Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szüleink rejtett üzenete
  2016-09-11 07:54:41, vasárnap
 
  Légy tökéletes!

Aki megkapta ezt az üzenetet, szinte mindent komolyan vesz. Nem, vagy alig képes lazítani. Mindig minden számít, kivétel nélkül, hiszen hibázás esetén nem érhető el a tökéletesség, ha nem érhető el a tökéletesség, nem teljesítem az alapelvárást, ha pedig nem teljesítem az alapelvárást, nem fognak szeretni. Szép kis logikai lánc alakul így ki, s nem telik el túl sok idő, megszületik a perfekcionisták és maximalisták újabb és újabb nemzedéke. Az pedig sovány vigasz, hogy ők magukkal is éppolyan kegyetlenek, mint beosztottaikkal, kollégáikkal vagy épp rokonaikkal. Nincs kivétel. Persze ideig-óráig minden intézménynek, szervezetnek, közösségnek jól jöhet egy-egy ilyen személy, elvégre teherbírása még saját határait is feszegetni fogja. Mindezt egy pontig, mert mikor lemerül a testi-lelki eleme, egyre nagyobb lelki gyötrelmek érik utol, hiszen teljesítőképessége már nem a régi, s ekkor negatív visszajelzéseket fog kapni, amivel megerősödik a belső üzenet, s az ördögi kör újraindul.

Hibázhatsz!

Túlműködés esetén a teljes felelőtlenség illusztrációja ő a szótárban. Minden mindegy az életében, csak úgy elvan, igazi sodródó módjára nem áll bele a dolgokba. Értékrendje sokszor ahhoz hasonlatos, akivel épp beszélget. Összességében másra hárít mindent. Hibázhat bármennyit, neki elvégre úgyis megvan minden bocsátva, elvégre ő anyuci egyetlen pici fia, vagy apu egyetlen cuki lánya. A végén a hibázások garmadája ellenére is megkapja a ,,megérdemelt" fagyit, kisautót, babaházat. Ugyanez a szülő pedig nem érti majd, miért nem elég életrevaló ez a gyerek még 35 évesen sem.

Tégy erőfeszítést!

Ki ne ismerné az ilyet: ,,Amit elkezdtél, azt fejezd is be!", vagyis tégy erőfeszítést! Ezzel önmagában semmi baj nincs, mindaddig, míg nem jönnek a túlzások. Mennyi pályaválasztási kudarc lelhető fel, aminek ez az oka! Akkora a presszió a cselekvésre és a dolgok végig vitelére, hogy közben elveszett a realitáskontroll, s lehet alapvető képességek, készségek hiányoznak. A gyermek, a fiatal pedig egy senkinek és semminek érzi magát, mert neki mindig világcsúcsot kell ugrania, noha lehet, ő inkább úszni szeretne, de ha elmegy úszni a maga örömére, holnap már ott is kiválónak kell lennie: teljesíteni-teljesíteni- teljesíteni jelszóval.

Lazíthatsz!

Linkség, lazaság, lustaság, ha túlburjánzik a ,,Lazíthatsz!" üzenet. Tipikus mondatok: a mának is kell élni kicsit, majd holnap megcsináljuk, most csak élvezzük ki a pillanatot. Nem lehet mindig célokat kitűzni, tervezni, élni is kell kicsit. Ezzel persze egyetértünk sokan, csak nem egy életen át. Ők viszont valahogy sosem jutnak előre, mert céltalanul és elköteleződés nélkül lézengenek, várva a tökéletes pillanatot, amikor minden alkalmas lesz az igazi kezdetre, de ez persze 'soha', még egyszer: 'soha' nem jön el.

Figyelj másokra/szerezz örömet!

Egészséges értelemben ez empátiát, gondoskodást, törődést, altruizmust jelent. Túlműködésnél viszont így alakul át az üzenet: ,,Csak másokra figyelj!" Nem lehetsz önző! Azonban ebben az üzenetben minden önzőség, ami már nem a másokra vonatkozik. Felnőttként aztán mindig ő lesz, aki alkalmazkodik, aki elnézést kér, még akkor is, ha igaza van, elvégre nem lehet tiszteletlen. Annak a szónak, hogy asszertivitás és önmenedzselés a puszta hangzása is riasztja, a nemet mondás rémét pedig inkább hagyjuk. Roppant nehéz dolga van, ugyanis az ellentétpárja - aki őt folyamatosan nyomja le a versenypályáról - az utóbbi időben mintha mind jobban felbukkanna.

Figyelj önmagadra/lehetnek igényeid!

Egészséges önérvényesítés, úgy, hogy a másikat nem nyomja el, de igenis kiáll magáért. Azonban, ha elárasztja ez a parancs az ifjút, akkor előtör a ,,Csak én!"-elv. Mit bánom én, hogy a másiknak nem jó, ha nekem az. Erre mondta egykori középiskolai tanárom: ,,Az ilyen egy egoista, individualista, dög!" És igaza volt.

Légy erős!

Ez az üzenet alapjában szintén egy pozitív, fontos aspektus, mely a nehézségekre készít fel. Tartsunk ki, legyünk eltökéltek, ne engedjük, hogy az érzelmeink ide-oda sodorjanak, álljunk meg a lábunkon. De mit jelent a túlműködés? Szinte az érzelmek törlését, pontosabban letiltását. Nem lehet sem félni, sem dühösnek lenni, vagy épp szomorúságot kifejezni. Minden családra jellemző lehet egy speciális tiltás ezek közül: van, ahol a harag kifejezése tiltott, különösen a lányoknál, máshol a fájdalom, a szomorúság nem fér össze a férfiképpel. Minden súlyos érzelmi intelligenciabeli deficithez vezethet.

Lehetsz gyenge!

Egészséges esetben felvállalhatjuk, kifejezhetjük az érzéseinket, extrém esetben azonban már az érzelmeim uralkodnak majd felettem. Dependens, függő leszek, akinek igazán fura dolgai vannak és sokszor működöm majd energiavámpír módjára a környezetemben, de mivel gyenge vagyok, akinek megesik rajtam a szíve, rácsimpaszkodhatok és akár egy életen át szívhatom a vérét, mígnem találok egy új gazdatestet.

Siess!

Az életnek van egy ritmusa, egy napirendje és ehhez a legtöbben szeretünk alkalmazkodni, ehhez pedig a tempónk külső-belső szabályozására szükségünk van. Ellenben, ha valakin uralkodik a ,,Siess!" üzenet, ott inkább rohanás veszi kezdetét, mely például verbálisan akár hadarásba is torkollhat. Mindent meg kell csinálni, időben, amíg csak szusz van bennünk. Gyerünk-gyerünk, tempó, tempó!

Lassíthatsz!

Az igazi Pató Pál urak tartoznak ide, ha túlműködik az üzenet. Egyszerűen megőrülnek az idővel való gazdálkodás elvi lehetőségétől is. Néha őket őrjíti meg a környezetük, néha ők teszik pokollá a környezetük életét. Sajátos szövetség ez, mely előbb utóbb szakításhoz vezet, vagy legalábbis a teljes produktivitás hiányához.

Különleges tükör szüleink eme hagyatéka. Lehet, rég nem élnek már, de ezen minták, üzeneteken keresztül máig büszkén húzzuk ki magunkat, vagy vesszük rossz néven lelki örökségünk.

A jó hír, hogy - bár nem könnyen, nincs gyors recept - a sorskönyv átírható, megváltoztatható. Mindig van másik út, mindig tehetünk mást, mint, amit eddig tettünk.





 
 
0 komment , kategória:  Család  
Címkék: megváltoztatható, visszajelzéseket, realitáskontroll, pályaválasztási, versenypályáról, perfekcionisták, felvállalhatjuk, beosztottaikkal, önérvényesítés, illusztrációja, individualista, környezetemben, szabályozására, összességében, ellentétpárja, lehetőségétől, alkalmazkodni, kifejezhetjük, energiavámpír, önmenedzselés, felelőtlenség, alkalmazkodik, túlműködésnél, asszertivitás, elköteleződés, produktivitás, gondoskodást, középiskolai, kollégáikkal, alapelvárást, szomorúságot, túlburjánzik, maximalisták, világcsúcsot, nehézségekre, erőfeszítést, pedig sovány, testi-lelki eleme, belső üzenet, teljes felelőtlenség, hibázások garmadája, szülő pedig, dolgok végig, fiatal pedig, maga örömére, tökéletes pillanatot, igazi kezdetre, üzenetben minden, másokra vonatkozik, puszta hangzása, nemet mondás, ellentétpárja –, Pató Pál,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Egy lelki imádság  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png lepke  Alázat  Png kutya  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Leonardo da Vinci gondolata  Sose bánj semmit  Png férfi  Mi lenne ha  Leonardo da Vinci gondolata  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Régi emberek, akikre máig büsz...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Adakozás  Akarat  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Alázat  A Megváltó szolgálatában  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Krisztinától  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png férfi  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Adakozás  Mai harmónia kártyám  Szabolcska Mihály – Ákác...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Png kislány  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Varga János Veniam - Fontos sz...  A sors  Egy maradéktalanul uralt világ  Julian Brass gondolata 
Bejegyzés Címkék
pedig sovány, testi-lelki eleme, belső üzenet, teljes felelőtlenség, hibázások garmadája, szülő pedig, dolgok végig, fiatal pedig, maga örömére, tökéletes pillanatot, igazi kezdetre, üzenetben minden, másokra vonatkozik, puszta hangzása, nemet mondás, ellentétpárja &#8211, versenypályáról &#8211, utóbbi időben, üzenet alapjában, nehézségekre készít, érzelmeink ide-oda, érzelmek törlését, speciális tiltás, harag kifejezése, érzelmeim uralkodnak, legtöbben szeretünk, tempónk külső-belső, igazi Pató, idővel való, környezetük életét, teljes produktivitás, sorskönyv átírható, megváltoztatható, visszajelzéseket, realitáskontroll, pályaválasztási, versenypályáról, perfekcionisták, felvállalhatjuk, beosztottaikkal, önérvényesítés, illusztrációja, individualista, környezetemben, szabályozására, összességében, ellentétpárja, lehetőségétől, alkalmazkodni, kifejezhetjük, energiavámpír, önmenedzselés, felelőtlenség, alkalmazkodik, túlműködésnél, asszertivitás, elköteleződés, produktivitás, gondoskodást, középiskolai, kollégáikkal, alapelvárást, szomorúságot, túlburjánzik, maximalisták, világcsúcsot, nehézségekre, erőfeszítést, megcsináljuk, folyamatosan, szervezetnek, tiszteletlen, intézménynek, tökéletesség, altruizmust, gazdatestet, cselekvésre, közösségnek, pontosabban, férfiképpel, értékrendje, rokonaikkal, teherbírása, megérdemelt, érzéseinket, kegyetlenek, teljesíteni, megszületik, lassíthatsz, egyetértünk, felnőttként, felbukkanna, megerősödik, szakításhoz, környezetük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2340
  • e Hét: 17136
  • e Hónap: 39403
  • e Év: 171957
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.