Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A munka értelmezése a reneszánsz és a reformáció korában
  2018-06-01 16:57:58, péntek
 
  A munka értelmezése a reneszánsz és a reformáció korában


A reneszánsz korában élő keresztyéneknek világosabb látásuk volt Istenről, következésképpen a munkáról is másként vélekedtek. Isten az ő szemükben egy kozmikus kézművesmester volt, és nem egyfajta passzív, távolba vesző értelem. Leginkább azzal mutatta meg bölcsességét és hatalmát, hogy megteremtette a világmindenséget. A reneszánsz gondolkodók Istent "az isteni kézművesnek", "a legfőbb teremtőnek", "a leghatalmasabb építésznek" nevezték. Ennek eredményeképpen az elmélkedésen kívül nagyra becsülték a kézművességet, az ipart, a profitszerzést és a munkát is. Giordano Bruno szerint a munka azért jó dolog, mert segít az embernek fejleszteni kreatív képességeit, ami végül oda vezet, hogy hatalma alá hajthatja a földet, és ezzel teljesíti Ádám küldetését, amelyet a teremtéskor Istentől kapott. A reneszánsz világ tagadta, hogy a munka
állatiasítja az embert, hiszen az állatok gondolkodás és változatosság nélkül tevékenykednek, ösztönös magatartásukat szigorú szabályok irányítják. Ezzel szemben az ember használja a képzeletét. Tervez és kivitelez. Teljesen újszerűen használja, állítja össze és módosítja a természetben rendelkezésére álló anyagokat. Világos tehát, hogy a mi munkánk egyrészt állati, másrészt viszont isteni.
A reformáció egy lépéssel tovább mozdult, és még jobban megszilárdította a munka pozícióját. Luther Márton kijelentette, hogy a trágyát lapátoló földművesben és a tehenet fejő szolgálólányban - ha azok hűséggel végzik a munkájukat - Isten éppen úgy a kedvét leli, mint az Igét hirdető vagy imádkozó lelkészben. Isten rendeli el a különböző hivatásokat vagy "állásokat", amelyeket életük során a férfiak és nők elfoglalnak. Ezekben válunk Isten szerető és előrelátó gondoskodásának a hirdetőivé. Munkában buzgólkodó emberi kezek által hallgatja meg Isten az Ő gyermekeinek az imádságait. Este "a mi mindennapi kenyerünk"-ért könyörgünk, hajnalban pedig felserkennek a pékek, hogy megsüssék azt. Biztonságos utazásért imádkozunk, a szerelők meg rendben tartják az autókat és a repülőgépeket. Ha hűségesen helytállunk hivatásunkban, a mezítelenek ruhához, az éhezők ételhez jutnak, a betegek kezelést, a tudatlanok képzést kapnak. A munka Isten jó tetszésére van, minket pedig megerősít, de nem arra adatott, hogy rajta keresztül szolgáljunk rá Isten áldásaira vagy hogy azzal tanítsuk lelkünket alázatra. Ehelyett a munka segítségével tudjuk úgy szeretni felebarátunkat, mint magunkat.
Kálvin és a puritánok egyetértettek abban, hogy Isten gyönyörködik a becsületes világi hivatásokban dolgozó emberekben. Tulajdonképpen minden feladat, legyen az bármilyen alantas is, értékes Isten szemében, ha arra hívattunk el. Természetesen vannak tisztességtelen munkák is. Egy keresztyén ne legyen kocsmáros, ne űzzön szerencsejátékot, és ne válasszon olyan foglalkozást, ami bűnnel jár. Kálvin mégis úgy gondolta, hogy azzal tiszteljük Istent, ha tervezünk, előállítunk, forgalmazunk és eladunk. Kálvin hitte, hogy Isten aktív és hatékony, nem egy olyan isten, aki bástyákkal körülzártan, önelégültségben lakozik. Ezért vallotta, hogy Istent az aktív munkával tiszteljük, amikor dolgokat készítünk.
Kálvin vállalkozó volt. Genf kormányzótestületében tevékenyen vett részt. Adó- és ingatlankedvezményeket javasolt, hogy a kelmegyártókat a városba csalogassák, így oldva meg a várost elözönlő, francia protestáns menekültek munkavállalási gondjait.
Kálvin és Luther gondolatai ma is központi helyet kapnak a munkáról alkotott keresztyén felfogásban. Mindketten óvakodtak attól, hogy az életet szent és világi területekre osszák. Kiemelték azt, hogy az ember a leghétköznapibb feladatok elvégzésével is tudja Istent dicsőíteni. Kálvin szerint a Sátán sugallja azt a hamis gondolatot az embernek, miszerint Isten nem szentel különösebb figyelmet olyan dolgokra, mint a hivatásunk vagy pedig a házimunka. Ebben a földi életben még a rutinmunkának is helye van, Istent még ezekben is tudjuk szolgálni. Munkánkkal nemcsak családunkról gondoskodunk, hanem áldást hozunk az emberiségre.
Kálvin és a többi reformátorok nem voltak mindenben egy véleményen. Luther és a puritánok úgy vélték, a társadalmi felépítmények többé-kevésbé változtathatatlanok. Arra biztatták az embereket, hogy a társadalmi gyakorlat szerinti helyükön vagy osztályukban végezzék szolgálatukat. Kálvin azonban meg volt arról győződve, hogy a társadalom egészét meg lehet reformálni. Arra kell kísérletet tennünk, hogy a jog előmozdításával újjá formáljuk a társadalmi struktúrákat, mert nemcsak az egyén, hanem a társadalom is elbukott.
A rossz társadalmi struktúrákban nehezebb igazul élni. Legyen bármilyen melegszívű is egy rabszolgatartó, az örök rabszolgaság rendszere jogtalan ellenőrző hatalmat biztosít a tulajdonosnak. Ehhez hasonlóan a kasztrendszerek is kitermelik az előítéleteket és a társadalmi súlypontokat. A mai Amerikában az iskolai körzetek közötti szélsőséges egyenlőtlenségek miatt a szegény szülők képtelenek megfelelő képzésben részesíteni gyermekeiket. Számos szakértő vallja, hogy a jelenlegi közlekedési rendszerek a virágzó elővárosokat részesítik előnyben a belvárosok és a vidék rovására.
A reformátorok két sarkalatos megállapítást tettek. Az első: nincs olyan munkahely, amely teljesen világi lenne. Lehet egy hely nagyon sötét, lepusztult, Isten mégis igényt tarthat rá. Másodszor: Isten a munkán keresztül formál bennünket. Ezeknek az elveknek az alapján lehetünk a munkahelyünkön Isten gyermekei, és ezért gyakorolhatjuk ott is az Ő hatalmát. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: szerencsejátékot, megszilárdította, következésképpen, világmindenséget, egyenlőtlenségek, leghétköznapibb, gondoskodásának, szolgálólányban, tisztességtelen, eredményeképpen, keresztyéneknek, önelégültségben, előmozdításával, kasztrendszerek, magatartásukat, tevékenykednek, rabszolgatartó, felebarátunkat, munkahelyünkön, tulajdonképpen, profitszerzést, munkavállalási, rendelkezésére, kézművesmester, kelmegyártókat, leghatalmasabb, gyakorolhatjuk, előítéleteket, kézművességet, egyetértettek, szolgálatukat, struktúrákban, tulajdonosnak, változatosság, hivatásunkban, megállapítást, munka értelmezése, reformáció korában, reneszánsz korában, kozmikus kézművesmester, reneszánsz gondolkodók, isteni kézművesnek, legfőbb teremtőnek, leghatalmasabb építésznek, elmélkedésen kívül, munka azért, embernek fejleszteni, teremtéskor Istentől, reneszánsz világ, állatok gondolkodás, ember használja, természetben rendelkezésére, Giordano Bruno, Luther Márton,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
s immár én is felragyogva, ért...  Szívem  Egy maradéktalanul uralt világ  Png cica  Facebookon kaptam Annuska bar...  A televizió nem a kultúrát kép...  Png férfi  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png fotel  A sors  Reménység és erő Krisztustól e...  Sokan azt tartják  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alvó cicák  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Reménység és erő Krisztustól e...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Nagyon különös  Facebookon kaptam  képre írva  Még csak most kezdődik a nap  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kövesd a cowboyt!  Zilahy Lajos gondolata  Popper Péter szavai  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Png kutya  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Rátalálsz  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nem számIt  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einstein gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Erdőn  Hiányzik  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Paul David Tripp Április 19  Zilahy Lajos gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Akik bántanak téged  Csak a fogyatkozás látható  A sors  Albert Einstein gondolata  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Nagyon különös  Kaffka_Margit  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nevem  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Png lepke  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Tanuld meg ezt a versemet  Leonardo da Vinci gondolata  Bounty krémes  Png férfi  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  A sors  Szabolcska Mihály – Ákác...  Albert Einstein gondolata  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nagyi telefonál 
Bejegyzés Címkék
munka értelmezése, reformáció korában, reneszánsz korában, kozmikus kézművesmester, reneszánsz gondolkodók, isteni kézművesnek, legfőbb teremtőnek, leghatalmasabb építésznek, elmélkedésen kívül, munka azért, embernek fejleszteni, teremtéskor Istentől, reneszánsz világ, állatok gondolkodás, ember használja, természetben rendelkezésére, lépéssel tovább, munka pozícióját, trágyát lapátoló, tehenet fejő, munkájukat &#8211, kedvét leli, különböző hivatásokat, mezítelenek ruhához, éhezők ételhez, betegek kezelést, tudatlanok képzést, munka Isten, munka segítségével, puritánok egyetértettek, becsületes világi, bármilyen alantas, olyan isten, aktív munkával, városba csalogassák, várost elözönlő, munkáról alkotott, életet szent, leghétköznapibb feladatok, hamis gondolatot, hivatásunk vagy, földi életben, többi reformátorok, társadalmi felépítmények, társadalmi gyakorlat, társadalom egészét, társadalmi struktúrákat, rossz társadalmi, örök rabszolgaság, társadalmi súlypontokat, iskolai körzetek, szegény szülők, jelenlegi közlekedési, virágzó elővárosokat, vidék rovására, hely nagyon, munkán keresztül, alapján lehetünk, munkahelyünkön Isten, szerencsejátékot, megszilárdította, következésképpen, világmindenséget, egyenlőtlenségek, leghétköznapibb, gondoskodásának, szolgálólányban, tisztességtelen, eredményeképpen, keresztyéneknek, önelégültségben, előmozdításával, kasztrendszerek, magatartásukat, tevékenykednek, rabszolgatartó, felebarátunkat, munkahelyünkön, tulajdonképpen, profitszerzést, munkavállalási, rendelkezésére, kézművesmester, kelmegyártókat, leghatalmasabb, gyakorolhatjuk, előítéleteket, kézművességet, egyetértettek, szolgálatukat, struktúrákban, tulajdonosnak, változatosság, hivatásunkban, megállapítást, repülőgépeket, megteremtette, természetesen, rutinmunkának, felépítmények, elvégzésével, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2107
  • e Hét: 35883
  • e Hónap: 65195
  • e Év: 252997
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.