Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 110 
Tojásfehérje
  2011-10-31 12:42:58, hétfő
 
  Fogyókúrázóknak, testépítőknek, betegségből lábadozóknak, fejlődésben lévő
gyermekeknek, időseknek - szinte mindenkinek ideális fehérjeforrás a tojás.

A tojásfehérje több mint 80 százaléka víz - ám ez nem csoda, a legtöbb
élelmiszer (főleg zöldség és gyümölcs) víztartalma magas, és az emberi
test is (körülbelül) 78 százalékban víz.
A tojásfehérje maradéka azonban nagyon értékes fehérje, jól emészthető,
rengeteg hasznos anyagot tartalmaz.
Értékét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az anyatej után a tojás másodikként
következik az emberi táplálkozás szempontjából

A tojásfehérje igazi kincs!

A tojás teljes fehérjemennyiségének több mint felét (54 százalékát)
a 64 Celsius fokon megalvadó, azaz kicsapódó albumin teszi ki.
Tartalmaz ovotransferrint, amely fémeket megkötni képes alkotórész, és jelentős
biológiai szerepe van a baktériumok szaporodásának gátlásában.
Az ovoglobulinoknak pedig baktérium- és vírusölő tulajdonságuk van, védik a
tojást a fertőzésektől. A tojásfehérje tovább is osztható: ha jól megfigyeljük,
akkor kétféle állagú: van egy sűrűbb, zacskószerűen egybeálló, amiben a
fehérjemolekulák inkább fonalszerűen rendeződnek, i
lletve van hígabb, nyúlós-ragadós, kevesebb rostanyagot tartalmazó része
is a tojásfehérjének.

Így tároljuk a tojásfehérjét

Csak ép tojást tároljunk, a törötteket, repedteket, horpadtakat vagy láthatóan
sérülteket ne, és csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg őket.

Ha a tojást vízzel telt edénybe tesszük, a friss (1-2 hetes) tojás a fenékig
lemerül, a kevésbé friss (2-3 hetes) lebeg, míg az ennél régebbi úszik a
felszínen.

Mindez persze nem vonatkozik a hűtőben tároltra, hiszen 5-12 Celsius
fokon kevésbé veszít vizet a tojás, így nem nő lényegesen a tojás lebegését
szabályozó légkamra.
Míg a tojás feltöretlenül, hűvös helyen rendkívül sokáig fogyasztható marad,
addig feltörés után már gondoskodni kell a védelméről. Az a legjobb, ha a
sütéskor keletkező maradék tojásfehérjét rögtön felhasználjuk más ételek
készítésére (például fehérjés rántottát csinálunk úgy, hogy az összes
maradék tojásfehérjéhez még ütünk 1-2 teljes tojást), vagy hamis madártejet
(hígra főzött pudingporból készítve a levet), esetleg süteményeket készítünk.

Ha rögtön nem tudjuk felhasználni, akkor lefedve, hűtőben másnapig még
eláll a nyers fehérje. Ha ennél hosszabb időre szeretnénk tárolni, akkor
fagyasszuk le!

Tegyük zárható edénybe vagy kimosott joghurtos dobozba, fóliázzuk le,
és így körülbelül 10 hónapig használható marad
- ám fontos, hogy írjuk rá a csomagolásra, hogy mikor tettük fagyasztóba
az adagot. Amikor szükségünk lesz rá, akkor a normál hűtőben vagy
szobahőmérsékleten engedjük fel.

Bár ilyennel ritkán találkozhatunk, ha városban élünk, de a frissen tojt
tojás fehérjéje a fölgyülemlett szén-dioxidtól zavaros, ám 1-2 napon belül
"föltisztul". Zavarba hozhat azonban a bolti tojás esetében is minket, ha
feltöréskor azt látjuk: a fehérjében homok, esetleg vérfoszlányok vannak.

Ezek még a tojásképződés során kerülnek oda, nem ártalmasak, bár nem
szép látvány. Ha a tojást nem tároljuk hűvös helyen, akkor a fehérje
(fertőzés nélkül is) bomlásnak indul. Az ilyenkor fölszabaduló kénhidrogén
adja a záptojás jellegzetes szagát.

Ahogy azt Dr. Légrádi Péter - Tojás, táplálkozás, egészség című könyvében
írja, a megzápult tojás föltöréskor "föl is robbanhat".

Hogyan verjük fel a tojásfehérjét?

Erre egymásnak ellentmondó információk vannak, van, aki szerint a hideg,
más szerint a szobahőmérsékleten lévő tojásnak lesz jobb a habja.
Az viszont biztos, hogy tökéletesen el kell választani a tojásfehérjétől a
sárgáját, mert ha csak egy kicsi is marad benne, már akadályozza a
habverést. Figyeljünk arra is, hogy a felveréshez használt tál és eszköz is
zsírmentes, tiszta kegyen!

Mi történik akkor, amikor felverjük a fehérjét?

A habveréskor bekerülő buborékokat fehérjefal keríti körül, először
folyadék állagban, majd egyre inkább szilárdulva, ahogy a fehérjék
stabilabb szerkezetet vesznek fel. Ám vigyázzunk, mert ha a habot a
kelleténél tovább verjük, akkor a buborékokat csapdázó fehérje falak
elvékonyodnak, elpattannak, és a hab összeesik. Ugyanígy összeesik
a hab, ha sokáig állni hagyjuk - épp ezért mindig csak akkor verjük fel,
amikor már épp bele kell tenni az ételbe.

Tudtad?

A megőrzési ideje 28 nap.
A tojásfehérjében nincs zsír és szénhidrát
 
 
1 komment , kategória:  Egészség 1.  
Hegyi tó
  2011-10-31 12:33:14, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vizes képek 1.  
Bánat
  2011-10-31 10:20:42, hétfő
 
  Bizonyos fajta fájdalmat nem tudnak a kórházban gyógyítani,
ezért a szenvedők megteszik, amit tudnak, hogy magukat
gyógyítsák meg. A magány fájdalmát gyógyítani lehet új
barátokkal. A gyötrő bűntudatot enyhíteni lehet pénzzel.
Az égő vágyat csökkenteni tudják apró kedvességgel.
De sajnos mindig lesznek olyanok, akik nem gyógyulhatnak
meg, mert rájönnek, hogy még több fájdalom vár rájuk.





 
 
0 komment , kategória:  Szomorúság   
Szappanbuborék
  2011-10-31 10:17:24, hétfő
 
  István Bőr

Gyermekkoromban sokat játszottunk,
testvéremmel buborékot fújtunk.
Kaporszárból fúvókát csináltunk,
naphosszat mi ezzel szórakoztunk.

Néztük, hogy száll a sok kis színes gömb,
szemmel követtük, míg lebegtek fönt.
Ezernyi színt szórt rájuk a napfény,
ha megcsillant az égnek peremén.

Lenge szél fogta, messzire vitte,
aztán hirtelen mind elejtette.
Azt hittem, akkor széttört egy álom,
nincs több buborék, nincs mit csodálnom.

Fújtunk másikat, el is szállt messze,
játszottunk, mígnem ránktört az este.
Szobánkban aztán újakat fújtunk,
színes gömbökről együtt álmodtunk.

Odabenn mind nekiment a falnak,
egy pillanat, és máris szétpattantak.
Színes buborék, mint egy szép álom,
hirtelen múlik, de én csodálom





 
 
0 komment , kategória:  Versek 4.  
Jó lenne
  2011-10-31 09:59:31, hétfő
 
  Káli László:

Majd ugye jössz megint!? Ahogyan jön a gondolat,
betoppansz megint, elhoz hozzám egy boldog pillanat.
És ugye egyszer úgy érkezel, hogy nem mész többé el?
És ugye én leszek, én lehetek, ki boldoggá tesz Téged?

Jó lenne megint Veled! Mint abban a percben, amikor
még fogtam a szemed, és néztem a kezed, ahogyan lassan
elengeded szemem tükréből a szivárványszín könnycseppet.
És én a lelkem csókoltam szép szádra abban a pillanatban.

Jó lenne összebújni! Mint két vadgalamb a hólepte faágon
egy téli hajnalon. Mint két testvér... Mint anyához gyermeke,
mint tenyér simul a tenyérbe, ahogyan csak Te tudsz bújni,
pihegve, szerelmesen a vállamra, gondokat messzi kergetve.

Szeretni egymást. Kéz a kézben sétálni a végtelenbe s vissza.
Levenni válladról a terhet, könnyíteni mindazon, amin lehet,
ami bánt. Hogy ne csillogjon gyémánt könnyed soha többé!
Hogy ne fájjon, ami most még fáj, s minden rosszat elfeledj.

Majd ugye jössz megint?! Miképpen az álom érkezik.
És nem kell, hogy keresselek úttalan utakon még mindig,
hanem itt leszel, és maradsz. Nem többre, csak álomnyi életre.
Akár ölelkező szobrok, mozdulatlan eggyé leszünk ezer évre.





 
 
0 komment , kategória:  Versek 1.  
Banán turmix
  2011-10-31 09:41:10, hétfő
 
  Egy pohárnyihoz:

1 db banán
háromnegyed pohárnyi tej

Elkészítés:

A banánt karikákra vágjuk!
Turmixoljuk a tejjel!
Pohárba öntjük !





 
 
0 komment , kategória:  Frissítő - Hűsítő 1.  
Csodák
  2011-10-31 09:39:51, hétfő
 
  Amikor nehéz helyzetben vagy, csak egy újabb lehetőséget kapsz,
hogy válassz. A régi fájdalmas történeted mondod el újra és újra?

Akkor semmin nem fogsz változtatni.

De ha a figyelmed, és teremtőerőd azon a történeten van, amit meg
szeretnél teremteni, még akkor is, ha semmi nem indokolja
optimizmusodat, akkor minden segítőerő ott lesz és csodák történnek.








 
 
0 komment , kategória:  Gondolatok 3.  
Bujdosás
  2011-10-31 09:19:23, hétfő
 
  Nadányi Zoltán

Most itt hagylak szépen.
Most el fogok menni,
hogy rád gondolhassak,
ne zavarjon semmi.
Rád gondolni is jó,
nemcsak veled lenni.

Milyen is lehetsz te
az én emlékemben
és milyen erővel
húzol vissza engem,
meg akarom tudni,
azért kell most mennem.

Csak így tudhatom meg,
csak így, tőled messze,
egyedül bolyongva
és magamba veszve,
azt is, hogy milyen vagy,
azt is, hogy szeretsz-e.





 
 
0 komment , kategória:  Versek 3.  
Rózsacsokor
  2011-10-31 08:44:59, hétfő
 
 





 
 
0 komment , kategória:  ÁLTALÁNOS II.  
Emlékezés
  2011-10-30 16:30:11, vasárnap
 
  Amikor véget ér valami, hajlamosak vagyunk csak a szépre, jóra emlékezni.
Ez fájó. Nem véletlenül ért véget, próbálj meg tudatosan emlékezni arra, ami
nem működött, amit nem szerettél benne, amiben megbántott. Tudom, mindig
azt hangoztatom, hogy pozitív gondolkodás, és űzd messze a rosszat. De ez
most más. Helyre kell raknod a dolgokat és az eszedre hallgatni. Mert ami
nem megy, az okkal nem megy. Okkal jártatok egy úton, míg kellett, és okkal
búcsúztatok a kereszteződésben. Adtatok, kaptatok, míg kellett. Menj tovább
az utadon. Nézz előre. És oldalra. És körbe. De soha ne hátra. Ha rövid idő
múlva mégis van merszed visszatekinteni, lásd, hogy arrafelé minden felhős.
Viszont hidd el nekem idővel, mikor már kilométerekre leszel attól a bizonyos
kereszteződéstől, és újra visszapillantasz ragyogni fog a nap.
Mert az egyszerűen nem lehet, hogy a múltadat megbánd. Csak adj időt,
hogy minden oda kerüljön, ahova kell.





 
 
0 komment , kategória:  Lélekmorzsák 5.  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 110 
2011.09 2011. Október 2011.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 2969 db bejegyzés
Összes: 34472 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 660
  • e Hét: 1459
  • e Hónap: 12399
  • e Év: 121043
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.