Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Aki voltam
  2017-02-27 22:38:38, hétfő
 
 



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gondoljon rólam
  2017-02-27 21:35:44, hétfő
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A mérleg két serpenyője...
  2017-02-27 21:29:47, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogyan maradjunk frissek hosszabb autóúton?
  2017-02-26 23:05:17, vasárnap
 
  Ha nagyon hosszú útra indulunk, és szeretnénk kihasználni az éjszakai autópályák ürességét, akkor se induljunk el hajnal 3 óra előtt, amikor élettanilag a legalacsonyabb az éberségi szintünk. Indulás előtt mindenképp aludjunk néhány órát!

Vezetés közben nincs szükségünk sok kalóriára, ezért az indulás előtt és az út alatt kerüljük a nehezebb ételek fogyasztását, ne együk ,,álmosra" magunkat! Az út közbeni nassolást elkerülhetjük például cukormentes rágógumi fogyasztásával, rágózás mellett ugyanis kevesebbet eszünk, mégis energikusabbnak érezzük magunkat. Sőt, pszichológusok szerint a rágózás jótékonyan hat a memóriára és a koncentrációt is segíti, mert az állkapocs rágó mozgásakor az agy hippokampusz nevű része stimulálódik, amely fontos szerepet játszik a memória működésében. Emellett a rágó mozgás a pumpálás révén több vért juttat az agyba, nő a pulzus, s több oxigén is jut az agyba a keringés serkentése révén.

Az agy megfelelő oxigén­ellátását s így a frissességünk megőrzését támogatja a rendszeres szellőztetés is. Ideális esetben 30-40 percenként érdemes friss levegőt engedni az autóba. Ha többórás útra megyünk, 2-3 óránként mindenképp álljunk meg, szívjunk friss levegőt, és mozgassuk át - elsősorban nyaki és háti - izmainkat.

A frissességünk és éberségünk fenntartása érdekében elengedhetetlen a megfelelő folyadékfogyasztás. A legjobb, ha tiszta vizet fogyasztunk! A kávé és az egyéb koffeintartalmú italok segítenek a reakcióidő gyorsításában, éberebbé tesznek, de vízhajtó hatásúak. Koffeintartalmú italok fogyasztása után különösen oda kell figyelnünk a folyadékpótlásra!

Az út során többféle stresszhatásnak is ki vagyunk téve. Gondoljunk például a szabálytalanul közlekedő autóstársakra vagy forgalmi dugóra. Ha frissen és energikusan szeretnénk megérkezni, kontroll alatt kell tartanunk a stresszt, gyorsan és hatékonyan kell oldanunk a feszültségünket. Mindenkinél más technika válik be, érdemes kísérletezni! Van, akinek a légzőgyakorlatok segítenek, s van, aki a kezét szorítja ökölbe és lazítja el párszor, mintha egy stresszlabdát szorongatna. Stresszhelyzetben szintén sokan kapnak be egy cukormentes rágót, mint feszültségcsökkentő ,,eszközt", hiszen a test legerősebb izma a rágó­izom. Sőt, így az út végére nemcsak mi magunk, hanem a leheletünk is friss marad, emiatt sem kell aggódnunk!

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Ha halat eszel, műanyagot is eszel
  2017-02-26 21:29:37, vasárnap
 
  Egy friss kutatás szerint évente akár 11 ezer mikroműanyag-darabot is megehetünk, ha halat és más tengeri állatokat is szoktunk fogyasztani.

Nemrég írtunk róla, hogy a tengeri-óceáni szennyezések akár harminc százaléka is lehet az apró műanyaghulladék:

Ez persze önmagában is aggasztó, de Dr. Colin Janssen, a Genti Egyetem kutatója egy friss felmérésük alapján még nyomasztóbb következtetésre jutott: mivel a mikroműanyagok beágyazódnak a tengeri állatok szöveteibe, ezért ha megesszük őket, tudtunkon kívül ezek az apró műanyagok is a szervezetünkbe jutnak.

A kutatás szerint a szennyezés 99 százaléka áthalad rajtunk, egy százalék viszont lerakódik a testünkben, és

jelenleg fogalmunk sincs róla, milyen anyagok oldódnak ki belőle, okozhatnak-e gyulladást vagy más problémát a testünkben.
Ötbillió mikroműanyag-részecske van a Föld vizeiben, a mennyiség pedig percenként egy kukásautónyival nő.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Mindenkinek van
  2017-02-25 23:24:52, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az önfejlesztés...
  2017-02-25 23:09:14, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az élet komikum
  2017-02-25 23:05:01, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezt érdemes tudni a vérnyomásmérésről
  2017-02-25 22:58:55, szombat
 
  Amikor az orvos megméri a vérnyomásunkat csak annyit mond magas vagy alacsony. Pedig fontos tudni pontosan mit mérünk a vérnyomásnál!

Tudta ön hogy szívünk mintegy 6 liternyi vért tart folyamatosan keringésbe nap, mint nap? Az egyik legbonyolultabb emberi szerv, amely biztosítja életben maradásunkat. A vér szállítja a sejtekhez az oxigént és a különböző fontos sejteket.

A vérnyomásunk sok mindentől függ, pl. menyire eszünk egészségesen, van -e túlsúly rajtunk és a napi stressz is befolyásolja.

Érdemes havonta egyszer megméretni vérnyomásunkat a házi orvossal vagy ma már mi magunk is megtehetjük ezt otthon házi vérnyomásmérővel. A patikákban több árfekvésben is kaphatók vérnyomásmérők, a legjobb az elektronikus, amely egy gombnyomásra elvégzi a vizsgálatot.

Vérnyomásunk lehet normális sajnos ez ma a legritkább alacsony és magas. A rosszabbik eset a magas vérnyomás, amely gondos orvosi ellenőrzést kíván meg. A magas vérnyomás, vagyis a hipertónia jellemzői a fejfájás, szédülés, fülzúgás. látás zavarok. Az alacsony vérnyomás is sok zavaró tényezővel jár, ilyen az állandó aluszékonyság, szintén a szédülés, és fáradtság érzet, de ez mégsem olyan veszélyes, mint a magas vérnyomás.

Ha az alacsony és a magas állandóan változik az a legrosszabb, de mindkettővel érdemes orvoshoz fordulni. A magas vérnyomás következménye lehet a szívinfarktus, és az agyvérzés is.
A vérnyomás egy teljesen fájdalom mentes eljárás, amikor is az orvos a kar felső részére ráhúz egy mandzsettát, amelyet felpumpálnak, így elnyomva a verőeret, vagyis karunkban megszűnik a vérellátás. Ezután a mandzsettából szép lassan kiengedi a levegőt így megindul a vér és a gép leolvassa a vérnyomásunkat. Az egész nem tart tovább 3 percnél.

Két értéket kapunk a mérés során egy alsó és egy felső értéket. Az alsó jelzi a szív telítődését, amely az erek rugalmasságától is függ. A felső érték pedig a szív összehúzódását méri. A vérnyomás normál értékénél az alsó határ 55-90 Hgmm a felső érték 120-149 Hgmm.

Akinek ettől eltér az érték többszöri mérésnél is annak lesz alacsony vagy magas vérnyomása. Fontos hogy többször mérjük meg, hiszen az egyszeri magas vérnyomás lehet a stressz vagy épp egy izgalmi állapot miatt is, pl. aki fél az orvosi vizsgálatoktól mindig magasabb értéket produkál.

Vérnyomásunk idővel, ahogy öregszünk egyre magasabb lesz, ezért fontos hogy idősebb korban is odafigyeljünk a rendszeres mozgásra és az egészséges életmódra. Már a 30-as éveinktől érdemes odafigyelni szervezetünkre, hogy később se legyen gondunk.
Miért éltek az emberek régen sokkal tovább, mint ma? Nos, kérdezzük, meg nagyszüleinket biztos mesélnek élményeket hogyan is kapáltak és saraboltak a kertben, és ha megfigyeljünk az időseket néha aktívabbak, mint a mai fiatalok. A mai kényelmes világban alig kell megmozdulnunk mindenhová kocsival, megyünk, és túl sok lett a mesterséges élelmiszer is.

Tehát egészséges étkezéssel és sok mozgással és persze némi pihenő beiktatásával mi is szabályozhatjuk vérnyomásunkat így meghosszabbítva életünket is.

Link



 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Magyar csoda: kevesebb beteg, hosszabb várakozás
  2017-02-24 13:41:37, péntek
 
  Bár az elmúlt fél évben csökkent a várólistákon szereplő betegek száma, így is nőtt a műtéti várakozási idő a Nemzeti Egészségbiztostásialap-kezelő (az egykori OEP) adatai alapján. A Magyar Nemzet birtokába került adatok szerint tavaly júliushoz képest februárban csaknem ötezerrel, pontosan 4946-tal kevesebb beteg szerepelt a várólistákon, így is romlott a helyzetük.
Gerincstabilizáló műtétre például februárban már 399 nap volt a várakozási idő.

Viszonyításkép mondom, hogy egy év 365 napig tart, és tavaly júliusban ennyi még elég volt egy gerincstabilizáló műtétre bejutáshoz.
Gerincstabilizáló műtét tekintetében nagyon eltérő a helyzet az országban. A Dél-Dunántúlon 671 nap a várakozási idő, igaz, itt 249-en várnak műtétre, míg a Dél-Alföldön például csak 11-en. Nyugat-Közép-Magyarországon várnak gerincstabilizálásra a legtöbben, 352-en. Ehhez képest ebben a régióban csupán 173 nap a várakozási idő.
Vannak más furcsaságok is. A rutinbeavatkozásnak számító szürkehályog-műtét várólistáján februárban 9964 név volt. Ez ugyan 1413-mal kevesebb a tavaly júliusinál, mégsincs semmilyen hatással a várakozási időre, amely továbbra is 104 nap. Egy rutinbeavatkozásra. (Via MNO)

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2017.01 2017. Február 2017.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 31 db bejegyzés
e év: 110 db bejegyzés
Összes: 8850 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 332
  • e Hét: 601
  • e Hónap: 4558
  • e Év: 63707
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.