Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
Tóth Mátyás László: Évszakok útja
  2013-02-27 19:36:30, szerda
 
 


Évszakok útja

Légy Tavasz.
Zsongását kikeltő pirkadat,
enyhet simogató szél.
Ember, ki lelkekben zenél.

Ölelkezz a Nyárral,
tűznél forróbb ragyogással,
de ha káprázik a szem, ne feledd:
ellentétben leled enyhedet.

Simogasd az Őszt,
a lelkek gyümölcsét érlelőt,
zörgő avaron gondolj nagyon,
mily virág vár utadon.

Fogadd a Telet,
palástba burkold a kenyered,
fogyj el a Holddal, s szüless a Nappal:
remélj mind hosszabb nappalt.

Tökéletesség.
Négy évszak adja a kerekét
az életnek. S ki azt vezeti,
minden irányát ismeri.

Tóth Mátyás László

 
 
0 komment , kategória:  Mai költők versei  
Mindíg bízhatunk abban...
  2013-02-27 19:23:35, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A pénz felosztotta a világot
  2013-02-27 16:58:24, szerda
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rosszul járnak a rokkantak
  2013-02-27 14:40:45, szerda
 
  Rosszul járnak a rokkantak
Megszűnik a rokkantak ellátásának alkotmányos garanciája az alaptörvény tervezett módosításával - állítja a mozgáskorlátozottak szövetsége. Az alkotmányjogász szerint is vélelmezhető, hogy az indoklással ellentétben nem tisztán technikai jellegű változtatásról van szó.

Mivel nem volt a kérdésben társadalmi egyeztetés, nem tudni, hozzá nem értés vagy szándékosság áll a dolog hátterében, mindenesetre több százezer megváltozott munkaképességű ember ellátása kerülhet veszélybe, ha az Alaptörvényből kikerül a rokkantság fogalma - állítja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A szervezet szerint, ha így lép hatályba az alkotmánymódosítás, akkor csak fogyatékosság esetén járna támogatás az állampolgároknak.

Az Alaptörvény XIX. cikk (1) bekezdése kimondja: ,,Anyaság, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult." Ebben a szövegrészben cserélnék fel a ,,rokkantság" kifejezést ,,fogyatékosság"-ra.
Hegedűs Lajos, a szervezet elnöke elmondta: bár az indoklás szerint a módosítást benyújtó kormánypárti képviselők szerint kizárólag ,,kodifikációs pontosításról" van szó, a szavak cseréjével végképp kiszolgáltatott helyzetbe kerülnének, azok, akik akár több évtizednyi munka után, egy súlyos betegség következtében részben vagy egészben veszítik el a munkaképességüket.

A megváltozott munkaképességű, rokkant emberek nagy része nem minősül fogyatékosnak, így ha a rokkantság kicserélődne a fogyatékosság fogalmára, nekik már semmilyen ellátást nem garantálna az Alaptörvény. A MEOSZ ezért arra kéri a kormánypártok képviselőit, hogy inkább emeljék be az alkotmányba a fogyatékosság fogalmát, és tartsák meg a rokkantságét Sepsi Tibor alkotmányjogász szerint is célszerűbb mindkét kifejezést bevenni az alaptörvénybe, különösen, mert vélelmezhető: a módosítás nem tisztán technikai jellegű, hisz semmilyen kényszer nincs e jogszabályhely megváltoztatására. A kormány érvelését ugyanakkor alátámaszthatja, hogy az esélyegyenlőségi törvény is a ,,fogyatékosság" fogalmát használja. A jogszabályalkotók hivatkozhatnak az Alkotmánybíróság tavaly év végi döntésére, amely szerint keresőtevékenység esetén is jár a rehabilitációs ellátás. Ez a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól szóló ENSZ egyezményt vette alapul, amely a hazai jogszabályoknál tágabban értelmezi a fogyatékosság fogalmát. Hegedűs Lajos szerint viszont a hazai jogalkalmazáshoz képest az ENSZ-egyezmény is csak minimálisan bővebb kört érint, a rokkantak széles körét nem nevesíti.

Szerettük volna megtudni, milyen álláspontot képvisel az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mit tesznek a tárcánál annak érdekében, hogy megnyugtatóan rendeződjön a kérdés. Lapzártánkig azonban nem kaptunk választ.

Nem felcserélhető fogalmak
A ,,rokkantság" és a ,,fogyatékosság" fogalma sem a jogi szabályozás, sem az ellátások tekintetében nem fedi egymást. Fogyatékosnak számítanak a látás- és halláskárosultak, a mozgáskorlátozottak, az autisták, az értelmi sérültek, a kromoszóma-rendellenességgel születtek. Támogatás csak a súlyosan fogyatékos embereknek jár. Rokkantak azok, akik súlyos és tartós egészségkárosodást szenvedtek el, például súlyos cukorbetegek vagy a szervátültetettek. A tavaly januártól élő rokkantsági ellátás 40 százalékos vagy annál nagyobb mértékű egészségkárosodás esetén jár nekik.
vg.hu/kozelet/jog

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ember mindíg álljon ki amellett
  2013-02-26 23:23:07, kedd
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
B. Faragó Aranka: Múló ifjúság
  2013-02-26 22:46:53, kedd
 
 


Múló ifjúság
Múlik az ifjúság,
múlik a szépség,
marad a fájdalom,
marad a kétség.

Tűnnek a percek,
tűnnek az évek,
ami ma valóság,
holnap emlék lesz.

Maradnak a gondok,
szarkalábak, májfoltok,
egy elszaladt élet,
álmok s remények.

Távolba látó szemek,
meszesedő csontok,
gyulladt ízületek,
megfáradt izmok.

Ó, tündöklő ifjúság,
jöjj vissza utolszor,
még egy istenhozzád,
s örökre távozol.

B. Faragó Aranka
poet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Mai költők versei  
Pihenés
  2013-02-26 19:57:13, kedd
 
  Pihenés

A folyamatos stressz egyébként is sokkal lehangoltabbá tesz, de a téli hónapokban különösen nehéz megbirkózni a napi problémákkal. Ahhoz, hogy ne váljunk teljesen lehangolttá fontos oda figyelni az elegendő alvásra. Ez az idegrendszer működéséhez is fontos, és ha nem vagyunk fáradtak, akkor sokkal könnyebben tudjuk megoldani a mindennapos teendőket.

Folyadékpótlás
Télen is fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk. Hiszen a folyadék hiánya is fáradttá teheti az embert, így ilyenkor is oda kell figyelni, hogy naponta legalább 2 liter vizet fogyasszunk. Ráadásul a téli időszak előnye, hogy a folyadék pótlására készíthetünk forró teát is olyan ízesítésben, amit éppen megkívánunk, így helyettesíthetjük a nyáron népszerű üdítőket.

Vitaminok
A vitaminok pótlása nem csak a tavaszi fáradtság és a betegségek ellen hatásos segítség, hanem a téli depressziós hangulat ellen is kiváló orvosság. Ráadásul pont ebben az időszakban vásárolhatunk a legnagyobb mennyiségben citrusféléket, amelyek bővelkednek a különféle vitaminokban. Továbbá a banán is olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, amely kifejezetten hasznos az idegrendszer számára.

Változatos étkezés
Bár nem egyszerű feladat változatossá tenni az étrendünket a téli hónapokban, de próbáljunk minden ételcsoportból fogyasztani, így biztosan csökken az esélye a különféle ásványi anyag és vitaminhiánynak. És így a kimerültséget és a stresszt is sokkal könnyebben kezelhetjük.

Mozgás
Az egyik olyan dolog, amely garantáltan feltölt energiával és ráadásul számtalan mozgásformát választhatsz. A hidegben való mozgás vagy séta ráadásul a szervezet ellenálló képességének is jót tesz, így duplán jót tehetsz az egészségednek.

Szerző: femcafe.hu



 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
A téli kimerültség, fényhiány a lakosság 10-12 százalékánál
  2013-02-26 19:52:05, kedd
 
  A téli kimerültség, fényhiány a lakosság 10-12 százalékánál vezet depresszióhoz.

A tél végi kimerültség, fényhiány a magyar lakosság 10-12 százalékánál vezet téli depresszióhoz. A közismert tünetek legyőzéséhez ad segítséget a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének vezetője, Perczel Forintos Dóra, aki szerint akár az adakozás is megoldás lehet.

A téli depresszió elsődleges oka Magyarország földrajzi elhelyezkedése, vagyis a téli időszakra jellemző fényhiány. Míg a téli depresszió a skandináv országokban a lakosság negyedét sújtja, a trópusi országokban ismeretlen jelenség. A kevés napfény a szervezetben alacsony szerotonin és magas melatonin szintet eredményez, ez befolyásolja nemcsak az ember, de még bizonyos állatok kedélyállapotát is.

Télen lemerül a szervezet energiaszintje is, jellemző a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség. Tünet lehet a nyugtalanság, ingerlékenység vagy éppen az érdektelenség és az aluszékonyság is. Mindezeken felül jelentkezhet étvágytalanság vagy éppen falánkság is. Perczel Forintos Dóra elmondta, hogy hasonlóak a tünetei a klinikai depressziónak is, csakhogy ezektől a betegektől az különbözteti meg a téli depressziós embert, hogy minden tünet mellett képes ellátni mindennapi tevékenységeit, feladatait.

A tanszékvezető szerint a legjobb ellenszer a mozgás. Azt tanácsolja, minél több időt töltsön mindenki a szabad levegőn, a hideg idő ellenére is. Ha kisüt a nap, lehetőleg sétáljanak, kiránduljanak, korcsolyázzanak a szabadban. A mozgás örömet okoz, mert hatására endorfin szabadul fel a szervezetben. Perczel Forintos Dóra azt javasolja, törekedjen mindenki arra, hogy minél több időt töltsön ébren a természetes fényben. A fényterápia (2500 lux feletti fény) jótékony hatása ismert, de Magyarországon nem igazán elterjedt a módszer. Azt is érdemes tudni, hogy a szolárium nem helyettesíti a napfényt.

A Semmelweis Egyetem klinikai szakpszichológusa szerint a szabadnapokat mindenképpen kikapcsolódásra kellene használni. A munkát, a terhelést csökkenteni kell. Azt javasolja, hogy szánjanak időt önmagukra, legalább napi fél órát olyan tevékenységekre, melyek örömet adnak - például zenehallgatás vagy aktív zenélés, olvasás, találkozás barátokkal, filmnézés. Segít az is, ha a mindennapi kötelező tevékenységeket vagy házimunkát - például sütés, főzés, vasalás, takarítás - nem csak kötelességként élik meg, hanem kedvvel fogadják, és úgy végzik el, hogy lehetőleg más ne zavarja gondolataikat. Így ez is örömforrássá válhat. Ezt a modern pszichológiában új terápiás módszerként (tudatos jelenlét terápia) is használják.

Ennek az a lényege, hogy bármit csinálnak, tudatos jelenlétre és a valóság megélésére és elfogadására törekszenek, vagyis nem a már megtörtént eseményeken vagy a jövőn rágódnak, aggódnak. A hangsúly azon van, hogy bármit is csinálunk, próbáljuk meg élvezni, akár még a házimunkát is. A negatív gondolkodást természetesen nem könnyű megváltoztatni, de erre is léteznek módszerek, például a kognitív viselkedés terápia. Tudatos törekvéssel mindenki képes arra, hogy a valóságot elfogadó realista emberré váljon, aki észreveszi és értékeli a környezetében a jó dolgokat. Mivel ez az ember hangulatára pozitív hatással van, a Semmelweis Egyetem szakpszichológusa szerint érdemes kipróbálni.

A társas kapcsolatok ápolása, a családtagokkal, barátokkal együtt töltött idő az ember alapvető igénye, biztonságot ad és eloszlatja a rosszkedvet. Ez a téli depressziónak is remek ellenszere.
Egy hindu közmondás szerint is ,,az az igazi boldogság, amikor másokat boldoggá teszünk". Ez az év minden szakaszában jótékonyan hat az önbecsülésre, emellett az ember más perspektívából látja saját nehézségeit, ha nála rászorultabbakkal találkozik. Ne hagyjuk magányosan a másikat. Ne várjunk a másikra, hanem gondoljunk bele a helyzetébe - a depresszióra a bezárkózottság is jellemző -, legyünk nyitottak mások igényeire és arra, hogy ő minek örülne.

Törekedjünk arra, hogy értékeljük az élet apró örömeit: érdemes minden este végiggondolni, hogy aznap milyen jó dolgok történtek velünk. A pszichológus azt javasolja, ne szégyelljen segítséget kérni az, aki maga már mindent kipróbált és mégsem érez változást. Van segítség.

Forrás: weborvos.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
A haza végzet, nem pedig trükk és mutatványszám.
  2013-02-26 19:08:50, kedd
 
  A haza végzet, nem pedig trükk és mutatványszám.
S a hazafiasság a legszemérmesebb magatartás, olyasféle kötés és parancs, melynek mutogatásával nem szabad tapsokat aratni. De hányan és milyen lehetetlen alkalmak ürügyén élnek ebből a trükkösített, fröccsös hazafiasságból - élnek és éltek, mert ez a legbiztosabb mutatványszám mindenféle pódiumon.

Márai Sándor



 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
Schrenk Éva:Új világ
  2013-02-24 12:51:42, vasárnap
 
  Új világ

Nem tudom, mi az, mit érzek,
de jó nagyon...
Elmúltak félelmek, kísértések;
vagyok, és hagyom.

Valahol ég egy csillag,
buzdítón pislákol reám.
Mosolya arcomon átvillan;
belőlem tűzhányót kreál.

A vonat alattam zakatol,
visz egy szebb jövő felé.
Ahol lehetek, aki vagyok,
és senki nem néz fölfelé.

Schrenk Éva
(poet.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Schrenk Éva  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
2013.01 2013. Február 2013.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 8850 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 287
  • e Hét: 556
  • e Hónap: 4513
  • e Év: 63662
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.