Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Csirkés burgonyaropogós
  2021-07-26 07:56:16, hétfő
 
  Nálunk most ez a burgonyaropogós a legújabb favorit.
Az elmúlt hetekben gyakran készítettem, így gondoltam
hozom nektek is a receptet és videót is.

Imádom, hogy nem kell külön köretet készíteni, csak
mindent egybe, összekeverem, sütöm és már lehet is
falatozni.

Ízlés szerint túrbózhatjátok más zöldségekkel is, jól illik
hozzá egy kis reszelt zeller vagy cukkini is, de én most
az alap receptet mutatom, aztán már csak fantázia
kérdése.

Készítsétek, aztán jöhetnek a visszajelzések,
hogy ízlett!?

Hozzávalók:

2 tojás
35 dkg burgonya
40 dkg csirkemellfilé
7 dkg liszt
15 dkg reszelt trappista sajt
2 ek aprított metélő hagyma vagy újhagyma
Ízlés szerint só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

A burgonyát meghámozom, nagy lyukú sajtreszelőn lereszelem.
A csirkemellet apró kockára vágom, majd a késsel tovább aprítom,
mintha petrezselyemzöldet vágnék. Használhattok konyhai aprítót is
A tojásokat felverem a sóval, a borssal, hozzáadom a reszelt burgonyát,
a felaprított húst, megszórom a liszttel, alaposan összekeverem, majd
mehet bele a reszelt sajt, a hagyma és egy jó alapos keverés.

Egy serpenyőben kevéske zsiradékot hevítek, kisebb halmokat teszek
bele a masszából, ellapítgatom és mid a két oldalát szép pirosra sütöm.

Ízlés szerint friss salátával és mártogatóssal kínálom.

Jól illik hozzá a fokhagymás tejföl, amiben én szoktam egy kis olívaolajat is csorgatni.

Elkészítési idő: 15 perc + sütési idő





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Csirkemellből
  2021-07-26 07:38:19, hétfő
 
  Hozzávalók:

1 nagy csirkemell
1 paradicsom
3 burgonya
1 hagyma
100 g reszelt sajt
2 evőkanál majonéz

bors

Elkészítés:

A megmosott csirkemellet vágd ketté és enyhén klopfold ki,
nem kell túl vékony legyen a hús. Sózd, borsozd meg.
A két hússzeletet tedd egy hőálló tálba.





A burgonyát hámozd meg és a kis reszelőn reszeld le, szórd rá a húsra.





A felkarikázott paradicsomot tedd a tetejére.





A hagymát szeleteld fel és tedd a húsra.





A tetejét kend meg a majonézzel.





A reszelt sajtot szórd rá és 180 fokos sütőben nagyjából 30 perc alatt süsd meg.





Melegen tálaljuk. Jó étvágyat!




 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 3.  
Szempillantás
  2021-07-26 07:25:40, hétfő
 
  A teljes élethez a jó látás is hozzátartozik. Az egészség szerves részét képezi
a jól működő szem. A szemünk megbetegedhet és az öregedési folyamatok is
hatással vannak rá, így semmiképpen se vegyük félvállról ennek a szervünknek
az állapotát, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél tovább
egészséges maradjon. Nagyon sok olyan táplálék áll a rendelkezésünkre,
amelyek hasznos tápanyagokban bővelkednek, ezek mind elősegíthetik a szem
egészségének megőrzését és fenntartását.

A szemünknek vitaminokra, antioxidánsokra és ásványi anyagokra is szüksége
van, hogy jól funkcionáljon. Ezek a tápanyagok a következők: A-, C-, E- és
K-vitamin, valamint omega-3 zsírsavak, béta-karotin, cink, lutein és zeaxantin.

Ha tehetjük, fogyasszunk annyi halat, amennyit csak tudunk, hiszen omega-3
zsírsavakban bővelkednek, amelyek nagyon hasznosak a szem egészségének
megóvásában. Az omega-3 zsírsavak a retina egészségét biztosítják, illetve az
öregkori makula degenerációval szemben is megóvhatnak bennünket. Emellett
a halolaj a száraz szem problémájára is kiváló segítség lehet.

A tojás kiváló forrása a luteinnek és zeaxantinban is bővelkedik, de nagy
mennyiségben megtalálható még benne a cink, az A- és az E-vitamin is.
A két antioxidánsnak, a luteinnek és a zeaxantinnek köszönhetően kisebb
az esélye az olyan szembetegségek kialakulásának, mint a makula
degeneráció vagy a szürkehályog.

A zöld leveles zöldségek bőségesen tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat
és antioxidánsokat - leginkább a zeaxantint és a luteint. Ezek az antioxidánsok
kiemelkedő szerepet játszanak a szem normális vérkeringésének fenntartásában.

A hüvelyesek bioflavonoidokban és cinkben is bővelkednek. Ezek is védelmet
jelenthetnek a retina számára és megakadályozhatják a szürkehályog és a
makula degeneráció kialakulását.

Az egyik legtöbb úgynevezett szemvitamint a sárgarépa tartalmazza, hiszen
bővelkedik A-vitaminban és béta-karotinban. Az A-vitamin biztosítja a megfelelő
színlátást és azt, hogy minden fényviszony mellett jól lássunk. A béta-karotin
pedig a szembetegségektől és a szemfertőzésektől óvhat meg bennünket, de
a szürkehályog és a glaukóma megelőzésében is kitüntetett szerepet játszik.

A narancs nagyon sok C-vitamint tartalmaz. Ez egy olyan antioxidáns vitamin,
amely csökkenti a szürkehályog és a makula degeneráció kockázatát. Az áfonya
fontos gyümölcs, hiszen antioxidáns-bombának számít, nagyon vitaminban és
antociánban gazdag, amelyek szintén extra védelmet nyújtanak a szemnek, egy
esetleges látóideg-sérülésnél pedig, illetve glaukóma esetén javíthatják a
látásunkat.





 
 
0 komment , kategória:  Grafika-rajz 4.  
Nem állok be
  2021-07-26 07:13:12, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képes gondolatok 2.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 77 db bejegyzés
e év: 1418 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 632
  • e Hét: 22922
  • e Hónap: 45189
  • e Év: 177743
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.