Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
EGY ÉV Augusztus vége felé járt az idő, és szinte beleuntunk
  2020-08-28 09:26:27, péntek
 
   
  EGY ÉV
Augusztus vége felé járt az idő, és szinte beleuntunk már a nyárba. A malomgát vize poshadt volt, a pataknak csak a fenekén tekergett valami kis vérszegény folyadék, ami lábvíznek is kevés volt, nemhogy fürödni lehetett volna benne. A nyári alma, barack elfogyott, a szilva nem érett még meg, a fészkek üresek, a rétet lekaszálták, s a szőlő olyan savanyú volt, hogy a kecske is elmekegte volna magát tőle, amikor Berta Jancsival kertünkben ténferegtünk és unatkoztunk.
Jancsi ugyan ajánlotta, hogy a sárga, elvénült uborkákból csináljunk “lovakat", de az uborkaágyások tája már tele volt a tegnapi és tegnapelőtti “lovak" szétvagdosott testrészeivel, azonkívül jó atyám megígérte, hogy ha a magnak való uborkákból még egy hiányzik, hasonlóképpen fog felnégyelni bennünket. Jó atyám szavatartó férfiú volt, ezért Jancsi ajánlatát mereven elutasítottam.
- Két hét múlva oskolába megyek - mondta ezek után barátom, aki a legsötétebb unalomba is rést tudott vágni, és úgy mondta ezt, mintha valami csodálatos kaland lappangott volna mögötte.
- Az lesz csak a jó világ!
- Mi?
- Az oskola! Édesanyám megvarrta már a tarisznyát, palatáblám is van meg griflitartóm is...
Elkeseredetten hallgattam.
- Aztán majd írunk, olvasunk, meg minden. Aki sokat tud, az könyvet kap a végén, meg pénzt is...
- Pénzt?
- Persze. Aztán elküldik a nagyoskolába.
A nagyoskola nem nagyon csábított, de a pénz izgatott, legfőképpen pedig a könyv, aminek tábláján oroszlán van meg olyan zöld kígyó, hogy az ember nem tudja a szemét levenni róla. A szája pedig mindkettőnek tátva. Hogy melyik eszi meg a másikat: ez van belül megírva.
- Te nem gyüssz? - kérdezte Jancsi csak úgy mellesleg, mintha ezt a kérdést egyedül én dönthettem volna el.
- Mindenki gyün, Péter is, Kálmány is, Treszka is és - Ilona is...
Csak ezt ne mondta volna! Ilona a legkedvesebb pajtás volt a karikós világon, és már láttam, amint egzámen után új ruhában, csodálatos ajándék könyvekkel a hónuk alatt jönnek ki az iskola ajtaján.
Szemem elfutotta a könny, hanyag szüleimre gondolva, akik talán nem is akarják, hogy könyvem legyen, vagy talán sajnálják a palatáblára a pénzt. Hányszor hallottam, amikor a nagyok beszéltek, hogy: bizony, sokba kerül a taníttatás... Hát erről volt szó!
Hát szülők ezek?...
Így aztán este nagyanyám könnyek között talált, nekidőlve a kályhának, amelyen mosolygó angyalfejek voltak, akiknek szárnya a nyakukból nőtt ki.
- Hát neked meg mi a bajod?
A mélységes bánat és mellőzöttség teljesen elvette a hangom, és csak hosszabb hallgatás után derült ki olthatatlan vágyam a tudományok iránt.
- De hát, édes kisfiam, még nem vagy egészen hatéves...
Igen! szóval nagyanyám is jó atyám pártján van... - gondoltam, és zokogva öleltem át a kályhát, melyen az angyalok részvétlenül mosolyogtak.
Apám azonban nem mosolygott. Apám a tettek embere volt. Másnap cipőt húzatott velem - ami sohasem jelentett jót -, kézen fogott, és szó nélkül elvezetett az iskolába.
- János - és eltolt maga mellől, hogy Ganzler bácsi kellően szemre vehessen, mintha nem látott a volna mindennap -, Jánoskám, ez a gyerek iskolába akar járni. Lehet? Nincs még egészen hatéves.
- Lehet hát. Majd beszélek a tanfelügyelővel.
- Hát akkor írd be!
Én csak álltam az ünnepélyes, fanyar csendben, és szívem mélyén aggodalom szaladt széjjel, mint a nyári eső tapogató kis patakjai. A falon még ott voltak a múlt vizsga virágfüzérei, a szekrény tetején egy kibicsaklott nyakú félgömb állt, jelezve, hogy elromlott a tengelye, s ezért van annyi baj a világon, ámbár ezt akkor még nem tudtam, csak éreztem.
A nagy, fekete tábla is mintha hanyatt akart volna esni, tartójában kék rongy, krétatörmelék és - igen! egy testes - pálca!...
Nem tagadom, ismerős volt ez az eszköz, de nem gondoltam, hogy itt is... ezenkívül a pálca erősen használtnak látszott.
... Nono! itt résen kell lenni!
De a falakon szép, színes táblák voltak, előkelő és titokzatos képek, s ezek az ismerkedés vágyával töltöttek el.
Aztán elmentünk a boltba, táskát vettünk, palatáblát, palavesszőt és griflitartót, aminek magyarul tolltartó a neve. Ganzler bácsi könyvet is adott, aminek furcsa, jó szaga volt. Egyelőre csak ezt élveztem, s azóta is bolondulok a könyv szagáért.
Boldog voltam, és úgy készültem az iskolába, mint a szüretre, ajándékosztásra vagy az erdőbe, amelynek titokzatos mélységében drága titkok vannak, mesék, Hófehérkék törpékkel elegyest.
Nem így lett.
Elsősorban nem ülhettem Ilona mellé, de Jancsi mellé se, ami amúgy is gyenge vigasz lett volna. Másodsorban Ganzler bácsi egyszerre “tanító úr" lett, akinek még a hangja is megváltozott, s azt mondta, hogy a légy zümmögését is akarja hallani. Hát nem hallotta eleget a nyáron?
Harmadsorban - ezt nem is értettem - én, én, akit reggel hatkor meg se lehetett volna kötözni az ágyban... igen, én fél nyolckor még olyan álmos voltam, hogy - nagyanyám szerint - úgy kellett kiásni az ágyból.
Negyedsorban... - de hát miért folytassam? Elkeseredetten és bőgve dőltem az angyalos kályhának, és odanyilatkoztam, hogy én pedig nem megyek iskolába.
- Mi? - kérdezte apám. - Micsoda? - És levette a szekrény tetejéről a pálcát.
Ezek után sürgősen fogtam a táskát, a palatáblát, a könyvet, és egy földgömbnyi bánattal a szívemben elindultam az iskolába. Könnyezett az anyám, a nagyanyám, legfőként én, az áldozat, aki egy évet dobtam el szabadságomból, s azóta se teszek mást, csak iskolába járok. De most már határozottan tudom, hogy azért nem lehet belőlem semmi, mert hiányzik az az egy esztendő. Ha akkor kellően megerősödöm, és nem nyúlok korán a betű édesen szomorú mákonyához, ki tudja, mi lehettem volna...
Talán még csősz is!
(1955)
 
 
0 komment , kategória:  NYÁR  
Címkék: tanfelügyelővel, ajándékosztásra, odanyilatkoztam, szabadságomból, elkeseredetten, testrészeivel, krétatörmelék, hasonlóképpen, uborkaágyások, elutasítottam, szétvagdosott, griflitartót, nagyoskolába, mindkettőnek, negyedsorban, legkedvesebb, kibicsaklott, határozottan, griflitartóm, harmadsorban, mellőzöttség, megváltozott, tegnapelőtti, részvétlenül, virágfüzérei, ténferegtünk, felnégyelni, legsötétebb, mélységében, unatkoztunk, palavesszőt, megerősödöm, legfőképpen, lekaszálták, másodsorban, használtnak, malomgát vize, pataknak csak, fenekén tekergett, nyári alma, fészkek üresek, rétet lekaszálták, szőlő olyan, uborkaágyások tája, magnak való, legsötétebb unalomba, lesz csak, pénz izgatott, szemét levenni, szája pedig, kérdést egyedül, legkedvesebb pajtás, Berta Jancsival, Másodsorban Ganzler,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Erdőn  Esti kép  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Esti kép  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Kövesd a cowboyt!  Leonardo da Vinci gondolata  Nagyi telefonál  Leonardo da Vinci gondolata  Neked tudnod kell  A kételkedés kezelése  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Adakozás  Szép napot kívánok  Alvó cicák  Sose bánj semmit  Png virág  Varga János Veniam - Fontos sz...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Nem számIt  Sose bánj semmit  Adakozás  Kellemes délutánt kívánok  Sokan azt tartják  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete-erdő desszert  Szívem tiéd  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Akarat  Nagyon különös  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png kislány  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét  Gonosz démon-álarc  Popper Péter szavai  Png nő  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Fehér virág  A televizió nem a kultúrát kép...  Albert Einsteinről  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Makszim Gorkij gondolata  Adakozás  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Szép estét  Hogy lehet megtartani  Szép álmokat!  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  képre írva  Fekete István - Akác  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód... 
Bejegyzés Címkék
malomgát vize, pataknak csak, fenekén tekergett, nyári alma, fészkek üresek, rétet lekaszálták, szőlő olyan, uborkaágyások tája, magnak való, legsötétebb unalomba, lesz csak, pénz izgatott, szemét levenni, szája pedig, kérdést egyedül, legkedvesebb pajtás, karikós világon, hónuk alatt, iskola ajtaján, nagyok beszéltek, nyakukból nőtt, mélységes bánat, tudományok iránt, angyalok részvétlenül, tettek embere, volna mindennap, gyerek iskolába, múlt vizsga, szekrény tetején, kibicsaklott nyakú, testes &#8211, pálca erősen, falakon szép, ismerkedés vágyával, könyv szagáért, légy zümmögését, angyalos kályhának, szekrény tetejéről, földgömbnyi bánattal, szívemben elindultam, évet dobtam, betű édesen, tanfelügyelővel, ajándékosztásra, odanyilatkoztam, szabadságomból, elkeseredetten, testrészeivel, krétatörmelék, hasonlóképpen, uborkaágyások, elutasítottam, szétvagdosott, griflitartót, nagyoskolába, mindkettőnek, negyedsorban, legkedvesebb, kibicsaklott, határozottan, griflitartóm, harmadsorban, mellőzöttség, megváltozott, tegnapelőtti, részvétlenül, virágfüzérei, ténferegtünk, felnégyelni, legsötétebb, mélységében, unatkoztunk, palavesszőt, megerősödöm, legfőképpen, lekaszálták, másodsorban, használtnak, palatáblára, olthatatlan, angyalfejek, földgömbnyi, mosolyogtak, hallgattam, zümmögését, könnyezett, palatáblát, hófehérkék, beleuntunk, elindultam, tarisznyát, csodálatos, lappangott, csináljunk, titokzatos, palatáblám, kertünkben, bolondulok, elvezetett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 872
  • e Hét: 20408
  • e Hónap: 60020
  • e Év: 288957
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.