2023-04-28 08:21:39, péntek
|
|
|
Azok, akik az előző hónapban lemaradtak a pitypang, azaz a gyermekláncfű gyűjtéséről, még behozhatják a lemaradásukat, hiszen még mindig nyílik ez a növény, amelyet korántsem nevezhetünk gyomnövénynek.
A pitypangnak rengeteg csodálatos gyógyhatása ismeretes. Rendkívül tápláló gyógynövény, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat.
Mindemellett gazdag forrása az antioxidánsoknak is, kiváltképpen a béta-karotinnak és a polifenol vegyületeknek. Ezeknek az antioxidánsoknak nagy szerepük van a betegségek megelőzésében, illetve az öregedési folyamatok lassításában is.
A gyógynövény gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, ami azért nagyon lényeges, mivel a krónikus gyulladás talaján jönnek létre a krónikus betegségek, mint például a szívbetegség, a cukorbetegség és a daganatos megbetegedések.
A pitypang bioaktív vegyületeket is tartalmaz, amelyekkel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy eredményesen csökkentik a vércukorszintet.
Kutatások igazolják, hogy a pitypang rendszeres fogyasztása nagyon hatékony a magas koleszterinszint csökkentésében is.
Mivel a pitypang vízhajtó hatással is bír, illetve ásványi anyagok közül jelen van benne a kálium, így nagyon hatékony a magas vérnyomás csökkentésében is.
A pitypangnak nagy szerepe van a máj védelmében, hiszen megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól és hozzájárul az oxidatív stressz csökkentéséhez. Bioaktív összetevői pedig a fogyást is megtámogatják. Mindemellett a vizsgálatok szerint a pitypang megakadályozhatja a rákos sejtek elszaporodását és a már meglevő daganatok növekedését.
Most pedig lássunk egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető pitypangos ételt!
Pitypanglevél-saláta hozzávalói:
egy nagy marék zsenge pitypanglevél,
néhány pitypangvirág a díszítéshez,
1 fej saláta,
3-4 közepes paradicsom,
balzsamecet,
extraszűz olívaolaj,
ízlés szerint só,
1 csésze zsenge zöldborsó.
Elkészítése:
Mossuk meg a zsenge pitypangleveleket és a fejessaláta-leveleket. Tépkedjük kisebb darabokra, majd tegyük egy nagyobb salátástálba. Főzzük roppanósan puhára a zöldborsót, majd ha kihűlt keverjük el a salátával, mint ahogyan a vékony szeletekre vágott paradicsomot is. Készítsük el a dresszinget. Ehhez keverjük el a balzsamecetet, az olívaolajat, a sót és a borsot, majd öntsük a salátára. Végezetül szórjuk meg a salátánkat alaposan megmosott pitypangvirágokkal.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|