Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Megírta egy anyuka
  2016-09-23 16:32:39, péntek
 
  Megírta egy anyuka, szerinte mi mindent kellene mellőzni az óvodákban.

Óvoda. Szokunk, szoktatunk, és élményeket szerzünk. Ha szükséges szépítünk, kerekítünk, vagy feledtetünk. Ami éppen hatékonyabbnak bizonyul. Hangolódunk, hangolódunk, de problémák vannak, kicsik is, nagyok is.

Beszoktatás

Szelíden, kedvesen már otthon elkezdjük az óvodára való felkészítést, természetesen csak lazán, nem ijesztgetve (majd az óvó néni ezt nem engedi!), hanem a pozitív oldalát kidomborítva: de jó lesz majd a többiekkel játszani, a többi kicsi gyerekkel ebédelni, és lesznek majd énekek és versikék is! De aztán jön a szomorú tapasztalat. Már rögtön az első napon szabályoknak kell megfelelni, azokat kell végrehajtani. Nem tudnám megmondani, az első két órában, amit az oviban töltöttünk el, hányszor hangzott ahhoz hasonló mondat, mint: ,,mi ezt így szoktuk", ,,a többiek már tudják, hogy...", ,,neked is ezt ide kell majd", ,,oda most nem megyünk, majd csak". Zúgott a fejem, és zavarba jöttem, mert én sem tudtam követni a rengeteg szabályt. Gyermekem is tanácstalanul nézett rám, a sok kedves inger hirtelen csupa bosszúsággá változott. Hol van a jó móka, a közös játék és a mondókák?

Szabályok

Kellenek a szabályok, mert megmutatják a határokat, eligazítanak, rendet teremtenek, biztonságot nyújtanak. De a túl sok (meg merem kockáztatni, olykor felesleges) szabály ,,sok szabálysértést" és feszültséget okoz. Az első óvodai napon pedig szabályosan riasztó hatású.
Érzékenység

A gyerekek hamar megtanulják, hogy azokkal a felnőttekkel és gyermekekkel, akikkel gyakran érintkeznek, hogyan ,,bánjanak". Hihetetlen érzékenységgel tudják felmérni, hogy melyik mit enged, mit nem, kit lehet erre vagy arra megkérni, ki lesz a társuk egy-egy tevékenységben, stb. Őszinte leszek, nem nagyon tapasztaltam, hogy az óvónénik hasonló érzékenységgel közelítenének a gyermekekhez. Ha valakiről tudják (még meg is jegyzik a feje fölött), hogy mindig ő az utolsó, akkor miért nem küldik hamarább öltözni? Ha valakiről tudják, hogy mozgékony, miért szólnak rá huszonötször, hogy üljön már le, és miért nem adnak neki testhezálló feladatokat (például segítsen a székeket pakolni, hozzon tollat, ceruzát, ehhez hasonlók)? Tisztelet a kivételnek, de szerintem már az óvónők is a szabályok rabjai, félnek rugalmasabbnak lenni, mert az nem kiszámítható. Kell a következetesség, de a gyerekek nem egyformák! Ha az a szabály, hogy a legszebben ülő gyerekek mennek először az udvarra, akkor mindig ugyanazok lesznek az elsők, és az utolsók is.

Összehasonlítás

Folytatva az előző gondolatsort, és a gyermekek összehasonlítását, rangsorolását. Vajon milyen hatása van annak, ha a teremben kifüggesztett táblán bizonyos szempontok szerint minősítik/rangsorolják egymás előtt a gyermekeket? Az ügyesek már felkerültek, a nem ügyesek pedig csak küzdjenek! Példaként említem az akik már tudnak gombolni, cipzározni táblát, mint motiváló eszközt. (További motiváció, hogy a pisilésnél sem segítenek, hadd gyakorolja!) Azt gondolom, az inkább frusztrálja a gyermeket, ha az ő neve nincsen fönt, ráadásul ez nem csupán önállósági kérdés, hanem finom motorikus képesség is. Akinek ügyes az ujjacskája, kezecskéje, az minden ilyen tevékenységet sikeresen old meg, aki nem, annak több idő kell. De ilyen elven lehetne fönt még további száz tábla, ami alapján vannak ,,szépen evő", ,,a magas csúszdáról is lecsúszó", vagy éppen ,,labdát egyenesen gurító" gyerekek (ha gonosz akarok lenni, esetleg ,,mindig kedvesen mosolygó óvó nénik" vagy ,,szépen mesét mondó óvó nénik"). Mindenki ügyes valamiben, ezt erősítsük, kérem szépen! (A másság problémájáról akkor még nem is beszélve... Mit közvetítünk azzal, hogy valaki képes valamire, valaki pedig nem?)

Helyzetek és szituációk.

Az óvodában olyan helyzetek adódnak, amilyenekkel a gyermek sem otthon, sem játszótéren, sem nagymamánál előtte nem találkozott. Az, ha valamit nem tesz meg, vagy nem úgy tesz meg, az nem azért van, mert ő neveletlen, figyelmetlen, és hasonlók, hanem mert új neki a szituáció, a helyzet. Egyik reggel, érkezésünkkor a csukott ajtó mögül azt hallgattam, hogy egy beszoktatós kislánnyal hogyan gyakorol (és kiabál) a dajka, mert nem jó sorrendben végzi a dolgát (konkrétan a reggeli utáni elpakolást). ,,Tedd le a tányért! Nem, előbb told be a széket! Most fogd meg! Két kézzel! A másik tálcára rakd! A poharadat is! És a szalvéta? Azt én fogom kidobni?" Összeugrott a gyomrom, de próbáltam gyermekemet mosolyogva biztatni, és jókedvűen bekísérni a terembe. Hazafelé azon gondolkodtam, vajon a nevelők is ilyen szigorú sorrendben pakolják-e el ebédjük után a dolgokat?

Kisdolog, nagydolog

Tetszik, nem tetszik, az otthon intim pisiléséből és kakilásából közös pisi-kaki szituációba csöppen a gyerek. Anyával elmenni, és nyitott ajtónál pisilni egészen más, mint gyerekek nyüzsijében, egymásra kukucskálva, nyilvánosan. Ez már önmagában is kellemetlen, de az, hogy a gyerekek feje fölött kiabál az egyik óvónő a másiknak, hogy: ,,Gumikesztyű, zacsi, ez tudod mit jelent?" Mire a másik: ,,Jaj ne mondd, hogy már megint?" És akkorra már mindenki tudja, hogy Ádámka ma is bekakilt. Nem diszkréten, együtt érzően, a gyermek pánikját csökkentve fogadják, hanem hangosan, gúnyosan, lesajnálóan, talán még mérgesen is. Előttem, egy másik anyuka előtt, és a többi gyerek előtt.

Kommunikáció

És akkor rátérnék a kommunikációra. Sajnos, nemcsak a szülők és pedagógusok között nincsen megfelelő mennyiségű és minőségű kommunikáció, a gyermekkel sem úgy beszélnek, ahogyan szükséges és elvárható lenne. Otthon halkan, jóindulatúan, majd az óvodában türelmetlenül és rádörrenve. Az én jókedvű fiacskám az első egy hónap után a halk figyelmeztetésen is elsírja magát itthon. Sosem szóltunk rá hangosan, ha valamiért többször kellett szólni, akkor is a hanglejtésből tudta, hogy szót kell fogadni, és nincsen több figyelmeztetés. Most már mindenen megszeppen, könnybe lábad a szemecskéje, gondolom, úgy szólhattak rá, ahogyan ezt nem szokta meg, és minden figyelmeztetéshez hozzákapcsolja ezt az élményt.

Okok és megoldások

Azt hiszem, csak akkor lehet jól működni az óvodával, és az óvónőkkel, ha sikerül a másikra ráhangolódnunk, a problémáknak megkeressük az okát, és érezzük, hogy közös érdek azokon változtatni. Pozitív beállítódású embernek érzem magam, mindig igyekszem látni (és gyermekeimnek megmutatni) a jót, a szépet, az értékeset, de ez legyen közös érdek! Legyen az ovi egy kedves, vidám hely, ahol szeretik a gyereket, kedvesen segítik abban, ami nem megy neki, tudnak örülni annak, amit megcsinál, elfogadják, és ha ő is érzi, hogy olyan közösségben van, ami biztonságos számára, akkor szívesen jegyzi meg, és tartja be a szabályokat is. A közösségért, mert szeretne odatartozni, és az óvónőért is, mert szeretne a szeretett személynek megfelelni. Fordítva nem mindig működik.





 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Imakönyv
  2016-09-23 08:50:33, péntek
 
  Hozzon a mai nap belső békét számodra. Bízz az Istenben
annyira, hogy tudd, pontosan ott vagy, ahol lenned kell.
Ne felejtsd el a végtelen szeretetet, amely megadatott számodra.
Légy elégedett abban a tudatban, hogy az Isten gyermeke vagy.
Legyen ez a tudat teljesen a tiéd, és adja meg lelkednek a dal,
a tánc, a hála és a szeretet szabadságát. Ez mindannyiunké.







 
 
0 komment , kategória:  Vallás 2.  
A végeredmény
  2016-09-22 09:08:04, csütörtök
 
  Csak azért, mert egy folyamat fáj, az még nem jelenti azt,
hogy a végeredmény nem lesz gyönyörű.





 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok 5.  
Tizenkettő
  2016-09-22 08:33:27, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hazám hazám 1.  
Tanitás
  2016-09-22 08:17:36, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képes gondolatok 3.  
Megszorítás
  2016-09-22 07:55:05, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hazám hazám 1.  
Szüleink rejtett üzenete
  2016-09-11 07:54:41, vasárnap
 
  Légy tökéletes!

Aki megkapta ezt az üzenetet, szinte mindent komolyan vesz. Nem, vagy alig képes lazítani. Mindig minden számít, kivétel nélkül, hiszen hibázás esetén nem érhető el a tökéletesség, ha nem érhető el a tökéletesség, nem teljesítem az alapelvárást, ha pedig nem teljesítem az alapelvárást, nem fognak szeretni. Szép kis logikai lánc alakul így ki, s nem telik el túl sok idő, megszületik a perfekcionisták és maximalisták újabb és újabb nemzedéke. Az pedig sovány vigasz, hogy ők magukkal is éppolyan kegyetlenek, mint beosztottaikkal, kollégáikkal vagy épp rokonaikkal. Nincs kivétel. Persze ideig-óráig minden intézménynek, szervezetnek, közösségnek jól jöhet egy-egy ilyen személy, elvégre teherbírása még saját határait is feszegetni fogja. Mindezt egy pontig, mert mikor lemerül a testi-lelki eleme, egyre nagyobb lelki gyötrelmek érik utol, hiszen teljesítőképessége már nem a régi, s ekkor negatív visszajelzéseket fog kapni, amivel megerősödik a belső üzenet, s az ördögi kör újraindul.

Hibázhatsz!

Túlműködés esetén a teljes felelőtlenség illusztrációja ő a szótárban. Minden mindegy az életében, csak úgy elvan, igazi sodródó módjára nem áll bele a dolgokba. Értékrendje sokszor ahhoz hasonlatos, akivel épp beszélget. Összességében másra hárít mindent. Hibázhat bármennyit, neki elvégre úgyis megvan minden bocsátva, elvégre ő anyuci egyetlen pici fia, vagy apu egyetlen cuki lánya. A végén a hibázások garmadája ellenére is megkapja a ,,megérdemelt" fagyit, kisautót, babaházat. Ugyanez a szülő pedig nem érti majd, miért nem elég életrevaló ez a gyerek még 35 évesen sem.

Tégy erőfeszítést!

Ki ne ismerné az ilyet: ,,Amit elkezdtél, azt fejezd is be!", vagyis tégy erőfeszítést! Ezzel önmagában semmi baj nincs, mindaddig, míg nem jönnek a túlzások. Mennyi pályaválasztási kudarc lelhető fel, aminek ez az oka! Akkora a presszió a cselekvésre és a dolgok végig vitelére, hogy közben elveszett a realitáskontroll, s lehet alapvető képességek, készségek hiányoznak. A gyermek, a fiatal pedig egy senkinek és semminek érzi magát, mert neki mindig világcsúcsot kell ugrania, noha lehet, ő inkább úszni szeretne, de ha elmegy úszni a maga örömére, holnap már ott is kiválónak kell lennie: teljesíteni-teljesíteni- teljesíteni jelszóval.

Lazíthatsz!

Linkség, lazaság, lustaság, ha túlburjánzik a ,,Lazíthatsz!" üzenet. Tipikus mondatok: a mának is kell élni kicsit, majd holnap megcsináljuk, most csak élvezzük ki a pillanatot. Nem lehet mindig célokat kitűzni, tervezni, élni is kell kicsit. Ezzel persze egyetértünk sokan, csak nem egy életen át. Ők viszont valahogy sosem jutnak előre, mert céltalanul és elköteleződés nélkül lézengenek, várva a tökéletes pillanatot, amikor minden alkalmas lesz az igazi kezdetre, de ez persze 'soha', még egyszer: 'soha' nem jön el.

Figyelj másokra/szerezz örömet!

Egészséges értelemben ez empátiát, gondoskodást, törődést, altruizmust jelent. Túlműködésnél viszont így alakul át az üzenet: ,,Csak másokra figyelj!" Nem lehetsz önző! Azonban ebben az üzenetben minden önzőség, ami már nem a másokra vonatkozik. Felnőttként aztán mindig ő lesz, aki alkalmazkodik, aki elnézést kér, még akkor is, ha igaza van, elvégre nem lehet tiszteletlen. Annak a szónak, hogy asszertivitás és önmenedzselés a puszta hangzása is riasztja, a nemet mondás rémét pedig inkább hagyjuk. Roppant nehéz dolga van, ugyanis az ellentétpárja - aki őt folyamatosan nyomja le a versenypályáról - az utóbbi időben mintha mind jobban felbukkanna.

Figyelj önmagadra/lehetnek igényeid!

Egészséges önérvényesítés, úgy, hogy a másikat nem nyomja el, de igenis kiáll magáért. Azonban, ha elárasztja ez a parancs az ifjút, akkor előtör a ,,Csak én!"-elv. Mit bánom én, hogy a másiknak nem jó, ha nekem az. Erre mondta egykori középiskolai tanárom: ,,Az ilyen egy egoista, individualista, dög!" És igaza volt.

Légy erős!

Ez az üzenet alapjában szintén egy pozitív, fontos aspektus, mely a nehézségekre készít fel. Tartsunk ki, legyünk eltökéltek, ne engedjük, hogy az érzelmeink ide-oda sodorjanak, álljunk meg a lábunkon. De mit jelent a túlműködés? Szinte az érzelmek törlését, pontosabban letiltását. Nem lehet sem félni, sem dühösnek lenni, vagy épp szomorúságot kifejezni. Minden családra jellemző lehet egy speciális tiltás ezek közül: van, ahol a harag kifejezése tiltott, különösen a lányoknál, máshol a fájdalom, a szomorúság nem fér össze a férfiképpel. Minden súlyos érzelmi intelligenciabeli deficithez vezethet.

Lehetsz gyenge!

Egészséges esetben felvállalhatjuk, kifejezhetjük az érzéseinket, extrém esetben azonban már az érzelmeim uralkodnak majd felettem. Dependens, függő leszek, akinek igazán fura dolgai vannak és sokszor működöm majd energiavámpír módjára a környezetemben, de mivel gyenge vagyok, akinek megesik rajtam a szíve, rácsimpaszkodhatok és akár egy életen át szívhatom a vérét, mígnem találok egy új gazdatestet.

Siess!

Az életnek van egy ritmusa, egy napirendje és ehhez a legtöbben szeretünk alkalmazkodni, ehhez pedig a tempónk külső-belső szabályozására szükségünk van. Ellenben, ha valakin uralkodik a ,,Siess!" üzenet, ott inkább rohanás veszi kezdetét, mely például verbálisan akár hadarásba is torkollhat. Mindent meg kell csinálni, időben, amíg csak szusz van bennünk. Gyerünk-gyerünk, tempó, tempó!

Lassíthatsz!

Az igazi Pató Pál urak tartoznak ide, ha túlműködik az üzenet. Egyszerűen megőrülnek az idővel való gazdálkodás elvi lehetőségétől is. Néha őket őrjíti meg a környezetük, néha ők teszik pokollá a környezetük életét. Sajátos szövetség ez, mely előbb utóbb szakításhoz vezet, vagy legalábbis a teljes produktivitás hiányához.

Különleges tükör szüleink eme hagyatéka. Lehet, rég nem élnek már, de ezen minták, üzeneteken keresztül máig büszkén húzzuk ki magunkat, vagy vesszük rossz néven lelki örökségünk.

A jó hír, hogy - bár nem könnyen, nincs gyors recept - a sorskönyv átírható, megváltoztatható. Mindig van másik út, mindig tehetünk mást, mint, amit eddig tettünk.





 
 
0 komment , kategória:  Család  
Problémád van a pajzsmirigyeddel
  2016-09-11 07:26:59, vasárnap
 
  Problémád van a pajzsmirigyeddel? Ez a valódi oka a betegségednek!

Ha pajzsmirigy problémákkal küzdünk, akkor a következő írás a hasznunkra fog válni, amely a felmerülő gondokat pszicho-spirituális témában járja körül. A lényeg, hogy figyeljünk testünk és lelkünk jelzéseire, és találjuk meg azokat az pszichés okokat, amelyek kiválthatják a pajzsmirigyek működési rendellenességeit.

Lelki, spirituális okok

A híres metafizikai előadó, tanító, Louise L. Hay szerint a pajzsmirigy problémák kialakulásának rendszerint két lelki eredetű oka van: a beteljesületlen érzelem és/vagy a megaláztatás.

Sosem érek rá, hogy azt csináljam, amit igazán szeretnék. Mikor jön el már az én időm? Ezek a kérdések, mondatok is megfogalmazódnak azokban, akiknek a pajzsmirigyük nem működik megfelelően. Louise L. Hay szerint ez azért van, mert nem tudunk világosan, nyíltan beszélni magunkkal, megfogalmazni magunknak azt, hogy mit is szeretnénk. Ezért a pajzsmirigyek megbetegszenek.

Richard Gerber, aki a vibrációs orvoslás témában könyvet is írt, azt mondja, hogy a nyaki csakrában kialakuló energiablokk is okozhat pajzsmirigy problémákat. Ez elsősorban annak tudható be, hogy nem harcolunk a magunk igazáért. Hagynunk kell ezt az energiaáramlást, hogy érvényesüljenek az érzelmeink, vágyaink, álmaink, meggyőződéseink, értékeink.

Caroline Myss, az Anatomy of the Spirit: The Seven Stages of Power and Healing könyv szerzője szerint az ötödik csakra, a torok csakrája, amely az akaratérvényesítés, a személyes szabadság, és az önmegvalósítás csakrája. És ha ezek nem érvényesülnek, ha nem fejezzük ki érzelmeinket, akkor könnyen pajzsmirigy problémák léphetnek fel.

A Hashimoto thyreoditis egy autoimmun betegség, mikor a szervezet antitestjei célba veszik a pajzsmirigyeket és megtámadják, jelezvén azt, hogy figyeljünk oda belső vágyainkra, igényeinkre, ösztöneinkre, halljuk meg szavunkat.

Iyanla Vanzant azt mondja, hogy a Hashimoto thyreoditis akkor alakul ki, mikor a kommunikáció megszűnik önmagunkkal, mikor nem értjük, nem fogadjuk el önmagunkat. Ennek következménye pedig a pajzsmirigyek megbetegedése, lelki frusztráció, fizikai feszültség. Rá kell találnunk az identitásunkra, hogy megvédjük magunkat mások manipulációitól.

A szégyenérzet is károsan befolyásolja a pajzsmirigyeket, és az a felfogás is, miszerint nem vagyok elég jó, én ezt nem érdemlem meg..

Érdekes, hogy a pajzsmirigy problémák leginkább a nőket érintik, és ez nem véletlen. Az évszázadok folyamán a nőket a gyengébbik nemnek titulálták, beléjük nevelték a szégyenérzetet, megfélemlítették őket, erőszaknak voltak kitéve, és sok kapcsolatban a nőnek csendben kellett maradni, nem szabadott kinyilvánítania a véleményét. Nem sokkal jobb ma sem a helyzet, csak gondoljunk arra, hogy legtöbb országban ugyanazért a munkáért egy nőnek kevesebb fizetés jár, mint egy férfinak.

A nők legfontosabb feladata tehát, hogy kifejezzék véleményüket, teret engedjenek a belső hangjuknak.

A pajzsmirigy betegek többsége rendkívül intuitív, de nem nyilvánul meg, nem fejezi ki a véleményét, mert igyekszik nyugodt maradni, másokkal jóban lenni - mondja Louise L. Hay és Mona Lisa Schulz.

A túltengő pajzsmirigy betegség azért alakul ki, mert a belső hangot magunkba fojtjuk. Egyszerűen nem engedjük ki, még olyan esetekben sem, mikor világgá kiabálnánk a fájdalmunkat. A rendellenességet ugyanakkor az önvádaskodás, a saját magunk hibáztatása is okozhatja.

Hogy enyhüljenek a gondok, ismételgessünk a következő mondatot, amely Louise L. Haytől származik: Túllépek a régi sérelmeimen, és szabad utat adok magamnak az önkifejezésre.

Meg kell jegyezni azt is, hogy szakértők szerint, akik pajzsmirigy túltengésben szenvednek, igyekeznek elmenekülni a problémák elől, kerülik a konfliktust más emberekkel, és ezért legtöbbször csalódnak önmagukban. Mindig elfoglaltak, mindig dolgoznak, valamit tesznek-vesznek.

Ha meg a pajzsmirigyek tevékenysége hanyatlani kezd, akkor alul működésről beszélünk, ilyenkor az illető szinte semmit sem siet el, látványosan lelassul, ráér mindenre.

A lényeg tehát, hogy mindig tudjuk azt, hogy mit akarunk, adjunk hangot érzelmeinknek, vágyainknak, így nem fog semmi sem a nyaki csakra energiáinak útjába kerülni, a pajzsmirigyek pedig zavartalanul működhetnek.


Link

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Kockahas
  2016-09-10 08:47:33, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Férfiak 1.  
Negyven felett
  2016-09-10 08:11:22, szombat
 
  Ha az ösztrogénszint csökken, az ember hajlamosabbá válik a hízásra.
Átlagosan 5-7 kiló kúszik fel a nőkre. Pedig nem kellene, hogy így legyen.
Íme, a leggyakoribb tévhitek a témában.

1. Sokan azt hiszik, negyven felett kímélni kell magát az embernek, és abba
hagyják a tornát. Nagy hiba! Semmi sem indokolja a radikális változtatást.
Sőt! Még az aerobikról sem kell lemondani. Az erősítő gyakorlatok pedig
(guggolás, kitörés stb.) feszesen tartják a lábizomzatot, és ezáltal megőrzik
a test statikáját. Súlyzós edzés is ajánlott.

2. Ha meg akarjuk előzni a csontritkulást, nem elég úszni járni. A kutatók
szerint a kocogás sokkal hatékonyabb, vagy akár a tempós gyaloglás. Ha
heti négyszer rászánjuk magunkat, akkor a hízás és az időskori csonttörések
kockázatát jelentősen csökkentjük.

3. Sokan nem veszik figyelembe, hogy ne ehetnek negyven felett ugyanannyit,
mint korábban. Nagyjából 200 kalóriával kevesebbet éget el a szervezet ugyan
akkora terhelés mellett.

4. Több bemelegítésre van szüksége az izmoknak. Ha eddig öt perc kellett,
negyven felett tíz perc szükségeltetik. Ne vedd félvállról, komoly sérüléseket
és izomlázat előzhetsz meg.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 4963 db bejegyzés
Összes: 34468 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 179
  • e Hét: 978
  • e Hónap: 11918
  • e Év: 120562
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.