható  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Nem tudhatod  Png fotel  Még csak most kezdődik a nap  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png telefon  Sokan azt tartják  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Hiányzik  Facebookon kaptam  Szép estét  Kerüld el az evangélium örömén...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Png csokor  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Paul David Tripp Április 21  Még csak most kezdődik a nap  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Alázat  Png cica  Reggel van  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Kellemes délutánt kívánok  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Neked tudnod kell  Az engedelmesség miért nem vál...  A másik dolog,  Egy hatékony szolga  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Reggel van  Adakozás  Esti kép  Akarat  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét  Nem számIt  Kerüld el az evangélium örömén...  A jó emberek mindig szépek mar...  Hazára minden embernek szükség...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Garai Gábor - Takarítás  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Esti kép  Tavaszi kép  képre írva  Éretlen vers  Neked tudnod kell  Png fotel  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
férfi szereti, evolúció-alapú pszichológiának, rossz híre, pszichológusok szerint, szerelemből való, aranylakodalmat ugyanolyan, statisztika éppígy, válások száma, házasság intézménye, szeretet keresztyén, hagyományos házasság-kínálta, önös érdekek, önszeretet képtelen, házasságok nagy, idealizált románcban, világ legvonzóbb, számunkra elérhető, vonzalom gyakran, férfi biztosítani, romantika &#8211, rajongó elvakultság, szeretett személy, legjobb zene, legkiválóbb házastárs, évek múlásával, romantikára alapoztuk, érzések elhalványultával, házasság válságba, válást fontolgatják, romantikát azonban, köztük lévő, másik boldogságához, megállapodás elfogadható, házasság idáig, válás &#8211, házasságot tovább, férj vagy, feleség arra, válás lehetősége, többször elvált, nővel hosszú, üzleti életben, fent említett, megállapodásokon alapuló, szeretet önző, érzékiség öröme, másik személy, ésszerű megállapodás, házasságot megtartani, egészséges házasságban, szeretet mindhárom, görög agapé, filia olyasfajta, érintkezés puszta, házasság akkor, három megnyilvánulása, megállapodásokon, megállapodásokba, elhalványultával, megállapodásokra, felszabadultság, aranylakodalmat, összeházasodnak, megnyilvánulása, megállapodásban, megfeledkeztünk, népszerűségéből, magányosságukra, intelligenciája, pszichológiának, kedveskedéssel, megjelenésénél, kiszámíthatóvá, értelmezéséről, pszichológusok, mozgatórugója, boldogságához, egocentrizmus, hozzájárulnak, szembeszökőek, tulajdonságai, életfelfogása, teljesítményű, önmegvalósító, házasságunkat, megoldhatónak, lenyűgözőnek, rendeltetett, házimunkával, szenzációnak, megszerzését, gyötrelmeink, legvonzóbbra, személyisége, megtalálható, értelmezését, tévesztettük, fontolgatják, felválthatja, megegyezésen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4932
  • e Hét: 27576
  • e Hónap: 56888
  • e Év: 244690
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.