Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Egy élet nincs tönkretéve...
  2014-10-29 23:16:22, szerda
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Paolo Santarcangeli gondolata,életről emberismeretről.
  2014-10-29 21:53:21, szerda
 
 


A legtöbb ember élete egy agárversenyre emlékeztet. (...) Minél gyorsabban futnak a kutyák, annál sebesebben száguld a műnyúl az orruk előtt. Hát éppen így viselkednek az emberek is. Éjjel-nappal erejüket megfeszítve dolgoznak, a végkimerülésig hajtanak; tornáztatják az elméjüket, semmilyen csalástól nem riadnak vissza, és mindenféle engedményre készek, hajszolván a maguk elé helyezett célt, melynek elérésétől sikervágyuk kielégítését, azaz elhallgattatását várják, mindenekelőtt pedig elismerést, gazdagságot, sőt, talán ennél is többet, megelégedettséget, lelki békét, (végre) szabad időt és életörömöt remélnek. De amikor szinte már a foguk között érzik a zsákmányt, "valaki" előbbre tolja (egy démoni Játékmester?), és a holnapból sohasem lesz ma; mindig ott lesz az új cél, amely még több szabadsággal, pénzzel és örömmel kecsegtet, de még több törtetést, árulást és megalkuvást követel.
Paolo Santarcangeli
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ady Endre: BÉKE
  2014-10-23 19:55:30, csütörtök
 
  Ady Endre: BÉKE

Hágában konferenciáznak,
Párisban helyreállt a csend.
Nálunk csak úgy dühöng a béke,
Csendes, nyugodt a parlament.
A vén világrész vesztét érzi,
Minden lecsendesült, nyugodt,
Ilyen botrányos békességről
A történet még nem tudott.

Észak ködös, fagyos mezőjén
Egy nép rabláncban görnyedez,
A germánok büszke Cezárja
Szabad sziveknek tőrt szegez,
A gall hajó hullámban táncol,
Egy új Marseillaise hangja cseng,
Kenyeret kér a népek ezre -
S mégis dühöng a béke, csend.

Farkasszemet néznek egymással
Országok, népek, nemzetek,
Ezer törekvés, ezer eszme
Igázza le a szellemet;
Földrészünkön nagy tisztulás kell,
Vihar, mely messze-messze zeng,
Harc kell, mely igaz békét szüljön,
Mert most hazug a béke, csend!...

1899. június 15.
 
 
0 komment , kategória:  Ady Endre  
A bizalmatlanság néha jobb tanácsadó a vak bizalomnál,
  2014-10-17 19:57:53, péntek
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Benedek István  
Van egy gyógyszer... nagyon különleges.
  2014-10-16 18:43:25, csütörtök
 
 


Van egy gyógyszer... nagyon különleges. (...) Minden benne van. Amire szükséged van. Gyógyír mindenre. Egyszerre szeretet, bizalom, hit, erő, gyengédség... nincs jobb orvosság a világon. Minden benne van, ami az élethez kell. A boldog, felszabadult élethez. Adagolása nincs korlátokhoz kötve, sőt, az a legjobb, ha minél többet kapsz belőle naponta. A legtökéletesebb orvosság... mellékhatások nélkül. Úgy hívják: ölelés.
Csitáry-Hock Tamás
 
 
0 komment , kategória:  Csitáry- Hock Tamás  
Nyílt levél Őexcellenciájának, Böcskei László római katoliku
  2014-10-15 19:43:29, szerda
 
  Nyílt levél Őexcellenciájának, Böcskei László római katolikus megyés püspöknek
2014-10-13 21:19

Nyílt levél Őexcellenciájának, Böcskei László római katolikus megyés püspöknek
Nem tudom, Excellenciád mennyire van tisztában a vidéki kisember mindennapi gondjaival, kiszolgáltatottságával, ami főleg a mai szabados világ rabszolgaelvein alapszik.

Mindenekelőtt előrebocsátom, hogy lehetőségeimhez mérten hitgyakorló római katolikus újságíró vagyok. Mint ismeretes, a hozzám hasonló tollforgató ember nem csak a maga lelki terhein könnyít, amikor bizonyos társadalmi, közéleti vagy politikai fonákságokat ír ki magából, vagy közvetít az olvasó, illetve a célszemély felé. Annál is inkább, mivel az elmúlt esztendőkben a megalázottak és megszomorítottak gondjai, nyűgjei, lelki bántalmai is mind a magamfajta nyakába szakadtak, annál az oknál fogva, hogy az esetek nagy többségében a kisember már sehol nem talál nyugalmat, meghallgatást. Ezt leginkább a vidéki újságírók tapasztalják, azaz mi, akik közelebb vagyunk Isten népéhez, mint olykor maga a gyóntatópap vagy a lelkipásztor. Mert ugyan kinek panaszkodhatna a folyamatosan kisemmizett, átvert, kizsigerelt emberi lélek, ha nem annak, aki ha nem is tud rajta segíteni, legalább megfogalmazza helyette, ami fáj, ami hiányzik, és amit nem tud, nem mer elmondani senkinek.

Nem tudom, Excellenciád mennyire van tisztában a vidéki kisember mindennapi gondjaival, kiszolgáltatottságával, ami főleg a mai szabados világ rabszolgaelvein alapszik. Mennyire ismert Excellenciád előtt a tény, hogy éheznek, fáznak, egyszóval egyik napról a másikra élnek. Mennyire elfáradtak, elfásultak testben, lélekben, hitben egyaránt. Főleg az utóbbiban, amelynek okai nem csak a sanyarú élet hozadékaiban gyökereznek, de leginkább abban, hogy immár minden kapaszkodót kihúztak-kihúznak lábuk alól, beleértve a templom nyugalmát is.

Még néhány esztendővel ezelőtt felekezetemből adódóan büszke voltam arra, hogy amikor megnyugodni vágytam az én Istenem házában, sok meggyötört hitbéli rabszolgatársammal egyetemben, úgy tudtunk lelki közösséget teremteni a vigasztaló Szentlélekistennel, hogy helyette nem a megbotránkoztatás volt az osztályrészünk.


Foglalkozásomból adódóan évek óta részt veszek a zömében magyarlakta Érmellék mindenfajta rendezvényén, a templomi búcsúkat is beleértve. Errefelé - de információim szerint nemcsak - minden össznépi megmozdulást, sátoros ünnepet össze szokás kapcsolni valamilyen közelgő politikai eseménnyel, legfőképpen a választásokkal. Mindezidáig úgy tapasztaltam, ilyen alkalmakkor csak a református testvérek templomaiban terjedt ki a politikusok hatásköre a padoktól az Úrasztalán át a szószékig.

Elkeseredve szemlélem, hogy az utóbbi esztendőkben egyes római katolikus templomokban is szabaddá vált az út az oltár előtti szónoki emelvényhez, mind a helyi kiskirályoknak, mind a választott embereknek, abból adódóan, hogy megtámogatták-megtámogatják az eklézsiát némi aprópénzzel. Megvásárolva ezáltal a szólásjogot és a politikai dogmák sulykolásának lehetőségét ama Istennek épített szent helyen, ahol az agyonalázott, agyonsanyargatott kisember hivatott letenni lelki terheit Jézus elé. Megfosztva ezzel bennünket az egyetlen szigettől, ahol nem ütköznénk az agyonpolitizált világ siralmas valóságában

Mint ahogyan azt fennebb is kifejtettem, az újságíró a ,,vox populi", azaz a nép hangja is egyben. Ennek megfelelően vettem a bátorságot, hogy feltárjam Excellenciád előtt a fentieket, illetve az alábbiakat, viselve annak mindennemű következményét. Beleértve az esetleges rám zúduló politika retorziót, vagy a cinkos egyházi emberek ellenszenvét, ami ugye emberi mivoltukból eredendően tőlük sem idegen.

Nem elszigetelt eset az Érmelléken, hogy a falunapi ünnepségekkel egybekötött búcsús szentmisék alkalmával a hívek egy része kivonul a templomból az oltár előtti politikusi szónoklatok ideje alatt. Máshol, más alkalommal pedig meg sem kezdődik a szentmise addig, amíg a helybéli polgármester, valamint az éppen ráérő megyei politikus meg nem érkezik, nem mulasztva el az alkalmat, ha már odafáradtak, hogy el ne mondják, mennyire nagylelkű volt a párt az egyházi persellyel. Nemrégiben egy nemzeti gyásznapon celebrált megemlékező szentmise csak Isten kegyelméből nem fulladt botrányba az oltár előtti pulpitusról elhangzott politikai indíttatású, fricskázó, kortes allűrökkel megtűzdelt világi orációktól.

Nem az én tisztem mérlegelni és eldönteni, mennyire helyes vagy helytelen az Excellenciád által képviselt egyház eme újkeletű iránya. De...

Megyejáró útjaim alkalmával egyre gyakrabban állítanak meg hitüket gyakorló római katolikus családok azzal, hogy minden vasárnap megfognák gyermekeik kezét és elmennének a templomba. De mivel sosem lehet tudni, hogy éppen milyen alkalomból telik meg az első padsor politikusokkal, amitől nyomban görcsbe rándul a gyomruk, inkább kihagyják a közös ima eme alkalmát. Hallják őket eleget a tanévnyitókon, kulturális rendezvényeken, köztéri szoboravatókon, egyszóval mindenhol, ahol összegyűlnek az emberek.

Azaz már a templomainkban is. Akár az ominózus ,,nagytestvér". Nincs hely, ahol a társadalomnak eme tolakodó szegmense ne gyakorolna nyomást az emberek kedélyállapotára, életére, lelkére.

Ide kapcsolnám, hogy nemrégiben egyik felekezeti testvérem szájából hangzottak el a következő szavak is, amelyek megerősítettek írandóimban: ,,A kertem végében, a vén diófa alatt van egy kiszolgált pad. Oda járok találkozni az én Teremtőmmel. Ez az egyetlen hely ebben a mocsokkal teli világban, ahol nem iszom ki a megbotránkoztatás keserű poharát."

Hogy milyen messzire mutatnak ezek a szavak egy hétköznapi ember szájából a jövőbeni egyházunk tekintetében és történetében, Excellenciád tiszte mérlegelni, eldönteni, illetve tenni az érdekében az elkövetkezendőkben. Természetesen, ha úgy látja jónak.

Tisztelettel:
Sütő Éva, újságíró
reggeliujsag.ro
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Régi józanságomat kérlelem:
  2014-10-14 20:38:18, kedd
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Garai Gábor  
Hatalmas sikert aratott Mága Zoltán a Carnegie Hallban
  2014-10-14 11:01:39, kedd
 
 


Hatalmas sikert aratott Mága Zoltán a Carnegie Hallban

Hatalmas sikert aratott Mága Zoltán hegedűművész a világ egyik legrangosabb zenei színpadán, a zsúfolásig megtelt New York-i Carnegie Hallban adott koncertjével október 12-én, vasárnap. A Prima Primissima-díjas hegedűművész Budapesti Kamarazenekarával a Hegedűvel a világ körül címmel indított 100 állomásos világkörüli turnéja keretében érkezett az amerikai kontinensre, hogy a tengerentúlon is hirdesse a magyar zenei kultúra egyetemességét, a magyar nép szeretetét.

A Szeretet hegedűse a budapesti Operettszínházból idén áprilisban útjára indított gálaest-sorozata az elmúlt fél évben körbeutazta a Kárpát-medencét, hatalmas sikerrel és telt házzal zajló koncertjein Erdély legnagyobb színháztermeiben kápráztatta el közönségét. Június végén pedig a zene és az operett fővárosában, Bécsben az előkelő Winer Koncerthausban varázsolta el a muzsika szerelmeseit világkörüli turnéjának 10. jubileumi előadásán.

Mága Zoltán, aki már sokadszorra lépett fel az Egyesült Államokban, 30 éves zenészi pályafutásának egyik legjelentősebb állomásának nevezte mostani koncertjét. "Minden művész álma az, hogy a világ egyik legrangosabb színpadának számító Carnegie Hallban adhasson koncertet, mert egy zenész művészi teljesítményének és a szakma elismerésének számít, ha önálló produkcióval léphet fel a zene templomában" - fogalmazott a hegedűművész, kihangsúlyozva, "mert ott nem a rajongók százezreinek, vagy millióinak száma, hanem a tudás, a hangszerkezelés finomsága és magas fokú művelése számít".

A magyar hegedűművész New York-i koncertjével is bizonyította, nem csak Magyarországon, vagy határokon túli magyar települések előadótermeit, hanem világvárosok legnagyobb koncerttermeit is megtölti. A Carnegie Hallban tartott koncertjére néhány nap alatt elfogyott az összes jegy, több száz érdeklődő nem tudott bejutni a művész előadására.

A hatalmas siker hatására a koncertet követően a legnagyobb amerikai zenei producerek, és a Carnegie Hall vezetése azonnal szerződést ajánlottak Mága Zoltánnak, hogy mielőbb ismételje meg műsorát. A hegedűművész zsúfolt programjai miatt idén már nem tud eleget tenni a New Yorki-i felkérésnek, mert Kanadában, Torontóban, az Isabel Bader Theaterben ad koncertet, majd decemberben Bécsben és Budapesten Adventi koncertjével örvendezteti meg közönségét. Mága Zoltán természetesen már lázasan készül a Kárpát-medence legnagyobb újév köszöntő gálaműsorára, a Budapesti Újévi Koncertre, amely immáron hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Papp László Budapest Sportarénában 2015. január 1-jén. A Zene határok nélkül címet viselő grandiózus show-műsorba a Föld öt kontinenséről érkezik sztárvendég, hogy világszínpaddá varázsolva az Arénát együtt kívánjanak békét és boldogságot a világ minden emberének.

Mága Zoltán még decemberben visszatér az Egyesült Államokba, hogy Hollywoodban, a Dolby Theatre-ben - ahonnan az Oscar-díj átadásokat közvetítik a világ minden országába - koncertet adhasson a legkiválóbb magyar zeneszerzők és világhírű komponisták műveiből. A hegedűművész világkörüli turnéja során Dél-Koreában, Kínában, Japánban és Angliában hirdeti majd a magyar zenei kultúra egyetemességét, és a tervek szerint jövő ősz folyamán tér vissza a Carnegie Hallba.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Isten táncolja a teremtést.
  2014-10-13 19:32:31, hétfő
 
 


Isten táncolja a teremtést. Ő a Táncos, a teremtés az Isten tánca. A tánc különbözik a táncostól, de mégsem létezik a táncostól függetlenül. (...) Abban a pillanatban, hogy a táncos megáll, a tánc megszűnik létezni. Isten keresése közben az ember túl sokat gondolkodik, túl sokat reflektál, és túl sokat beszel. (...) Maradj csendben, és nézd a táncot! Csak nézz: egy csillag, egy virág, egy hervadó levél, egy madár, kő... A tánc bármelyik töredéke megteszi. Nézz! Hallgass! Tapints! Ízlelj! És akkor, remélhetőleg, hamarosan megpillantod Őt - magát a Táncost.
Anthony de Mello
 
 
0 komment , kategória:  Anthony de Mello  
A szép, szelíd beszéd sok barátot szerez,
  2014-10-06 19:01:00, hétfő
 
 

Bóna Jenő : Csendélet

A szép, szelíd beszéd sok barátot szerez, a jóakaró nyelvnek szépen felelgetnek. Sokan legyenek, akik békén élnek veled, de ezer közül csak egy adjon tanácsokat. Ha barátot szerzel, tedd előbb próbára, ne légy bizalmasa túlságosan gyorsan. Mert akad barát, aki elfordul a széllel, és ha bajba kerülsz, nem tart ki melletted. Van olyan barát, aki ellenséggé válik, s kettőtök vitáját rögtön dobra veri. Van, aki asztalodnál ülve jó barátod, de balsorsod napján sehol sem találod. Amíg szerencséd van, sorstársának tekint, s házad népe előtt megjátssza az urat. Ellenséged lesz, ha sorsod rosszra fordul, és (hogyha keresed), elbújik előled. Ellenségeidtől tartsd magadat távol, és barátaiddal szemben légy óvatos. A hűséges barát erős támaszod, vagyont talál, aki ilyen barátra szert tesz. A hű barátnak egyszerűen nincsen ára, nincsen, ami vele értékben fölérne. Mint az élet balzsama, olyan a jó barát; akik az Urat félik, találhatnak ilyet. Aki az Urat féli, abból jó barát lesz, mert amilyen ő maga, olyan a barátja is.
Biblia
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 310 db bejegyzés
Összes: 8850 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 202
  • e Hét: 471
  • e Hónap: 4428
  • e Év: 63577
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.