Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A játék ellentmondásai
  2018-07-27 11:26:38, péntek
 
  A játék ellentmondásai

A játék bonyolulttá is válhat. Régebben alacsony srácok is kosarazhattak és langaléta, sovány fickók is focizhattak órákon át, megszakítás nélkül, mert mindig voltak a közelben ténfergő, játékra vágyó gyerekek, akik alig várták, hogy beállhassanak. A gyerekek ma már jóval ritkábban tudnak spontán játékokban részt venni, hiszen a gyermeksportokat is a felnőttek által szponzorált szövetségek uralják. Azzal már a gyerekek is tisztában vannak, hogy egy spontán összeállt labdajátéknál az a legfontosabb, hogy a két csapat között kiegyenlített legyen a küzdelem. Sem a sztárok, sem a csetlő-botló kezdők nem élvezik az olyan összecsapást, ahol a csapatösszeállítás alapján előre lehet tudni, ki fog győzni. Mindezzel együtt és mindennek ellenére a felnőttek mégis megválogatják, hogy ki kivel játsszon. Így kerülhetnek egymással szembe teljesen különböző kaliberű csapatok, akik 18:1-es baseball- illetve 10:0-ás focieredményeket produkálhatnak. A felnőttek által szervezett sportoknak az egyik eredménye tehát az, hogy az öröm és a játék egyre csak halódik. A játékot bírók és ligák koordinálják, és egyben alakítják is. A szülők sem mindig szeretik a szervezett sportokat, hiszen amíg a gyerekeiket hozni-vinni kell, rengeteg idejük elmegy a közlekedésre. És ez csak egy a játék mögött megbúvó paradoxonok közül. Nézzük hát a többit.
A kezdeti kiugró teljesítmény még sok vidámsággal, jókedvvel párosul, de ez az idő előrehaladtával egyre kevésbe jellemző. Ha valaki kiugró eredményt ér el valamiben, megcsapja a győzelem édes illata, átéli, milyen érzés valami nagyot alkotni és hirtelen a figyelem középpontjába kerülni. Ha viszont továbbra is jók az eredményei, akkor belép egy jó egyesületbe. A jó csapatok edzői megkövetelik, hogy a játékosok kora hajnalban és késő este, metsző hidegben és fullasztó kánikulában egyaránt keményen eddzenek, tökéletesítsék technikájukat és növeljék állóképességüket. Rendkívül szoros versenyeken kell a csatákat megvívni, ahol az idegek pattanásig feszülnek. Diákoknál a presztízs és az ösztöndíj a csali, felnőtteknél pedig a profi sport-karrier. Mindig több azonban a sportoló, mint a betöltésre váró megüresedés.
A játék pihentető, de a túl sok pihenés elveszi a jókedvet. Ha egy mérkőzésen annyira gyenge az ellenfél, hogy még jól védekezni is képtelen, a pontszerzés vagy a győzelem nem szerez különösebb örömet. Ha túl görcsösen akarunk győzni, vagy ha egyáltalán nem teszünk semmit a végső eredményért, egyaránt veszítünk a játék öröméből.
A játék kiszabadít minket a szabályok világából, ahhoz viszont, hogy jól játsszunk, szükségünk van szabályokra. A játék bizonyos nyitottsággal és szabadsággal jár, mégis amikor bújócskázunk vagy szembekötősdit játszunk, egyetlen apró kikukucskálással tönkretesszük az egész játékot. Egy szabálygyűjteményből soha nem tudhatjuk meg, hogyan kell az egyes sportágakat aktívan űzni, szabályok nélkül a versenyzés mégis lehetetlenné válik. Ha a tornateremben az egyik csoport önfeledten mókázik, a másik csoport viszont kosárlabda-meccset akar, addig nem fog semmi sem történni, amíg valaki a komolyabb csapatból el nem kiáltja magát: "Hagyjátok már abba ezt a hülyéskedést! Szeretnénk kosarazni egyet." Pedig akik lötyögtek, azok is játszottak, csak éppen nem kosárlabdát.
A játék a munka ellentéte, mégis jelenthet komoly üzletet. Gyerekek között az a fiú vagy lány a hangadó, aki megmondja, hogy mit játsszanak. Felnőtteknél, ha egy kosaras évi 2 millió dollárt keres, de egyetlen sérülés könnyen a karrierje végét jelentheti, akkor ennek a sportolónak a labda játékszer vagy munkaeszköz?
Bizonyos értelemben az, hogy valaki a játékról olvasson, írjon és elmélkedjen, kicsit bizarr elképzelésnek tűnik. Kell nekünk egyáltalán elemeznünk a játék fogalmát? A játékról filozofálni nem valami lélekemelő dolog. Ki akar egy halom könyv fölött kornyadozva a játékról szóló értekezéseket olvasni, amikor odakint hétágra süt a nap? Ha játék-teológiát kreálunk, vajon nem erősítjük-e az olvasók egyik felében az önigazultságot, a másikban pedig a bűntudatot? A felnőttek számára a játék örömének a felét éppen az adja, ha abbahagyjuk az analizálgatást, és azt tesszük, ami csak úgy jön magától. Van olyan ember egyáltalán, akinek meg kell mondani, hogyan játsszon? Vajon nem sajátítottuk el a játék lényegét egyszer s mindenkorra, amikor gyerekek voltunk? Lehet, hogy mindent el tudnánk mondani ezzel a kilenc szóval: "Menj, játssz egy kicsit. Az jót fog tenni." Bárcsak ilyen egyszerű lenne az egész. Sajnos azonban a bűn és a bűneset a játékot is megrontotta. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
Címkék: focieredményeket, állóképességüket, kikukucskálással, gyermeksportokat, előrehaladtával, ellentmondásai, tökéletesítsék, produkálhatnak, önigazultságot, szembekötősdit, analizálgatást, labdajátéknál, tönkretesszük, elképzelésnek, nyitottsággal, tornateremben, kiegyenlített, technikájukat, kosarazhattak, középpontjába, megválogatják, értekezéseket, beállhassanak, hülyéskedést, lehetetlenné, koordinálják, közlekedésre, megkövetelik, legfontosabb, összecsapást, szabadsággal, felnőtteknél, teljesítmény, bújócskázunk, sajátítottuk, munkaeszköz, játék ellentmondásai, játék bonyolulttá, közelben ténfergő, felnőttek által, spontán összeállt, csetlő-botló kezdők, olyan összecsapást, felnőttek mégis, egyik eredménye, játék egyre, játékot bírók, szervezett sportokat, gyerekeiket hozni-vinni, kezdeti kiugró, győzelem édes, figyelem középpontjába,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét  Örülök, hogy látlak!  Png csokor  Minden harmadik...  Png virág  Nevem  Szép estét  Erdőn  George Gordon Lord Byron: Inez...  Varga János Veniam - Fontos sz...  A Megváltó szolgálatában  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Sose bánj semmit  Sose bánj semmit  Idő  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Hiányzik  Kaffka_Margit  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Ágai Ágnes – Csendélet  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Png virág  Png rózsa csokor  Elköszönt  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Png csokor  Esti kép  Sokan azt tartják  Soha ne kedvezz...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Paul David Tripp Április 20  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Az igazi szeretetért rendszeri...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png nő  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Reggel van  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Makszim Gorkij gondolata  Szabolcska Mihály – Ákác...  A kételkedés kezelése  Reggel van  Rátalálsz  Png virág  Png virág  Egy maradéktalanul uralt világ  Lóhere  Nem méltó hozzád  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nagyi telefonál  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Fehér virág  A Megváltó szolgálatában  Paul David Tripp Április 19  Leonardo da Vinci gondolata  Őrizkednünk kell...  Fekete-erdő desszert  Nagyon különös  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Szívem  Akarat  Szép napot kívánok  Png rózsa csokor  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Png lepke  Kellemes délutánt kívánok  Még csak most kezdődik a nap  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alvó cicák  Kaffka_Margit  Adakozás  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Akarat  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
játék ellentmondásai, játék bonyolulttá, közelben ténfergő, felnőttek által, spontán összeállt, csetlő-botló kezdők, olyan összecsapást, felnőttek mégis, egyik eredménye, játék egyre, játékot bírók, szervezett sportokat, gyerekeiket hozni-vinni, kezdeti kiugró, győzelem édes, figyelem középpontjába, játékosok kora, csatákat megvívni, idegek pattanásig, profi sport-karrier, betöltésre váró, játék pihentető, mérkőzésen annyira, pontszerzés vagy, végső eredményért, játék öröméből, játék kiszabadít, szabályok világából, játék bizonyos, egész játékot, egyes sportágakat, versenyzés mégis, egyik csoport, másik csoport, komolyabb csapatból, munka ellentéte, karrierje végét, labda játékszer, játékról olvasson, játék fogalmát, játékról filozofálni, halom könyv, játékról szóló, olvasók egyik, másikban pedig, felnőttek számára, játék örömének, felét éppen, játék lényegét, kilenc szóval, focieredményeket, állóképességüket, kikukucskálással, gyermeksportokat, előrehaladtával, ellentmondásai, tökéletesítsék, produkálhatnak, önigazultságot, szembekötősdit, analizálgatást, labdajátéknál, tönkretesszük, elképzelésnek, nyitottsággal, tornateremben, kiegyenlített, technikájukat, kosarazhattak, középpontjába, megválogatják, értekezéseket, beállhassanak, hülyéskedést, lehetetlenné, koordinálják, közlekedésre, megkövetelik, legfontosabb, összecsapást, szabadsággal, felnőtteknél, teljesítmény, bújócskázunk, sajátítottuk, munkaeszköz, focizhattak, sportolónak, kánikulában, szövetségek, kornyadozva, elmélkedjen, pontszerzés, megszakítás, eredményért, megüresedés, filozofálni, szabályokra, versenyeken, sportágakat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5944
  • e Hét: 28588
  • e Hónap: 57900
  • e Év: 245702
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.