Belépés
agica2004.blog.xfree.hu
Belőlem csak egy van, másokból is:) Módosítva, mert nagyképűnek tűntem, nem vagyok az. - Fehér lovag-king-kong :)))))))))) ,,Nem azok a nagy emberek, akik n... kovács ágica
2004.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Harmóniakártya után.....
  2016-11-21 14:58:00, hétfő
 
   
  Benedek Elek: Az aranyhal


Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren túl, a hármas üveghegyen is túl, túlonnan túl... Megálljatok csak, nem jól kezdettem... Hát: volt egyszer egy király. Magyar király volt az, mert Budán lakott. Melyik volt, nem tudom, elég az, ahogy egyszer ez a király az Óperenciás-tengeren túl járt háborúba, s amikor onnét visszaindult, a tengerben meglátott egy aranyhalacskát.

- Hej - mondta a király -, ha ezt hazavihetném a leányomnak!

Nosza, egyeszriben hálót eresztenek a tengerbe tízen is, húszan is, s kifogták az aranyhalacskát.

Vagy örült, vagy nem a király, de a királykisasszonynak, mikor meglátta az aranyhalacskát, még a könnye is kicsordult szertelen örömében.

Aranytálba tette az aranyhalacskát, s nézte, nézte, folyton nézte, amint úszkált, fickándozott a vízben. Hanem egyszerre csak nőni kezdett a halacska, nőtt, nőtt, s akkorára növekedett, hogy nem fért el a tálban.

- Jaj, Istenem, nagyobb tál kéne! - mondotta a királykisasszony. - Édesapám, van-e nagyobb aranytál?

- Van, lelkem, leányom, száz is, de egyebet mondok én neked. Ásatok a Margit-szigeten halastavat, annak a fenekét, oldalát kristályüveggel kirakatom, ott lesz csak igazi jó helye.

Még egy nap sem telt belé, nagy tavat ásatott a király, a tónak fenekét, oldalát kristályüveggel kirakatta, csináltatott rá arnycsorgót, azon csorgott a tóba a Duna vize. Az aranyhalat a tóba eresztették, de aznaptól fogvást nem is volt a palotában maradása a királykisasszonynak: minden áldott nap átcsónakázott a szigetre, s nézte, nézte az aranyhalat.

Na, telt-múlt az idő. Egyszer rettentő égiháború kerekedik, csurog az eső, mintha dézsával öntenék, megárad a Duna, kicsap a szigetre, s úgy elsöpört mindent, de mindent, hogy csak a kopasz föld maradott. Azám, elvitte az aranyhalat is.

Hej, Istenem, Istenem, édes jó Istenem, búsult a királykisasszony, éjjel-nappal hullott a könnye, mint a záporeső, hiába vigasztalták, hiába hoztak minden szépet, minden ékeset,ami csak volt kerek-e földön - azt mondta:

- Sírok, sírok, mindég sírok, amíg az én kedves aranyhalam meg nem kerül.

Mondjam, nem mondjam, ha nem mondom, úgyis tudjátok: búsult a király is, félt, hogy kifogy egyetlen lányából. Nosza, kihirdettette az országban, hogy aki megtalálja az aranyhalat, s elevenen Budára hozza, annyi aranyat ád, hogy a hetvenhetedik unokája is négylovas hintón járhat.

Bezzeg hogy halászni indult minden lélek, még az is, aki annakelőtte nem halászott, különösen a Duna s Tisza mentén. Csak egy halászlegény akadt, egy Tisza menti halászlegény, aki egész nap a Tiszán csónakázott, de a hálóját ki nem vetette, csak búsult, szomorkodott. Azért búsult, azért szomorkodott ez a halászlegény, mert nem adták neki azt a leányt, akit szeretett, s aki igaz szeretettel volt őhozzá. Meghiszem, hogy nem adták: nagyúri kisasszony volt az a leány, Tisza mentén a leggazdagabb földesúrnak a leánya!

No, ha a király búsult a leánya miatt, búsult ám a halászlegény miatt is az apja. Eleget mondta, de hiába mondta:

- Tedd le az eszedet arról a leányról, fiam! Nem való az szegény legénynek.

Beszélhetett annak, akár a süketnek, nem hallotta, s minden este üres tarisznyával tért haza. Bizony ha üres tarisznyával, annál több halat fogott az öreg. Egy nap azonban megesett, hogy csak egy halat fogott, hanem ez elég is volt, mert akár hiszitek, akár nem, az aranyhal volt ez.

Hej, uramteremtőm, volt öröm, de mekkora!

- No, fiam, ne búsulj - mondotta az öreg -, kifogtam az aranyhalat! Jere, vigyük Budára.

Mindjárt nekicihelődtek, s addig mentek, mendegéltek, míg Budára nem értek. Ott mindjárt a király színe elé vezették, s mikor a király meglátta az aranyhalat, nagyot kiáltott, hogy megrezdült belé a palota. Abban a pillanatban beszaladt a királykisasszony, s alig tudták felmosdatni, úgy elájult a szertelen örömtől.

Bezzeg volt becsülete az öreg halásznak meg a fiának. A király az asztalához ültette, s három napig el sem eresztette. Akkor méretett a kincseskamrából hat szekér aranyat: mind a hat elé hat ökröt fogtak, s úgy vitték a Tisza mentére, a vén halász kunyhójához. Hm, de az arany mellett még egy falut is adott a király az öreg halásznak, s nemességre emelte a jobbágysorból! Mindjárt más nevet is adott a falunak a király. Azt mondta: mától fogva Halász legyen a falu neve, de még a tied is, öreg!

No, mikor ezt megtudta a földesúr, egy szó nem sok, annyit sem szólt a fiatalok dolgába, hanem nagy hirtelen papot hívatott, s csaptak olyan lakodalmat, hogy hét álló hétig nem szakadott vége. Akkor a fiatalok dióhéjba kerekedtek, s a Tiszán leereszkedtek.

Így volt, vége volt, mese volt.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: királykisasszony, kristályüveggel, kincseskamrából, aranyhalacskát, nekicihelődtek, leereszkedtek, kihirdettette, átcsónakázott, hetvenhetedik, jobbágysorból, halászlegény, beszélhetett, leggazdagabb, szomorkodott, tarisznyával, vigasztalták, visszaindult, uramteremtőm, hazavihetném, csináltatott, fickándozott, eresztették, egyeszriben, csónakázott, földesúrnak, megálljatok, kunyhójához, felmosdatni, arnycsorgót, pillanatban, szeretettel, mendegéltek, annakelőtte, leányomnak, aranyhalam, kerekedtek, hármas üveghegyen, tengerben meglátott, tengerbe tízen, tónak fenekét, tóba eresztették, palotában maradása, kopasz föld, hetvenhetedik unokája, halászlegény akadt, leggazdagabb földesúrnak, király búsult, leánya miatt, halászlegény miatt, eszedet arról, szegény legénynek, halat fogott, Benedek Elek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 20  Alázat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Adakozás  Radikális szeretet  Radikális szeretet  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Krisztinától  Nevem  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Adakozás  A televizió nem a kultúrát kép...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Annuska bar...  Tanuld meg ezt a versemet  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Soha ne kedvezz...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Png virág  Fehér virág  Akarat  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Png virág  A sors  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kaffka_Margit  Png ház  Németh László tollából  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  A televizió nem a kultúrát kép...  Szívem  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Németh László tollából  210 éve született a SZÓZAT meg...  Albert Einstein gondolata  A kételkedés kezelése  Paul David Tripp Április 20  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Png rózsa csokor  A kételkedés kezelése  Alázat  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szívem tiéd  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Erdőn  Facebookon kaptam  Png ház  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Paul David Tripp Április 20  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Leonardo da Vinci gondolata  képre írva  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Hazára minden embernek szükség...  A sors 
Bejegyzés Címkék
hármas üveghegyen, tengerben meglátott, tengerbe tízen, tónak fenekét, tóba eresztették, palotában maradása, kopasz föld, hetvenhetedik unokája, halászlegény akadt, leggazdagabb földesúrnak, király búsult, leánya miatt, halászlegény miatt, eszedet arról, szegény legénynek, halat fogott, aranyhal volt, király színe, király meglátta, pillanatban beszaladt, szertelen örömtől, öreg halásznak, asztalához ültette, arany mellett, falu neve, fiatalok dolgába, fiatalok dióhéjba, királykisasszony, kristályüveggel, kincseskamrából, aranyhalacskát, nekicihelődtek, leereszkedtek, kihirdettette, átcsónakázott, hetvenhetedik, jobbágysorból, halászlegény, beszélhetett, leggazdagabb, szomorkodott, tarisznyával, vigasztalták, visszaindult, uramteremtőm, hazavihetném, csináltatott, fickándozott, eresztették, egyeszriben, csónakázott, földesúrnak, megálljatok, kunyhójához, felmosdatni, arnycsorgót, pillanatban, szeretettel, mendegéltek, annakelőtte, leányomnak, aranyhalam, kerekedtek, aranyhalat, megtalálja, kisasszony, eresztenek, lakodalmat, óperenciás, megrezdült, növekedett, asztalához, eresztette, üveghegyen, nemességre, aranytálba, halastavat, kicsordult, egyszerre, négylovas, országban, kirakatta, szertelen, kirakatom, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3180
  • e Hét: 12604
  • e Hónap: 26690
  • e Év: 79248
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.