Belépés
agica2004.blog.xfree.hu
Belőlem csak egy van, másokból is:) Módosítva, mert nagyképűnek tűntem, nem vagyok az. - Fehér lovag-king-kong :)))))))))) ,,Nem azok a nagy emberek, akik n... kovács ágica
2004.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Harmónia......
  2012-03-11 14:35:34, vasárnap
 
  Kedves agica2004 !

A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét.
A mai napodat Nagyszerűség hatja át.

Szélmalom - erőfecsérlés, kilátástalan küzelem, megzabolázott erő

Mondd, meddig harcolsz még az óriásokkal, Don Quijote? A kilátástalan küzdelem mire való? Ez a kártya arra figyelmeztet, hogy engedd szabadon dolgozni életed szélmalmait, hogy neked őröljék a gabonát, és ne harcolj feleslegesen, kreált ellenségekkel. A szélmalomharc nem a te harcod! A szélmalom a természet egyik őserejét, a szelet fogja igába, s dolgoztatja meg a maga örömére. Az őselemek együtt (kő és szél) élelemhez juttatják az embert, megőrlik a gabonát. Szélmalmot viszont csak széljárta helyre érdemes építeni, hiszen ott lesz hatékony a működése. Az ember uralmát jelképezi a természet erői felett.

Szerelmi üzenete: Párkeresőknek a kilátástalan kapcsolat kergetése helyett a realitás talajára helyezett ismerkedést jelzi. Párkapcsolatban élőknek pedig felveti a kérdést: ki ebben a kapcsolatban a szél, és ki a malom?

Ezt mondja neked:

Vigyázz, sebezhető vagy, ne menj túl közel a harc színteréhez!
Nagyon kellemes, ha engedsz a szenvedély szelének, hogy úgy pörgessen, ahogy csak akar.
Óráid pörögnek, mint a malomkerék. Becsüld meg a pillanatnyi örömöket.
Erre is gondolj: Don Quijote harca a szélmalommal. Olvasd el a könyvet, vagy legalább hallgasd meg a Neoton Família régi slágerét


 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Hogyan lett büszke vár Krasznahorkából?
  2012-03-11 14:28:05, vasárnap
 
  A Szlovákiában, a Felvidék déli részén lévő Krasznahorka vára a magyar történelmi emlékezet fontos helyszíne. A vár kultuszának megteremtéséhez Jókai, az Andrássyak, egy Zichy grófnő, Rákóczi fejedelem és sok, ma már homályba vesző kiskirály és földesúr járult hozzá.



Krasznahorka büszke vára - ki ne ismerné ezt a műdalt, amelyet egy Zichy grófnő szerzett? A dal később a magyar irredentizmus egyik jelképévé vált, számtalan feldolgozásban. A YouTube-on még A Tenkes kapitánya főcímzenéjére emlékeztető tárogatós kiegészítést-feldolgozást is találhatunk. Mindez nem véletlen: a Krasznahorka büszke várát ugyanis Andrássy Gyuláné, született Zichy Eleonóra grófnő szerezte. A komponálás időpontja sem véletlen: az egyik nagy nemzeti újratemetés, II. Rákóczi Ferenc hamvainak 1906-os hazahozatala volt a dicső alkalom a zenemű megírására.

Rákóczi és az Andrássyak

II. Rákóczi Ferenc egyébként két okból is kötődik Krasznahorkához: Bagyinszki Zoltán és Tóth Pál műve, a Magyar várak szerint az 1706-os rozsnyói országgyűlés idején itt lakott a fejedelem. (Rozsnyó öt kilométerre nyugatra van Krasznahorkától, ma mindkét település Szlovákiához tartozik.)
A másik ok: 1710-ben állítólag a várban őriztette a fejedelem az árulóvá vált Forgách Simon grófot. A vár egyébként 1710-ig állt ellen a császáriaknak. Jókai - aki vendégeskedett Krasznahorkán az Andrássy grófok meghívására - A lőcsei fehér asszony című művében Krasznahorkát is szerepelteti. Számos lőcsei és krasznahorkai legendát is beleszőtt a történetbe Jókai, ezek egyikét-másikát az elmúlt évtizedekben szlovák és magyar történészek igyekeztek "szétcincálni". Annyi bizonyos azonban, hogy a kuruc küzdelmek idején a krasznahorkai vár már év évszázadok óta az Andrássy család birtokában volt, a Thököly-féle felkelés idején például Andrássy György báró védte Krasznahorkát.

Ennek a családnak több tagja is küzdött a Rákóczi-szabadságharcban a kurucok oldalán. Lőcsét például Andrássy István főgenerális védte, vele volt szerelmi viszonyban maga a "lőcsei fehér asszony" is. Lőcsét azonban valójában nem ez a nő, Géczy (Korponay) Júlia játszotta át a labancoknak 1710-ben, ezt inkább a kuruc propaganda igyekezett így beállítani - valójában Andrássy István adta át a várost. Ebben az évben adta fel Krasznahorkát is Andrássy György.



Ifj. Gróf Andrássy Gyula és felesége sz. Zichy Eleonóra grófnő, 1920-as évek
Az Andrássyak legismertebb képviselője azonban a másfél évszázaddal később miniszterelnökké emelkedett, immár grófi rangot viselő Andrássy Gyula volt. Az ő fiának, ifjabb Andrássy Gyulának, a Monarchia utolsó külügyminiszterének a felesége volt a már említett Zichy grófnő, aki a műdalt szerezte Krasznahorkáról. Igaz, a grófnő nemcsak így kötődik az Andrássyakhoz: ifjabb Andrássy Gyula testvérének, Andrássy Tivadarnak volt ugyanis először a felesége, megözvegyülése után ment hozzá ifjabb Andrássy Gyulához.

A vár története

Hogyan került a krasznahorkai vár az Andrássyakhoz? A vár történetének feldolgozója, Barczi Gyula szerint a környék sokáig az Ákos nemzetséghez tartozott, majd a Máriássyak, illetve a Batizfalviak szerezték meg. E családok lehettek az elsők, akik az 1300-as években valamilyen erődítményt építettek itt, persze a mai várhoz ez a kezdeti lakótorony még aligha hasonlított.

Később az Ákos nembeliek rájöttek, hogy túl értékes területet adtak ki a kezükből, és az akkor már Bebekeknek hívott ősi nemzetség tagjai 1352-től ismét birtokosai lettek a várnak. Bagyinszki és Tóth szerint ekkor a pelsőci Bebekek szerezték meg a várat.



Krasznahorkaváralja, 1836
Bebekéknek a többi birtokossal folytatott hosszas jogvitáit most nem részletezzük, 1441-ben viszont a huszitáktól kellett visszafoglalniuk a várat. Ha a Bebekekről sok jót nem is mondhatunk el, annyi érdemük mindenképpen volt, hogy tovább építették Krasznahorkát. Kiskirályok, földesurak (egy nádor és egy erdélyi vajda) kerültek ki a család tagjai közül, mígnem a török elleni harcok idejére valódi kényurak kezébe került a vár és környékének sorsa.

Az 1500-as évek közepén gazdálkodó, illetve garázdálkodó Bebek Ferencről és testvéréről, a gömöri ispánról, Imréről van szó. Barczi Gyula szerint "rablólovagok" voltak ők, akik a templomtornyok harangjaiból ágyúkat öntöttek. S ha még csak ágyúkról lett volna szó! Bagyinszki és Tóth szerint hamis pénzt is verettek a zsákmányolt harangokból. A hamis pénznek kevés, az ágyúknak viszont annál több nyoma maradt: ma Szlovákia legnagyobb eredeti bronzágyú-gyűjteménye látható Krasznahorkán, illetve Betléren. (A Betléri Múzeum gondnoksága alá tartozik a vár. )

A Bebekek az 1550-es évek forgatagában eltűntek a történelem süllyesztőjében: számos árulás és pálfordulás után alighanem meggyilkolták a vár urát. A várat valószínűleg a Habsburgok egyik hadvezére bízta először várnagyként Andrásy Péterre, aki Erdélyből került Magyarország északi területeire. Később az immár két s-sel szereplő, és grófi címig emelkedő Andrássyak hűségükért kárpótlásul kapták meg erdélyi birtokaik elvesztése miatt a krasznahorkai várat.

Ők tovább építették az erődítményt, amely túlélte a Rákóczi-szabadságharcot - az osztrákok azért nem robbantották fel ekkor, mert kastéllyá minősítették -, és két világháborút a XX. században. A szombati tűzvész (lásd a lenti videón) azonban nem az első volt, amely a várat sújtotta. Barczi Gyula szerint a XIX. század elején a vár urai elhagyták az épületet, amelynek egy része 1817-ben villámcsapás következtében leégett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Krasznahorka híres vára..........
  2012-03-10 17:18:02, szombat
 
  Lengyel Diana, az MTI tudósítója jelenti:
Kigyulladt a krasznahorkai vár szombat délután - adta hírül a SITA szlovák hírügynökség.

Jozef Hudák, a rozsnyói tűzoltóság tisztje a hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy tudomásuk szerint nem csak a tető, de már a vár és a környező erdő is ég. Egyelőre nincsenek információk sérültekről. Hozzátette, hogy a rozsnyói és dobsinai tűzoltóknak a szepsi (Moldava nad Bodvou)és saci (Saca) tűzoltóállomások is segítséget küldtek.

A várhosszúhegyi lakos, Parbitka István beszámolója szerint "fél kettő körül kezdett el szivárogni a várból a füst, majd szinte percek alatt borult az egész épület lángokba. Nekünk helyieknek ez különösen sokkoló élmény, hogy a környék szimbóluma, a büszkeségünk a szemünk láttára válik porrá" - nyilatkozta az MTI-nek.

Bár rengeteg tűzoltó tartózkodik a helyszínen, a vár nehezen megközelíthető, ami nagyban akadályozza az oltást. A tűz okáról egyelőre csak találgatások vannak, egyesek szerint a tarló kezdett égni, attól kapott lángra a vár szurkos zsindelyteteje, mások szerint az elektromos berendezés hibásodott meg.

Vasik János, a szlovák közszolgálati rádió és televízió magyar nyelvű adása, a Pátria rádió a munkatársa az MTI-nek elmondta, kb.10-12 egység tűzoltói vannak kinn, a környékbeli önkénteseken kívül Kassa környékéről is érkeztek segíteni oltani. "Az itt lakók szomorúsága leírhatatlan, többek úgy érzik, mintha közeli hozzátartozójuk halt volna meg" - tette hozzá Vasik. A keletkezett kárt egyelőre nem lehet felbecsülni.

Meg nem erősített információk szerint fel nem robbant lőszer is van a várban.

A 13. századi krasznahorkai vár a kb. 50 százalékban magyarok lakta Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetessége, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete, felújított állapotban múzeumként üzemelt.




Története:

Egy legenda szerint IV. Béla e vidékre menekült a tatárok elől, és ebben az Ákos nemzetségbeli Szár Detre és Fülöp testvérek nyújtottak segítséget neki. Jutalmul a király 1243-ban nagy kiterjedésű gömöri területeket adományozott nekik. Az Ákos nemzetségbeliek később, 1318-ban Krasznahorkát eladták a Batizfalviaknak. Feltételezhetően ők és a Máriássyak a vár első építői. Ekkor még nem igazi vár épült a Krasznahorka feletti mészkődomb tetejére, csak egy gótikus lakótorony.
Idővel az Ákos nemzetség elnevezése Bebek formában honosodott meg, akik rájöttek, hogy az általuk korábban eladott birtoknak jóval magasabb az értéke. Ezért évekig tartó viszályba kezdtek a Máriássyakkal a visszaszerzéséért, ami végül 1352-ben sikerült is nekik, és végül egészen a XVI. század második feléig birtokolták.




Miután 1567-ben utód nélkül meghalt Bebek György, a vár a császári udvar fennhatósága alá került, amely a várat várkapitányok közreműködésével igazgatta. Az utolsók egyike volt I. Andrássy Péter, akivel kezdődött a vár Andrássy-családdal összefüggő, közel négy évszázados története.
Már I. Péter is igyekezett a várat megszerezni, de ekkor még továbbra is csak az öröklődő várkapitány státusza volt az övék. 1642-ben szerezte meg örökös tulajdonba II. Mátyás, I. Péter unokája III. Ferdinánd királytól.
Az ezt követő évszázadokban a várat többször bővítették, átalakították, ám ennek ellenére a XIX. század elején III. István özvegyének, Festetich Mária grófnőnek nem nyújtott elég kényelmet, így elköltözött. 1817-ben villámcsapás következtében a vár leégett, ugyan felújították, de csak a legszükségesebb munkákat végezték el rajta. A XX. század elején IV. György gróf és Königsegg von Aulendorf Franciska grófnő fia, Dénes gróf teljesen felújíttatták. 1996-tól a betléri múzeum részeként üzemeltetik.





A múltunk...... .....
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Harmónia......
  2012-03-10 14:31:31, szombat
 
  Kedves agica2004 !

A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét.
A mai napodat Ellenőrzés hatja át.

Ló - szabadság, igába hajtott erő

Üzenete a vállat feladat szabad végrehajtása. A harcos ember állata - ám valójában zsákmány állat, amely elmenekül a ragadozók elől, mégis oly bátor az emberrel együtt a háborúban. A magyarok szent állata, a táltos paripa. Ezért a Magyarok kártyáján felbukkanó ló a Táltost jeleníti meg. Találd meg az örömet abban, amivel foglalkoznod kell, és megérted, miért ad örömet a lónak, ha berepíti a zsokét a célba. Ha lóra ül az ember, kimagaslik a többiek közül. A vadon vágtázó, csordaszellemük által vezetett ménes maga a határtalan szabadság jelképe, az igába hajtott ló pedig a szolgaságé, az alázaté, az alázattal vállalt feladaté. A hátasló a sikerre vivő társé.

Szerelmi üzenete: Párkeresőknek intenzív üzenet: Az Igaziról, a hercegről, aki fehér paripán érkezik. Párkapcsolatban élők számára a céltudatosság, a célorientáltság, a párkapcsolaton belül megélhető szabadság és önfeladás, alázat és önállóság megtestesítője. A "lovaglás" egy szerelmi pozitúra neve is - ma kipróbálhatjátok!

Ezt mondja neked:

Ejts szerét, ha tudod, hogy közelről is láss lovat. Simogasd meg, ha mered, vagy ha módod van rá pattanj fel rá! Különleges élmény, ahogy kimagaslasz a tömegből.
Ki vagy te? A ló? A lovas? A hajtó a bakon? Aki a nyerget felrakja, a lovat lecsutakolja, kialmozza? A kovács aki felteszi a szerencsepatkót? Mindez együtt? Hogyan?
Ha lovon érsz célba, a ló feje mindig előbb szakítja át a célszalagot.
Erre is gondolj: Asztrológiai jegye: Nyilas. Olvasd újra a Csodaszarvas regéjét. Idézd fel a magyar történelem nagy lovait és lovasait. Menj lóversenyre, látogass a Kincsem parkba.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vidám napot......
  2012-03-10 14:26:28, szombat
 
 



Szép tavaszi napot kívánok mindenkinek !
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A könyv is ott nyílik....
  2012-03-06 20:00:04, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Valódi Face Book.....
  2012-03-06 19:57:15, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Adj helyet magad mellett........
  2012-03-06 19:55:23, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ügyeskedés......
  2012-03-06 19:52:14, kedd
 
 



Alvás helyett egy kis mászkálás:))))
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bosszú.....
  2012-03-06 19:49:20, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 53 db bejegyzés
Összes: 26622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 191
  • e Hét: 469
  • e Hónap: 3792
  • e Év: 48999
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.