Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jézusnál vannak a halál és a pokol kulcsai
  2023-02-09 20:01:32, csütörtök
 
  Jézusnál vannak a halál és a pokol kulcsai

,,És az élő: halott voltam, de íme, élek örökkön-örökké, és nálam vannak a halál és a pokol kulcsai." (Jelenések 1,18)

A szövegünkben van egy csodálatos oximoron. Az oximoronok olyan szófordulatokat jelentenek, amelyekben látszólag egymásnak ellentmondó kifejezések együtt jelennek meg.
Jézus azt mondta: ,,az élő: halott voltam, de íme, élek örökkön-örökké, és nálam vannak a halál és a pokol kulcsai."
Ez az egyik legfigyelemreméltóbb kijelentés az egész Bibliában. Nagy fényt vet az üres sírra és annak jelentésére, és segít bennünket abban, hogy szeressük a Megváltónkat és engedelmeskedjünk Neki.
Négy dolgot kell meglátnunk a szövegünkből. Mindegyik egy nagyszerű ok arra, hogy miért kell Jézusért éljünk. Ez nem csak a keresztényekre vonatkozik, hanem mindenkire. Jézusért kell élni. Ha nem vagy keresztény, akkor abba kell hagynod azt, ahogy jelenleg élsz, el kell fordulnod a bűneidtől, és szeretned kell Jézust.

1. Az első ok, amiért Jézusért kell éljünk, az a tény, hogy Jézus az Élő.

Ahhoz, hogy ezt megértsük, vissza kell mennünk oda amikor még nem volt semmi, amikor csak Isten volt. Isten, Jézus egyik jellemzője, hogy mindentől független. Ennek egyik aspektusa az, hogy életet hordoz magában. Ő maga az élet. A János 5:26-ban Jézus azt mondta: ,,Mert ahogyan az Atyának van önmagában élete, úgy a Fiúnak is megadta, hogy élete legyen önmagában."
Jézusnak önmagában van élete. Nem csak ez, hanem Ő az Istenen kívüli élet forrása is. János 1,1-4 igeszakasz ezt mondja:
,,Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és az Ige Isten volt. Ő kezdetben Istennél volt. Minden általa lett, és nélküle semmi sem lett, ami létrejött. Benne élet volt, és az élet volt az emberek világossága."
Benne volt az élet! Leon Morris írja:
,,Csak azért van egyáltalán élet a földön, mert a Logoszban van élet. Az élet önmagában nem létezik. Még csak nem is úgy beszélnek róla, mint ami "az Ige által" vagy "az Igén keresztül" jött létre, hanem mint ami "benne" létezik.
Ugyanezt látjuk a Zsidókhoz írt levél 1:3-ban. Azt mondja: ,,Ő Isten dicsőségének kisugárzása és lényének képmása, aki hatalmas szavával hordozza a mindenséget."
Amikor az 1Mózes 1 azt mondja, hogy Isten minden dolgot megteremtett, akkor azt Jézus által tette. Jézus szólt, és így jött létre a világegyetem. Jézus a Nagy Teremtő. Az élet Jézustól származik. Emlékeztek, hogy amikor Isten megteremtette Ádámot, (1Mózes 2:7): ,,megformálta az ÚRisten az embert a föld porából, és az élet leheletét lehelte az orrába. Így lett az ember élőlény."
Az Ádámba lehelt élet lehelete Jézustól származik. Jézus ad életet minden dolognak. Ahogyan Pál apostol mondta Istenről az ApCsel 17:25-ben: ,,ő ad mindenkinek életet, leheletet és mindent."
Jézus az élet szerzője, vagy az élet fejedelme. Ő az élet oka és létrehozója. Nélküle nem lenne élet a földön. Ahogy Jézus mondta a János 6:33-ban: ,,Mert az Isten kenyere a mennyből száll le, és életet ad a világnak."
Lehet, hogy Jézus itt elsősorban a lelki életről beszél, ahogyan a János 14:6-ban és a János 11:25-ben is. Emlékeztek, hogy azt mondta: ,,Én vagyok az út, az igazság és az élet."
És a János 11,25-ben azt mondta: ,,Én vagyok a feltámadás és az élet."
De Jézus nem csupán a lelki élet forrása. Ő minden élet forrása. Amit Jézus mondott arról, hogy Ő ad életet a világnak, az általánosabb értelemben igaz. Ő minden élet forrása. Barton W Johnson azt mondja Jézusról: ,,Ő az élet forrása, ahonnan az élet folyóként árad".
Jézus minden élet forrása, mind a fizikai, mind a lelki életé. Az élet "benne" van. Jézus egyik nagyszerű tulajdonsága az élet! Ő az élet szerzője és létrehozója.

Mit jelent ez számunkra?

1A. Neki kell élj.

Ez azt jelenti, hogy mindnyájan fel kell ismerjük, hogy az életünk Jézustól származik. A létezésed, a tudatos életed, a fizikai életed, az energiád, az élet iránti lelkesedésed - mindez Jézustól származik. Pillanatról pillanatra Jézus ad neked életet és lélegzetet. Általa és érte lettél teremtve. A Kolossé 1:16 azt mondja Jézusról:
,,Mert benne teremtetett minden a mennyen és a földön, a láthatók és a láthatatlanok, akár trónusok, akár uralmak, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok: minden általa és reá nézve teremtetett."
Ez azt jelenti, hogy mindnyájan érte kell éljünk.
Jézus életet ad neked. Mit adsz neki cserébe? Szolgálnod kellene Őt. Szeretned kellene Őt. Csak Neki kellene élned. Ha nem így teszel, akkor nagyon hálátlan vagy.

2. A második ok amiért Jézusért kell éljünk, az a tény, hogy Ő halott volt.

Jézus halála nagy misztérium. Egyes aspektusai számunkra felfoghatatlanok.
A nagy ellentmondás itt az, hogy Jézus meghalt. Azt mondta: ,,halott voltam".
Hogyan lehetséges ez? Ő az Élet. Ő az élet forrása. Ez arra emlékeztet, amit Péter mondott az Apostolok Cselekedetei 3:15-ben, ahol az egyik legmeglepőbb oximoront adta nekünk. Azt mondta a zsidóknak: ,,az élet fejedelmét pedig megöltétek..."
Micsoda ellentmondás. Hogyan lehetséges ez? Hogyan lehet az élet szerzőjét megölni? Ennek semmi értelme. Hogyan halhatott meg az, aki az élet forrása?
Mindez Isten bűnösök iránti szeretete miatt történt. A János 3:16 beszél az Atya bűnösök iránti szeretetéről.
,,Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."
A Jn 10,11-ben Jézus azt mondta: ,,Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért."
Ez önkéntes volt, a bűnösök iránti szeretete miatt. A bűn átka a halál. Az egyetlen módja annak, hogy megmeneküljünk, az volt, hogy Jézus meghaljon. A János 10:17-18-ban Jézus azt mondta:
,,Azért szeret engem az Atya, mert én odaadom az életemet, hogy azután újra visszavegyem. Senki sem veheti el tőlem: én magamtól adom oda. Hatalmam van arra, hogy odaadjam, és hatalmam van arra, hogy ismét visszavegyem: ezt a küldetést kaptam az én Atyámtól."
Jézus meghalt. Persze, mint Isten, nem halt meg. Az Ő emberi teste halt meg. Az Ő lelke is elszenvedte Isten haragjának borzalmait. Nagy gyötrelemmel kiáltott fel: "Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?". Jézus emberi lényként halt meg. Amikor azonban meghalt, Krisztus emberi természete egyesülve volt az Ő isteni természetével. Így a szövegünkben Jézus, az Élő, azt mondhatja:
,,Halott voltam."
Ez egy mélységes rejtély. Mindnyájan tisztelettel kell hallgassuk azokat a szavakat, amelyeket Jézus a kereszten mondott. A Lukács 23:46-ban azt olvassuk, hogy Jézus hangosan felkiáltott, és ezt mondta:
,,Atyám, a te kezedbe teszem le az én lelkemet."
Majd ezt olvassuk: ,,És ezt mondva, meghalt."
Ő, az élet szerzője, kilehelte az utolsó leheletét. Ez az egyik legnagyobb paradoxon, amiről valaha is olvashattatok. Ez az ellentmondás. Ő meghalt. Az Élő meghalt.
Mindez a bűnösök megmentésére szolgált. Ahogy Jézus mondta a János 12:23-24-ben:
,,Eljött az óra, hogy megdicsőíttessék az Emberfia. Bizony, bizony, mondom nektek: ha a földbe vetett búzaszem nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz."
Bűnös, elveszett voltál. A bűn elválasztott téged Istentől. A bűn miatt a te helyed a tűz tavában van, amely örökkön-örökké ég. Ha Isten oda küldött volna téged, akkor teljesen igaz és igazságos lett volna.
De, csodák csodája - Isten szereti a bűnösöket. Az Atya, a Fiú és a Lélek nagy szeretetében a világ teremtése előtt tervet dolgozott ki a bűnösök megmentésére. Az Atya elküldte szeretett Fiát a világba. A Fiú önként vállalta magára a bűn átkát. Bűnné lett értünk. (2Korinthus 5:21) A Lélek tesz erről bizonyságot, és megnyitja a bűnösök szemét Jézus dicsőségére. Az 1 Timóteus 1:15 azt mondja:
,,Igaz az a beszéd, és teljes elfogadásra méltó, hogy Krisztus Jézus azért jött el a világba, hogy a bűnösöket üdvözítse, akik közül az első én vagyok."

2A. Ez mindnyájunk számára azt jelenti, hogy szeretnünk kell Jézust.

Ha nem szeretjük, akkor az a hálátlanság csúcsa. Hátat fordítani Jézusnak, akarva-akaratlanul megvetni Isten e csodálatos ajándékát - a bűnökből való megváltás ajándékát, az örök élet ajándékát, Jézus ajándékát -, ennél nagyobb hálátlanság nincs. Jézus a bűnösökért halt meg. Magához hív téged. A Máté 11:28-ban Jézus azt mondta:
,,Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek."
Gondoljatok Jézus holttestére. Gondoljatok arra, hogy a sírba helyezik. Jézus halott volt. Mindez a bűnösökért történt - hogy Őbenne életet találjanak. Hogyan utasíthatod el ezt az ajándékot? Fordulj el a bűneidtől. Járulj imádságban Jézushoz. Találd meg benne az életet.

3. A harmadik ok, amiért Jézusért kell éljünk, az a tény, hogy Jézus most örökkön örökké él és nála vannak a halál és a pokol kulcsai.

Azon az első húsvét reggelén a sír üres volt. Jézus feltámadt a halálból. Legyőzte értünk a halált. A halálnak és a pokolnak nincs hatalma Isten népe felett. Jézusnak teljes hatalma van felettük.
Gondoljuk meg, mit kínál nekünk Jézus - szabadságot a haláltól és a pokoltól.
Jézus, halála révén, birtokolja a halál kulcsát. A Máté 27:51-53-ban olvashatunk arról a pillanatról, amikor Jézus meghalt:
,,És íme, a templom kárpitja felülről az aljáig kettéhasadt, a föld megrendült, és a sziklák meghasadtak. A sírok megnyíltak, és sok elhunyt szentnek feltámadt a teste. Ezek kijöttek a sírokból, és Jézus feltámadása után bementek a szent városba, és sokaknak megjelentek."
Ez volt az eljövendő nagy feltámadás előjátéka. Jézus minden emberét megszabadítja a halálból, amikor eljön. Feltámadnak a halálból, és dicsőségbe kerülnek.
Mindannyian tudjuk, mi a halál, de mi a helyzet a pokollal? A legáltalánosabb értelemben a holtak helyére utal, arra a helyre, ahová minden halott kerül, istenfélő és istentelen egyaránt.
Az Apostolok Cselekedetei 2:27-ben a halottak helyeként látjuk, amely még az istenfélőkre is vonatkozik. Pünkösdi prédikációjában Péter a 16. zsoltárban szereplő próféciát alkalmazta Jézusra. Azt mondta:
,,Ezért örül a szívem, és ujjong a nyelvem, és még testem is reménységben fog nyugodni, mert nem hagyod lelkemet a holtak hazájában (hádész), nem engeded, hogy Szented elmúlást lásson."
A pokol (hádész) tehát a legáltalánosabb értelemben a holtak birodalma. Még az istenfélők is ki vannak téve a halálnak. Bár lelkük azonnal Jézushoz megy, (a testtől való távollét az Úrnál való jelenlétet jelenti, (2Kor 5:8, lásd még Fil 1:23) - testük mégis a sírba kerül, és ki van téve az elmúlásnak. A halálban a test és a lélek elválik egymástól, így bizonyos értelemben még a Jézusban hívők is megtapasztalják a Hádészt, a holtak birodalmát - testük és lelkük szétszakad.
Az Újszövetségben azonban máskor a "pokol" szó más értelemben van használva - az istentelenek ideiglenes tartózkodási helyére utal, ahol az utolsó ítéletre várnak. Számukra ez a kínok helye. Ezt látjuk a Lukács 16-ban, amikor Jézus elmondta a Lázárról és a gazdag emberről szóló példázatot, és azt mondta, hogy a gazdag ember meghalt és eltemették, Jézus így folytatta, (Lukács 16:23):
,,Amint ez a pokolban kínok között gyötrődve felemelte a tekintetét, látta távolról Ábrahámot és kebelén Lázárt."
Azok számára, akik nem ismerik Jézust, a pokol a kínok helye. Ez egy olyan hely, ahová az istentelenek mennek, büntetésül. A Máté 11:23-ban Jézus azt mondta a gonosz emberekről Kapernaumban:
,,Te is, Kapernaum, talán az égig emelkedsz? A pokolig fogsz alászállni! Mert ha Sodomában történtek volna azok a csodák, amelyek nálad történtek, megmaradt volna a mai napig."
Az istentelenek számára a pokol a büntetés ideiglenes helye. Ez világosan kiderül a Jelenések 20:13-15-ből, amelyet rövidesen megnézünk.
Tehát azok számára, akik nem ismerik Jézust, a pokol egy ideiglenes befogadóhely, a kínok helye, ahol a végső ítéletig tartják őket. Olyan, mint egy börtön, falakkal (talán átvitt értelemben), hiszen Máté 16-ban Jézus "a pokol kapui"-ra utal.
Geerhardus Vos szerint az Újszövetség soha nem használja a "pokol" szót a büntetés végső állapotával kapcsolatban, mint az utolsó ítéletet követő állapotot. Erre a GYEHENNA és más kifejezések használatosak.
Tisztázzuk, hogy a pokolra nem a római katolikus tisztítótűz tanítás értelmében kell gondolnunk. A purgatórium nem bibliai fogalom. A római katolikus egyház azt tanítja, hogy mindazoknak, akik békében halnak meg az egyházzal, de nem tökéletesek, büntető és tisztító szenvedésen kell átesniük a purgatóriumnak nevezett köztes birodalomban. (Boettner, Római katolicizmus, 218. o.) A római katolikus embereknek azt tanítják, hogy sok rokonuk és barátjuk lelke a tisztítótűzben a lángok kínjaiban nagyon szenved, és hogy nem tehetnek semmit, hogy segítsenek magukon - hogy ott kell maradniuk, amíg Isten igazságossága ki nem elégül. Azt is tanították nekik, hogy a földi emberek lerövidíthetik vagy enyhíthetik barátaik szenvedéseit a tisztítótűzben - bűnbocsánat megvásárlásával stb.
De mindez nem biblikus, és az emberek találták ki. Jézus azt mondta a keresztre feszített tolvajnak, (Lukács 23:43): ,,Bizony mondom neked, ma velem leszel a paradicsomban."
A 2Kor 5,6-8 versekben Pál apostol azt írta:
,,Tehát mindenkor bizakodunk, és tudjuk, hogy amíg a testben lakunk, távol lakunk az Úrtól; mert hitben járunk, nem látásban. De bizakodunk, és inkább szeretnénk elköltözni a testből, és hazaköltözni az Úrhoz."
A keresztények nem kerülnek a tisztítótűzbe, amikor meghalnak. A lelkük azonnal a mennybe megy, hogy Jézussal legyen.
De azok, akik nem ismerik Jézust, a pokolba kerülnek. Számukra nincs remény. Nincs számukra második esély. Nincs lehetőségük arra, hogy bizonyos ideig a tisztítótűzben szenvedve vezekeljenek bűneikért. Ahogy a Zsidókhoz írt levél 9:27-ben olvassuk:
,,És amint elrendeltetett, hogy az emberek egyszer meghaljanak, azután pedig ítélet következik."
A bibliai tanítás szerint a hitetlenek a halál után a pokolba kerülnek, és ott gyötrődnek az utolsó ítéletig. Aztán, amikor Jézus újra eljön, feltámadnak a halálból. A Jelenések 20:13 azt mondja arról a nagy napról:
,,A tenger kiadta a benne levő halottakat, a Halál és a Pokol is kiadták a náluk levő halottakat, és megítéltetett mindenki a maga cselekedetei szerint."
Jézus beszélt erről a János 5:28-29 versekben. Azt mondta:
,,Ne csodálkozzatok ezen, mert eljön az óra, amelyben mindazok, akik a sírban vannak, meghallják az ő hangját, és kijönnek: akik a jót tették, az életre támadnak fel, akik pedig a rosszat cselekedték, az ítéletre támadnak fel."
A nagy ítélet után ez történik. (Jel 20:14-15)
,,És a Halál és a Pokol belevettetett a tűz tavába. Ez a második halál, a tűz tava. Ha valaki nem volt beírva az élet könyvébe, az a tűz tavába vettetett."
A pokol tehát egy átmeneti hely, az örökkévaló tűz tavának előszobája.
Jézusnál van a halál és a pokol kulcsa. Ez azt jelenti, hogy bármit is teszel az életben, Jézus a barátod kell legyen. Jézus a barátod? Fordultál hozzá bűneid bocsánatáért? Elfogadtad Őt Uradnak? Követed az Ő parancsait? A János 15:14-ben Jézus azt mondta:
,,Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek."
Ne áltasd magad. Csak akkor vagy Jézus barátja, ha engedelmeskedsz annak, amit Ő mond.
Végezetül, azt szeretném mondani azoknak, akik nem keresztények, hogy figyelmesen fontoljátok meg Jézus szavait. Azt mondja, hogy nála vannak a halál és a pokol kulcsai. A halál és a pokol együtt szerepel, mit tanít ez nektek?
Nos, ezek a kifejezések a Jelenések könyvében négy helyen szerepelnek együtt, a mi szövegünkben és három másik helyen. A 6:8-ban a Halál nevű lovasra utal, akit a Pokol szorosan követett. A 20:13-14-ben azt olvassuk, hogy a Halál és a Pokol kiadta a bennük lévő halottakat, majd a Halál és a Pokol a tűz tavába vettetett.

4. Az egyik dolog, amire ez a két kifejezés együttes használata utal és ez a negyedik ok, amiért Jézusért kell éljünk, az a tény, hogy: a halál nem a vég, hogy a halál nem jelenti a megsemmisülést, az emberi lét végét - hogy egy sokkal borzalmasabb valóság vár ránk.

A pokol a halál utáni börtön. Ez az a hely, ahová az istentelenek kerülnek. Ott tudatuknál vannak, szenvednek, és várják a végső ítéletet. Ez egy szörnyű hely. Meneküljetek Jézushoz. Csak Ő menthet meg az elviselhetetlen nyomorúságtól. Ámen.



 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: felfoghatatlanok, megdicsőíttessék, szófordulatokat, megvásárlásával, megtapasztalják, prédikációjában, engedelmeskedsz, legáltalánosabb, elviselhetetlen, elrendeltetett, tisztítótűzben, fejedelemségek, lerövidíthetik, purgatóriumnak, megsemmisülést, újszövetségben, keresztényekre, csodálkozzatok, megmeneküljünk, megfáradtatok, igazságossága, olvashattatok, természetével, láthatatlanok, nyomorúságtól, megszabadítja, használatosak, hatalmasságok, tisztítótűzbe, paradicsomban, belevettetett, megítéltetett, megteremtette, szeretetéről, ellentmondás, bocsánatáért, pokol kulcsai, csodálatos oximoron, oximoronok olyan, egész Bibliában, üres sírra, keresztényekre vonatkozik, élet volt, emberek világossága, élet önmagában, élet Jézustól, föld porából, élet leheletét, ember élőlény, élet szerzője, élet fejedelme, mennyből száll, Leon Morris, Nagy Teremtő, Ahogyan Pál, Ahogy Jézus, Amit Jézus, Barton Johnson, Csak Neki, Apostolok Cselekedetei, Mindez Isten, Krisztus Jézus, Gondoljatok Jézus, Geerhardus Vos, Elfogadtad Őt Uradnak, Meneküljetek Jézushoz, Csak,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Alvó cicák  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Hogy lehet megtartani  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Fekete-erdő desszert  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png cica  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Akarat  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Hiányzik  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kerüld el az evangélium örömén...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png virág  Gonosz démon-álarc  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Erdőn  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png kutya  A sors  Akarat  s immár én is felragyogva, ért...  Nagyi telefonál  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Png ház  Png nő  Kerüld el az evangélium örömén...  Png csokor  Png csokor  Próbálj meg ...  Egy hatékony szolga  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Garai Gábor - Takarítás  Png csokor  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Rátalálsz  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Alvó cicák  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
pokol kulcsai, csodálatos oximoron, oximoronok olyan, egész Bibliában, üres sírra, keresztényekre vonatkozik, élet volt, emberek világossága, élet önmagában, élet Jézustól, föld porából, élet leheletét, ember élőlény, élet szerzője, élet fejedelme, mennyből száll, lelki életről, lelki élet, általánosabb értelemben, élet forrása, élet folyóként, lelki életé, életünk Jézustól, tudatos életed, fizikai életed, élet iránti, nagy ellentmondás, egyik legmeglepőbb, élet fejedelmét, élet szerzőjét, bűnösök iránti, egyetlen módja, küldetést kaptam, szövegünkben Jézus, mélységes rejtély, kereszten mondott, utolsó leheletét, egyik legnagyobb, bűnösök megmentésére, földbe vetett, világ teremtése, bűnösök szemét, bűnösöket üdvözítse, bűnökből való, örök élet, bűnösökért halt, sírba helyezik, bűnösökért történt, első húsvét, pokolnak nincs, halál kulcsát, templom kárpitja, aljáig kettéhasadt, föld megrendült, sziklák meghasadtak, sírok megnyíltak, szent városba, eljövendő nagy, legáltalánosabb értelemben, holtak helyére, halottak helyeként, holtak hazájában, holtak birodalma, testtől való, sírba kerül, lélek elválik, holtak birodalmát, istentelenek ideiglenes, utolsó ítéletre, kínok helye, gazdag emberről, gazdag ember, pokolban kínok, olyan hely, istentelenek mennek, gonosz emberekről, égig emelkedsz, pokolig fogsz, istentelenek számára, büntetés ideiglenes, ideiglenes befogadóhely, végső ítéletig, pokol kapui, büntetés végső, utolsó ítéletet, római katolikus, purgatóriumnak nevezett, lángok kínjaiban, földi emberek, emberek találták, keresztre feszített, testben lakunk, lelkük azonnal, mennybe megy, pokolba kerülnek, tisztítótűzben szenvedve, emberek egyszer, bibliai tanítás, halál után, utolsó ítéletig, nagy napról, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3866
  • e Hét: 26510
  • e Hónap: 55822
  • e Év: 243624
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.