Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
György Emőke: Jókedvű február Február, február
  2018-02-01 22:33:17, csütörtök
 
 

György Emőke: Jókedvű február

Február, február
Nevet a napsugár,
Táncol a hóember
Farsang jár jó kedvvel!

Kint jégcsap csilingel,
Ugrál a cilinder
Szólót jár a csizma,
Ring a frakk karizma!

A szoknya szambázik,
Harisnya salsa-zik
Nyakkendő énekel,
Vidámság. ének kell!

Tavaszt vár mindenki,
Derűnk is ezt jelzi
Jelmezes karnevál,
A szavunk is eláll!

Álarcok,- szebbnél szebb,
Színes és fehérebb
Férfi lány bőrében,
Lány fiú ingében.

A kutya macska lett,
Nézd ott! - Egér balett!
Senki sem az aki,
Mindenki valaki.

Cukros, fahéjas fánk,
Tele vele a szánk
Rumbázik gyomrunkba,
Míg leér hasunkba.

Bohókás társaság,
Jókedv tetőre hág
Arcon derű táncol,
A szív is viháncol!

Űzzük el a telet,
Meleget, ha lehet!
Nyílik a hóvirág,
Így lesz szép, jó világ!

 
 
0 komment , kategória:  Farsang  
Sokfélék vagyunk, mi nők, ezer utat bejártunk, össze-vissza
  2018-02-01 21:17:24, csütörtök
 
  "Sokfélék vagyunk, mi nők, ezer utat bejártunk, össze-vissza törtünk, szív -és testhegek csúfítanak, megjártuk a női hadak összes útját. Minden életszakaszban másmilyen volt a nőiességünk, de ott voltunk, megmaradtunk, végig csináltuk, benne maradtunk, vagy kiszálltunk belőle. Harcolni az nőies? Ki más harcoljon, ha nem áll mellettünk senki? Nem is harc volt az, inkább csak próbáltunk felszínen maradni ebben a szúrós, érdes világban. Markáns, férfias vonásokat növesztettünk, igen, és nem tetszett, ami láttunk a tükörben, de nem volt választásunk. Minden nőnek megvan a maga saját nőiessége. Hogy ebben a típusú nőiességében megőrzi-e tartását, méltóságát, az az ő felelőssége. "


 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Február 2. - Medve monda Február másodikához
  2018-02-01 17:10:02, csütörtök
 
 

Február 2. - Medve monda

Február másodikához, Gyertyaszentelő napjához több szokás is tartozik.
Úgy vélték, hogyha február másodikán jó idő van, akkor későn tavaszodik. Ahogy a mondás is tartja: ,,Gyertyaszentelőkor inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy a Nap süssön".

A másik, legismertebb néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.

E népi hiedelem gyökere Erdélybe vezet vissza és onnan is tovább Jókai Mórhoz, mert egyes nézetek szerint a ,,Nagy Mesemondó" fantáziájában, pontosabban az ,,Az új földesúr" című regényében született meg az időjós medve alakja, melyben így ír:
,,Van aztán egy napja a télnek, aminek gyertyaszentelő a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van! Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad.(... akkor a medve - visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik; talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább; - mert ez még csak a tél kacérkodása;
Ha azonban gyertyaszentelő napján azt látja a medve, hogy rút, zimankós förmeteg van; hordja a szél a hópelyhet, csikorognak a fák sudarai(...) akkor a medve megrázza bundáját, megtörli szemeit és kinn marad; nem megy vissza többet odújába, hanem nekiindul elszánt jókedvvel az erdőnek.
Mert a medve tudja azt jól, hogy a tél most adja ki utolsó mérgét. Csak hadd fújjon, hadd havazzon, hadd dörömböljön: minél jobban erőlteti haragját, annál hamarább vége lesz. S a medvének mindig igaza van."

(Forrás: felsofokon.hu)

Reménykedjünk az utóbbiban

 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
Akár 1,5 Kiló minusz 3 NAP ALATT: CSIRKÉS ZÖLDSÉGLEVES
  2018-02-01 11:33:59, csütörtök
 
 

AKÁR 1,5 KILÓ MÍNUSZ 3 NAP ALATT: CSIRKÉS ZÖLDSÉGLEVES, AVAGY A GYORS ZSÍRÉGETŐ DIÉTA

A káposztaleves-kúra már lejárt lemez: helyette egy olyan csirkés zöldséglevest ajánlunk, ami az összes fontos tápanyagot tartalmazza, ezáltal pedig remek alapot jelent egy pár napos kúrához.
A csirkés zöldségleves számos előnnyel bír. A benne lévő hús értékes fehérjéket tartalmaz, míg a felhasznált zöldségek bővelkednek az anyagcserét serkentő összetevőkben, például csípős ízű kapszaicinben és gingerolban. Az egészséges zöldségek jóllakottságérzetet eredményeznek, ezáltal megelőzik a farkaséhséget.

HOGY MŰKÖDIK?
- Ha éppen csak szorít a nadrág vagy a szoknya, elég egyetlen fogyókúrás napot beiktatnod. Ilyenkor ebédre és vacsorára egyél levest.

- Amennyiben 1-1,5 kg-ot szeretnél fogyni, akkor 3 egymást követő napon ez a leves legyen az ebéd és a vacsora.

Fanny-tanács: Reggelire tökéletes választás a müzli. Emellett igyál sokat, vagyis legalább 1,5 l vizet fogyassz el naponta!

Figyelem: 3 napnál tovább nem szabad követni a leveskúrát!


A RECEPT
Hozzávalók (2 adaghoz):

2 db sárgarépa
5 dkg zeller
1 db burgonya
1 szál póréhagyma
25 dkg csirkemellfilé
1 diónyi friss gyömbér
1 db kisebb piros csilipaprika
1 db tyúkhúsleveskocka
1 tk currypor
5 dkg vörös lencse

bors
citromlé
1-2 szál újhagyma

ELKÉSZÍTÉS:
1. A sárgarépát és a zellert meghámozzuk, előbbit felkarikázzuk, utóbbit felkockázzuk. A húst megmossuk, a pórét felkarikázzuk. A meghámozott burgonyát kockákra vágjuk. A gyömbért a héj eltávolítása után finomra reszeljük. A csili magjait kikaparjuk, a húsát vékony karikákra szeljük.

2. A répát, a zellert, a pórét, a burgonyát, a gyömbért és a csilit lábosba tesszük, és felöntjük 1-1,2 l vízzel. Hozzáadjuk a leveskockát és a curryt, majd a megmosott csirkemellet is, és alacsony hőfokon, lefedve főzzük kb. 10 percig. Beleszórjuk a megmosott vörös lencsét is, és addig főzzük, amíg a lencse és a hús puha nem lesz.

3. A csirkemellet kivesszük, falatnyi darabokra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe. Sóval, borssal és citromlével zíesítjük, végül megszórjuk a felkarikázott újhagymával.


Kalóriatartalom: kb. 320 kcal/adag

A FŐSZEREPLŐK
Póréhagyma

Rostanyagai és illóolajai serkentik az emésztést. Emellett A-, B- és C-vitamint, valamint az ásványi anyagok közül többek között kalciumot és káliumot is tartalmaz.

Zeller

A kalóriatartalma csekély, ugyanakkor bővelkedik jóllakottságérzetet előidéző rostanyagokban. Segíti továbbá a salaktalanítást, mivel kihajtja a szervezetből a felesleges vizet.

Curry

A nálunk ismert currypor különböző fűszerek keveréke. Ezek egyike a kurkuma, amely serkenti az anyagcserét. És ami még nagyszerűbb: csökkentheti az édesség utáni vágyat is!

Csilipaprika

A csípős ízért felelős kapszaicin miatt is a hatékony zsírégetők közé sorolható. Fokozza a hőtermelését, márpedig a szervezet ilyenkor több kalóriát használ fel. Emellett antioxidáns hatása is van.


Csirkemell

Bővelkedik fehérjében, ugyanakkor csak kevés zsírt tartalmaz. A fehérje alacsonyan tartja a vércukorszintet, ezáltal megakadályozza a farkaséhség jelentkezését.

Burgonya

Értékes növényi anyagokat és sok rostanyagot tartalmaz, amelyek rendkívül laktatóak. A kálium, azáltal, hogy kíméletes módon salaktalanít, kiűzi a felesleges vizet a szövetekből.

Gyömbér

Az anyagcsere szempontjából az illóolajai a legfontosabbak. A csípős anyagok, mint a gingerol és a soagol, salaktalanító hatásúak, valamint növelik a termelődő emésztőnedv mennyiségét.

Fanny-tanács: A gyömbér akkor friss, ha a héja sima és feszes.

Vörös lencse

A hüvelyesek a leglaktatóbb táplálékok közé tartoznak: a növényi fehérjék és szénhidrátok ideális kombinációja jellemzi őket, amihez alacsony zsírtartalom is társul. Elsősorban a héjuk tartalmaz laktató rostanyagokat.

Sárgarépa

Kálium-, magnézium- és B-vitamin-tartalma révén pozitív hatással van az anyagcserére. Sok benne a növényi rost, ezért hosszú ideig tartó jóllakottságot biztosít.

 
 
0 komment , kategória:  Fogyókúra   
Radnóti Miklós: Február
  2018-02-01 11:21:20, csütörtök
 
 

Radnóti Miklós: Február



Újra lebeg, majd letelepszik a földre,
végül elolvad a hó:
csordul, utat váj.
Megvillan a nap. Megvillan az ég.
Megvillan a nap, hunyorint.
S íme fehér hangján
rábéget a nyáj odakint,
tollát rázza felé s cserren már a veréb.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Február /Böjtelő hava-télutó/
  2018-02-01 11:14:58, csütörtök
 
 



Február /Böjtelő hava-télutó

A népi meteorológia nagy jelentőséget tulajdonít Gyertyaszentelő Boldogasszony napjának, amely február másodikára esik.A régi megfigyelések szerint ugyanis ennek a napnak az időjárása alapján következtetni lehet a tél hosszára, illetve a tavasz beköszöntének idejére.

A hagyomány ráadásul ezt a megfigyelést a medvékkel kapcsolja össze, hiszen úgy tartják, a téli álom után a medve ezen a napon jön elő a barlangjából, hogy megnézze, milyen időjárás van.



 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
Jó reggelt, sok örömöt kívánok február havának első napján!
  2018-02-01 08:46:48, csütörtök
 
 

Jó reggelt, sok örömöt kívánok február havának első napján!

,,A február az a hónap, amely ígérettel szolgál az előttünk álló évről, a rügyek még nem pattantak fel, a hajtások alig dugták ki fejüket a föld fölé."

Sara Crowe


 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
Ő a másik szem, mely átlát a felhőkön, a másik fül
  2018-02-01 08:43:13, csütörtök
 
  ,,Ő a másik szem, mely átlát a felhőkön, a másik fül, mely a szél zúgásán is túl hall. Egy kis rész belőlem, amely a tengerig elér. Ahogy a lábamnál pihen, amint a legkisebb mosolyomra farkcsóválással válaszol, s a fájdalmas pillantás, ha nélküle indulok el, ezerszer elmondta már, hogy egyedül értem él. Talán bele is betegszik az aggodalomba, amikor nincs velem, hogy gondoskodjon rólam. Amikor rossz vagyok, könnyen megbocsát. Amikor mérges vagyok, addig mókázik, míg meg nem nevettet. Ha boldog vagyok, örül ő is. Ha bolond vagyok, nem neheztel érte. Amikor elégedett vagyok, ő is büszke magára. Nélküle nem lennék önmagam. Vele erőm teljében vagyok. Ő maga a hűség. Általa tanultam meg, mi az odaadás. Általa ismertem meg a titkos nyugalmat és békességet. Megtanított figyelni olyan dolgokra, amelyeket korábban észre se vettem. Amikor térdemre teszi a fejét, elmúlnak az emberi fájdalmaim. Ha mellettem van, megvéd a sötétségtől és a világ más ismeretlen dolgaitól. Megígérte, hogy várni fog rám... akármeddig... akárhol - ha szükségem lesz rá. És én tudom, hogy szükségem lesz - ahogy mindig is volt. Ő az én kutyám."

Gene Hill



 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc állatkák  
A hónap mottója... Holnappal nem törődj, messze ne álmodozz,
  2018-02-01 08:15:59, csütörtök
 
  A hónap mottója...
Holnappal nem törődj, messze ne álmodozz,
Légy víg, légy te okos, míg lehet élj és örülj.
Míg szólunk, az idő hirtelen elrepül,
Mint a nyíl s zuhogó patak.

Berzsenyi Dániel



 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
Február
  2018-02-01 07:59:12, csütörtök
 
 



 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 304 db bejegyzés
e év: 3500 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 872
  • e Hét: 20408
  • e Hónap: 60020
  • e Év: 288957
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.