Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Emlékezzél meg a nyugalom napjáról
  2020-11-07 20:34:17, szombat
 
  Emlékezzél meg a nyugalom napjáról

,,Emlékezzél meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt!" (2Móz 20,8)

Nagyon világos, hogy mit jelentett ez a parancsolat Izráel számára: Isten elvárta a néptől, hogy semmi munkát ne végezzen a hetedik napon, amelyet ,,sabbathnak", azaz a pihenés napjának hívtak. A Mózes 2. és 5. könyvében közölt indokok különfélék. A Teremtő tevékenységének hat napja után Isten a hetedik napon megnyugodott. Az állatoknak, a szolgáknak és a rabszolgáknak kellett hogy legyen egy pihenőnapjuk. A sabbath annak a szövetségnek a jele volt, amelyet Isten kötött a néppel a kivonulás után. Azok az emberek, akik nem pihentek a nyugalom napján, megszegték a szövetséget, és kirekesztették magukat a szövetséges nép köréből. Ezért ennek a törvénynek a megszegőit ki kellett végezni.
Sokkal nehezebb megmondani azt, hogy mit jelent ez a parancsolat Istennek az új szövetségben élő népe számára. A keresztyének nagyon megoszlanak ebben a kérdésben, és az Újszövetség sem mond sokat. Amit tudunk, az az, hogy a keresztyének közvetlenül Jézus feltámadását követően, a hét első napján kezdtek összejönni istentiszteletre. Nem is csoda. Akkor kezdődött el számukra az élet.
Amikor azonban megkérdezik, hogy a keresztyén vasárnap és a zsidó sabbath között csakugyan volt-e valamilyen összefüggés, akkor a válasz az, hogy ilyen kapcsolat csak sok évszázaddal később jött létre a keresztyén vezetők jóvoltából.
Van viszont számos közös pont, amelyben a keresztyéneknek egyet kell érteniük. Először is mindenkinek őrizkednie kell attól, hogy élete szüntelen hajsza legyen. S ez a felelősség nemcsak az ember személyes életére vonatkozik, hanem a társadalomra, mint egészre is. Lennie kell legalább egy napnak, amelyet Isten imádatára, az irgalmasság tetteire, a felebaráti kapcsolatra, a felüdülésre és a művelődésre szentelünk oda.
Másodszor, Jézus Krisztus egyházának az összejövetele és a mi azon való részvételünk nem tetszés szerinti, hanem kötelező. Nekünk van rá szükségünk, nemcsak azért, hogy életben maradjunk, hanem hogy győzelmet arassunk. Az ilyen összejövetelek és exhortációk (bátorító, buzdító igehirdetés. - A fordító megj.) nem szükséges hogy vasárnapra korlátozódjanak - tulajdonképpen nem is lenne szabad így lenni ezeknek -, de legmegfelelőbb erre az Úr napja.

Napi gondolat

Hogy tartod meg a negyedik parancsolatot?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Szívünk vérének árán
  2020-11-07 07:31:11, szombat
 
  ,,De amik nekem egykor nyereségesek voltak, azokat kárnak ítéltem Krisztusért" (Fil 3,7).

Amikor George Mathesont, a vak, skóciai prédikátort temették, sírját vörös rózsákkal vették körül, így emlékezve szeretetben és áldozatban töltött életére. Ő volt az a Matheson, akit olyan csodálatosan és kiemelkedően tiszteltek, és aki a következő éneket írta 1882-ben. Öt perc alatt szerezte egy olyan időszakban, amit később úgy nevezett, hogy ,,a legsúlyosabb lelki szenvedés" ideje, és az ének azóta ismertté lett az egész világon.

Ó, Jóság, nem hagysz távoznom,
Megnyugszik lelkem Tebenned,
És életemet átadom,
Hogy tengeredben úszhasson,
Te drága Szeretet !

Ó, Fény, Te követed utam,
Táplálod pislogó lámpám,
Add, hogy világítsak jobban;
És szép Napod sugarában
Szivárványfényt szórj rám!

Szent Boldogság, jöjj, látogass,
Kitárom előtted szívem,
Felhőt, borulatot oszlass,
Ígéreted szerint biztass,
Töröld le sok könnyem!

Kereszt, fölemeled fejem,
Nem kérem, hogy tőlem távozz,
A porba teszem érdemem,
Hogy általad elérhessem
Az égi országot!

Van egy legenda egy festőművészről, aki fölfedezte egy csodálatos vörös színnek a titkát, amit még egyetlen festő sem talált meg. Ő sohasem mondta el a szín titkát, de halála után egy korábbi sebet fedeztek fel a szíve fölött. Ez fejtette meg a páratlan színárnyalat titkát a festményein.
A legenda tanulsága az, hogy nem lehet nagyszerű vívmányt, sem fenséges célt elérni, sem bármilyen nagy értékű áldást adni a világnak, kivéve a szívünk vérének árán.

L. B. Cowman
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 115 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3386
  • e Hét: 26030
  • e Hónap: 55342
  • e Év: 243144
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.