Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hány Ézsaiás létezett?
  2016-07-06 08:25:27, szerda
 
  Hány Ézsaiás létezett?


A kérdés olyan összetett, hogy egy egész könyvnél kisebb formátumú válasz csak felszínes lehet. Ézsaiás könyvének egységéről többet vitatkoztak a könyv védői és kritikusai, mint az Ószövetség bármely más prófétai könyvéről.
A kritikai irányzat hívei egyöntetűen úgy vélik, hogy Ézsaiás könyve nem egységes. Szerintük a 40-66. fejezetet egy vagy több ismeretlen szerző írta a babiloni fogság végén (Kr.e. 540 után). Ők Deutero-Ézsaiásnak vagy 2Ézsaiásnak nevezik a könyvnek ezt a részét.
Ezt a nézetet sok egymást átfedő és egyformán alaptalan érvvel támasztják alá. A kritikusok azt állítják, hogy a 40-66. fejezet feltételezi a fogságot. E szakasz szerint Jeruzsálem városa romokban hever és lakatlan (44:26; 58:12), a nép pedig a káldeusok miatt szenved (42:22, 25; 47:6).
A szerző nem Ézsaiás jeruzsálemi kortársainak ír, hanem a babiloni fogságban sínylődőknek. Miután a próféták mindig kortársaiknak írnak - állítják a kritikusok -, a szerző semmiképpen sem lehet Ézsaiás.
A 40-66. fejezet irodalmi stílusa állítólag teljesen eltér az 1-39. fejezet stílusától; sok olyan szót és kifejezést tartalmaz, amelyek a könyv első részében nem fordulnak elő. Egyesek szerint az 1-39. fejezet stílusa magasztos és ünnepélyes, míg a 40-66. fejezeté személyesebb, szenvedélyesebb és drámaibb.
A kritikusok azzal érvelnek, hogy a Deutero-Ézsaiás teológiája különbözik az 1-39. fejezet teológiájától, ahol Ézsaiás Isten fenségét és hatalmát hangsúlyozza, míg a 40-66. fejezet inkább az Úr végtelenségét mutatja be. Deutero-Ézsaiás az Úr szolgájáról szól, az 1-39. fejezet pedig a Messiáskirályról ír.
Azzal is érvelnek, hogy Ézsaiás neve sehol sem szerepel a 40-66. fejezetben, és ha a második részt is neki tulajdonítjuk, akkor Círust 150 évvel uralkodása előtt kellett említenie (44:28; 45:1).
A fenti érvek a következő okok miatt nem meggyőzőek:
A 40-66. fejezet tényleg feltételezi a fogságot, de az író képzeletbeli - nem pedig valóságos - nézőpontból szemléli az eseményeket. Ézsaiás szándékosan beszél és gondolkodik úgy ebben a számára még jövőbeli időszakban, mintha az már a jelen volna.
Ugyanerre találunk példát az Ezékiel 40-48-ban, a Náhum 2; 3-ban és a Jelenések könyvének egészében. Egyszerűen nem igaz, hogy a próféta mindig csak a saját kortársainak igényeihez igazítja szavait (Zakariás 9-14; Dániel 11-12). Ézsaiás behatol a jövőbe, hogy megjövendölje a fogságból való megígért szabadulást.
Az 1-39. és 40-66 fejezetek között nem olyan nagy a stílusbeli különbség, mint ahogy azt a kritikusok hinni szeretik. Ezért a különbségért a mondanivalóban bekövetkezett változás felelős, és az olyasfajta érvek, mint amelyeket a kritikusok felsorakoztatnak, kivétel nélkül erősen szubjektívek, és egyáltalán nem meggyőzőek.
Ezenfelül a kritikusok nem veszik eléggé figyelembe a stílusbeli hasonlóságokat. Az ,,Izráel Szentje" kifejezés mindkét részben legalább egy tucatszor szerepel, az Ószövetség többi könyvében azonban alig fordul elő. Sok igeszakaszban találunk olyan szó szerinti egyezéseket, illetve hasonló gondolatokat és szóképeket, amelyek a két rész egységét bizonyítják.
Az állítólagos teológiai különbségek pedig nem léteznek, hiszen a 40-66. fejezet mondanivalója kielégítő magyarázatot ad az Istennel kapcsolatos emelkedett gondolatokra.
Ézsaiás neve szerepel a könyv címsorában (1:1), amely egyértelműen mind a 66 fejezetre vonatkozik. Ha a 40-66. fejezetben előfordulna Ézsaiás neve, a kritikusok feltétlenül elvetették volna mint egy szerkesztő későbbi betoldását.
Egyáltalán nem létezik olyan bizonyíték - sem a kéziratokban, sem a történelemben -, amely azt igazolná, hogy a 66 fejezet bármelyikét az egyetlen Ézsaiástól különböző személy írta volna. A holt-tengeri tekercsek között talált Ézsaiás-tekercsen, mely a Kr.e. II. századból származik, a 40. fejezet annak a hasábnak az utolsó sorában kezdődik, amely a 38:8-40:2 verseket tartalmazza. Ez egy erős és korai bizonyíték Ézsaiás könyvének egységére.
Círus nevének a király uralkodása előtt másfél évszázaddal történő említése nem okoz gondot azoknak, akik hisznek a prófáciákban. Jósiás király nevét és uralkodását a születése előtt háromszáz évvel megjövendölték (1Királyok 13:1-2), a Krisztus születési helyéről szóló próféciát (Mikeás 5:1) pedig 700 évvel Krisztus megszületése előtt írták.
Ézsaiás könyvének egységességét illetően a végső érvet az Újszövetség mondja ki. Az Újszövetség huszonegyszer idézi név szerint Ézsaiást, méghozzá könyvének mindkét részét. A János 12:38-40 a könyv mindkét részéből idéz (53:1; 6:9), és a János 12:41-ben a következő szavakat találjuk: ,,Ezeket mondta Ézsaiás". Jézus Ézsaiásból olvasott fel (61:1), amely a Lukács 4:17 szerint ,,Ézsaiás próféta könyve" volt.
Van egy másik bizonyíték is, melyet a liberális kritikusok nem vesznek tudomásul: a könyvben ábrázolt növényvilág és éghajlat. Az Ézsaiás 40-66-ban leírt növényzeti, éghajlati és földrajzi összetevők semmiképp sem egyeznek a Babilóniáról szerzett ismereteinkkel, viszont nagyon is összhangban állnak Palesztinával, ahol a könyv a szerző szerint keletkezett.
Mindebből tehát nyugodtan következtethetünk arra, hogy mind a 66 fejezetet Ézsaiás próféta írta kb. Kr.e. 739 és 680 között.

Josh McDowell és Don Stewart
 
 
0 komment , kategória:  Hitvédelem  
Címkék: messiáskirályról, felsorakoztatnak, szenvedélyesebb, hasonlóságokat, mondanivalóban, megjövendölték, ismereteinkkel, bekövetkezett, kortársaiknak, teológiájától, végtelenségét, mondanivalója, történelemben, egységességét, huszonegyszer, tulajdonítjuk, igeszakaszban, megjövendölje, palesztinával, sínylődőknek, megszületése, gondolatokat, szubjektívek, kortársainak, személyesebb, babilóniáról, képzeletbeli, magyarázatot, gondolatokra, prófáciákban, különbségért, hangsúlyozza, kéziratokban, egyértelműen, feltétlenül, növényvilág, kérdés olyan, egész könyvnél, könyv védői, kritikai irányzat, vagy több, babiloni fogság, káldeusok miatt, babiloni fogságban, próféták mindig, szerző semmiképpen, könyv első, kritikusok azzal, második részt, fenti érvek, következő okok, jelen volna, Hány Ézsaiás, Ézsaiás Isten, Izráel Szentje”, Jézus Ézsaiásból, Josh McDowell,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Neked tudnod kell  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Png cica  Idő  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Png virág  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Erdőn  Akarat  Png lepke  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  George Byron - Ahogy itt jár -...  A jó emberek mindig szépek mar...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png virág  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Png lepke  Png fotel  Png csokor  A jó emberek mindig szépek mar...  Albert Einstein gondolata  Németh László tollából  Mi lenne ha  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Nevem  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi lenne ha  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Minden harmadik...  Soha ne kedvezz...  Szívem tiéd  Nagyon különös  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Krisztinától  Próbálj meg ...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Esti kép  Rátalálsz  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Soha ne kedvezz...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Julian Brass gondolata  Szép álmokat!  Esti kép  Fehér virág  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Egy lelki imádság  Fehér virág  A jó emberek mindig szépek mar...  Erdőn  Facebookon kaptam Annuska bar...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Erdőn  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kérdés olyan, egész könyvnél, könyv védői, kritikai irányzat, vagy több, babiloni fogság, káldeusok miatt, babiloni fogságban, próféták mindig, szerző semmiképpen, könyv első, kritikusok azzal, második részt, fenti érvek, következő okok, jelen volna, próféta mindig, saját kortársainak, fogságból való, stílusbeli különbség, kritikusok hinni, mondanivalóban bekövetkezett, olyasfajta érvek, kritikusok felsorakoztatnak, stílusbeli hasonlóságokat, tucatszor szerepel, állítólagos teológiai, könyv címsorában, kritikusok feltétlenül, szerkesztő későbbi, egyetlen Ézsaiástól, holt-tengeri tekercsek, utolsó sorában, király uralkodása, születése előtt, végső érvet, könyv mindkét, következő szavakat, másik bizonyíték, liberális kritikusok, könyvben ábrázolt, szerző szerint, messiáskirályról, felsorakoztatnak, szenvedélyesebb, hasonlóságokat, mondanivalóban, megjövendölték, ismereteinkkel, bekövetkezett, kortársaiknak, teológiájától, végtelenségét, mondanivalója, történelemben, egységességét, huszonegyszer, tulajdonítjuk, igeszakaszban, megjövendölje, palesztinával, sínylődőknek, megszületése, gondolatokat, szubjektívek, kortársainak, személyesebb, babilóniáról, képzeletbeli, magyarázatot, gondolatokra, prófáciákban, különbségért, hangsúlyozza, kéziratokban, egyértelműen, feltétlenül, növényvilág, bizonyítják, jeruzsálemi, feltételezi, gondolkodik, uralkodását, szolgájáról, évszázaddal, tartalmazza, kapcsolatos, nézőpontból, eseményeket, különbségek, bármelyikét, újszövetség, szándékosan, semmiképpen, állítólagos, vitatkoztak, egyezéseket, keletkezett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 373 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8043
  • e Hét: 30687
  • e Hónap: 59999
  • e Év: 247801
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.