Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
A női elegancia
  2011-03-25 21:34:06, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Szemek
  2011-03-25 20:48:15, péntek
 
 



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A női szép lábak...
  2011-03-25 19:12:35, péntek
 
 





 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Időben vedd be!
  2011-03-25 19:10:44, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szia Kedves Barátom!
  2011-03-25 18:34:03, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tavasz  
Salsa Táncoljatok!
  2011-03-25 18:29:42, péntek
 
  Link Link

Amit ma Salsa néven ismerünk, több évszázados zenei és kulturális lerakódás eredménye. A Salsa kialakulása mélyen a latin-amerikai és karib társadalom történetében gyökerezik. A "salsa" szó jelentése "szósz", "íz", "fűszer", ami a különböző ritmusok keveredésére utal, ugyanis a "Salsa" elnevezés eredetileg magára a ritmusra vonatkozott. Sokan - nem ismerve a "Salsa" szó valódi jelentéstartalmát - a táncot is Salsának nevezik, így egyre inkább ez az elnevezés terjed a világon.
 
 
0 komment , kategória:  ZENE  
My Maria
  2011-03-25 09:58:03, péntek
 
  Country Music Link

 
 
0 komment , kategória:  Country Love  
Cowgirls don't cry
  2011-03-25 09:55:43, péntek
 
  Link Country Dance... Dance... Dance...

 
 
0 komment , kategória:  Country Love  
Örök fiatalság Hivatalosan
  2011-03-25 09:47:38, péntek
 
  ,,Örök fiatalság"
Hitelesít a tudomány - Az életmóddal befolyásolhatók a kromoszómák

Mind gyakoribb, hogy a fiatalságmegőrző ipar rendezvényein kutatóbiológusok is részt vesznek, s igazolják a szóban forgó diétás tanácsok, edzési programok, relaxációs technikák hatásosságát. Amerika ,,legtrendibb" fiatalság-gurujának, Dean Ornishnak az életmódprogramját annak az Elizabeth Blackburnnek a kromoszómavizsgálatai igazolják, aki 2009-ben orvosi Nobel-díjat kapott ezekért a kutatásaiért.

,,Az Ornish-féle életmódreformban önmagában nincsen semmi forradalmian új" - hangsúlyozta lapunknak Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének vezetője. ,,Eddig is tudtuk, hogy a mindennapi mozgás jót tesz az egészségnek, hogy este egy pohár bor hosszú távon is javítja a közérzetet, vagy hogy a társas kapcsolatainkból nagy erőt tudunk meríteni. A gond ezen tapasztalatok »puhaságában« rejlett. Az efféle bölcsességeknek az igazsága másfajta dimenzióban mozgott, mint amilyenben a molekuláris biológia »kemény« tudományos módszereit alkalmazni szoktuk. Ettől persze még használtuk őket, de nem volt könnyű őket elválasztani közkeletű féligazságoktól."

Ekkor lépett a történetbe Elizabeth Blackburn, akinek a később Nobel-díjassá lett kísérletei az úgynevezett telomérával nem egyszerűen alátámasztották Ornish módszerét, de pontos molekuláris magyarázattal is szolgáltak a régi életmódigazságok működésére.

A teloméráról (genetikai óra) azt kell tudni, hogy a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, sokszor ismétlődő szakasz, géneket nem tartalmaz. A sejt minden egyes osztódásával a kromoszómák végeiből elvész egy darab, ám amíg ez csak az értéktelen telomérákat érinti, a sejt génjeinek működése nem károsodik. Ha viszont elfogy a teloméra, a DNS ,,kopik", a sejt pedig egykettőre elpusztul. Abból, hogy milyen hosszú egy telomérasor, következtetni lehet rá, mennyi ideje van még hátra a sejtnek: a teloméra a sejtöregedés visszaszámoló órája. Szerencsére létezik az osztódási kopással szemben egy fordított folyamat is. A telomeráz enzim képes meghosszabbítani a rövidülő telomérasorokat, magának az enzimnek az aktivitása pedig jórészt környezeti hatásokon múlik. Harminc, korai stádiumú prosztatarákkal operált férfibeteget Ornish-féle életmódreformnak vetettek alá, amitől a betegek közérzete javult, lényegesen kisebb arányban újult ki körükben a rák, mint az ugyanolyan jellemzőkkel rendelkező kontrollcsoportéban.

Ami azonban a legfontosabb: Blackburnék megvizsgálták az Ornish által kezelt prosztatabetegek telomérahosszának alakulását. Kiderült, azok a kúra nyomán növekedni kezdtek, míg a kontrollcsoportban nem. ,,A Blackburn professzor nevéhez kötődő epigenetikai kutatások forradalmisága abban áll, hogy hidat vertek a kétféle orvosi tapasztalat, a hagyományos életmódi tanácsok és a modern molekuláris biológia érvrendszere között" - hangsúlyozta lapunknak Falus András professzor.


Lazán vegás étrend, mozgás és meditáció

Dean Ornish a maga komplex terápiáját négy területre terjesztette ki. Étrendje könnyedén vegetáriánus. Tojást, tejet, sőt sovány halat is lehet fogyasztani, kalóriák tekintetében azonban szigorúan bojtos. Testmozgásból naponta legalább húsz percet ír elő, meditációból nemkülönben. Fontos, hogy a heti rendszerességű csoportfoglalkozáson a tagok megosszák egymással lelki ügyeiket.



A környezet hatása az öröklött tulajdonságokra - Két szélsőség között

Az epigenetika a környezetnek az öröklött tulajdonságok megjelenésére gyakorolt hatását kutatja - ógörögül azt jelenti: genetikán felüli. Eddig inkább szemben állás jellemezte a két tudományterületet a genetika volt a kemény, jól megragadható jelenségek tudománya. Az epigenetika a nehezen igazolható, ,,szétmászós" tapasztalatoké. Mára ennek vége: az utóbbi terület is elismert tudományággá érett. Van azonban egy másik különbség. A genetika magyarázata arról szól, hogy génjeink meghatározzák adottságainkat, képességeinket Hovatovább eleve el van rendelve, mire visszük az életben. Az epigenetika éppen fordítva működik: arra kíváncsi, mi befolyásolja, hogy egy hajlam tényleg megjelenik-e az egyeden, s ha igen, milyen erővel. ,,A genetika túlhajtott magyarázatai nyomán külön génje lett az édesszájúságnak, a házastársi hűtlenségnek, az öngyilkosságnak. A környezet öröklődést befolyásoló szerepének túlhangsúlyozásával is túlzásba lehet esni - az igazság nyilván a két szélsőség között van. A geneticizmus ,,eleve elrendeléssel", meghatározottsággal szemben az epigenetikának mégis vitathatatlan előnye, hogy megmutatja saját életünk alakításának tudományos lehetőségét" - mondta Falus professzor.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elton Jhon Sacrifice
  2011-03-25 09:43:19, péntek
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  ZENE  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 870 db bejegyzés
e év: 9223 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 872
  • e Hét: 20408
  • e Hónap: 60020
  • e Év: 288957
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.