Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mindenszentek Halottak napja
  2012-10-30 09:59:09, kedd
 
   
  Mindenszentek - November 1.


A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) egy kelta eredetű keresztény ünnep, amelyet a katolikus egyházban november 1-jén, más egyházakban más napokon tartanak a valaha élt igaz emberek tiszteletére.

A halottak napját előzi meg. Estéjét a halottak estéjének (halottak vigíliájának) is nevezik, ilyenkor sok helyen hosszan, akár 1-2 órán át szólnak a harangok a halottak emlékezetére. A mindenszentekhez és a halottak napjához kötődő szokásokat nem csak a hithű keresztények gyakorolják.

Magyarországon több évtizedes szünet után 2001-től újra munkaszüneti nap.

Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este a halloween (,,minden szent estéje")A katolikusoknál

A római katolikusoknál november 1-jén tartott főünnep. A dátumot átvették a görög katolikusok is. Ekklesziológiailag a diadalmas Egyház (Ecclesia triumphans) ünnepe, amely a mennybe jutott, megdicsőült lelkek társasága. Őket a ,,szentek egyezsége" köti egybe a földön élő lelkekkel (küzdő egyház, Ecclesia militans) és a tisztítóhelyen szenvedőkkel (szenvedő egyház, Ecclesia patiens).

A katolikus egyházban a mindenszentek napján tartott szentmisék állandó könyörgése: ,,Mindenható örök Isten, ki megadtad nekünk, hogy egy napon ünnepelhessük minden szented dicsőségét, arra kérünk, hogy sokszoros közbenjárásukra bőven áraszd reánk irgalmasságodat."

A katolikus litániákban Szűz Mária egyik megszólítása: Mindenszentek Királynéja és a Szép Szeretet Anyja. Ezzel a megszólítással Máriának külön ünnepe van, május 31-e, ami a mindenszentek ünnep középkori dátumával egyezik meg.

A mindenszentek litániája ősi könyörgő imádság, amelynek szerkezete a többi litánia mintája lett.
A keleti egyházban

A keleti egyházban a 380-as kezdettől megemlékeztek az összes vértanúra, különböző dátumokon. A keleti katolikus egyházakban: Szíriában május 13-án, Antiochiában a pünkösdöt követő első vasárnapon, az örmény egyházban a Szent Kereszt felmagasztalását követő tizedik vasárnap utáni szombaton, a koptoknál pedig október 23-án.
Az ortodoxoknál

Az ortodox kereszténységben a régi hagyományt követve a szentekre megemlékező mindenszentek vasárnap (görögül: Áγιων Πάντων, Agiōn Pantōn) a pünkösdöt követő első vasárnap.
Reformátusok, evangélikusok

A reformátusoknál római katolikus hatásra elterjedt, nem hivatalos ünnep. Az evangélikusok is ünneplik.



Halottak napja - November 2.

A halottak napja (latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) keresztény ünnep. A katolikusok november 2-án tartják, mindenszentek napját követően, a bizánci szertartásban a pünkösd előtti szombaton.

Magyarországon a két egymást követő ünnephez kötődő szokások széles körben élnek a nem katolikusok között is. Ünneplése sok keresztény országban elterjedt a protestánsok közt is és ünneplik az anglikánok is. Az ortodox kereszténység naptárában több halottak napja is szerepel.

Az ünnep már az ókori Rómában is létezett feralia néven. A katolikus egyházban először 998-ban ünnepelték. Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt, hogy a mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is. Az ünnep a 11. században terjedt el széles körben a clunyi bencések hatására, a 14. században vált hivatalossá.

Az ünnepet azért látták szükségesnek, mert a katolikus gondolkodás szerint a kisebb bűnökért a lélek a purgatóriumban bűnhődik és üdvözülését meggyorsíthatja ha az élők könyörögnek érte. Ekklesziológiailag a küzdő egyház (ecclesia militans) megemlékezése a tisztítótűzben időző lelkekre, a szenvedő egyházra (ecclesia patiens).

A halottak napján gyakran mondott imádság a Halottak olvasója, amely öt tizedből áll, Jézus öt sebének emlékezetére.

Ma a halottak napja van. Mindenkinek van halottja, édesanyák, édesapák, testvérek, férjek, feleségek, gyermekek, nagymamák, nagypapák, rokonok, barátok.
Nyugodjanak békében.


Szűcs Szilvia - Mindenszentek


Hideg fagyos este; léptünket halkra vesszük,
szavunkat csendre, s a mécsesvilág fényét
lesve, szívünket előre helyezve megyünk;
keressük a múltat, emlékezünk, és sírhalmunkon
"millió" gyertya gyúlhat.
Hideg termekben ülünk és imákat hallgatunk,
de belül meleg még szívünk, így tovább ballagunk.
Minden melegséget letettünk, ahová kellett,
virágok borítják a templomkertet.
Angyalok őrzik majd tovább a lángokat,
itt voltunk, s egy percig óvtuk az álmodat...



 
 
0 komment , kategória:  Mindenszentek-Halottak napja  
Címkék: mindenszentekhez, felmagasztalását, kereszténységben, közbenjárásukra, meggyorsíthatja, irgalmasságodat, reformátusoknál, katolikusoknál, magyarországon, megszólítással, kezdeményezése, tisztítótűzben, tisztítóhelyen, purgatóriumban, evangélikusok, ünnepelhessük, mindenszentek, templomkertet, megemlékeztek, megemlékezése, kereszténység, szertartásban, commemoratio, reformátusok, antiochiában, ortodoxoknál, sírhalmunkon, munkaszüneti, keresztények, szenvedőkkel, emlékezetére, megszólítása, protestánsok, szükségesnek, tiszteletére, emlékezzenek, mindenszentek vagy, kelta eredetű, katolikus egyházban, halottak napját, halottak estéjének, halottak emlékezetére, halottak napjához, hithű keresztények, angolszász országokban, mindenszentek napját, római katolikusoknál, dátumot átvették, görög katolikusok, diadalmas Egyház, mennybe jutott, tisztítóhelyen szenvedőkkel, Mindenszentek Halottak, Festum Omnium Sanctorum, Szűz Mária, Mindenszentek Királynéja, Szép Szeretet Anyja, Szent Kereszt, Fidelium Defunctorum, Szent Odiló, Szűcs Szilvia,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem számIt  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png férfi  Varga János Veniam - Fontos sz...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Esti kép  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Bertolt Brecht -től idézet  Png kislány  Alázat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nagyon különös  Régi emberek, akikre máig büsz...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Tanuld meg ezt a versemet  Paul David Tripp Április 20  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fekete István - Akác  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png telefon  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png ház  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Szabolcska Mihály – Ákác...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Alvó cicák  Minden harmadik...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Reggel van  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Szívem tiéd  Alázat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alvó cicák  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Bounty krémes  Paul David Tripp Április 19  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A televizió nem a kultúrát kép...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Elköszönt  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
mindenszentek vagy, kelta eredetű, katolikus egyházban, halottak napját, halottak estéjének, halottak emlékezetére, halottak napjához, hithű keresztények, angolszász országokban, mindenszentek napját, római katolikusoknál, dátumot átvették, görög katolikusok, diadalmas Egyház, mennybe jutott, tisztítóhelyen szenvedőkkel, mindenszentek napján, napon ünnepelhessük, katolikus litániákban, megszólítással Máriának, mindenszentek ünnep, mindenszentek litániája, többi litánia, keleti egyházban, 380-as kezdettől, összes vértanúra, keleti katolikus, pünkösdöt követő, örmény egyházban, koptoknál pedig, ortodox kereszténységben, régi hagyományt, szentekre megemlékező, reformátusoknál római, halottak napja, katolikusok november, bizánci szertartásban, pünkösd előtti, protestánsok közt, ortodox kereszténység, ókori Rómában, mindenszentek napja, üdvözült lelkekre, clunyi bencések, ünnepet azért, katolikus gondolkodás, kisebb bűnökért, purgatóriumban bűnhődik, élők könyörögnek, küzdő egyház, tisztítótűzben időző, szenvedő egyházra, halottak napján, mécsesvilág fényét, percig óvtuk, mindenszentekhez, felmagasztalását, kereszténységben, közbenjárásukra, meggyorsíthatja, irgalmasságodat, reformátusoknál, katolikusoknál, magyarországon, megszólítással, kezdeményezése, tisztítótűzben, tisztítóhelyen, purgatóriumban, evangélikusok, ünnepelhessük, mindenszentek, templomkertet, megemlékeztek, megemlékezése, kereszténység, szertartásban, commemoratio, reformátusok, antiochiában, ortodoxoknál, sírhalmunkon, munkaszüneti, keresztények, szenvedőkkel, emlékezetére, megszólítása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2506
  • e Hét: 22042
  • e Hónap: 61654
  • e Év: 290591
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.