Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 145 
Hazamenni annyi, mint úton lenni az otthon felé.
  2020-11-29 21:29:05, vasárnap
 
 


Hazamenni annyi, mint úton lenni az otthon felé. Az otthon, mint a nyugalom és biztonság szigete azonban nem elérhető (...). Régi sérelmek, titkok, neheztelések, rigolyák és előítéletek teszik áthatolhatatlanná azt a csöndet, mely testvérek, egykori és jelenlegi házastársak, szülők és gyerekeik között sűrűsödik. (...) Olykor bátortalanul és ügyefogyottan megpróbálják elérni egymást, és ezekben a kísérletekben pőrén megmutatkozik a szándékokon és érzelmeken túli elemi összetartozás ténye, a szeretet lehetősége.

Deczki Sarolta

 
 
0 komment , kategória:  Idézet  
Advent – első gyertya
  2020-11-29 21:17:49, vasárnap
 
 


Aranyosi Ervin:
Advent - első gyertya

Advent első vasárnapján
felgyullad egy gyertya fénye.
Melegítse át szívedet,
legyen fénylő eredménye.

Kezdődik a csodavárás,
ahogy egykor Jézust várták:
szeretettel, bizalommal,
a tűz lángját körül állták.

A megváltó tiszta fényt hoz,
szeretetet, ami éltet.
Felemel a puszta földről,
Isten fiává fogad téged.

Szeretettel tárd ki lelked,
öleld át a nagyvilágot,
kívánd azt, hogy minden ember
itt a Földön, legyen áldott!
 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
Az advent a latin adventus
  2020-11-28 23:12:46, szombat
 
 


Az advent a latin adventus, vagyis eljövetel szóból származik.

A gallikán liturgiában eredetileg a vízkereszti (január 6.) felnőttkeresztelésre előkészítő négyhetes időszak volt ez. Az V. században a karácsony (december 25.) vált a jelentősebb ünneppé, s ezt előzte meg az advent először hathetes, majd Szent Szimpliciusz pápa (V. század) uralkodásától kezdve a mai négyhetes formája.

Az adventi időszak minden évben változik.
Csak a hossza. Az advent idejét a karácsony előtti négy vasárnap határozza meg. Az egyházi naptárban a hét vasárnappal kezdődik, így advent négy hete is a négy vasárnap után következik. Ebből adódóan a negyedik hét lehet egészen rövid

December 24. még az adventhez tartozik, vagy már karácsony?
December 24. az adventi idő utolsó napja. Ez még nem karácsony, de a sötétség beálltával fokozódik a várakozás, mert tudjuk, hogy ez az az éjszaka, amikor megszületik az Úr. A régebbi egyházfegyelem szerint ez még böjti nap volt, ezért hagyományos ételeink böjtösek ezen az éjszakán: hal, mákos guba stb. A várakozás az éjszakai misével ér véget, ahol meghalljuk az örömhírt: megszületett a Megváltó.

Miért éppen advent első vasárnapja lett az egyházi év kezdete?
A különféle naptárak más és más időpontra teszik az évkezdetet - ismerünk januári, márciusi polgári évkezdést is. Az advent pedig a megtestesüléssel kezd, illetve az arra való felkészülés időszakával. Az advent nem áll meg önmagában, ezért került a karácsonnyal együtt az év elejére.

Az adventi koszorú csak a XIX. században jelenik meg,

Advent csöndesebb időszak, kevesebb orgonaszólóval, kevesebb virágdíszítéssel, lila miseruhával és a hajnali szentmisékkel, a rorátékkal.

Advent harmadik vasárnapján a mise kezdőéneke (introitus) a Gaudete in Domino kezdetű, a filippiekhez írt levélből: ,,Örüljetek az Úrban mindig! (...) Az Úr közel van!" Túl vagyunk az advent felén, már ide látszik a karácsony. A liturgia ezt a miseruha színében is kifejezi, a szigorú liláról rózsaszínűre vált.

Itt már érdemes ráfordulnunk a célegyenesre: amit nem sikerült megtennünk, azt engedjük el, és már csak arra figyeljünk, ami igazán fontos.

A VII. században a karácsony előtti kilencedik napon kezdték az ó-antifónákat, és ekkor hajnali misét tartottak. A középkorban térségünkben már advent minden napján celebráltak kora reggeli misét.

A hajnal a várakozás és a reménykedés időszaka. A korán keléshez ugyanakkor szükség van önfegyelemre, az időbeosztásunkat is alávetjük Istennek, a várakozásnak. Nemcsak lelki, hanem testi is lesz így a készületünk.

A rorátémise térségünk szép hagyománya, Szabadon dönthetünk arról, hogy részt veszünk-e egy-egy rorátén. Nem a teljesítményről szól az advent. És fontos a felelősség is: a földműves ember számára a december nyugodt időszaknak számított, lehetősége volt a korai lefekvésre. A modern városi embernek azonban télen is ugyanúgy helyt kell állnia.
14. Adventi koszorút még azok is készítenek, akik talán nem is vallásosak. Csupán egy szokás ez, vagy van más jelentősége is?
A XIX. században egy német evangélikus lelkész készítette az első adventi koszorút, és mindennap eggyel több gyertyát gyújtott meg rajta. Ennek egyszerűsített változata terjedt el aztán: minden vasárnap gyújtunk egy-egy újabb gyertyát. A koszorú otthonainkba varázsolja a várakozást, a meghittséget, főleg, ha a család esténként le tud ülni mellé egy kis időre. A templomban persze nagy liturgikus műgonddal gyújtogatjuk a gyertyákat. A koszorú olyan kapocs, amely sem nem liturgikus, sem nem profán. Parali­tur­gikus. Összeköti otthonainkat a templomainkkal.

Gyakran látni alaposan feldíszített koszorúkat.
Számos plébánián az első adventi vasárnapot megelőző szombaton tartanak közös koszorúkészítést. Én is voltam ilyen alkalmakon. Érdekes látni, ahogyan mindenki a maga ízlése szerint készíti el a koszorút. Vannak lényeglátó mini­ma­listák és szertelenül örvendezők. Szép ez a sokféleség.

A négy vasárnapot jelzi a négy gyertya. Minden vasárnap eggyel többet gyújtunk meg: ahogy megyünk bele a sötétségbe, az egyre hosszabb éjszakákba, úgy nő a fény a koszorún. Végül pedig a karácsonyfa borítja fénybe a leghosszabb éjszakát.
Vannak, akik úgy tartják, hogy a katolikus hívő koszorúján három lila és egy rózsaszín gyertyának kell lennie.
Igen, a liturgikus színek is megjelenhetnek a gyertyákon, a lila és rózsaszínű miseruhákra utalva. De ez nem szabály, és nem érdemes leszólni azokat, akiknek négy lila vagy akár négy piros gyertyájuk van.

Jelenleg nincs böjti előírás, de a visszafogottság, a csend, a több ima és lelki olvasmány mind ajánlott. Fontos azonban, hogy tiszta szívvel várakozhassunk: minél előbb éljünk a bűnbocsánat szentségével!
Bármiről lemondhatunk. A lényeg, hogy a test alapvető vágya, igénye helyett az előzetes elhatározás győzzön. A vállalásunk lehet bizonyos ételekről, italokról vagy a szórakozásról való lemondás, a korai kelés - a fontos az erkölcsi győzelem
Az irgalmasság cselekedeteivel is fel tudunk készülni a karácsonyra?
Igen.
Az advent az újrakezdés ideje is. Hogyan tudjuk tartósabbá tenni az adventben még bennünk lévő jó szándékot?
Vezessünk lelki naplót elhatározásainkról, vágyainkról, meglátásaikról, érzéseinkről, jó ötleteinkről (ez utóbbiakat a Szentlélek adja). Olvassuk át és folytassuk januárban!

A családi körbe vagy inkább a plébánia körébe való az adventi készülődés?
A kereszténység huszonnégy órás vállalkozás. Mindenütt ugyanazt éljük, mindig az adott közösséghez, helyhez, időhöz hangolva.

Adventben egyszerre várjuk Krisztus születését és második eljövetelét. Az egyik örömet, a másik sokakból félelmet vált ki. Hogyan lehet ezt a kettőt összeegyeztetni?
A félelem jogos: összedől a világ. Az öröm már a hité: mindez a minket szeretetből teremtő és üdvözíteni akaró Isten tenyerén történik.




























 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Adventi várakozásban
  2020-11-28 22:35:54, szombat
 
 


Zsófia Lengyel

Adventi várakozásban
Magányos csillagként nézem
mi folyik itt már régen.
Ég s föld közti csaták,
hogy várjam itt az Emberfiát?

A természet még itt-ott nevet,
még sárgulnak is a levelek,
csak élő lelkek hullnak földre,
majd felrepülnek, tán örökre.

Ünnepi díszeink helyett
fájó imák felzengenek.
Meghallja az angyalok kara?
Lesz-e még béke valaha?

Szeretnék most ünnepelni,
Mint Ady, kis templomba menni,
de templomainkban is lételem
lett sajnos a félelem.

Szeretnék boldog családot,
mi hoz gyermekkori álmot,
szeretnék mindig szeretni,
az Úr arcára mosolyognék,
a jászolhoz úgy indulnék!
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep Advent  
Az ember utólag döbben rá,
  2020-11-28 22:17:47, szombat
 
 


Az ember utólag döbben rá, mennyi csoda mellett ment el. Utólag jön rá, hogy elfelejtett szeretni. Utólag, hogy boldog volt, s észre sem vette. Utólag, hogy nem is figyelt a másikra. Utólag, hogy elfelejtett jónak lenni hozzá. Utólag, hogy kár volt őt nem szeretni. Kár volt unni, aminek örülni is lehetett volna. Kár volt "természetesnek" tartani.

/Müller Péter/
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Röviden
  2020-11-28 21:37:06, szombat
 
 


Talán tükörbe kéne néznie

A gyáli alpolgármester egyetért a polgármester 4 milliós jutalmával

Indokolt és vállalható a döntés - mondta a gyáli alpolgármester az ATV Híradónak azzal kapcsolatban, hogy a település fideszes vezetője, Pápai Mihály csütörtöki határozatában arról döntött, hogy bruttó 4,1 millió forint, vagyis nettó 2,7 millió forint jutalomban részesíti magát.

Nagy József Elek a döntéssel kapcsolatban úgy vélekedett: a napirendi pontoknak, így a jutalmazásnak is megvolt a többsége a képviselők között. Mint mondta: nem lát problémát a jutalmazásban, mert a cégek munkaerőigénye nagyobb, mint amit ki tudnak szolgálni, miközben a szociális ellátást kérők száma sem ugrott meg az előző évekhez képest.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Anyu mesél
  2020-11-28 21:02:13, szombat
 
 


Tóth Ágnes:(Szösszeneteim)
Anyu mesél

Tavasztól őszig anyunál vagyok falun .Korán maradtam egyedül. Ő volt az egyetlen támaszom.
Az unokája is már felnőtt.
Mikor már elég egy kardigán a tavaszi napozáshoz, kiteszem a kerti székeket, asztalt és "mama" hintaszékét. Már csak segítséggel tud bele ülni és kiszállni. Van mikor órákig hallgatunk vagy olvasunk. Néha meg elalszik a székben fél órát. Látom most is rajta, hogy messze járnak gondolatai. Olykor szeme sarkában megcsillan egy könnycsepp. Régebben letörölte mert erősnek akart látszani. De elmúltak számára és lassan számomra is azok az évek. Megtettünk a dolgunkat most élvezzük a csendes nyugodt pihenést. A társ hiánya mind kettőnk életét végig kísérte.
Édesapám is korán halt meg. Őt a szilikózis vitte el. Jó lelkű szelíd volt apám. Szerette családját és imádta anyut. Pici törékeny ember volt és nagy szíve. Szeretett énekelni de volt mikor többet ivott a kelleténél. Ilyenkor csendben bevonult a szobába és lefeküdt. Ha éppen nyár volt, másnap kiment a kertbe leszakított egy szál virágot, anyut hátulról átölelte és kezébe adta. Szégyellte magát. Bányász volt , lányom meg öt éves mikor elment. Imádták egymást. Sokáig kereste.
Felnőtt korára titkos jó baráttá varázsolta át az emlékét.
Kellemes májusi nap van. Anyut nézem. Alszik. Egymáshoz öregedtünk. Majd egyszer csak mesélni kezd.
...édesanyámnak volt egy nagy szerelme. Későn találkoztak. Már mindkettőjüknél volt család. sokáig úgy nézett ki, hogy szétmennek. Apám nagyon toleráns ember volt és rajongott anyuért. Sok átvirrasztott éj volt mögöttük mire anyu el merte mondani titkát. Emlékszem ahogy a fotelbe ült. Csendesen folytak a könnyei. Apám ott guggolt előtte és fogta a kezét. Felajánlotta, hogy kilép az életéből de anyu nem engedte. Valami mégis megtört bennük. de egymás mellett maradtak. Milyen fájdalom lehetett mind kettőjüknek! Megbékéltek látszólagosan sorsukkal. Hideg téli éjszaka volt mikor apám meghalt.... vajon mi lehet vele?...vajon él e még?
Furcsán nézek rá. Nem értem. A nagyiról mesélt és most mintha az ő története lenne! Szeme távolba néz. Érzem, valami nem stimmel a történettel. Nem szólok. Mindenki hordoz magában fájó titkokat. Sokan elviszik magukkal a sírba. Azért bízom benne, hogy egyszer mégis csak elmeséli.
Múlnak a napok, hetek. Lassan vége a nyárnak. Készülődünk vissza a városba. Fűtési szezont mindig nálam tölti. Szép vénasszonyok nyara van. De ez már emberes hónap. Kint ülünk a teraszon. Beszélgetünk. Egy kocsi áll meg a kapunk előtt. Egy korom béli és egy idősebb férfi száll ki az autóból. Kimegyek a kapuhoz. Anyut keresik. Közben bemutatkoznak. Pintér Zsolt és apukája Tamás. Zavartan állok majd végül is beengedem őket. Látom, anyu egyedül áll fel a székből, elindul felénk. Ragyog az arca. a boldogságtól. Megállnak egymással szemben, majd megszólal Tamás.
-Ha csak egy nap még az életem, nélküled már nem akarom!
Zsolt egy nyugodt elégedett mosollyal lerendezi a dogot. Meglepetten nézhetek rá, mire megkérdezi tőlem.
-Hát nem mesélte el az anyukája?
Elmosolyodom. -De igen. - Hisz minden tavasz új reményekkel indul. - jegyzem meg magamba.
Büszke vagyok szüleimre. Anyámra mert sohasem hagyta el a hite. Amit álmodott azt megkapta. Lehet, lesz még pár boldog évük.
Apámra, aki annyira szerette anyut, hogy saját boldogságát háttérbe tudta szorítani és elengedni anyut mert érezte, hogy többé már nem hozzá tartozik.
Nézem őket. Szemük ragyog talán épp úgy mikor régen egymásra találtak. Ez a boldogság már az övék marad.

Read more: http://toth-agnes.hupont.hu/88/szosszeneteim-32#ixzz6f7aW5WPS
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Kellemes ébredést!
  2020-11-26 23:03:32, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amikor az úriemberek
  2020-11-26 23:00:02, csütörtök
 
 


Amikor az úriemberek megállapodtak a párbajban, nem pénzért, földért vagy akár egy nőért harcoltak, hanem a becsületért, ezért a furcsa valamiért, amely csak azért létezik, mert mindenki úgy tudja, hogy mindenki más szerint létezik. A becsület egy buborék, amelyet az emberi természet egyes részei, például a tekintély utáni vágy és a normák megsértése felfújnak, más részei viszont, például a humorérzék, kipukkasztanak.

Steven Pinker
 
 
0 komment , kategória:  Idézet  
Divina Comedia
  2020-11-26 22:33:58, csütörtök
 
 


Ady Endre:
DIVINA COMOEDIA

Uram! Szinházad rég felépitéd,
Immár látott az sok, sok ezred évet,
De darabod nem újult semmiképp,
A neve egy, a célja egy: az élet.
Rossz a darab, bocsáss meg, óh, uram!
A díszlet régi, színtelen, kopott,
A morál: jaj a jóknak, nagyoknak,
A hitványak csupán a boldogok.

Uram! Mi játsszuk híven szerepünket,
Sírunk, nyomorgunk, mert így rendeléd el,
Tűrjük, hogy kifütyölnek bennünket,
Pedig mi játszánk lelkesedve, hévvel,
De már a játék elég volt... elég...
A szívnek egyszer meg kell nyílnia:
Darabod hitvány, nem hozzád méltó,
Lelket mészárló, rossz comoedia!.


.
 
 
0 komment , kategória:  Ady Endre  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 145 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 145 db bejegyzés
e év: 1398 db bejegyzés
Összes: 8850 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 71
  • e Hét: 340
  • e Hónap: 4297
  • e Év: 63446
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.