Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szelídségért való könyörgés
  2018-10-08 21:07:29, hétfő
 
  A keresztyén embernek imádkozni kell, hogy szelíd lehessen


A szelídség abban áll, hogy felebarátaink ellenünk való vétkeit békével eltűrjük. Mikor megbánt valaki, ne gerjedjünk mindjárt haragra, vagy ha a romlottság miatt gerjedezni kezdünk is, azt nagyra nőni ne engedjük, hanem elnyomjuk. A szidalomért szidalommal, a gonoszért gonosszal ne fizessünk, mérges beszéddel ne szóljunk, haragból, bosszankodásból ne fenyegetőzzünk, ne átkozódjunk, bosszúállásra ne igyekezzünk, hanem csendes lélekkel a megbocsátásra mindenkor készek és hajlandók legyünk.
Szelíd vagy-e keresztyén ember, vagy nem, ezt előbb meg nem tudhatod, hanem csak akkor, ha valamelyik ellenséged, rosszakaród ellened kikel, üldöz, gyaláz, szidalmaz, becsületedben vagy javaidban károsít. Ha akkor csendesen viseled magadat, békével eltűröd a rajtad esett bosszúságot és se nem mérgelődöl, se nem átkozódol, se nem fenyegetőzöl: szelíd vagy. De ha azonnal haragra gerjedve mérgesen kiabálsz ellene, átkozod, szidalmazod, fenyegeted és bosszúállásra kész vagy, bizonyos, hogy Krisztus szelíd lelke még nincsen benned és nagyon hiányos a keresztyénséged.
Vizsgáld meg azért magadat, gyűlöld meg azt a vad természetet, igyekezz azt levetkőzni és a szelídség indulatát felöltözni, hogy a szelíd Jézus tanítványai közé számláltassál. Hathatósan serkentenek és köteleznek téged erre a következő dolgok:
1.Isten parancsai: ,,Járjatok úgy, mint illik elhivatásotokhoz, mellyel elhivattatok. Teljes alázatossággal és szelídséggel, elszenvedvén egymást szeretetben." (Ef 4:1-2) Öltözzetek fel, mint az Istennek választottai, szentek és szeretettek, könyörületes szívet, jóságosságot, alázatosságot, szelídséget, hosszútűrést; elszenvedvén egymást és megbocsátván kölcsönösen egymásnak." (Kol 3:12-13).
2.Isten szenteinek példái, akik egyéb jóságaik mellett szelídek is voltak, mint Mózes (4Móz 12:3), Jákób, József (1Móz 25:27, 50:17), Dávid (2Sám 16:10-11), Pál (2Tim 3:10) stb. Nem volt egy igaz, istenfélő ember sem, akinek életéből, cselekedeteiből, magatartásából szelídség ne tündökölt volna, mert az elválhatatlan tulajdonsága az igaz híveknek.
3.A szentek szentjének, Jézus Krisztusnak példája. Senki nem szenvedett az emberektől annyi méltatlan gyalázatot és szidalmat, mint ő. És noha Isten Fia volt, bűn nélkül való volt, mindenható volt, mégis olyan nagy szelídséggel elszenvedte a bántalmazásokat, hogy soha senkivel perbe nem szállt, senkit nem szidott és nem átkozott, senkin bosszút nem állt. ,,Aki szidalmaztatván, viszont nem szidalmazott, szenvedvén nem fenyegetőzött; hanem hagyta az igazságosan ítélőre." (1Pt 2:23)
Elképzelhető-e, hogy valaki ennek a szelíd Jézusnak igaz tanítványa lehessen a szelídség indulata nélkül? Ő maga meg is mondta, hogy annak, aki az ő tanítványa akar lenni, meg kell tőle tanulnia a szelídséget. (Mt 11:29)
4.A szelídséggel ellentétes indulatok illetlen és undok volta. Óh, milyen illetlen, rút dolog, hogy egy szegény nyomorult, az Isten ellen sokszor vétkező, számtalan bűnnel megterhelt és ezért Isten büntetésére mindennap, minden szempillantásban méltó teremtés mindjárt felgerjedjen, felháborodjék, mérgelődjék és bosszúállásra siessen az őt megbántók ellen. Akkor hát, ha Isten fiának vallod magad, illik-e Isten fiának felháborodni, háborogni és vadállat módjára fenekedni vétkező felebarátja ellen? Sőt inkább, nem a csendesség illik-e ahhoz, nem a szelídség-e annak igaz ékessége?
5.Az Isten iránti engedelmesség és szent igazgatásának tisztelése is szelídségre kötelez. Mert ha a dolgot meggondolod, nem látod-e át, hogy mikor valaki ellened támad, gyaláz, szidalmaz vagy üldöz, azt az Isten bocsátja és küldi rád, mint Dávidra Sémeit (2Sám 16:11), mégpedig bölcs okokért a te javadra? Például, hogy hitedet, tűrésedet próbálja, vagy eszedbe juttassa és megbánassa veled valami igazságtalan és szeretetlen cselekedetedet, mellyel te is hasonló módon ellened való sóhajtásra adtál okot valamely felebarátodnak. Vagy hogy mint vétkező fiát, megostorozzon, vagy más okból. Vajon hát nem az-e a kötelességed, hogy elfordítva szemedet ellenségedről Istenre fordítsd, és azt, amit rosszakaród ellened cselekszik úgy nézve, mint Istentől rád bocsátott keresztet, alázatos csendességgel és szelídséggel hordozd?
Ez az öt dolog, ha kellően fontolóra veszed azokat, megérteti veled azt, hogy a szelídség szükséges a keresztyénnek. De ha megvizsgálod életedet, nem úgy találod-e, hogy számtalan sokszor áthágtad ennek az Isten s emberek előtt kedves jóságnak határát? Sőt nem úgy találod-e, hogy akármint igyekszel, el nem kerülheted, hogy olykor mérges, haragos indulatok ne támadjanak benned a téged megbántók ellen? Nem kell-e tapasztalnod, hogy a hirtelen bosszúságokra akaratod és szándékod ellen olyan hirtelen felindulsz és kifakadsz, hogy csak azt veszed észre, hogy már megesett? Ebből azt értsd meg keresztyén ember, hogy itt nem elég a magad ereje és igyekezete, hanem a mellé szükséges az Isten kegyelme. Úgy igyekezz azért szelíd lenni, hogy a mellett imádkozz buzgón Isten kegyelméért.

Szikszai György
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: szempillantásban, elhivatásotokhoz, bántalmazásokat, bosszankodásból, cselekedeteiből, keresztyénséged, szidalmaztatván, cselekedetedet, magatartásából, alázatossággal, felebarátodnak, fenyegetőzzünk, számláltassál, becsületedben, alázatosságot, bosszúságokra, igazgatásának, fenyegetőzött, felháborodjék, engedelmesség, bosszúállásra, keresztyénnek, ellenségedről, megbocsátásra, felebarátaink, csendességgel, elválhatatlan, megostorozzon, jóságosságot, szelídséggel, elképzelhető, megbocsátván, tulajdonsága, megvizsgálod, könyörületes, szidalmazott, keresztyén embernek, szelídség abban, romlottság miatt, szidalomért szidalommal, gonoszért gonosszal, megbocsátásra mindenkor, rajtad esett, szelídség indulatát, szelíd Jézus, következő dolgok, elválhatatlan tulajdonsága, igaz híveknek, szentek szentjének, emberektől annyi, igazságosan ítélőre, szelíd Jézusnak, Jézus Krisztusnak, Isten Fia, Dávidra Sémeit, Szikszai György,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Idő  Szabolcska Mihály – Ákác...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Alázat  Nem számIt  Albert Einsteinről  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Reggel van  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Leonardo da Vinci gondolata  Png telefon  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mi lenne ha  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Png férfi  Popper Péter szavai  Popper Péter szavai  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Tanuld meg ezt a versemet  Hiányzik  Nem tudhatod  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kerüld el az evangélium örömén...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  A boldog családok mind hasonló...  Őrizkednünk kell...  Nevem  Albert Einsteinről  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kövesd a cowboyt!  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Adakozás  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Akarat  A kételkedés kezelése  Őrizkednünk kell...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép álmokat!  Nem méltó hozzád  Jónás Tamás – Végtelen b...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Neked tudnod kell  Szívem  Hiányzik  Erdőn  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az engedelmesség miért nem vál...  A jó emberek mindig szépek mar...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mindig jusson idő nevetni  Németh László tollából  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
keresztyén embernek, szelídség abban, romlottság miatt, szidalomért szidalommal, gonoszért gonosszal, megbocsátásra mindenkor, rajtad esett, szelídség indulatát, szelíd Jézus, következő dolgok, elválhatatlan tulajdonsága, igaz híveknek, szentek szentjének, emberektől annyi, igazságosan ítélőre, szelíd Jézusnak, szelídség indulata, szelídséggel ellentétes, szegény nyomorult, csendesség illik-e, szelídség-e annak, dolgot meggondolod, szelídség szükséges, téged megbántók, hirtelen bosszúságokra, magad ereje, mellé szükséges, mellett imádkozz, szempillantásban, elhivatásotokhoz, bántalmazásokat, bosszankodásból, cselekedeteiből, keresztyénséged, szidalmaztatván, cselekedetedet, magatartásából, alázatossággal, felebarátodnak, fenyegetőzzünk, számláltassál, becsületedben, alázatosságot, bosszúságokra, igazgatásának, fenyegetőzött, felháborodjék, engedelmesség, bosszúállásra, keresztyénnek, ellenségedről, megbocsátásra, felebarátaink, csendességgel, elválhatatlan, megostorozzon, jóságosságot, szelídséggel, elképzelhető, megbocsátván, tulajdonsága, megvizsgálod, könyörületes, szidalmazott, elszenvedvén, hosszútűrést, felgerjedjen, felháborodni, elhivattatok, igazságtalan, kötelességed, választottai, fenyegetőzöl, tapasztalnod, természetet, kegyelméért, szidalmazod, rosszakaród, krisztusnak, szeretetben, szelídséget, szeretettek, tanítványai, serkentenek, kölcsönösen, átkozódjunk, szelídségre, bosszúságot, elszenvedte, igazságosan, meggondolod, szidalommal, szidalomért, szeretetlen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7510
  • e Hét: 30154
  • e Hónap: 59466
  • e Év: 247268
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.