Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
I love Balaton
  2012-07-28 20:12:11, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Balatonfüred  
A füredi Anna - bálon
  2012-07-28 11:29:42, szombat
 
  A füredi Anna bálon szól a zene szó
Lesz is ottan dínom-dánom, szép muzsika szó
Ketten ültünk egy asztalnál, ő és én magam
Nem is szóltunk mi egymáshoz, nem is volt szavam
Egyszer aztán asztalunkhoz jött a vén cigány
Megkérdezte: Mi a nótád édes kicsi lány?
De a kislány halkan csendben csak ennyit felelt:
Nincsen nótám és a nótát nem is szeretem.

Akinek nótája nincsen annak szíve sincs
Ha nem hiszel a nótában szívedbe tekints
Lesz egy fiú kinek nevét titkolni fogod
És ahol majd senki se lát, meg is siratod

Egyszer aztán hallottunk egy igen nagy csodát:
Gazdag úrfi vette el az édes kicsi lányt
Fehér kocsi várta őket a templom előtt
Nem is láttak a faluban ilyen esküvőt.
Kilenc szobás palotába vitték az új párt,
Körülöttük a sok szolga lábujjhegyen járt,
De a kislány így sem boldog, könnyes a szeme,
Mert a kertből felhangzik az ismerős zene:

Akinek nótája nincsen...

Messze földre mentem én, hogy elfeledjem őt
Búcsúzóul megállok a fogadó előtt
Benézek és mit látok a tomboló tanyán?
Az édes kislány játszotta egy kopott zongorán:

Akinek nótája nincsen..Link2012. július 28. Balatonfüred - Ma, szombaton 187. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden az Anna Grand Hotel dísztermében és kertjében a nevezetes Anna-bált. Az idei díszvendég a Balaton-parti város horvát kulturális partnere, Opatija (Abbázia), a mulatság fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A 187. Anna-bál Balatonfüreden

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére.

Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, az 1848-49-es szabadságharc későbbi aradi vértanújával. Az idén is átadják a Kiss Ernőt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot annak a személynek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért.
Hirdetés

Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott. Az egykoron neves személyiségeket - Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.

A bál nyitótánca hagyományosan a díszpalotás, amelyet a Magyar Állami Operaház balettművészei mutatnak be az Anna-báli keringővel, Huszka Jenő utolsó szerzeményével együtt. Ennek a dallamai 1962 óta csendülnek fel. A bálon részt vevő nők sorszámozott herendi porcelánszívet kapnak, amelyek mindegyike egyedi, s minden évben más - az idén indiai vízzöld - színben készülnek, ezeket a bál főtámogatója, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. készíti.

A hölgyek közül választja ki a szakmai zsűri a legszebb tizenötöt, majd e 15-ös csoportból választják meg a bál résztvevői és az eseményt élőben közvetítő Duna Televízió nézői az Anna-bál szépét és két udvarhölgyét. Kilétükre a tévéközvetítés miatt a hagyományoktól eltérően nem éjfél után, hanem előtte negyedórával derül fény. A bálkirálynő jutalma az aranyalma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, két udvarhölgyéé pedig egy-egy herendi váza Rotschild és Apponyi díszítéssel.

A bál előtti napon rendezik meg a balatoni szívhalászatot, amelynek résztvevői kihalászhatják a tóból jövendőbelijük nevét. E kedves szokásról már Vörösmarty Mihály és Krúdy Gyula is megemlékezett. Akkoriban a tóra ladikokkal, csónakokkal kievező lányok fából készített kis szívecskéket hajítottak a hullámok közé, amelyekre egy-egy férfinevet róttak. A szívek közül minden lány kifogott egyet, s akinek a neve szerepelt rajta, az lett első táncpartnere másnap a bálon. A hagyományt néhány évvel ezelőtt újították fel, a lányok az 1891-ben épült Kelén gőzös fedélzetén ülnek, s a szíveket merítőhálóval foghatják ki.

A bál napján hagyományosan az előző évi bálkirálynő hajt végig hintón a városban, a bált követő vasárnap délelőtt pedig az Anna-bál legszebb hölgye és kísérői díszes hintón, lovas huszárok kíséretében indulnak sétakocsikázásra.

Az Anna-bál alkalmából rangos kulturális programok várják az érdeklődőket, többek közt a bált megelőző napon a Magyar Állami Operaház szervezésében ingyenes operagálát rendeznek. A díszvendég Opatija specialitásokkal is készül az eseményre, így horvát női vokálkar adja az éjféli gálaműsort. A szokásokhoz híven Balatonfüred városa meghívta a bálra azokat a balatonfüredi lányokat is, akik idén ünneplik 18. születésnapjukat, s akik számára ingyenes a belépés.


187. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden az Anna Grand Hotel dísztermében és kertjében a nevezetes Anna-bált ...

Előző cikkünkből: A füredi Anna-bálon című Magyar nóta szerzője Zerkovitz Béla + Dalszöveg + Videó
Nosztalgia Zenekar: A füredi Anna-bálon -Szerző: Zerkovitz Béla
A füredi Anna bálon szól a zene szó, Lesz is ottan dínom-dánom, szép muzsika szó, Ketten ültünk egy asztalnál, ő és én magam, Nem is szóltunk mi egymáshoz, nem is volt szavam, Egyszer aztán asztalunkhoz jött a vén cigány Megkérdezte: Mi a nótád édes kicsi lány? De a kislány halkan csendben csak ennyit felelt: Nincsen nótám és a nótát nem is szeretem. Akinek nótája nincsen annak szíve sincs, Ha nem hiszel a nótában szívedbe tekints, Lesz egy fiú kinek nevét titkolni fogod, És ahol majd senki se lát, meg is siratod ...
A füredi Anna-bálon - Szentendrei Klára
... Egyszer aztán hallottunk egy igen nagy csodát: Gazdag úrfi vette el az édes kicsi lányt, Fehér kocsi várta őket a templom előtt, Nem is láttak a faluban ilyen esküvőt. Kilenc szobás palotába vitték az új párt, Körülöttük a sok szolga lábujjhegyen járt, De a kislány így sem boldog, könnyes a szeme, Mert a kertből felhangzik az ismerős zene: Akinek nótája nincsen ... Messze földre mentem én, hogy elfeledjem őt, Búcsúzóul megállok a fogadó előtt, Benézek és mit látok a tomboló tanyán? Az édes kislány játszotta egy kopott zongorán: Akinek nótája nincsen ...
A füredi Anna-bálon ... A füredi Anna-bálon ...
Ma rendezik meg Balatonfüreden a 187. Anna-bált. Igaz a jegyárak nem olcsók, mégis szinte egy pillanat alatt elkapkodták az árusítás kezdőnapjától. Így ha valakinek most jutna eszébe meglátogatni a bált, már csak mint külső nézelődő teheti meg, bár a rendezvény még úgy is élményszámba megy. 'A füredi Anna-bálon szól a zene szó ...' És bizony hiába a budapesti Anna-bál, az eredeti mégiscsak a füredi ... Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezte meg Balatonfüreden a Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leányának, Anna-Krisztinának a tiszteletére. Anna az első bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, aki a szabadságharc altábornagyaként a tizenhárom aradi vértanú egyike volt. Az első bált követően, a minden év Anna naphoz legközelebbi szombatján megtartott Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol szívesen látott vendég volt Jókai Mór, Blaha Lujza és Vörösmarty Mihály. A bál még Huszka Jenőt, a neves zeneszerzőt is megihlette.
A bál szépei egykor (Fotó: mult-kor.hu) A bál szépei egykor (Fotó: mult-kor.hu)
A bál helyszínéül a szemet gyönyörködtető Anna Grand Hotel szolgál A bál helyszínéül a szemet gyönyörködtető Anna Grand Hotel szolgál
A négycsillagos Anna Grand Hotel, Wine & Vital Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavának északi partján, Balatonfüred történelmi belvárosában helyezkedik el. A Balaton-part a híres Tagore sétánya 100 méterre található a szállodától, északról pedig a füredi kiserdő határolja az 1,7 hektáron fekvő épületegyüttest. Az Anna Grand Hotel 100 darab különböző típusú és méretű szobája a több, mint 200 éves klasszicista stílusú épület falai között biztosítja vendégeinek a kényelmet.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonfüred  
Köszönöm, hogy gondoltál rám!
  2012-07-28 11:08:18, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Nem mind arany, ami fénylik
  2012-07-28 11:04:40, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Menj, vers, hiszen oly börtönös a lét
  2012-07-28 11:02:43, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Tégy rendet a káoszban
  2012-07-28 11:00:30, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Kellemes, boldog hétvégét!
  2012-07-28 10:58:38, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
2012 Nyári OLIMPIA Hajrá Magyarok!
  2012-07-28 06:49:42, szombat
 
 

Londoni Olimpia 3 órás megnyitója

HAJRÁ MAGYAROK!!! A magyar csapat bevonulása:

 
 
1 komment , kategória:  HAZÁM  
Amíg nem kötelezed el magad
  2012-07-28 06:42:08, szombat
 
  ‎"Amíg nem kötelezed el magad, mindig jelen van a tétovaság, a visszavonulás is megsegít. És minden elképzelhető dolog megtörténik, amelyek segíthetnek, olyanok, amelyek egyébként sohasem történtek volna meg. Az elhatározásból események áradata adódik, amelyek javunkra fordítanak minden elképzelhető eseményt, találkozást és anyagi segítséget, amelyekről álmodni sem mertünk volna, hogy utunkba kerülnek. " - William Hutchison Murray

 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2012.06 2012. Július 2012.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 580 db bejegyzés
e év: 6830 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7426
  • e Hét: 26962
  • e Hónap: 66574
  • e Év: 295511
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.