Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Istent kell legfőbb javunknak tudni és vallani
  2018-10-19 13:25:18, péntek
 
  A keresztény embernek Istent kell legfőbb javának tudni és vallani; és imádkoznia kell, hogy ebben az ismeretben és indulatban erősödjék és nagyobb tökéletességre jusson



A boldogság kívánása természet szerint beoltva lévén az emberbe, eleitől fogva kívántak és igyekeztek az emberek olyan legfőbb jót megnyerni és bírni, ami őket boldoggá teszi. De nagyobb részt elhibázták abban, hogy nem tudták, melyik és micsoda az ilyen legfőbb jó és olyant választottak legfőbb javuknak, ami éppen nem az.
A legfőbb jóban ezeket a tulajdonságokat kell megtalálnunk:
1. Szükséges, hogy az tökéletes legyen.
2. Szükséges, hogy az állandó, változhatatlan és örökkévaló legyen.
3. Szükséges, hogy az olyan legyen, amitől senki meg ne foszthasson.
4. Szükséges, hogy az az ember lelkének tökéletes nyugalmat szerezzen.
5. Szükséges, hogy az ember szívének kívánságát megelégítse és betöltse.
6. Szükséges végül, hogy az élet minden nyomorúsága között és végezetre a halálban is vigasztalást, segítséget, szabadulást és boldogságot adhasson.
Akiben s amiben ez a hat dolog megtalálható, az a legfőbb jó. Akiben s amiben pedig ezek, vagy ezek közül valamelyik meg nem található, nem a legfőbb jó az.

I. Nem legfőbb jó tehát a gazdagság, mert:
1. Változó és ezer viszontagság alá van vetve, fogyhat, szegénységre változhat.
2. Ha legtovább tart is, bizony kevés ideig tart, mert a halálban úgy elmarad, mintha sohasem lett volna.
3. Megfoszthatják, sokszor meg is fosztják attól az embert még életében is a tűz, víz, rozsda, tolvajok és sokféle más elronthatja és elragadhatja azt.
4. Nem hogy nyugalmára volna az az embernek, hanem inkább sok nyugtalanságot, bajt, bút, epekedést okoz.
5. Sokszor, sőt többnyire kárára van az embernek e világon is, de az örök veszedelembe is bemerít sok embert.
6. Nem elégíti ki az ember kívánságát, sőt inkább, minél többje van abból, annál többet kíván.
7. Nem adhat a lelki próbákban és a halálban sem vigasztalást, sem segítséget és szabadulást, még kevésbé a halál után boldogságot. Hogy volna hát a legfőbb jó a gazdagság?

II. Nem legfőbb jó a megbecsültetés sem, mert:
1. Nyomorult emberektől kell azt várni és csak azok csalárd ítéletéből és sokszor csak színlelő magatartásából áll.
2. Az is változás alá van vetve s ezért elegen voltak már, akik nagy tisztességből nagy megutáltatásba estek.
3. Így hát mulandó és hiábavaló jó az is és mindenkor félteni lehet.
4. Nem hat a lélekre, hogy annak nyugalmat és boldogságot szerezhetne.
5. Bűnbe ejtheti és ejti is sokszor az embert. Könnyen kevéllyé, fennhéjázóvá, másokat megvetővé, sőt Istennel nem gondolóvá teszi.
6. Mindig többről többre vágyik abban is az ember.
7. Mikor nyomorúság, baj, kísértés jön az emberre, nem hogy könnyítené, de inkább nehezíti és keservesebbé teszi azt.
8. A halálban és a halál után nincsen semmi haszna, sőt inkább mind a halált, mind a halál utáni számadást nehezíti. Hogy volna hát a legfőbb jó a megbecsültetés?

III. Nem az a testi gyönyörűség sem, mert:
1. Bűnnel van rakva és a léleknek, sokszor még a testnek is rontására van.
2. Változó az is és sokszor keserűség követi.
3. Egy betegség, vagy más valami egyszerre ketté vághatja, megutálttá, keserűvé teheti.
4. A kívánságot meg nem elégíti, sőt inkább mind jobban kiszélesíti, úgyhogy aki egyszer bele elegyedik, mind beljebb megy és mind jobban elmerül abban.
5. Kárt tesz az ember egészségében, sokszor javaiban, sokszor becsületében, sokszor üdvösségében is, sokszor pedig mindegyikben.
6. A nyomorúságban, betegségben, halálban elenyészik és nem hagy maga után egyebet, mint bánatot, nyugtalanságot, mardosó lelkiismeretet.

IV. Nem legfőbb jó a bölcsesség sem, mert noha szép dolog az és minden földi jó között legillőbb az értelmes lélekkel felruházott emberhez és legnagyobb díszére és dicsőségére szolgál, mégis annak is sok fogyatkozása van.
1. Akármennyire jusson is, mégis hiányos és tökéletlen az.
2. Nehezen kerülhető el, hogy felfuvalkodottá ne tegye az embert s így könnyen kárt tehet.
3. Vissza lehet élni vele a mások bántására is.
4. Noha sok gyönyörűséget szerezhet az embernek, mégpedig a lélekhez legillőbbeket, de ez sem szerezhet tökéletes nyugodalmat, sőt inkább bánatot, kedvetlenséget és nyugtalanságot okoz azzal, hogy minél bölcsebb valaki, annál jobban átlátja, hogy milyen sokat nem tud még.
5. Egy elmét megzavaró betegség mindjárt semmivé teszi.
6. Semmi valóságos vigasztalást nem adhat a nyomorúságban és a halálban, hacsak a hit és kegyesség nem segíti.
7. Végül a halálban elenyészik és semmivé lesz. Tehát a bölcsesség is távol van attól, hogy a legfőbb jó legyen.

Melyik hát és micsoda a legfőbb jó? Egyedül az Isten. Mert egyedül ő tökéletes. Olyan jó ő, hogy olyan jó nincs több. (Zs 25:8; Mk 10:18). Egyedül ő állandó és változhatatlan. (Jk 1:17) Tőle senki meg nem foszthat, senki el nem veheti őt, mert őt senki nem bánthatja és minden az ő hatalma alatt van s azokat is akiknek ő legfőbb javuk, úgy megerősítheti, hogy senki el nem szakaszthatja őket Krisztus szerelmétől. (Róm 8:25-29) Ő az egyedül, aki tökéletes nyugalmat adhat lelkünknek, mert mindazt, ami nekünk nyugtalanságot, bajt, félelmet okozhat, elháríthatja és orvosolhatja úgy, hogy örömmel mondhassuk: "Csak Istenben nyugoszik meg lelkem, tőle van az én szabadulásom. Csak ő az én kősziklám és szabadulásom." (Zs 62: 2-3) Ő az egyedül, aki szívünk kívánságát betöltheti és kielégítheti, mert ő végtelen és mindent megtalálunk benne, ami a mi valóságos boldogságunkra szükséges, "teljes öröm van nála és gyönyörűségek vannak jobbján örökké." (Zs 16:11) Ő az, aki minden nyomorúság között és a halálban is vigasztalást, segítséget, szabadulást és boldogságot adhat. Amikor olyan szomorú állapotra jutunk, melyben ,,sokan mondják: Kicsoda láttat velünk jót, ha ő felhozza reánk arcának világosságát, ezzel nagyobb örömöt ad szívünkbe, mint amikor a bor és búza megsokasodik." (Zs 4:7-8) "Ha ő a mi pásztorunk, semmiben nem szűkölködünk. Még ha a halál árnyékának völgyében járunk is, nem félünk a gonosztól, mert ő velünk van, vesszeje és botja vigasztalnak minket." (Zs 23:1-4) A halál után is egyedül ő adhat és ad örök boldogságot, mert ,,amiket szem nem látott, fül nem hallott és embernek szíve meg se gondolt, készítette Isten az őt szeretőknek." (1 Kor 2:9) Bizony hát egyedül Isten a legfőbb jó.
Te is azért, keresztyén ember, egyedül Istent válaszd és tartsd legfőbb javadnak mindenek felett, az ő bírására vágyakozz és abban találd legnagyobb boldogságodat. Mert ha ő a tiéd, akkor tiéd minden, ami téged valóban boldoggá tehet. Tiéd a legnagyobb gazdagság, a legnagyobb tisztesség, a legnagyobb gyönyörűség és a legnagyobb bölcsesség. Tiéd az olyan legtökéletesebb és mindenre elégséges jó, amely téged minden szükségben felsegíthet, minden félelemben bátoríthat, minden veszedelemben oltalmazhat, minden szomorúságban vigasztalhat, minden keresztviselésben támogathat, minden hánykódásban csendesíthet, minden kételkedésben igazgathat, a halálban is bátoríthat, a halált követő örökkévalóságban is vég nélkül való, tökéletes örömöt, boldogságot és dicsőséget adhat. Együtt tarts azért Ászáffal, mondván: ,,Kicsodám van az egekben? Náladnál egyébben nem gyönyörködöm e földön. Ha elfogyatkozik is testem és szívem: szívemnek kősziklája és az én örökségem te vagy, óh Isten, mind örökké." (Zs 73:25-26)

Szikszai György
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: örökkévalóságban, felfuvalkodottá, tulajdonságokat, legtökéletesebb, boldogságunkra, kedvetlenséget, nyugtalanságot, megfoszthatják, lelkiismeretet, változhatatlan, tökéletességre, megutáltatásba, magatartásából, megbecsültetés, veszedelemben, boldogságodat, kételkedésben, szomorúságban, gyönyörűséget, legillőbbeket, nyomorúságban, elfogyatkozik, gyönyörűségek, szakaszthatja, tisztességből, megerősítheti, vigasztalnak, orvosolhatja, elháríthatja, fogyatkozása, egészségében, akármennyire, választottak, szabadulásom, elragadhatja, megtalálható, keresztény embernek, boldogság kívánása, emberek olyan, ilyen legfőbb, legfőbb jóban, tulajdonságokat kell, tökéletes legyen, olyan legyen, ember szívének, élet minden, örök veszedelembe, ember kívánságát, lelki próbákban, halál után, halál utáni, ember egészségében, Csak Istenben, Szikszai György,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png kutya  Ágai Ágnes – Csendélet  Julian Brass gondolata  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Nevem  Szép napot kívánok  Mai harmónia kártyám  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Alázat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png lepke  Gonosz démon-álarc  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Akarat  Akik bántanak téged  Mi lenne ha  Sokan azt tartják  Sokan azt tartják  Fehér virág  Jó éjszakát  Nagyi telefonál  Nevem  Szívem  Png csokor  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Jó éjszakát  Tavaszi kép  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png rózsa csokor  Popper Péter szavai  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Fehér virág  Tanuld meg ezt a versemet  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hiányzik  Akarat  Ami embereknek lehetetlen, az...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Hiányzik  A sors  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam Krisztinától  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  képre írva  Sokan azt tartják  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  A Megváltó szolgálatában  Mindig jusson idő nevetni  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Png csokor  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Png csokor  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Akarat  képre írva  Őrizkednünk kell...  Albert Einstein gondolata  Szép álmokat! 
Bejegyzés Címkék
keresztény embernek, boldogság kívánása, emberek olyan, ilyen legfőbb, legfőbb jóban, tulajdonságokat kell, tökéletes legyen, olyan legyen, ember szívének, élet minden, örök veszedelembe, ember kívánságát, lelki próbákban, halál után, halál utáni, ember egészségében, értelmes lélekkel, mások bántására, lélekhez legillőbbeket, elmét megzavaró, halálban elenyészik, halál árnyékának, legnagyobb gazdagság, legnagyobb tisztesség, legnagyobb gyönyörűség, legnagyobb bölcsesség, olyan legtökéletesebb, halált követő, örökkévalóságban, felfuvalkodottá, tulajdonságokat, legtökéletesebb, boldogságunkra, kedvetlenséget, nyugtalanságot, megfoszthatják, lelkiismeretet, változhatatlan, tökéletességre, megutáltatásba, magatartásából, megbecsültetés, veszedelemben, boldogságodat, kételkedésben, szomorúságban, gyönyörűséget, legillőbbeket, nyomorúságban, elfogyatkozik, gyönyörűségek, szakaszthatja, tisztességből, megerősítheti, vigasztalnak, orvosolhatja, elháríthatja, fogyatkozása, egészségében, akármennyire, választottak, szabadulásom, elragadhatja, megtalálható, fennhéjázóvá, viszontagság, keservesebbé, vigasztalást, világosságát, kielégítheti, szűkölködünk, megsokasodik, szegénységre, megtalálnunk, vigasztalhat, becsületében, mindegyikben, üdvösségében, hánykódásban, gyönyörködöm, veszedelembe, csendesíthet, oltalmazhat, elronthatja, betegségben, szerelmétől, boldogságot, nyugodalmat, foszthasson, kiszélesíti, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5438
  • e Hét: 28082
  • e Hónap: 57394
  • e Év: 245196
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.