Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Blogom, Képtáram,
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Vitamin Biblia
  2009-01-29 12:12:11, csütörtök
 
  "A" vitamin
( tudományos neve: retinol )

Az "A" vitamin zsirban oldodó vitamin. Ahhoz, hogy az emésztő-csatornából tökéletesen felszívódjon zsírokra és ásványi anyagokra van szükség.

A szervezet képes a raktározására , tehát nem kell naponta gondoskodni a felvételéről.

Kétféle alakban fordul elő : az egyik az "A" elővitamin amit retinolnak neveznek és kizárólag az állati eredetű élelmiszerekben található meg, a másik sz "A"-provitamin amit karotinként ismernek és mind a növényi mind az állati eredetű élelmiszerekben megtalálható.

Az "A" vitamint nemzetközi egységben ( NE) illetve (IU) mérik.

Az "A" vitamin- hiány megelőzésére felnőtt férfiaknak javasolt napi adag 5000 NE, a nőké 4000 NE, terhesség esetén további 1000 NE, szoptatás esetén még 2000 NE "A" vitaminra van szükség.

Miben segíti az emberi szervezetet ?

Befolyásolja a szürkületi (farkas-) vakságot és a gyengén-látást, segít számos szem panasz kezelésében, mert segíti a látóbíbor keletkezését.
Növeli a léguti fertőzésekkel szembeni ellenállást.
Megrövidíti a betegségek időtartamát.
Egészségesen tartja a szövetek és a szervek külső rétegét.
Elősegíti az öregségi foltok megszüntetését.
Gyorsítja a növekedést, erősíti a csontokat.
Egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat és a fogínyt.
Külsőleg alkalmazva segíti az aknék, az ótvar, a kelések, a karbunkulusok és a nyílt fekélyek kezelését.

Hiányában : Farkasvakság ( Xepophthalmia ) alakulhat ki.

Legfőbb természetes forrásai :

Halmájolaj, máj, sárarépa , zöld és sárga főzelékfélék , tojás, tej és tejtermékek margarin és sárga gyümölcsök.

Fontos : létezik túladagolás veszélye is !

Felnőtteknél, ha több hónapon keresztül napi 100 000 NE (nemzetközi egység) -et meghaladó adagok jutnak a szervezetbe káros hatásait is tapasztalhatjuk.
Hozzávetőlegesen egy csésze főtt felapritott sárgarépa 15 000 NE "A" vitamin forrást tartalmaz.

Csecsemőknél napi 18-500 NE-nél nagyobb mennyiség okozhat problémát.

A túladagolás tünetei általánosak tehát nem csak az "A" vitamin túladagolására utalhatnak, ezért ennek tisztázása mindenképpen orvosi feladat. Lényegesebb túladagolási tünetek : hajhullás, hányinger,hasmenés, bőrhámlás, homályos látás, bőrkiütések, csontfájdalmak, fáradtság, szabálytalan menzes,, fejfájás, májmegnagyobbodás.
Elsősorban akkor kell "A" vitamin túladagolásra gondolni, ha egyhangú fogyókúra, vagy haj-, köröm- , bőrszépség érdekében valóban huzamosabb ideig átlépjük a napi 100 000 NE-t (nemzetközi egységet)

Ellenségei :
A többszörösen telítetlen zsírsavak a karotinnal az "A" vitamin ellen hatnak, hacsak antioxidánsok nincsenek jelen.
Bizonyos gyógyszerek hatására is csökkenhet a vitaminok hatása, igy az "A" vitaminé is.

Általános tanácsok az "A" vitaminnal kapcsolatban :

Legalább 10 000 NE "A" vitaminra van szükségünk ha 400 NE "E" vitamint szedünk naponta.
Fogamzásgátló tabletta szedés esetén csökken az "A" vitamin szükségelet.

Ha heti étrendünk jelentős mennyiségű májat, sárgarépát spenótot , édesburgonyát tartalmaz nem szükséges "A" vitamin kiegészítőket szedni.

Az "A" vitamint nem szabad ásványolajjal beszedni !
Az "A" vitamin "B" vitamin-komplexszel, "D" vitaminnal, "E" vitaminnal, kalciummal, foszforal és cinkkel együtt hat a legjobban. Cinkre azért van szükség, hogy az "A" vitamin a máj raktáraiból felszabaduljon.

Az "A" vitamin segít megvédeni a "C" vitamint az oxidáció ellen.

NE ADJUNK KUTYÁNAK, VAGY MACSKÁNAK ÉTELBE KEVERT "A" VITAMINT !

A koleszterinszintet csökkentő gyógyszert szedők beleiből csökken az "A" vitamin felszívódása, ezért többnyire "A" vitamin kiegészítésre szorulnak.

A szervezetben való felhalmozódás elkerülése érdekében célszerű az "A" vitamin kiegészítést hetente csak 5 napig szedni, két nap szünet után ismét folytatható a kiegészítés.
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Vitamin Biblia
  2009-01-29 11:42:42, csütörtök
 
  A vitaminokról általában :

Életünk fenntartása érdekében vitaminokra van szükségünk, vagy a természetes élelmiszerekben vagy kiegészítő anyagok formájában.
Nélkülözhetetlenek a szerveztünk normális működéséhez így például növekedésünkhöz, a vitalitásunkhoz, illetve általános jólétünkhöz.

Fontos : a vitaminok nem élénkítőszerek és nem élelmiszerpótlók.

A vitaminok enzimrendszereink alkotórészei, amelyek gyújtógyertyaként szabályozzák, állítják be anyagcserénket, Lényegében : a vitaminok az anyagcserénket szabályozzák különböző enzimrendszereken keresztül.

Fontos : egyetlen vitamin hiánya az egész szervezetet veszélyeztetheti.

Bizonyos orvosi nézetek szerint " mindenkinek aki a múltban cukrot, fehér lisztet vagy konzervet fogyasztott van valamilyen hiánybetegsége... "
 
 
2 komment , kategória:  Vitaminokról  
Vízkereszt
  2009-01-06 07:57:32, kedd
 
  Vízkereszt
A római egyház Epiphania Domini azaz Az Úr megjelenése elnevezésű ünnepe. /A keleti egyház e napon Krisztus születését ünnepelte. / A nyugati egyházakban e naphoz kötik a háromkirályok vagy keleti bölcsek (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) látogatását a kis Jézusnál. Ezért január 6-át a Háromkirályok napjaként is emlegetik. A vízkereszt elnevezés pedig - a szintén e naphoz kötött - Krisztus megkeresztelkedésére utal. Ennek emlékére a nyugati egyházakban a templomokban vizet szentelnek, s e szentelményből a hívek igyekeznek hazavinni valamennyit. A szentelt víz ugyanis sok mindenre használható az év folyamán. A vízszentelés mellett ilyenkor a házakat is megszentelték. Ennek a szokásnak koleda, vagy koledálás a neve. Az ünnephez tartozott a Háromkirályok megjelenítése: a Háromkirály-járás is. Mint az év sok különleges, ünnepi alkalmához, ehhez a naphoz is kapcsolódott időjárásjóslás.

Háromkirályok
Napkeleti bölcsek, csillagjósok voltak, de királyként is emlegetik őket. Korábban több ószövetségi prófécia utalt arra, hogy a Megváltó a pogány világ fölött is át fogja venni a hatalmat. Ezeket a próféciákat "teljesíti be" a háromkirályok története. Róluk csak Máté evangélista szól, nevük, etnikumuk, látogatásuk idejének közelebbi meghatározása nélkül. �rigenész az ajándékok számából következtetett arra, hogy hárman voltak, de kutatók szerint a hármas szám szimbolikus jelentésű is. Utalhat a Szentháromságra, vagy Krisztus méltóságaira (az arany királyságára, a tömjén istenségére, a mirha emberi mivoltára). Vannak, akik Noé három fiának (Sém, Hám, Jafet) leszármazottait, s így a három bibliai népcsoportnak (semiták, hamiták, jafatiták) képviselőit látják a három királyokban. Szimbolizálhatják egyes vélemények szerint a világ korábban ismert három kontinensét is (Európa, Ázsia, Afrika). Ezt támasztja alá az, hogy a középkortól kezdve a harmadik királyt szerecsennek ábrázolták. Nevüket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) a IX. század óta említik. Hogy a három királyok melyik csillagot követhették, erről sokféle elképzelés van.

Szentelt víz
A templomokban megszentelt vízzel összefüggő hiedelmeket az egyház is erősítette. Nagy szerepet kapott az ember és állatgyógyításban is. Még Vízkereszt napján beszentelték vele az állatokat, megitatták őket, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, rühesek. Hasonlóképpen magukra is locsoltak a vízből, rontás, betegségek, himlő ellen. Az Ipoly mentén a ház földjét meglocsolták szentelt vízzel, hogy Isten áldása legyen a házon. Az esztendő során pedig megszentelték vele a gyerekágyas asszony ágyát, tettek az újszülött fürdővizébe, meghintették vele az esküvőre induló menyasszonyt és vőlegényt, a haldoklót, s a háznál felravatalozott halottat. Hatékonynak tartották az ártó hatalmak, a rossz szellemek, és a vihar elűzésére is.

Koleda
Újévtől Háromkirályok napjáig tartott a koleda, vagyis a házszentelés, később egyszerű jókívánságmondó szokás. A házszentelésre már Mátyás király korából is vannak adatok. E szerint Vízkeresztkor a plébános megkezdte hívei látogatását, megszentelte a házat, számba vette a házbelieket, beszedte a lélekpénzt. A koleda ennek a korai egyházi gyakorlatnak a kiteljesedése. Nyitra megyében például a pap, a kántor az egyházfiak és a ministránsgyerekek mentek el minden házhoz. Énekeltek, a pap beszentelte, megfüstölte a házat, a kántor felírta a ház ajtajára, vagy az ajtófélfára a három király nevének kezdőbetűjét (G+M+B), mert ez később megvédte a házat a rontástól, a betegségektől. Az esemény végén a háziak megvendégelték a koledálókat. Egyúttal adományokat is adtak az egyházi embereknek, pl. zsák diót, lisztet, szalonnát, kolbászt.

Háromkirály-járás
Főként a Dunántúl déli részén ismeretes ez a szokás. Egykori teljes alakjában cselekménye a következő: a/ a főszereplők Gáspár, Menyhárt, Boldizsár (három király), Heródes, valamint (ha volt) a katona és az angyal bemutatkozása. b/ Heródes, a betlehemi gyerekgyilkos jelenete, viadala az egyik királlyal c/ a "Csillag" kiugratása ( a csillag egy rugószerű keresztezett fára volt rögzítve, össze lehetett húzni és ki lehetett nyomni, a végén szita volt, kívül beragasztva, nagy arany csillag tündöklött rajta, bent középen gyertya volt, amit a házba érve meggyújtottak.) d/ az ajándék kérése és átvétele. A korábban vízkereszti házszentelés részeként szereplő Háromkirály-járás mára önálló adománygyűjtő, jókívánságmondó szokás lett és általában leegyszerűsödött.

Időjárásjóslás Vízkeresztkor
Azt tartották, ha Vízkeresztkor esik, akkor hosszú lesz a tél. Hideg idő esetén korai tavaszban reménykedtek. Egyes helyeken azt mondták, hogy ezen a napon fonni kell, mert akkor hosszú lesz a kolbász. A jugoszláviai magyarok szerint, ha e napon esik az eső, akkor férges lesz a mák, ha hideg van, rossz termésre lehet számítani. Ha a szél fúj, szerencsés év lesz. Ha fagy, soká fog tavaszodni, ha enyhe az idő, akkor hamar jön a tavasz.


Vízkereszt ünnepéhez kapcsolódó versek
Ányos Pál: Három királyok napján című verse
Babits Mihály: Csillag után című verse
Juhász Gyula: Betlehem című verse
Paul Claudel: Vízkereszti ének
Bodor Miklós: Betlehemi csillag

 
 
3 komment , kategória:  Ünnepek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2008.12 2009. Január 2009.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 25 db bejegyzés
Összes: 49668 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 240
  • e Hét: 4404
  • e Hónap: 26607
  • e Év: 297807
Szótár
 
Blogok, Szótár,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.