Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Miért történt meg a karácsony?
  2018-12-17 09:00:25, hétfő
 
  Miért történt meg a karácsony?

,,Azt pedig tudjátok, hogy ő azért jelent meg, hogy elvegye a bűnöket, és hogy őbenne nincsen bűn... Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerombolja." (1János 3,5;8)

Az 1János 3,1-10-ben az apostol kétszer is leírja, hogy miért történt meg a karácsony - azaz, hogy az Isten Fia, az örök és isteni miért jött el emberként a földre.
Az ötödik versben János azt írja: ,,Azt pedig tudjátok, hogy ő azért jelent meg, hogy elvegye a bűnöket, és hogy őbenne nincsen bűn." Kihangsúlyozza, hogy Krisztus bűntelen volt: ,,őbenne nincs bűn". Az eljövetelének az oka is megerősítést nyer: ,,azért jelent meg, hogy elvegye a bűnöket."
A nyolcadik vers második felében ez áll: ,,Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerombolja." Amikor János az ,,ördög munkáit" említi, akkor kiváltképpen arra a bűnre utal, amit az Ördög szorgalmaz. A nyolcadik vers első részében azt olvashatjuk, hogy ,,Aki a bűnt cselekszi, az az ördögtől van, mert az ördög cselekszi a bűnt kezdettől fogva." Jézus tehát az ördögnek azokat a munkáit jött lerontani, amelyek a bűn munkái.
Nos, János kétszer is elmondja, hogy a karácsony - amikor Isten Fia testet öltött - azért történt meg, hogy Jézus elvegye a bűnt, vagyis lerombolja az ördög munkáit, azaz a bűnt. Jézus szűztől született, a Szentlélek által (Máté 1,18-20), ,,gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben" (Lukács 2,52), és tökéletesen engedelmes és bűntelen volt egész életében és szolgálatában, egészen a haláláig, sőt a kereszthalálig (Fil 2,5-8; Zsid 4,15) azért, hogy az ördög munkáit lerontsa - hogy elvegye a bűnt.
A mi bűnünket. Hadd váljon ez személyessé számunkra, és szeressük Őt ezért. Hadd váljanak Pál apostol személyes szavai a mi szavainkká: ,,azt az életet pedig, amelyet most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem" (Gal 2,20).
Jézus így rontotta le az ördög munkáit és mentett meg bennünket a bűntől. Ne engedjük, hogy a karácsony elvont maradjon. A mi bűnünkről van szó. A mi küzdelmünkről az ördöggel. A mi győzelmünkről. Ő ezért jött.

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Az öröm hajnala  
Miről szól az advent?
  2018-12-16 16:39:07, vasárnap
 
  Miről szól az advent?

,,Mert az Emberfia nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért." (Márk 10,45)

A karácsony Krisztus világba való eljöveteléről szól. Isten Fiáról, aki az Atyával létezett mindörökké, mint ,,Isten dicsőségének kisugárzása és lényének képmása" (Zsid 1,3), aki emberi természetet öltött magára, és emberré lett.
Egy gyermek szűztől való születéséről szól, aki csodálatos módon a Szentlélektől fogantatott, és így lett az Isten Fia, nem úgy, ahogy mi vagyunk Isten gyermekei, hanem teljesen egyedi módon (Lk 1,35).
Egy Jézus nevű ember eljöveteléről szól, akiben ,,benne lakik az istenség egész teljessége testileg" (Kol 2,9).
Az ,,idők teljességének" az eljöveteléről szól, amit a régimúlt idők prófétái megjövendöltek, hogy uralkodó fog születni Betlehemben (Mik 5,2); hogy egy gyermek születik, akit úgy hívnak majd, hogy ,,Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme" (Ézs 9,6); hogy eljön a Messiás, a felkent, Jessze vesszője, Dávid Fia, a Király (Ézs 11,1-4; Zak 9,9).
A Márk 10,45 szerint a karácsony az Emberfia eljöveteléről szól, aki ,,nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanemm hogy ő szolgáljon és életét adja váltságul sokakért". Reménykedem, hogy ebben az adventben Isten az értelmünkre és a szívünkre helyezi ezeket a szavakat, amelyek a karácsony lényegére világítanak rá.
Nyissuk meg szívünket, hogy befogadhassuk a lehető legjobb ajándékot: Jézust, aki meghalt értünk, és mindörökre a szolgánk szeretne lenni. Fogadjuk el Őt! Forduljunk el önsegítő terveinktől és a bűntől! Legyünk olyanok, mint a kisgyermekek. Bízzunk benne! Bízzunk benne! Bízzunk benne teljes életünkkel!

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Az öröm hajnala  
Közeledjünk a Megváltóhoz!
  2018-12-16 06:49:10, vasárnap
 
  Közeledjünk a Megváltóhoz!

,,A békesség Istene pedig, aki az örök szövetség vére által kihozta a halottak közül a mi Urunkat, Jézust, a juhok nagy pásztorát, tegyen készségessé titeket minden jóra, akaratának teljesítésére, és munkálja bennünk azt, ami kedves Őelőtte Jézus Krisztus által, akinek dicsőség örökkön-örökké. Ámen." (Zsidók 13,20-21)

Az Istennek tetsző dolgok közé tartozik, hogy az Ő népe soha nem szűnik meg közeledni hozzá. Éppen ezért Ő ezt a közeledést munkálja is bennünk.
A Zsidók 13,21 szerint Isten ,,Jézus Krisztus által" cselekszik, ami nem jelent kevesebbet, mint azt, hogy Jézus a halálával megvásárolta számunkra ezt a kegyelmet, és halálának érdeméért imádságban kéri az Atyát, hogy ajándékozzon meg vele.
Más szóval, amikor a Zsidókhoz írt levél szerzője megírja, hogy minket az Istenhez való közeledés tesz képessé arra, hogy részesüljünk Főpapunk örök, megváltó munkájában, akkor ő azt nem úgy érti, hogy a Főpap magunkra hagy bűnös állapotunkban, természetes ellenállásunkban, mintha magunktól is képesek lennénk hozzá közeledni. Sőt, a mi Főpapunk közbenjár értünk, és kéri az Atyát, hogy tegye éppen azt, amiról a Zsidók 13,21 ír - munkálja bennünk, ami kedves neki ,,Jézus Krisztus által".
Például hadd álljon előttünk, hogy mindez hogyan történt, amikor Jézus eljött ebbe a világba. A Lukács 22,31-32-ben megszólítja Pétert: ,,Simon, Simon, íme, a Sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint a búzát, de én könyörögtem érted, hogy el ne fogyatkozzék a hited: azért, ha majd megtérsz [idővel megtérvén - Károli ford.], erősítsd a testvéreidet!" Nos, Jézus már akkor imádkozott az övéiért, amikor a Földön járt. Imádkozott, hogy Péter hite - az ő hite - a mi hitünk - el ne fogyjon.
Sőt, mi több, teljes bizonyossággal imádkozott Péterért - ,,ha majd megtérsz" -, megtérése nem volt kétséges számára. Így, noha Péter elbukott, amikor megtagadta Jézust, a hite nem hagyta el teljesen. Az Úr értünk is könyörög. A bizonyosság eme nagyszerű evangéliumában itt van egy olyan epizód, amelyből reményt meríthetünk, ami biztonságérzetünket erősítheti.
Nem csodálatos ebben az adventi időszakban azzal szembesülni, hogy Isten hív bennünket? Az igazság és a harag szent és hatalmas Istene azt mondja: ,,Jöjj hozzám a Fiam által, aki a te Főpapod. Jöjj! Jöjj hozzám!"
Ezekben az adventi írásokban is Ő hív. ,,Jöjjetek hozzám Jézus, a ti Főpapotok által. Jöjjetek hozzám bűnvallásban, imádságban, elmélkedésben - bizalommal, dicséretekkel! Jöjjetek, nem vetlek el!" Mert Krisztus ,,üdvözíteni tudja örökre azokat, akik általa járulnak Istenhez, hiszen ő mindenkor él, hogy esedezzék értük" (Zsid 7,25).

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Az öröm hajnala  
Készítsd el szívedet Krisztusnak!
  2018-12-15 08:35:19, szombat
 
  Készítsd el szívedet Krisztusnak!

,,Hogyan tudnátok hinni ti, akik egymástól fogadtok el dicsőséget, de azt az egy dicsőséget, amely az egy Istentől van, nem keresitek?" (János 5,44)

Minden az Istené, minden az Ő ellenőrzése alatt áll. Az idei karácsonykor semmi mást nem tud adni számunkra, ami jobban kielégítené szükségeinket és vágyainkat, mint Izráel vigasztalása, Jeruzsálem megváltása, a veszteségeink miatti jóvátétel és az eljövendő ellenségeinktől való szabadulás, a megbocsátás és a szabadság, a bocsánat és a hatalom, gyógyulás múltbeli sérülésekből és a jövő biztosítása.
Ha az idei adventkor szívünkben olyan vágy él, amelyre nincs válasza a világnak, vajon ez a vágyakozás nem Isten karácsonyi ajándéka számunkra, és arra készít fel, hogy Krisztusban találjuk meg a vigasztalást, a megváltást, és befogadjuk Őt úgy, amilyen Ő valójában?
Hogyan készülhet el a szív, hogy Krisztust a maga valóságosságában fogadja el? Nagyon egyszerűen.
Először is, a szívnek el kell távolodnia az emberek dicséretétől. ,,Hogyan tudnátok hinni ti, akik egymástól fogadtok el dicsőséget, de azt a dicsőséget, amely az egy Istentől van, nem keresitek? (Jn 5,44; 7,17-18)
Másodszor, a szívnek meg kell szabadulnia attól az ábrándtól, hogy a lelket elégséges pénzzel vagy anyagi javakkal táplálni. ,,Hallották mindezt a farizeusok is, akik pénzsóvárok voltak, és kigúnyolták őt." (Lk 16,14)
Harmadjára, ha megszabadultunk az emberek dicséretének a varázsától és a pénz hatalmától, vágyakozás kell hogy ébredjen a szívünkben olyan vigasztalás és megváltás után, amit a világ nem tud megadni.
Végül, negyedjére, Istennek, az Atyának ki kell jelentenie magát, és szívünket meg kell nyitnia, hogy ujjongva kiáltsunk, mint az az ember, aki hihetetlen értékű kincset talál: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia, múltbeli bajok miatti vigasztaló, jövőm megtartója. Végre látok! Befogadlak úgy, amint vagy."
Bárcsak ezt tenné velünk Isten ebben az adventben! Lehessen az idén ez a mi ajándékunk, tanúságtételünk, sokunk bizonyságtétele!

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Az öröm hajnala  
A kereső és megváltó küldetés
  2018-12-14 07:37:24, péntek
 
  A kereső és megváltó küldetés

,,Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet." (Lk 19,10)

Az advent szó azt jelenti: ,,érkezés". Az évnek ebben az időszakában Isten Fia világba való eljövetelének a jelentésére figyelünk. Ünneplésünknek olyan lelkülettel kellene történnie, amilyennel Ő jött erre a világra. Érkezésének lelkületét a Lukács 19,10 foglalja össze: ,,Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet."
Jézus eljövetele egy kereső és megváltó küldetés volt. ,,Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet."
Az adventi időszak lehetőséget ad, hogy Isten küldetésén gondolkodjunk, azon, hogy keresi és meg akarja váltani az elveszetteket az eljövendő haragtól. Isten feltámasztotta Jézust a halottaiból, és Ő ,,megszabadít minket az eljövendő haragtól" (1Thessz 1,10). Ebben az időszakban örvendezhetünk és áldhatjuk Istent, amiért Ő keres minket, megvált, küldetést teljesít, és nem tartózkodó, passzív vagy határozatlan. Ő soha nincs karbantartási üzemmódban, nem relaxál, nem engedi sordortatni magát az árral. Küld, nyomunkban jár, keres, ment. Ezt jelenti az advent.
Az Apostolok Cselekedetei Isten adventi szívét mutatja meg: hogyan keresi és menti meg az elveszettet. Elbeszéli, hogyan jut el Jézus adventje minél több emberhez ebben a világban, illetve miként értelmezte a korai egyház Jézusnak ezeket a szavait: ,,Ahogyan engem elküldött az Atya, én is elküldelek titeket." Elmeséli annak a történetét, ahogyan a Jézus küldetése Isten függőleges adventjében meghajlik, és az egyház küldetésében Jézus vízszintes adventjévé válik. Bennünk.
Az első adventkor Jézus eljött a világba, és azóta minden advent egyre több embert az Ő folyamatos adventjére emlékeztet. Ez az advent tulajdonképpen a mi adventünk - a mi érkezésünk, a mi eljövetelünk a körülöttünk élők, a Föld népeinek életébe.

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Az öröm hajnala  
Imádság az idei karácsony teljességéért
  2018-12-13 16:44:28, csütörtök
 
  Imádság az idei karácsony teljességéért

"Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal. ... Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre." (János 1,14-16)


Felfrissülést hozott számomra az a pillanat adventkor. A gyülekezetünkből valaki éppen a János 1,14-16 szavait imádkozta az istentisztelet előtti imaórán. Isten megadta, hogy a ,,teljesség" szó átjárja a lelkemet. Fantasztikus élményben volt részem. Mintha átitatódtam volna a Szentlélekkel.
Megéreztem valamit a ,,Krisztus teljessége" kifejezés valódi jelentéséből. Átéltem a csodát, hogy az Ő teljességéből valóban kegyelmet kegyelemre kaptunk. Ott, akkor úgy éreztem, nincs nagyszerűbb annál, mint az Ő lábainál ülni - vagy a Bibliát olvasni - egész délután, és hagyni, hogy átjárjon az Ő teljessége.
Miért hatott rám olyan erősen ez a teljesség, és miért foglalkoztat olyan szokatlan módon mind a mai napig? Részben azért, mert:

* az, akinek a teljességéből kegyelem árad felém, nem más, mint az Ige, aki Istennel volt, és aki Isten volt (Jn 1,1-2), így az Ő teljessége Isten teljessége - mennyei, végtelen teljesség;
* ez az Ige testté lett, egy lett közülünk, és keresett bennünket az Ő teljességével - egy megközelíthető teljességről van tehát szó;
* amikor az Ige testben megjelent, láthatóvá vált az Ő dicsősége - az Ő teljessége dicsőséges;
* az Ige ,,az Atya egyetlen Fia", így a mennyei teljesség nem Istentől, hanem Istenen keresztül jutott el hozzánk - Isten nem angyalt, hanem az Ő egyszülött Fiát küldte el, hogy részesítsen az Ő teljességében;
* a Fiú teljessége a kegyelem teljessége - nem elnyomásban lesz részem, hanem a teljesség minden áldásában;
* ez a teljesség nemcsak a kegyelem, hanem az igazság teljessége is - nem egy igazságot elhallgató hízelgés kegyelmét kapom; ez a kegyelem sziklaszilárd valóságban gyökerezik.

Miközben Krisztus teljességének a kibontásában gyönyörködöm, hallom, amint Pál mondja, ,,Mert benne lakik az istenség egész teljessége" (Kol 2,9). Hallom, amint mondja, ,,Mert tetszett az egész teljességnek, hogy benne lakjék" (Kol 1,19). Majd ismét: ,,Benne van az ismeret és bölcsesség minden kincse elrejtve" (Kol 2,3).
Pál azért imádkozik, hogy megtapasztaljuk Krisztus teljességét - ne csak tudjunk róla, hanem teljünk be vele. Így hallom Őt értem is imádkozni: ,,... képesek legyetek felfogni minden szenttel együtt, hogy mi a szélesség és hosszúság, magasság és mélység, és így megismerjétek Krisztus minden ismeretét meghaladó szeretetét, hogy Isten mindent átfogó teljességére jussatok" (Ef 3,18-19).
Isten teljessége tapasztalati valóság, mondja Pál, mert megadatik nekünk az erő, hogy felfogjuk Isten szeretetét annak magasságában, mélységében, hosszúságában és szélességében. Azaz a maga teljességében. Ez fantasztikus: Isten teljessége a Krisztus szeretete teljességének lelki megértése (megtapasztalása). Betölti az Isten Fiát, majd kiárad ránk.
Amikor tehát olvasom, hogy Pál a ,,Krisztus áldásának a teljességéről" beszél a rómaiaknak, mintha a saját tapasztalatomról számolna be. Mennyire szeretném, ha ti is tudnátok minderről!
Adjunk magunknak időt és csendet ebben az adventi időszakban, és vágyjunk erre a megtapasztalásra. Mondjuk el magunk számára Pálnak az Efézus 3,14-19-ben megfogalmazott imádságát - hogy eljussunk ,,Isten mindent átfogó teljességére", hogy képesek legyünk felfogni ,,minden szenttel együtt: mi a szélesség és hosszúság, magasság és mélység", és így megismerjük ,,Isten minden ismeretet meghaladó szeretetét".
Ez az én értetek mondott imám ezen a karácsonyon - hogy tapasztaljátok meg Krisztus teljességét; hogy szívetekben meggyőződjetek a kegyelemnek a kegyelemre történő kiáradásáról; hogy Isten egyszülött Fiának a dicsősége felragyogjon a szívetekben, hogy megismerjétek Isten dicsőségének a fényét Krisztus színe előtt; hogy ámuljatok el, Krisztus mennyire valóságos tud lenni számunkra.

John Piper
 
 
0 komment , kategória:  Az öröm hajnala  
     3/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 481 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4047
  • e Hét: 37823
  • e Hónap: 67135
  • e Év: 254937
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.