Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Fekete István egyik legkedvesebb íróm
  2017-01-25 16:26:08, szerda
 
  FEKETE ISTVÁN (Gölle, 1900. január 25 - Budapest, 1970. június 23.) az egyik legkedvesebb íróm!
*
Az összes legkedvesebb könyve közül a legutóbbi időkben a ZSELLÉREK a leg-leg-leg... számomra!!!
*
http://furaila.xfree.hu/256493
*
Aztán, milyen érdekes, hogy éppen ezt nem teszik ki a könyvesbolt polcára!?
*
2012-ben kiadták újra az összes művét és szépen ott sorakoznak az újonnan megnyílt pesterzsébeti Líra Könyvesbolt polcán... Csak a Zsellérek hiányzik...
Rákérdezek és a válasz:
- "Már elfogyott, de megnézem, talán van még egy a raktáron."
*
Volt. Egy héttel később is - "talán még volt egy a raktáron!".
*
Ezek után már nem is csodálkozom azon, hogy az én álnéven megjelent könyvem szintén nincs kint a polcon és amikor érdeklődök, akkor a válasz:
- ,,...csak rendelésre kapható 3 nap múlva."!
*
Egy másik könyvesboltban, pedig van a polcon, de nem lehet belenézni, mint a többi könyvbe, mert légmentesen be van fóliázva!!!
*
Visszatérve a Zsellérekre, melyben egy szegény falusi fiú (Zsellér Péter) és a falu uradalmi birtok tiszttartó fiának (Ughy László) a barátságáról szól. Közvetlen az első világháború befejeztétől, és a Tanácsköztársaság is megtörténik, amiről úgy ír Fekete István, mint valami nagyon rosszról! (Talán ezért a könyv dugdosása?) No, de könyörgöm, állítólag rendszerváltozás van már 23. éve?! Valaki elmondhatná a könyvesbolt vezetőjének? Az is lehet, hogy igazodik a pesterzsébeti - magát szocialistának hazudó - a szavazópolgárok akaratából: ,,örökös" - polgármesteréhez? Igaz is, Pesterzsébeten megállt az idő kereke és 2010 óta itt landol az összes máshonnan kiszorult új-kapitalista- munkásosztály-áruló politikusféleség! Valóságos "vörös zónává" változtatva ezzel Budapest XX. kerületét.
*
Pedig ebből a könyvből lehetne tanulni sok-mindent. Például, a nagy-városban továbbtanuló falusi gyerekek összetartozás-tudatát és az egymásra utaltság-szülte EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÉSZSÉGET ÉS AKARATOT!!! Azt, amilyen harmóniában élhet - egymást segítve - magyar- vagy zsidó- származású gazdag, vagy szegény... Nem számít csak az életrevalóság és az ÖNÁLLÓSÁG FELELŐSSÉGE, amint a TUDÁST MEGSZEREZVE VISSZATÉRNEK A FALUBA, hogy hasznára lehessenek földijeinek...
És, amilyen hálás ezért a falu közössége!? Az, valami felemelő érzés volt, miközben olvastam erről!!!
*
Erre lenne szükség manapság is!!!
Meg ÖNKÉNTES gazdatársulásokra, és a megtermelt felesleg számára raktározásra alkalmas tárolókra- pl.: gabonatárolókra...
Mindezt megszervezte Zsellér Péter miután befejezte tanulmányait - a szegény falusi gyerek - és visszament a falujába...
*
Itt jut eszembe, hogy ekkor még működött az, amit erről oly csodálatosan fogalmazott meg másik legkedvesebb teológus-író-nevelő-pedagógus-lelkipásztor: Ravasz László:
- "Isten teremtette az egyéniséget...azért, hogy a közösségnek szolgáljon; a közösséget azért, hogy az egyéniséget hordozza, táplálja és kivirágoztassa."
*
Mindez azért működhetett, a trianoni békediktátum okozta lelki sokk és krízis után is, mert Horthy Miklósnak olyan csodálatos oktatási- és kultuszminisztere volt, mint Klebersberg Kuno, aki a KULTÚRÁT, MINT A LEGFONTOSABB STRATÉGIAI ESZKÖZT HASZNÁLTA a magyarság magára találására és lelki- szellemi gyógyulására, felemelkedésére.
*
A Zsellérek c. könyv 1939 és 1944 között hét kiadást ért meg és több tízezer példányban talált olvasóra. Aztán, 1946 tavaszán a Zsellérek indexre került.
FEKETE ISTVÁN, 1954-ben újraolvasva a saját könyvét - amiből neki nem is volt saját példánya - ezt írja: "egyszuszra végigolvastam"..."ordít a második kötet után".
A folytatásról, persze szó sem lehetett. A Zsellérek újabb kiadására is 2002-ig kellett várni! Miért? Bizony-bizony azért, mert az őszirózsás forradalomról, a bolsevizmusról úgy ír, ahogy... Bántotta, hogy annyira felszínre jöttek az alantas- szándékok és emberek, hogy beköltözött velük az emberek lelkébe a félelem. Minél több ÉRDEME volt valakinek, annál jobban kellett félnie! Ez az egész olyannyira ellenszenves volt Fekete István számára, hogy még az őszirózsát is megutálta egy életre...
*
MAI NAPSÁG IS SZÜKSÉG LENNE ILYEN TÖRTÉNETEKRE!!! Legyen áldott Fekete István, hogy ilyen könyvet/könyveket alkotott!!! Nem véletlenül mondta Bubik István a halála előtti október 23-án a Hír TV-ben a vele készült interjú során, hogy:
- "...figyelmezzetek az írókra, mert ők előre megérzik a változást és a sorsdöntő eseményeket..!.".
*
Bubik is pesterzsébeti volt és történetesen az egyik nagybátyám szomszédságában építkezett... Amikor ezt megtudtam, terveztem, hogy megkeresem őt az írásaimmal. Pont azon a szombatra virradóra érte őt a végzetes baleset, amikorra terveztem ezt a találkozót vele... Csakhogy erről ő nem tudhatott semmit! (Hiszen, nekem akkor még mobil telefonom sem volt és a vezetékest meg lehallgatták és ezért nem használtam...Tehát, én nem tudtam vele egyeztetni. Úgy terveztem, hogy ismét meglátogatom nagybátyámat és, tőle átmegyek Bubikékhoz, ha egyáltalán otthon lesz náluk valaki.)
*
Bubik Istvánnak azon a szombat de. 9 órakor egy régi zenész barátjával lett volna találkozója. (Ezt egy rádiós- zenés portréműsorban mondta el zenész barátja.) Ezért nem bírta Bubikot maradásra az a szállodai szoba sem, amit kivettek számára színész kollégái... Zenész barátjával azt akarták megbeszélni, hogyan járják majd az iskolákat, zenés történelem- és magyarórákat tartva...
(Bubik István is tagja volt a ,,bogarasok" társaságának, mint Pesterzsébet polgármestere... Talán még a szerelőjük azonos volt?)
*


Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2016.12 2017. Január 2017.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1626
  • e Hét: 5154
  • e Hónap: 13758
  • e Év: 49699
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.