Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
Szeptembertől módosulnak a gyógyszerek felíratásának szabál
  2013-08-30 15:26:33, péntek
 
  Több gyógyszerészeti rendelet mellett módosulnak a gyógyszerrendelés és -kiváltás szabályai, továbbá a gyógyszertárak személyi minimumfeltételei. Az érintett jogszabályi módosítások a Magyar Közlöny 130. számában jelentek meg.

A gyógyszerrendelést és -kiváltást érintő szabályozás változásával szeptember 1-jétől könnyebbé és rugalmasabbá válik a krónikus betegek gyógyszerkiváltása. Az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos a gyógyszerrendelés alapvető szabályának megtartása mellett - miszerint 1 vényre csak 1 havi, 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget szabad felírni - 3 hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer legkorábbi kiváltásának időpontját.

A vények három hónapos érvényességi idején belül a beteg dönthet, hogy egyszerre, vagy receptenként kívánja a számára felírt gyógyszereket kiváltani. A változtatást azt tette lehetővé, hogy időközben jelentősen csökkent a generikus gyógyszerek árszintje, illetve számos, korábban is kórházban beadott drága gyógyszert tavaly óta a kórházak rendelnek meg a betegeknek. A legnagyobb költségű (50 ezer forint feletti fogyasztói árú) gyógyszerek kiváltása esetében a takarékos gyógyszerfelhasználás megvalósítása érdekében - meghatározott eseteket leszámítva - továbbra is indokolt, hogy a gyógyszerek kiváltására 30 naponta kerüljön sor.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a betegek részére augusztus hónap folyamán további részletes tájékoztatást nyújt a témában.
Ha a beteg a vényköteles gyógyszerét előre láthatóan külföldön szeretné kiváltani, a vények kölcsönös elismeréséről szóló uniós irányelv hazai szabályozásba történt átültetésével, októbertől az orvos olyan adattartalommal (az adott országban forgalmazott gyógyszerkészítmények figyelembe vételével) írhatja meg a receptet, amely a más tagállamok gyógyszertárai számára a korábbinál biztonságosabb gyógyszerkiadást tesz lehetővé. Az orvosnak lehetősége van arra is, hogy a kiváltás országában ismert nyelven állítsa ki a receptet.

A betegek biztonságos gyógyszerellátását szolgálja a gyógyszertárak személyi minimumfeltételeinek szeptember 1-jei hatályba lépése. A 2011 júliusában két év türelmi idővel kihirdetett szabályozáshoz kapcsolódóan idén készült hatásvizsgálat alapján, és a szakmai szervezetek javaslatainak figyelembe vételével, a korábban előírt minimumfeltételek - a hatályba lépés időpontjával egyidejűleg - több ponton is módosulnak. A módosítással - amely a szakmai szervezetekkel történt korábbi megállapodásnak megfelelően szem előtt tartja a gyógyszertárak működőképességét - továbbra is biztosított, hogy a gyógyszertári szakemberek a gyógyszer- és betegbiztonságot garantáló létszámban vegyenek részt a gyógyszertárak munkájában.

Forr.:Magyar Közlöny
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Ha a társas rendszerünk...
  2013-08-29 23:08:20, csütörtök
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Becsületről...
  2013-08-29 19:22:38, csütörtök
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fodor Ákos: Sose bánd
  2013-08-28 19:50:16, szerda
 
 


Fodor Ákos
Sose bánd

a hang... a hangot a csend szüli meg
és észre talán csak úgy veszed,
ha már vele száll, vele zeng
szíved...

a fényt a szem fura mágusaként
úgy zárja keretbe a vaksötét,
hogy élesen álljon a kép
eléd!

sose bánd
azt, hogy ilyen, amilyen ez a földi világ
csupa rész az egész,
bánat vagy nevetés, amíg élsz,
de ha lenn, de ha fenn szívedet követed hazaérsz!

míg hazaérsz,
itt ragyogunk s vacogunk a csodák közepén,
vagy a lét peremén, hol a hang
meg a fény elenyész,
sosem árt, ami ér, sem a rossz
sem a jó
sose kész...

a csend... a csendet a hang szüli meg
és észre talán csak úgy veszed,
ha hozzásimulsz,
s vele tart szíved

sose bánd
azt, hogy ilyen, amilyen ez a földi világ
csupa rész az egész,
bánat vagy nevetés,amíg élsz,
de ha lenn, de ha fenn szívedet követed hazaérsz!

míg hazaérsz,
itt ragyogunk s vacogunk a csodák közepén,
vagy a lét peremén, hol a hang
meg a fény elenyész,
sosem árt, ami ér, sem a rossz
sem a jó
sose kész.

sose bánd
azt, hogy ilyen, amilyen ez a földi világ
csupa rész az egész,
bánat vagy nevetés,
amíg élsz,
de ha lenn, de ha fenn szívedet követed hazaérsz!
 
 
0 komment , kategória:  Fodor Ákos  
Erre is jó lehet az influenza elleni oltás 50 év felett
  2013-08-26 22:58:59, hétfő
 
  Egy új kutatás szerint az influenza ellen védőoltás majdnem felére csökkentheti a szívroham valószínűségét az ötven év felettieknél. A brit egészségügyi szolgálat a krónikus szívbetegeknek és a 65 év felettieknek eddig is ajánlotta az évenkénti influenzaoltást, az új eredmények fényében azonban a kutatók azt javasolják: terjesszék ki a védelmet az ötven év felettiekre is.

A kutatók felfedezték, hogy szívproblémákkal diagnosztizált középkorúak esetében az influenzaoltás felére csökkentheti a szívroham kockázatát. Az ausztrál kutatócsoport 559, negyven évnél idősebb páciens torokkenetét és vérmintáját elemezte, a résztvevők fele szívrohamon esett át - idézi a The Daily Telegraph a tanulmányt.

Korábbi kutatási eredmények utaltak arra, hogy az influenza hatására a vér besűrűsödhet, vagy a már beszűkült verőerekben gyulladás alakulhat ki, ami elzáródáshoz vagy szívrohamhoz vezethet.

A New South Wales-i Egyeten kutatócsoportja ezt az összefüggést igyekezett feltárni. Tanulmányuk kimutatta, hogy az influenza maga nem fokozza a szívrohamveszélyt, hanem a vakcina rendelkezik védőhatással, és 45 százalékkal csökkentheti a kockázatot.

"Az influenzának súlyos szövődményei lehetnek, tehát a szívbetegeknek létfontosságú, hogy beoltsák őket. Ezért ajánlják rutinszerűen azoknak a pácienseknek, akiknél magas a szívroham kockázata" - mondta Thembi Nkala, a brit Szív Alapítvány vezető kardiológiai ápolója.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Gif kép
  2013-08-26 22:32:37, hétfő
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A haj számára legfontosabb élelmiszerek
  2013-08-26 18:20:55, hétfő
 
  Tudatos táplálkozással, a szükséges vitaminok és tápanyagok biztosításával magunk is sokat tehetünk azért, hogy hajunk csillogó, dús és selymes tapintású legyen. Összegyűjtöttük, hogy mely élelmiszerek tesznek csodát a hajjal.

Hajunk állapotát - a szervezet többi részéhez hasonlóan - jelentős mértékben befolyásolják az elfogyasztott élelmiszerek: vannak a haj szempontjából kifejezetten ártalmas ételek, de szerencsére léteznek olyanok is, amelyek fogyasztása révén hajunk hetek alatt újult erőre kaphat.

Gyümölcsök a selymes hajért
Aki szeretné hajkoronáját selymesebbé tenni, egyen rendszeresen cseresznyét, áfonyát, szedret vagy gránátalmát. Ezek a gyümölcsök jótékony hatású antioxidánsokban (különösen polifenolokban) rendkívül gazdagok, így segítenek ellensúlyozni a hajszárazságot okozó káros környezeti hatásokat (például az UV-sugárzást vagy a légszennyezést).

Az A-vitamint nagyobb mennyiségben tartalmazó élelmiszerek, mint a sárgarépa vagy az édesburgonya szintén lágyítják és selymessé varázsolják a hajat.

B7-vitaminnal megelőzhető a haj töredezettsége.

Töredezés ellen tojást
A töredezett hajvégek megelőzésére vagy megszüntetésére célszerű rendszeresen tojást, avokádót, vagy lazacot enni, mert ezek B7-vitamin (biotin) tartalmuk révén erősítik a törékeny hajat. Korábbi vizsgálatok alapján valószínűsíthető, hogy a szervezet B7-vitamin-hiánya összefüggésbe hozható a haj töredezésével, ezért ennek megelőzésére a szakemberek napi 30 mikrogramm biotin elfogyasztását javasolják. (Egy tojás biotin-tartalma 13-25mikrog, egy avokádóé 2-6mikrog, közel húsz dekagramm lazacban pedig nagyjából 10 mikrog B7-vitamin található). A töredezés elleni harcban az ételek mellett kiváló segítőtárs lehet egy szója- vagy búzaproteint tartalmazó kondicionáló is.

A hajnövekedést C-vitaminnal lehet serkenteni
A helyes táplálkozásnak a megfelelő hajnövekedésben is kiemelt szerepe van. A haj igen lassan nő, havonta nagyjából egy centimétert, ráadásul ha a szervezet nem jut elegendő C-vitaminhoz, nem tudja előállítani a hajszálak termelődéséhez nélkülözhetetlen kollagént, így lelassul a növekedés. Aki szeretné a hajnövekedést serkenteni, fogyasszon naponta legalább 75 milligramm C-vitamint. Ez nem túl nehéz feladat: egy közepes narancs 70 mg, egy grépfrút 80 mg C-vitamint tartalmaz, de fedezi a napi C-vitamin szükségletet 15 dkg eper, vagy 10 dekagramm paprika is.

Csillogó lesz a haj az omega-3 zsírsavaktól
A csillogó hajért iktassunk étrendünkbe omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszereket, amelyek amellett, hogy szívünket is védik, ,,bónuszként" a hajat is csillogóvá varázsolják. A tengeri halak, például a lazac vagy a szardínia, illetve az olajos magvak, (főként a dió vagy a lenmag) kiváló omega-3-források. Hetente kétszer tíz dekagramm omega-3 zsírsavban gazdag lazac vagy szardínia elfogyasztásával pár hónapon belül hajunk is csillogóbbá, egészségesebbé válik.

A fehérjében gazdag étrendtől erősek lesznek a hajszálak
A sovány vörös húsok, babfélék, osztriga vagy pulykahús fogyasztása hajszálainkat erősebbé teszi: a fehérjében gazdag étrend segíti a hajszálakat a növekedési fázisban, így azok erősebbek lesznek, és dúsabbnak hatnak. A fent említett élelmiszerek emellett magas cink- és vastartalmuk miatt is nélkülözhetetlenek az étrendben: a vas a hajhagymák oxigénellátásához szükséges, a cink pedig az enzimek segítségére van a haj növekedésében, illetve regenerálásában.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Gif kép
  2013-08-25 22:36:55, vasárnap
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tuti biztos a trafikok jövője
  2013-08-24 22:50:55, szombat
 
  Magyarország - Alaposan bebetonozta a trafikosok jövöjét a kormány.

A nemzeti dohányboltok üzemeltetőivel ugyanis olyan szerződéseket kötöttek, melyek komoly kártérítést fizetnek arra az esetre, ha 20 éves engedélyük lejárta előtt visszavonnák a trafiktörvényt. Ez annyit jelent, hogyha egy következő kormány megváltoztatná a jogszabályt, akkor 2-4 millió forintos kártérítést kellene kifizetnie trafikonként.

A szerződések 34. pontja szerint az államnak fizetnie kell akkor is, ha a koncessziós szerződést úgy szünteti meg, hogy ez például nem a trafikos kihágásának következménye, vagy további trafikosokat enged a piacra.

Az ügyben Juhász Péter, az Együtt-PM pártszövetség társelnöke feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen ismeretlen tettesek ellen sok ezer rendbeli hűtlen vagy hanyag kezelés kísérletének megalapozott gyanúja miatt.

VB-információ
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Szeretetről...
  2013-08-24 18:31:56, szombat
 
  Szeretetről

"Az együttérzés a szeretet balzsama, amely gyógyítja a félelemtôl vérzô és ítélkezéstôl tépett szív sebeit."

"Amikor szeretetet kérünk, felfedezzük, mennyi irigységet, bosszúszomjat és rosszindulatot hordozunk a szívünkben, azaz csupa olyasmire jövünk rá önmagunkkal kapcsolatban, aminek tudomásulvétele nem túl kellemes. Mielôtt részesülnénk abban a szeretetben, amelyre igényt tartunk, ki kell takarítanunk a szívünket a fogadására."

"A szeretet az az energia, amely kiterjeszt, megnyit, kiküld, megtart, feltár, megoszt, gyógyít.
A félelem ruhákba csavarja a testünket, a szeretet mezítelenül hagy.
A félelem görcsösen kapaszkodik mindenbe, és mindenhez ragaszkodik, amink csak van, amíg a szeretet odaad mindent.
A félelem bezár,, a szeretet megnyit. A félelem megragad, a szeretet elenged. A félelem sajog, a szeretet enyhít. A félelem támad, a szeretet módosít.
Minden emberi gondolat, szó, és tett vagy az egyik, vagy a másik érzelmen alapul. Nincs más választásod, minthogy nincs semmi más, amiből választhatnál. E kettő között azonban szabadon választhatsz - és ez nem is kevés, hidd el!"
(Neale Donald Walsch)
 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 37 
2013.07 2013. Augusztus 2013.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 8850 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 287
  • e Hét: 556
  • e Hónap: 4513
  • e Év: 63662
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.