Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mit jelent a hűség?
  2011-02-18 12:06:37, péntek
 
  Mit jelent a hűség a nőnek, és mit a férfinak?


Egyre terjed az a hullám, amely a hűséget igazi, megfoghatatlan misztikumként kezeli és annak betartóiról mint valódi csodabogarakról beszél.

Lerágott csont, hogy a férfi számára mást jelent a hűség, mint egy nőnek. Mint sok minden másban, ebben is nagyban különbözik férfi és nő, magyarázatok sokaságának egyikét szolgáltatva arra nézve, miért nem érthetik meg egymást maradéktalanul a két nem képviselői soha.

A férfi a hűséget szellemileg méri, míg a nők számára a fizikai kontaktus a mérvadó. Vagyis a férfiak lazábban kezelik a nők szexuális jellegű félrelépéseit, mint a nők, akiknél a partner fizikai hűtlensége sokkal nagyobb bűn, mintha fejben randevúztak volna valaki mással. Ugyanakkor a férfi ebben a helyzetben is önmagából indul ki, és gyakran képes a szexuális jellegű hűtlenséget megbocsátható kisiklásként kezelni, míg a harmadik iránt táplált gyengéd érzelmek gyakran szolgálnak szakító- vagy válóokként.

"Nem történt más, csak szex" - takaróznak ezzel a mondattal gyakorta a hűtlen férfiak, mi nők pedig elképedve próbáljuk megérteni, hogy mi az, hogy ,,csak szex". A csúcs az, hogy a férfi az esetek többségében valóban így gondolja. A genetika és az evolúció hosszú évezredeinek vívmánya, hogy a férfi vérvonalának továbbvitelét a minél nagyobb számú utód megfoganása szolgálja (mert majd a nő úgyis felneveli őket). A nők ugyanakkor úgy biztosíthatják gyermekeik túlélését, vagyis saját vérvonaluk továbbvitelét, ha világra hozott csemetéjüket féltő gonddal óvják és nevelgetik. Az emberi társadalmakban ehhez férfi szükséges mind a gyermek ép pszichés fejlődése, mind az anyagi megfontolások szemszögéből.

És ez a kulcsmondat. A mai életfelfogás és érvényesülés középpontjában az oly sokszor kárhoztatott, mégis a modern viszonyok közepette esszenciális szükségletként szereplő pénz áll. Érdemes tudni, hogy a család amellett, hogy alapvető szociális közösség, nem mentes az anyagi érdekek köré szerveződött kérdéskörtől, és akár tetszik akár nem, gazdasági közösséget is jelent. Különösen igaz ez a mai világban, ahol egy felnőtt férfi keresete nem elég ahhoz, hogy egy egész családot eltartson.

Ugyanakkor épp itt jön a régi korok szerepleosztásának disszonanciája: míg hajdanán a férfi dolgozott, a nő őrizte a családi tűzhely melegét, addig ma mindkét fél dolgozik. Ez részben a pénzügyi ráutaltság, részben az emancipáció és a nők munkához való jogának szentesítése miatt alakult ekképpen. A sok-sok feladat és temérdek csábító hatás közepette a hűség valódi erénnyé nőtte ki magát, holott annak kellene lennie a mindenkor egyetemes emberi normának.

Hűtlen - illusztrációMi sem bizonyítja jobban a hűség gyakorlatának csökkenését, mint a válások egyre magasabb száma. A tendencia sajnos Magyarországon is nyilvánvaló. Míg a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a válások éves száma általában nem érte el az ötezret az 1930-as években, addig napjainkban megközelíti a 25 ezret. Ez a szám pedig természetesen nem azért nőtt meg ennyire, mert a házasságkötések száma is megötszöröződött. A mai állapotok szerint a válást leginkább a nők kezdeményezik, általában pár évvel a házasságkötés után.

El kellene gondolkodni azon, hogy mit is értünk hűség alatt. Hűek lehetünk egy eskühöz, egy partnerhez, egy eszméhez, bármihez, amelyet ilyen vagy olyan módon nem tagaduk meg. A házastársi hűség fogalma sem korlátozódik a testiségre. Mikor házasságot kötünk, megfogadjuk, hogy hűek leszünk, a másikkal megelégszünk, és nem hagyjuk el sem jóban, sem rosszban, vele pedig megelégszünk. Mikor tehát hűséget fogadunk, kimondjuk, hogy ezután sorstársakká válunk, egészen a sírig. Vagy modernizált változatban egészen a válásig.

Senki nem úgy köt házasságot, hogy a válás lebeg a szeme előtt. Ugyanakkor talán nagyobb erőfeszítéseket kellene tenni annak érdekében, hogy a válások számát csökkentsük. Valóban nem menthető meg a kapcsolat? A válások döntő többsége közös megegyezéssel születik, de esetleg állami szinten is lehetne valamit tenni. Nagyon jó megoldás lehetne a válni szándékozók pszichológiai vezetése. Ne lehessen válni anélkül, hogy pszichológussal találkozna a házasság szentségét feltörni kívánó pár. Gyakran a megoldáskeresés rögösebb útjának bejárására nincs elegendő energiája a partnereknek. De egy őszinte, szakember által vezetett beszélgetés során a sérelmek feldolgozásához nyújtott segítség mellett felszínre kerülhetnek olyan rég elfeledett értékek és közös élmények, kötődésforrást jelentő történések is, amelyek konkrét azonosítása után a pár esetleg azt mondja, hogy adnak még egy esélyt a házasságuknak.

Természetesen erre a kormányoknak nincs megfelelő és elegendő számú szakembergárdája, ráadásul pénz sincs annak esetleges fenntartására. De nem kifizetődőbb-e ezen apparátus létrehozása és működtetése, és nem térül-e meg hosszú távon jobban, mint ezeket a szociális és anyagi közösségként funkcionáló családokat darabokra törni?

És ugyanígy gondolhatunk a házasságkötéskor történő pszichés vezetésre is. A házasulandókban tudatosítani kellene, hogy rövid illetve hosszú távon mit várnak egymástól, hogy ezek az elvárások mennyire konvergálnak, illetve reálisak-e a mindennapok gyakorlatát figyelembe véve. Hamis a remény, mely szerint egy rosszul működő kapcsolatot majd a házasság kimondása tesz harmonikussá. A partner a házasságkötés után is ugyanolyan csalfa marad, mint azelőtt volt. Ugyanúgy fog horkolni, mint azelőtt. Nem fog jobban főzni, és magasabb beosztásba sem jut kizárólag a házasságkötésből kifolyólag.

Tehát maga a papír nem változtat semmin. De ha képesek vagyunk a másikat úgy elfogadni, amilyennek az ,,igen" kimondásának pillanatában ismerjük, akkor nyugodtan fogadhatunk hűséget, hiszen tudjuk, hogy mi (ki) mellett kötelezzük el magunkat és később sem lesznek irreális elvárásaink

 
 
0 komment , kategória:  NŐNAP  
Címkék: házasságkötésből, megötszöröződött, házasságkötéskor, szakembergárdája, feldolgozásához, megoldáskeresés, házasulandókban, erőfeszítéseket, pszichológussal, csodabogarakról, házasságkötések, kötődésforrást, maradéktalanul, megfoghatatlan, szükségletként, magyarországon, társadalmakban, biztosíthatják, illusztrációmi, középpontjában, disszonanciája, házasságkötés, kezdeményezik, megbocsátható, fenntartására, félrelépéseit, természetesen, házasságuknak, megfontolások, misztikumként, továbbvitelét, pszichológiai, gyakorlatának, megegyezéssel, vérvonalának, tudatosítani, hűséget igazi, férfi számára, hűséget szellemileg, fizikai kontaktus, férfiak lazábban, partner fizikai, férfi ebben, szexuális jellegű, harmadik iránt, mondattal gyakorta, hűtlen férfiak, esetek többségében, evolúció hosszú, férfi vérvonalának, minél nagyobb, emberi társadalmakban, Központi Statisztikai Hivatal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akarat  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Irgalom és ítélet  Radikális szeretet  Szép estét kedves látogatóimna...  Ágai Ágnes – Csendélet  Sose bánj semmit  Albert Einsteinről  Png virág  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alázat  Mindig jusson idő nevetni  Png kislány  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nagyi telefonál  Németh László tollából  Alázat  Szívem tiéd  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes délutánt kívánok  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy lelki imádság  Png csokor  Az engedelmesség miért nem vál...  Szívem  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Radikális szeretet  Tavaszi kép  Radikális szeretet  Hiányzik  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nevem  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 20  Szép estét kedves látogatóimna...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png csokor  Nevem  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Rátalálsz  Egy lelki imádság  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Próbálj meg ...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A sors  Akarat  Irgalom és ítélet  Erdőn  Paul David Tripp Április 21  Elköszönt  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Még csak most kezdődik a nap  Popper Péter szavai 
Bejegyzés Címkék
hűséget igazi, férfi számára, hűséget szellemileg, fizikai kontaktus, férfiak lazábban, partner fizikai, férfi ebben, szexuális jellegű, harmadik iránt, mondattal gyakorta, hűtlen férfiak, esetek többségében, evolúció hosszú, férfi vérvonalának, minél nagyobb, emberi társadalmakban, anyagi megfontolások, modern viszonyok, család amellett, anyagi érdekek, felnőtt férfi, egész családot, régi korok, férfi dolgozott, családi tűzhely, pénzügyi ráutaltság, sok-sok feladat, hűség valódi, mindenkor egyetemes, hűség gyakorlatának, válások egyre, tendencia sajnos, válások éves, 1930-as években, szám pedig, házasságkötések száma, válást leginkább, házasságkötés után, házastársi hűség, másikkal megelégszünk, válás lebeg, szeme előtt, válások számát, válások döntő, válni szándékozók, házasság szentségét, megoldáskeresés rögösebb, sérelmek feldolgozásához, kormányoknak nincs, házasságkötéskor történő, házasulandókban tudatosítani, elvárások mennyire, mindennapok gyakorlatát, rosszul működő, házasság kimondása, házasságkötésből kifolyólag, házasságkötésből, megötszöröződött, házasságkötéskor, szakembergárdája, feldolgozásához, megoldáskeresés, házasulandókban, erőfeszítéseket, pszichológussal, csodabogarakról, házasságkötések, kötődésforrást, maradéktalanul, megfoghatatlan, szükségletként, magyarországon, társadalmakban, biztosíthatják, illusztrációmi, középpontjában, disszonanciája, házasságkötés, kezdeményezik, megbocsátható, fenntartására, félrelépéseit, természetesen, házasságuknak, megfontolások, misztikumként, továbbvitelét, pszichológiai, gyakorlatának, megegyezéssel, vérvonalának, tudatosítani, érvényesülés, sorstársakká, életfelfogás, szerveződött, kimondásának, pillanatában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5673
  • e Hét: 25209
  • e Hónap: 64821
  • e Év: 293758
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.