Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Ősz
  2015-09-28 23:08:15, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Őszi képek  
Napok óta fáradtnak érzed magad?
  2015-09-28 22:49:58, hétfő
 
  Napok óta fáradtnak érzed magad?

Ne csodálkozz azon, ha nehezen alszol el vagy gyakran forgolódsz álmodban. Te is tehetsz arról, ha a remélt nyugodt pihenés helyett ólmos fáradtsággal ébredsz és kezded, majd folytatod a napot. Ez neked sem jó, s lássuk be a környezetedben élők is vágynak a vidám, pihent énedre.

Bármennyire hihetetlen, a legegyszerűbb módon azzal segítheted a kellemes alvást, ha rendet raksz és tartasz magad körül. A szétszórt ruhák, személyes holmik az ágy mellett, a távolabb környezet rumlija, a rendetlenség a fürdőszobában, nappaliban vagy a konyhában hagyott mosatlan kupac mind hátráltatja a valódi pihenést. A legnagyobb fáradtság idején is szánjunk 5-10 percet az elpakolásra, vonjuk be ebbe családtagjainkat.

Kapcsoljuk ki az elektromos berendezéseket, ne a fejünk mellett töltsük éjjel a telefont, ne maradjon égve lámpa, a mosogatógépet se akkor indítsuk, amikor már éppen nyugovóra térnénk.
Ne alkalmazzunk harsány színeket, mintákat, zavaró hatást keltő bútorokat, dekorációs eszközöket a hálószobában. Egyes szemléletek a meleg színeket nem részesítik előnyben, mondván melegebb hőérzetet kelt, még nehezebb az alvás, mások a hideg, markáns színekről beszélnek le. Állást nem foglalunk, ám azzal egyetértünk, hogy a nagyon erőteljes színek zavaró hatásúak.

Teremtsünk harmonikus légkört, bérmennyire is kiesik a fő lakberendezési törekvések közül a hálószoba, mert nincs annyira szem előtt, sokkal nagyobb jelentősége van, hogy valóban otthonos és kényelmes legyen a légkör és az alkalmazott bútorok.

Ha hosszabb ideje érezzük, hogy valami nincs rendben, bíráljuk felül matracunkat, fordítsuk meg, cseréljük ki partnerünkkel, vagy szerezzünk be újat.

A matrac és az ágy mellett jelentőséggel bír, ha nem megfelelő az ágynemű és annak huzata. Kényelmes hálóruhát húzzunk magunkra, vagy aludjunk pucéran, ahogy jó nekünk.

Biztosítsuk szokásunknak megfelelően a sötétítést, nem vagyunk egyformák, egyikünket zavarja az utca fénye, hajnali virradat, mások e viszonyok mellett is képesek mélyen aludni.

Jó lenne kerülni az ágyban tévézést, laptopozást, telefonon szárnyalást a virtuális térben. Ezek az eszközök szükségesek napközben munkavégzésünk segítésére, szórakozásunkra, ám felettébb negatív hatással bír a monitor, kijelző vibrálásának nézegetése az elalvás előtti pillanatokban.

Mindig szellőztessünk ki alaposan lefekvés előtt, a friss levegővel töltött helyiség hozzájárul a jó alváshoz. Ügyeljünk a megfelelő szobahőmérsékletre, egy meleg helyiség hátráltatja a pihentető alvást. A közelgő fűtésszezon jó apropó arra, hogy felkészüljünk a fűtés optimális beállítására a hálószobában.
Használhatunk illatosítót, ám ne essünk túlzásba, ne várjuk meg, amíg a jó szándék irritáló, fejfájást eredményező hatást ér el. Körültekintőek legyünk az illatos gyertya használatával. Részesítsük előnyben a természetes megoldásokat.

Ne fogyasszunk nehéz eledelt későn, az italfogyasztás is mérsékelt legyen. Ne éppen este kísérletezzünk új teával.

Törekedjünk arra, hogy életünk része legyen a sportolás, minél többször a szabadban. Ép testben ép lélek és hatékony alvás rejlik.

A munkát, problémákat, megoldandó feladatokat nem fogjuk megúszni, ám igyekezzünk nélkülük ágyba bújni, másnap pihenten minden könnyebben megy.














 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Az életben a legjobb dolgokért nem kell fizetni
  2015-09-28 19:26:52, hétfő
 
 


Az életben a legjobb dolgokért nem kell fizetni - vagy legalábbis nem sokat. Gyönyörködni a naplementében, virágot szedni a mezőn, majd a csokorral meglepni kedvesünket, csodálni az őszi falevelek színgazdaságát, feltöltődni az istentiszteleten, kéz a kézben sétálni egyet, vagy egyszerűen csak ücsörögni a verandán és tücsökzenét hallgatni - nem kerül semmibe. Együtt nekilátni egy doboz fagyinak, megrendelni a kedvenc pizzánkat, úszni egy nagyot, vagy megnézni egy remek filmet - valójában alig kerül valamibe.

Gary Chapman
 
 
0 komment , kategória:  Idézet  
AIDS-el kapcsolatos tévhitek
  2015-09-27 14:54:56, vasárnap
 
  Az AIDS egy nem úton terjedő betegség, amely rendkívül sok ember halálát okozta már a világban. A betegség megjelenése idején nevezték meleg pestisnek. Úgy gondolták, hogy ez Isten büntetése a melegeknek. Ez a beszűkült nézet azonban mára eltűnt és csupán azért volt elterjedtebb a melegek körében, mivel ők gyakrabban cseréltek szexpartnert, mint a hetero emberek. Azonban még számos hasonló tévhit kering a betegséggel kapcsolatban, cikkünkben viszont lerántjuk a leplet pár téves közhiedelemről.
Az AIDS vírus terjed csókolózással, rovarok által vagy esetleg közösen használt uszoda, edények által
Tegyük egy kicsit tisztába a dolgokat, ugyanis különösen a megfertőződéssel kapcsolatban léteznek nem helyénvaló közhiedelmek. Csupán az bizonyított, hogy a H IV -vírus egy nemi úton, valamint vérátvitellel terjedő betegség. A fertőzésével kapcsolatban pedig tudni kell, hogy jóval kevesebb az esélye, mint például a hepatitis B-vírusnak, ami egy komoly májgyulladást is eredményezhet. Nem helyénvaló tehát az az állítás, miszerint az AIDS terjed csókolózással. Egyetlen szakirodalomban sem írnak ilyen esetről! Bár egyre gyakrabban utalnak arra, hogy fogműtét után vagy erős fogínyvérzés esetén is elméletileg el lehet kapni, viszont erre a mai napig még nem volt példa. Nagyjából ugyanez a helyzet a közösen használt edényekkel, poharakkal vagy üvegekkel is. Továbbá le kell azt is szögezni, hogy a HIV -vírusok a testen és a testnedveken kívül nem képesek a túlélésre sem, tehát ilyen módon sem lehet megfertőződni. Az uszodákban ugyancsak nem áll fenn a fertőzés veszélye. Mégpedig azért, mert a vizet annyira klórozzák és fertőtlenítik, hogy egyetlen kórokozó sem élné túl, még a HIV-vírus sem.
Az AIDS fertőzésének veszélye Európában és az USA-ban már megszűnt
Az AIDS-segélyszervezetek támogatottsága folyamatosan csak csökken, valamint az 1980-as évek végi AIDS körüli mozgalmakat többnyire csak nemtörődömség váltotta fel az 1990-es évek közepétől. Napjainkban már számos új gyógyszer létezik, amelyek képesek késlelteti a betegség megjelenését. Németországban például visszaszorult az újabb fertőzések száma is. Továbbá időközben ismertté vált, hogy nem a fertőzés után nem biztos, hogy meg fog halni az illető, hiszen egyes fertőzötteknél az AIDS krónikus betegség tüneteit produkálhatja. Szintén Németországban évről évre nagyjából 600 ember hal meg az AIDS miatt. A HIV -fertőzöttek 20 százalékának állapota sajnos gyógyszeres kezeléssel már nem javítható. Egyes kórokozók a legújabb terápiákkal szemben is képesek ellenállni. A WHO és az Egyesült Nemzetek AIDS-szervezetének kimutatásai alapján 2002-ben világszerte több mint 3 millió, a járvány kitörése óta pedig több mint 26 millió ember halt meg AID S-ben, a HIV -vírust pedig csaknem 42 millió ember hordozza a világon. Ezek a szám ok több mint 50 százalékkal magasabbak, mint a WHO 1991. évi becslései. A helyzet Afrikában a legszörnyűbb, de Európában is az USA-ban sem javul tehát a helyzet. Az N adatai szerint az elkövetkezendő években Afrika népességének a fele AIDS-ben fog meghalni. Továbbra is komoly erőfeszítéseket kell tehát tenni a vírus megállítása érdekében, világszerte.
Nem utolsó sorban pedig szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy minden egyes szexuális kapcsolat esetén ajánlott használni az óvszert, hiszen így megelőzhető ez a betegség is. Általánosan az orvostudomány azt vallja, hogy megelőzni mindig jó, mint utólag kezelni. Nos, az AIDS esetében ezt még inkább szem előtt kell tartani!

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünkért  
Ősz
  2015-09-26 22:15:15, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Őszi képek  
Ősz
  2015-09-26 22:10:13, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Őszi képek  
Túrmezei Erzsébet: Ősz
  2015-09-26 21:44:09, szombat
 
 


Túrmezei Erzsébet: Ősz

Uram, búcsúzik az élet,
mert a gyümölcsök megértek,
meleg nyárnak vége lett.
Elszáll a vándormadár is,
és megborzong a virág is.
Hullanak a levelek
aranyszínű szemfödélnek.
Egyre csendesebb az ének.
De borongós ég alatt
most az őszért áldalak.

Üzensz sárguló levélen,
és elém írod az égen
vándormadarak jelét,
hogy mélyen szívembe rejtsem,
vándorvoltom ne felejtsem,
vándoroljak Tefeléd.

Mind korábban itt az este.
Megért a szőlő gerezdje.
Hadd mondjak, Uram, neked,
mindezért dicséretet.

Köszönetet a ködért is,
a lehulló levélért is,
minden gyümölcsért a fán.
Röptéért vándormadárnak.
Hirdessétek, könnyű szárnyak,
hogy van melegebb hazám!
Át a ködön, át az éjen
édes zengéssel kísérjen
dér belepte réteken
őszi hálaénekem!
 
 
0 komment , kategória:  Túrmezei Erzsébet  
Manapság annyi az úgynevezett politikus,
  2015-09-23 14:40:00, szerda
 
 


Manapság annyi az úgynevezett politikus, aki egyszer negyedórát töltött a boltban a pult mögött, vagy elhaladtában bepillantott egy üzemcsarnokba, és azt hiszi, ő már tudja, milyen a valódi élet. A nyikhaj az orvosi tanulmányait szakította félbe, hogy jobban koncentrálhasson a politizálásra, de kérdem én: minek? Miért nem arra koncentrált, hogy megszerezze a diplomáját, miért nem dolgozott tíz vagy húsz évig orvosként, heti ötven hatvan órában, hogy utána, a rideg valóság iskoláját kijárva fokozatosan kialakítsa szuverén véleményét, és kidolgozza saját világképét, amellyel felvértezve végül jó lelkiismerettel kezdheti meg értelmes politikai munkásságát? De hát ez a fickó is csak egy példány ebből az új, undok fajtából, amelyik azt hiszi, uccu neki, fejest ugrunk a politikába, aztán majd csak belejövünk menet közben. Úgy is néz ki a mai politika.
Timur Vermes
 
 
0 komment , kategória:  Idézet  
Öt év után ismét fertőz Európában a gyermekbénulás
  2015-09-02 20:00:46, szerda
 
  Megfertőződött két gyermek a gyermekbénulásért felelős polio vírussal Délnyugat-Ukrajnában, s ezzel öt év után újra felütötte fejét a kór Európában - közölte a genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán.

Ukrajnában csak a gyermekek fele van beoltva a gyermekbénulás (poliomyelitis) ellen, és a vírus továbbterjedésének is nagy az esélye. Ez egy újabb visszalépés a betegség világszintű kiirtásáért tett eddigi erőfeszítésekben.

A WHO megjegyezte, a vírus továbbterjedésének esélye a szomszédos uniós országokba, így Lengyelországba, Szlovákiába, Romániába és Magyarországra igen alacsony.

A gyermekbénulást okozó polio vírus szennyezett élelem vagy víz révén a szájon keresztül juthat a szervezetbe. Öt évnél fiatalabb gyerekek esetében gyorsan terjedhet, különösen ott, ahol nem megfelelő a higiénia, így például a zsúfolt menekülttáborokban. A betegség megtámadja az idegrendszert és órákon belül bénulást okozhat. Minden kétszázadik fertőzés maradandó bénulást eredményez.

A betegség gyógyíthatatlan, de oltással megelőzhető a fertőződés. A WHO 1988-ban indította a gyermekbénulás kiirtását célzó programját, ennek eredményeképpen a fertőzöttek száma 1988 és 2012 között több mint 99 százalékkal csökkent - mintegy 350 ezerről 223-ra. A vírust utoljára 2010-ben észlelték Európában
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Közmondás
  2015-09-02 19:41:09, szerda
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Közmondás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2015.08 2015. Szeptember 2015.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 176 db bejegyzés
Összes: 8850 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 242
  • e Hét: 511
  • e Hónap: 4468
  • e Év: 63617
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.