Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 177 
Piros, ízletes és lédús gyógyszer!
  2024-02-29 20:11:19, csütörtök
 
 



Május első ízletes ajándéka a szamóca,( közirstmertebb nevén eper ) melynek számtalan jótékony hatása van szervezeted számára.

Május első ízletes ajándéka a szamóca, melynek számtalan jótékony hatása van szervezeted számára.

Sokan tévesen epernek nevezik ezt a gyümölcsöt. Attól függetlenül, hogy kertben vagy erdőben terem a kertészszakma dolgozói azonban hivatalosan is szamócának nevezi.

A szamóca több termesztett fajtáját különböztetjük meg.
Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-, C-, illetve E-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.

10 dkg szamóca csupán 30 kalóriát tartalma, mivel 90%-a víz. Több benne a C-vitamin, mint a narancsban vagy a citromban.

Szamócatörténelem
A vadon élő szamócát már az ősember is fogyasztotta, Kelet-Ázsiában termesztettek először szamócát. A római kori írásos anyagok már említést tesznek róla. A germánok méregtelenítőként fogyasztották.

A szamóca több száz évvel ezelőtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte pályafutását, később dísznövényként kapott helyet. Gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztják.

Termesztése a 15. század környékén kezdődött, majd lassan kialakultak a termesztett fajták.

1430-ban írásos bizonyíték támasztja alá, hogy már árulták London utcáin.

Ahogy egyre ismertebbé vált a szamóca, úgy születtek a hozzá kapcsolódó babonák, legendák. A középkorban úgy tartották, hogy a szamóca a tökéletességet és az igazságot szimbolizálja, épp ezért a kor kőfaragói a templomi oltárokat szívesen díszítették szamócával. Ezenkívül, hittek benne, hogy szamócával elcsábítható a vágyott partner. Nem véletlen, hogy a legismertebb afrodiziákumként számon tartott gyümölcs régóta Vénusz, a szerelem istennőjének jelképe is.

Szamóca, mint afrodiziákum?
Nincsen romantikus este szamóca nélkül. A legújabb kutatások szerint nemcsak finom ízének köszönhetjük huncutságunkat, hanem cinktartalmának is. Ugyanis a szamócában található magocskáknak magas a cinktartalma, mely befolyásolja a tesztoszteron jelenlétét a testben, ami fontos a spermiumtermelésben. Ha a cink szintje megnő, akkor a nők is sokkal jobban kívánják a szexet. Állítólag olyan anyagokat is tartalmaz, melyek fokozzák a vérbőséget nőknél és férfiaknál egyaránt.

A szamóca nem utóérő gyümölcs, ezért mindig egészséges, puha foltoktól mentes, friss zölddel rendelkező, érett szemeket vegyünk. Fonnyadt vagy sérült gyümölcsöt ne válasszunk.

Hűtőszekrényben rövid ideig, 1-2 napig megőrizheti a minőségét, de érdemes a vásárlás napján elfogyasztani. Mélyhűtőben akár fél évig is eláll. Mivel a szamóca termései a földre érnek, ezért alapos mosást igényel, de megmosni is csak közvetlenül fogyasztás előtt érdemes.

A szamóca gyógyhatásai

bőrbe bedörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől, napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól,

fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, de csak cukor fogyasztása nélkül,

C- és E-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában, fokozza a méregtelenítő folyamatokat,

kiváló emésztési panaszok, székrekedés és vesebántalmak esetén,

használhatod fájdalmak enyhítésére és láz csillapítására,

tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén is alkalmazhatod,

a pattanásos bőr kezelésére és az ekcémára is hatásos,

csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is,

különösen jó hatással van a cukorbajra és a magas vérnyomásban szenvedőkre,

ajánlott fogyasztása a köszvénnyel küzdők számára,

segíthet az ízületi problémákon,

serkenti a vérkeringést,

csökkentheti a rák kialakulásának esélyét,

megállítja a fertőző mikroorganizmusok terjedését, vírusellenes,

kiváló fogfehérítésre, ha pépesített szamócával átdörzsölöd hetente egyszer a fogaid.

A szamóca vad rokona erdőkben tisztásokon, bokros helyeken fordul elő. Az erdei szamóca sokkal értékesebb anyagokat tartalmaz, mint a kerti szamóca. A vadon termő növénynek levelei is hasznosak. A megfelelő begyűjtés, tisztítás és szárítást követően vízhajtó és tisztító gyógynövényként fogyaszthatod teáját.

A Harvard Egyetem kutatói szerint azok, akik sok szamócát fogyasztanak, védik ereiket a gyulladástól, így megelőzik az érelváltozások miatt kialakuló súlyosabb szövődményeket.

Ausztráliai kutatók felfedezték, hogy számos bogyóstermésű növény (pl. málna, vörös áfonya, szamóca, eper, szeder és fekete ribizli) gyümölcsének kipréselt leve 1:5 arányú hígításban meggátolja különféle baktériumok és a Candida albicans nevű gomba növekedését.

Intelmek a szamóca fogyasztásával kapcsolatban!
Ez a tökéletes gyümölcs sajnos szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így allergiás reakciót válthat ki, csalánkiütést idézhet elő az arra érzékeny embereknél.
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Levendula, a sokoldalú gyógynövény
  2024-02-29 19:58:39, csütörtök
 
 



A levendula finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény, melyet sokoldalúan és változatosan használhatsz fel.

A felhasználási lehetőségek száma végtelen. Készíthetsz levendulából gyógyteát, üdítőt, olaját cseppentheted rovarcsípésre, párologtathatod relaxáció során, vagy készíthetsz belőle ülőfürdőt is.

Levendula történelem
A Földközi-tenger partvidékéről származik, de Ázsia nyugati tájain és Kelet-Indiában is vadon terem. Összesen huszonegy fajtáját ismerjük, de ebből csak háromnak van gyógyászati jelentősége. A levendula elterjedése is az ókorba nyúlik vissza, az ókori rómaiaknak köszönhetjük, akik a kellemes illatú örökzöld cserje virágát, illatosításra, és szépségápolásra használták. A rómaiaktól származik a neve is: a ,,lavere" szó azt jelenti, ,,mosni".

Európa egyes területein felfedezték, hogy a lila virágú, aromás illatú levendula gyógyászati célokra is használható, így gyógynövényként kezdték termeszteni.

Tihanyban telepítették az első komoly levendulást az 1920-as években, és mivel az itt termett levendula illóolaj-tartalma az eredeti francia ültetvényekről származók minőségét is túlszárnyalta, világhírűvé lett. Másik komoly termesztési helye Pannonhalma, ahol a bencés apátság tövében, a rend gyógynövénykertészetében a 18. század óta termesztik. Az innen származó levendulatermékek − mint a levendulaolaj, az illatpárnák vagy a levendulás kozmetikumok − messze földön híresek.

A levendula illóolaj színtelen, áttetsző vagy halványsárgás színű, édes, kellemes tapintású, levendulavirág illatú anyag.

Az illóolaj föbb összetevői a linalil-acetát, furfurol, ocimen, pinen, cineol, borneol, linalool, geraniol, nerol, kumarin.

A levendula gyógyhatásai
Illóolajban gazdag, ez teszi olyan értékes gyógynövénnyé. Virágát sokrétűen használhatod fel: ételek ízesítésére, levendulazsákban, a szekrénybe lógatva pedig molyok ellen hatásos. Illatos gőze nyugtató hatású, a fejfájás, levertség, álmatlanság ellenszere. Főzete fertőtlenít.

A levendula gyógyhatásainak száma szinte végtelen. Gyógyhatásaiból ismerj meg néhányat:
aromaterápiában az egyik legjelentősebb nyugtató hatású, idegerősítő, hangulatjavító gyógynövény,

segíti az elalvást, és segítségedre lehet a fejfájás csökkentésében is,

csökkenti a fertőzéseket, megfázáskor inhalálj levendulával, tisztíthatja a légutakat,

gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása van, így használhatod pattanások ellen is,

csökkenthetők a gyulladásos eredetű izomfájdalmak masszírozással,

korpás fejbőrre, és zsíros hajra is gyógyír lehet,

idegnyugtató hatású, csillapítja a fejfájást,

görcsoldó, segíti az emésztést,

csökkenti az ideg alapú gyomor- és bélbántalmakat,

hatásos a stressz okozta magas vérnyomás és alvászavar ellen is.

Nevelj levendulát a kertedben!
Gondozása nem túl bonyolult. Csak arra vigyázz, hogy ne öntözd túl. Örökzöld, bokrosodó növény, fajtától és a termőhelytől függően termete 20-80 cm között lehet. Hosszú életű társad a kertben, akár 80 évig is élhet.

Mivel télálló, így Magyarországon is sikeresen nevelhető. Ültetéshez válassz, meleg, napos, szélvédett helyet. Érdemes olyan növények mellé ültetni, amelyek fokozottan ki vannak téve a tetvek károsításának, ugyanis a levéltetveket, és a hangyákat is távol tartja.

Virágait leginkább július derekán ontja, de akár még ősszel is virágozhat. Ha virágát szeretnéd felhasználni, amikor kinyílt, szárral együtt vágd le, és fejjel lefelé, árnyékos, szellős helyen szárítsd. A következő évi fejlődését elősegítheted, ha ősszel visszametszed az ágakat, kb. kétharmadára, úgy, hogy a fás részeket érintetlenül hagyod. Szaporíthatod tőosztással, tavasszal, vagy késő ősszel. Kissé fáradalmasabb és időigényesebb eljárás a magról való szaporítása, de ez is lehetséges.

Levendula gyógytea készítése
Migrén elleni tea: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g szárított levendulát, 5 percig hagyjuk állni, mézzel édesíthetjük.

Légutakra: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g levendulavirágot és 20 g fodormentalevelet. Naponta háromszor fogyassz egy csészével.

A nyugalomért: 3-4 teáskanál szárított levendulát leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk. Mézzel fogyaszthatjuk.

Alvászavar, idegesség ellen: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk 10 percig lefedve, majd szűrjük le. Lefekvés előtt igyunk belőle 1-2 csészével.

Idegeskedésből, stresszből, lelki problémákból származó gyomorfájásra: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk 10 percig lefedve, majd szűrjük le. Étkezések után fogyasszuk. A levendulával együtt más emésztésjavító növényeket is használhatunk.

Levendulafürdő virágból készítve
Leginkább a nyugtató hatását használhatjuk a levendulának, de serkenti a vérkeringést, és segíti a bőrpanaszok enyhítését is.

Levendulafürdő: 10 dkg levendulavirágot forrázzunk le 2 liter vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le. A kapott főzetet vegyítsük a fürdővízhez.

Levendulafürdő levendulaolajból
A levendulaolaj nyugtató hatású. Különleges tulajdonsága, hogy az ideges embert megnyugtatja, ha kimerült, energiával tölti fel.

Ha levendulaolajból készítenél fürdőt, fontos, hogy az olaj egyenletesen oszlódjon a vízben, ne csak a víz felszínén ússzon. Ehhez használhatsz tejet, mézet, kikevert tojást, tejszínt, mint természetes emulgálószereket.

Levendulafürdő: 1 teáskanál levendulaolajat összekeverünk 2 tojás sárgával, egy pohár tejszínnel vagy tejjel, 2 evőkanál mézzel, ugyanennyi sóval, majd a fürdővízhez adjuk. Jó félóra alatt jut az illóolaj a bőrön át a szervezetbe. Ez a fürdő alkalmas menstruációs panaszok enyhítésére, migrén kezelésére.

Levendulaolajat a párologtatóba
A levendulaolaj párologtatása megnyugvás, a feszültségcsillapítás eszköze lehet. A levendulaolajt vegyíthetjük citromfű és eukaliptuszolajjal. Pár csepp olaját párologtató lámpába vagy vízzel teli tálkába csöppentünk, és a fűtőtestre teszünk.

A levendula jól társítható más, nyugtató hatású gyógynövénnyel pl. a citromfűvel.

Intelmek a levendula fogyasztásával kapcsolatban!

Illóolaját belsőleg csak orvosi utasításra szabad alkalmazni. Nagy adagolásban már izgató hatású! Allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél.

3 éven aluli gyermeken ne használjunk illóolajat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Levélbe zárt gyógyhatás - Aloe vera, az egyedülálló
  2024-02-29 19:52:09, csütörtök
 
 



Több mint kétszáz hatóanyagával az Aloe vera (aloé) szinte egyedülálló a növényvilágban. Tartalmazza a teljes vitaminskálát, több mint húszféle létfontosságú ásványi anyagot, nyomelemet, különböző szacharidokat, aminosavakat, és számos enzimet.

Kultúrtörténete
Az Aloe vera féltrópusi növény, melynek orvostudományi története több ezer évre nyúlik vissza. Az első írásos emlékek az i.e. 15. századból maradtak fenn: sumér agyagtáblák tesznek említést a csodálatos hatású növényről. Az ókori Egyiptomban az örök élet szimbóluma volt, és az előkelők balzsamozásáért felelős papok előszeretettel használták a mumifikálási eljárás során. A fáma szerint a messze földön szépségéről híres Kleopátra királynő is e növény levével ápolta bőrét.

Az aloé azonban nem csupán kozmetikumként szerzett magának elismerést: az ókori katonák sebgyógyításra is használták. A későbbiekben Avicenna, a híres arab orvos és gondolkodó is említést tett az Aloe vera gyógyító erejéről.

A növény őshazája eredetileg Afrika száraz éghajlatú vidékei. Napjainkban a Földközi-tenger mellékén, az Egyesült Államok több vidékén, továbbá a dél-amerikai kontinensen termesztik. Európába a keresztes hadjáratok idején jutott el az Andalúzia földjére lépő arabok révén.

Az Aloe vera a liliomfélék családjába tartozó, természetes körülmények között 75-120 cm magasra megnövő, kaktuszhoz hasonlító növény. Hosszú, vastag, húsos, tüskés szélű levelein védőréteg található - ez a külső héj szűri meg a levegőt és a vizet. A külső hártya alatt található a cellulóz bőrszövet, a levél közepén, a bőrszövet között pedig a növény legértékesebb részét képező, áttetsző gélállomány. Az aloé sokvirágú növény, csöves vagy harang alakú virágainak színe rendszerint sárga, narancssárga, piros vagy piszkosfehér, melyek gyakran zöldesen csíkozottak.

Jelenlegi ismereteink szerint az aloénak mintegy 250-300 fajtája létezik a világon, de csak néhány rendelkezik gyógyító hatással (pl. Aloe ferrox, Aloe arborescens, Cal aloe). Gyógyászati felhasználásra az Aloe vera (más néven Aloe Barbadensis Miller) növény a legalkalmasabb és legelterjedtebb.

Hatása
Az aloélevél külső hártyája alatt található bőrszövet aloint tartalmaz, mely enyhe hashajtó és hánytató hatással bír - a növénynek ezt a részét a gyógyszergyártás hasznosítja, a gyógyhatású termékekben nem található meg. Az aloé gélállományának leginkább gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló hatását használjuk ki. A növénynek magas az enzimtartalma, ezért ritka és értékes enzimforrásnak számít. Az enzimek alapvető fontosságúak a szervezet számára mind a tápanyag-felszívódási, mind a méregtelenítési folyamatokban játszott szerepük miatt. A növény hatóanyagai csökkenthetik a gyógyszerek mellékhatásait, erősítik az immunrendszert, és segítenek a szervezetnek a felhalmozódott méreganyagok kiürítésében.

Főbb gyógyító tulajdonságai
Fertőzést gátló, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő (elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és a gombákat).

Az emberi szövetek legmélyebb részéig képes behatolni (az aloé a víznél sokkal jobban felszívódik, ezért hatóanyagait a szervezet is jobban tudja hasznosítani). Serkenti a sejtnövekedést.

Tisztít, méregtelenít (gyorsítja és normalizálja az anyagcserét, regenerálja a bélbolyhokat, tisztítja a felszívó felületet).

Erősíti az immunrendszert (magas vitamintartalma miatt).

Idegnyugtató, fájdalomcsillapító (magas vitamintartalma révén biztosítja az idegrendszer védelmét, erősítését).

Külsőleg alkalmazva
Az aloéból kivont friss gél ideális a külsőleg történő alkalmazásra, és erre az otthon termesztett növényt is fel tudjuk használni. A növény külső, húsosabb leveleiről éles késsel vágjunk le egy darabot, és szabadítsuk meg a külső bőrszövettől. A levél belsejében található víztiszta, kesernyés szagú és nyálkás gélállományt közvetlenül rákenhetjük a kezelendő bőrfelületre, melyet előtte tisztítsunk meg.

Alkalmazható ízületi és reumatikus fájdalmakra, allergiás problémákra; de ideális elsősegélynyújtó szerként is: alkalmazható különféle sérülésekre, égési sebekre. Kitűnő vérzéscsillapító, fertőtleníti a sebet és gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát. A kozmetikai ipar a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása mellett a bőr regenerálódását, hámosodását segítő tulajdonságát használja ki a különféle bőrápoló szerek hatóanyagaként.

Belsőleg alkalmazva
Az Aloe vera géljét számtalan, belsőleg alkalmazható formában hasznosítják: iható aloét találunk 100%-os folyékony gélként és egyéb italokban (pl. gyümölcslevekben), illetve teaként; emellett létezik a piacon aloékapszula és ampulla is.

Vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt elsőrendű táplálék kiegészítő, valamint az immunrendszer, a gyomor és a béltraktus kiváló szabályozója. Aktiválja a vér- és nyirokkeringést, a vese, máj- és epehólyag-funkciókat. Enyhíti az artritiszes és reumás fájdalmakat, továbbá javítja a pszichés állapotot és a fizikai állóképességet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ligetszépe, az F-vitamin leggazdagabb forrása!
  2024-02-27 21:51:12, kedd
 
 


A ligetszépét valaha csak szépségéért szerették. E különleges, pompás színekben ragyogó növényről azonban sokáig nem tudtuk, hogy gyógyító hatással is bír.

A ligetszépének több változata létezik, mindegyikük az Onagraceae család osztályába tartozik.

Népies nevei: csészekürt, kecsketubák, ligetéke, rapontikagyökér, idegen sárgaviola.

Megtalálható töltések mellett, ugarokon. Évelő, lágyszárú növény, mely elérheti akár a 2 métert is. Júniustól szeptemberig virágzik.

A virágzása akkor történik, amikor a Nap utolsó sugarai is eltűnnek a horizonton. Érdemes a néhány percig tartó nyílási folyamatot megnézni. Először a csészecimpák csapódnak hirtelen hátra, majd a szirmok többszöri hirtelen, gyors szaggatott mozdulatokkal kicsavarodnak és kiterülnek. Éjszaka virágzik, és éjszakai rovarok porozzák őket. Illatos virága csak egy napig él, reggelre elhervad.

Észak-Amerikai eredetű, Magyarországon meghonosodott növény. Egyes indián törzsek a levelét és szárát párolva, vaskos karógyökerét szárítva ették, sőt, gyökere vadásztalizmánként is szolgált.

A XVII. században jutott el Angliába, ahol "a király mindent gyógyító szere"-ként csodálták.

A nyolcvanas évek óta az Egyesült Államokban, Japánban és Nyugat-Európában is kedvelt gyógynövény.

A modern élelmiszeripar a múlt század hetvenes évei óta használja.

A ligetszépe gyógyító titka a növény érett magvaiból nyert olajban rejlik. Két létfontosságú, többszörösen telített zsírsav található benne: a linolsav és a gamma-linolénsav.

A linolsav, az esszenciális zsírsavak közé tartozik, F-vitaminként is emlegetjük. A szervezet önmaga nem képes előállítani, csak táplálék révén jut hozzá. A gamma-linolénsavat viszont a szervezet is létre tudja hozni, ha jelen vannak a hozzávalók. A ligetszépéből nyert olajnak 72%-a linolsav, és 9%-a gamma-linolénsav, így ez a növény a biológiailag aktív F-vitamin leggazdagabb forrása.

A gamma-linolénsav egészségügyi haszna, hogy hozzásegíti a szervezetet a helyi hormonoknak tekinthető prosztaglandinok előállításához, mivel ezeknek forrása. A prosztaglandinok sok emberben nem képződnek kielégítő módon. Ennek oka lehet genetikai adottság, tápanyag hiány, illetve egyéb más tényező.

Hatásosan alkalmazhatod nőgyógyászati problémákra. A ligetszépe olajban található GLA enyhíti a menstruációs görcsöket, mivel gátolja a menstruáció alatt a prosztaglandinok termelését.

Segít továbbá a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen tünetek enyhítésében (pl. ingerültség, puffadás, mellfeszülés, szénhidrátéhség, stb.) és az endometriózis okozta gyulladások mérséklésében.

A mellek szöveteinek megóvására is kitűnő szer, mivel a ligetszépe olaj tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, melyek támogatják a jód felszívódását, ami igen alacsony lehet a cisztás mellű nőknél.

Csökkenti a mellben, méhben, valamint a petefészekben beindult rendellenes sejtszaporulatot.

Krónikus kandidiázis (gombás fertőzés) esetén a hüvelyt belülről be kell kenni olajjal, naponta vagy minden másnap megismételni legalább 10-szer. Méhszájsebnél az átitatott tampont helyezzük fel éjszakára 20 napig.

Test- és arcápoló krémekbe keverve vagy vizes kézzel töményen a bőrbe masszírozva a ligetszépe olaj rendkívül hamar beszívódik, bőröd bársonyosan selymes és friss lesz használata után.

A parlagi ligetszépe hatóanyagai linolsav, gamma-linolénsav, olajsav és palmitinsav-trigliceridek.

Felhasználható a levele, magból kinyert olaj, ritkábban virágos hajtása, gyökere.


Gyógyászati felhasználása
Enyhíti az ízületi fájdalmat és az ízületi gyulladást,

a ligetszépe magolaj megakadályozza, vagy egyes esetekben akár vissza is fordíthatja a cukorbetegségből adódó stressz okozta kellemetlen tüneteket,

enyhíti az ekcémás tüneteket,

kiváló az akne és a rozácea kezelésére,

hatásos a Scelosis multiplex okozta károsodások enyhítésében,

enyhíti az Alzheimer-kórral kapcsolatos memóriazavarokat,

táplálja a körmöket, fejbőrt és a hajat, javítja az új körmök keletkezését,

diétázás nélkül biztosítja a túlsúly csökkenését,

hasznos lehet az alkoholisták ivásról való leszoktatásában, mivel blokkolja az alkohol elvonási tüneteit,

gátolja a vérlemezkék összetapadását, javítja a koszorúér keringését,

szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében,

véd a szívbetegségek, az agyvérzés, a magas vérnyomás kialakulása ellen, mérsékli a vérrögök képződésének esélyét.

A fentieket mind embereken észlelték. Ezeken kívül a laboratóriumi állatkísérletek során még a következőket állapították meg:

lelassította a mellrák növekedésének ütemét,

csökkentette a trombózis veszélyét,

megakadályozta az ízületi gyulladások kifejlődését.

Gyökeréből köhögés elleni szirupot készíthetsz
2-3 megmosott és hámozott gyökeret vágd 1 cm-es darabokra és főzd puhára kevés vízben pár szem szegfűszeggel. Alaposan törd át, majd szűrd le. Mézzel ízesítve kortyonként fogyaszd el.

Magját a szezámmaghoz hasonlóan használhatod. Péksüteményre sütheted, desszertekbe keverheted, levest, salátát készíthetsz belőle.

Intelmek a ligetszépe alkalmazásával kapcsolatban!
A ligetszépe gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

A ligetszépe olaj alkalmazása általában biztonságos. Időnként azonban enyhe mellékhatásokkal, például fejfájással, mérsékelt gyomorpanaszokkal vagy puffadással járhat. Ezek előfordulási valószínűsége terhesség alatt fokozódik, ezért ne használjuk ebben az időszakban, sőt még a szoptatás alatt sem.

A ligetszépe­ olaj gátolhatja a véralvadást - ne szedjük olyan gyógyszerekkel együtt, amelyek rendelkeznek ugyanezzel a hatással, nehogy megnöveljük a véraláfutások kialakulásának vagy a nehezen csillapítható vérzésnek a kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Elegáns gyógyító a spárga
  2024-02-27 21:33:47, kedd
 
 



A spárga (Asparagus officinalis) szervezetünk számára az egyik leghasznosabb zöldségféle. Annyi gyógyhatása van, hogy érdemes éjjel-nappal spárgát enni még magas piaci ára ellenére is.

Nagyon alacsony viszont kalóriatartalma, sok benne a vas, a kalcium, a foszfor, a nátrium és a kálium. Nyomelemekben, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, rosttartalma rendkívül magas.

Népies elnevezései: csirág, nyúlárnyék.

A spárga évelő növény, főként a tavaszi és a nyári szezonban kapható. A spárgacsúcs a legértékesebb, itt található a legtöbb vitamin és ásványi anyag.

A növény szárát jól emészthető rostok alkotják, ásványi anyag (kalcium, kálium, cink, foszfor, vas, nátrium, fluor, szilicium, béta-karotin, niacin, folsav, molibdén) és egyéb nyomelemek, valamint vitamintartalma jelentős.

Többek között, E-, B1-, B2-, B6-, C-, A-, K-vitamin, niacin, folsav és pantoténsav található benne.

Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint.

Spárga történelem
A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos. Már az óegyiptomiak is ismerték, és az általuk termesztett spárgát Asparagus officinalisnak nevezték. Az "asparagos" szó görögül fiatal hajtást, nyelet jelent. Első írásos nyoma Hippokrátesz munkájában lelhető föl az i.e. 460-370 körüli időből. Akkoriban főként gyógyhatása miatt tartották becsben, kevésbé volt mindennapi eledel.

Lippai János az 1666-ban megjelent Posoni kert című könyvében már a következőket írja: "Spárga, igen kiűzi a vizelletet. Ha ennek gyökerét a fájó fogra teszik, megállíttya a fájdalmat. Sőt ha megszárazttyák, porrá törik, és azt a port a fognak üregében teszik, fájdalom nélkűl, mind gyökeresttűl kivonnya. Ha borba meg főzik, és megisszák, megronttya az ember veséjében a követ. Aki olajjal elegyített megtört spárgával megkeni magát, azt a méhek meg nem csípik."

Hozzánk a mediterrán kertkultúrából került át. Az Ázsiából elterjedt és mára a világon mindenütt termesztett növényt spárgafű néven 1525-ben írták le először. Sokan nem ismerik élettani előnyeit, pedig az ősi kínaiak köhögés elleni szerként, az egyiptomiak májbetegségekre, a görögök veseműködést serkentő hatása miatt fogyasztották.

Lippai János 1666-ban a ,,Posoni kert" című művében írja: A spárga kiűzi a vizeletet, gyökerét a fájós fogra teszik, borban kifőzve gyökerét csökkenti a vesekövet, és a méhek nem csípik azt, aki megtört szárított spárgával kevert olajjal keni magát. Az irodalomban afrodiziákumnak tartják már csak alakjánál fogva is. A néphit szerint, aki sok spárgát fogyaszt annak sok a szeretője. Állítólag szexuális serkentő hatásairól olvashatunk- a szeretkezés titkairól szóló indiai művekben.

XIV. Lajos, a Napkirály sem véletlenül adományozott nemesi címet és birtokot kertészének Qivntinie-nek, aki képes volt egész évben folyamatosan ellátni spárgával a királyt.

1854-ben a Pennsylvania-i Egyetem professzora is beszámolt a spárga népszerű használatáról a vesekövek gyógyításában a ,,The elements of materia medica" cikkében. Itt megemlíti, hogy 1739-ben már foglalkoztak a spárga vesekő elhajtó hatásával.

A spárga gyógyhatása
jótékony hatással van a belső elválasztású mirigyekre (agyalapi mirigyre, a pajzs- és a tobozmirigyre, a hasnyálmirigyre) és a szívműködésre,

elősegíti a prosztata, a lép, a tüdő, normális működését,

erősíti a nyálkahártyát, fiatalítja a sejteket (bőrt, hajat, kötőszöveteket),

fokozza a libidót, aktivizálja a boldogsághormont,

fokozza a vérképzést,

a benne található aszparagin kitűnő vértisztító, lúgosító, helyreállítja a vér sav-lúg egyensúlyát,

erősíti az immunrendszert,

javítja a látást,

megelőzi a különböző gyulladásokat és a bélrenyheséget,

enyhe hashajtó hatása van,

méregteleníti a májat,

vesetisztító,

csökkenti a reumatikus, köszvényes fájdalmakat,

vértisztító hatású,

ideális fogyókúrás étel,

a pattanásos bőr kiváló ellenszere.

Spárga a rák ellen
,,Ami a gyógyításra jó, az a megelőzést is elősegíti."

A spárga histones tartalma aktív szerepet játszik a rákos sejtek növekedésének megakadályozásában.

Főzzük meg a spárgát, turmixoljuk össze pépes állagúra és tegyük be a hűtőszekrénybe.

Fogyasszunk belőle 4 evőkanállal reggel és 4 evőkanállal este.

A beteg a gyógyító hatást már 2-4 hét elteltével érzékelheti.

Hígíthatod vízzel és hideg vagy meleg italként egyaránt fogyaszthatod.

Az ajánlottól nagyobb mennyiség fogyasztása sem káros, még jótékony hatású is lehet bizonyos esetekben.

Természetesen nem ehetünk mindennap spárgát, ezért télen keressünk olyan, üvegben kapható növényt, amelyben nincs tartósítószer.

Hogyan fogyasszuk?
Ha spárgát veszünk, elsődleges szempont a frissesség. A spárga frissességét úgy állapíthatjuk meg, hogy megnyomkodjuk a tövénél: ha sárgás lé jön belőle, megvehetjük. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tárolhatjuk. Mindig csavarjuk nedves ruhába, hogy friss maradjon. Az egészen zsengék (ceruzavastagságú) kivételével minden szárat vékonyan meg kell hámozni, de a csúcs maradjon sértetlen! A fehér spárgánál, de az érettebb zöldeknél is érdemes 2 cm elszivacsosodott részt letörni az aljából.

A spárgát előnyös nyersen fogyasztani, mert túlságosan értékes ahhoz, hogy főzéssel károsítsuk gyógyító erejét. A nyers lé vesetisztító, kimossa a vesékből a homokot, vagy a kisebb köveket, azokat az anyagokat, amelyek a főtt spenót és a főtt spárga valamint a húsok fogyasztása következtében lerakodó húgysavkő okoz.

A spárgát legjobb állítva főzni, hogy amikor a szára puha, a finom fej még roppanós maradjon. Spárgafőző edénynek bármilyen magas falú edény megfelelő, amiben megállnak a szárak. A spárgát csak forrásban lévő, enyhén sós vízbe helyezd, ha nem krémlevest szeretnél készíteni belőle. Kb. 8-12 perc alatt készül el, de ha roppanósabban szereted, kiveheted egy buggyanás után. Ügyelj arra, hogy a szárak csúcsait ne lepje el a víz, ez finom csemege, kár szétfőzni. Elrontani nem is lehet, mert bármikor krémlevessé alakíthatod.

Spárga mint végtermék
Spárga fogyasztása után sokan tapasztalják, hogy vizeletük szaga megváltozik, és a szagot leginkább a rothadó káposztáéhoz lehet hasonlítani. A kutatók megtalálták a szagért felelős molekulák képződésének genetikai hátteréért felelős gént. Kémiai vizsgálatokkal kimutatták, hogy a spárgában található metil-merkaptán nevű kénvegyület az elsődleges felelős az átható szagért az enzimatikus folyamatok hatására. Metil-merkaptán fellelhető még a záptojásban, hagymában, fokhagymában valamint a görények bűzös mirigyváladékában is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Madársóska gyógyhatásairól
  2024-02-25 20:49:16, vasárnap
 
 



A madársóska frissen préselt levét a népi gyógyászat kezdődő gyomorrák ellen ajánlja!

Madársóskát kell fogyasztani nyersen akár minden nap. A madársóskának jellegzetes levele van, és a megtévesztésig hasonlít a lóherére.

Kertekben, üde, árnyas erdőkben, fenyvesekben, bükkösökben találkozhatunk vele, de veteményesekben, házi kertekben is megtalálható.

A madársóska fajok levele a lóherék hármasan tagolt leveleire emlékeztet, de a levélékek alakja különbözik. A madársóskára jellemző a fény hatására történő mozgás. Vékony szára inkább hever, kúszik a földön, mintsem felemelkedik. A levelekkel együtt vörösesbarna színű. A levelek három, szív alakú levélékéből állnak, melyek hosszú nyélen ülnek. Felszínükön szőrösek. Ha erős fény éri őket, összecsukódnak, félárnyékban vagy árnyékban terülnek szét újra. Virágai kicsik, sárga színűek. Toktermésű, mely érintésre reagálva felpattan, és az apró magokat messzire szórja.

Ha megkóstolod meg tudod különböztetni a lóherétől. A madársóska savanykás ízű, a sóskára emlékeztető ízű növény. A lóhere a réteken nő, a madársóska erdőkben található. A leveleket el lehet rágcsálni nyersen, akár turmixolva, akár a levét kipréselve, akár teában.

Elég belőle egy pici kanálnyi. A levéből elég 5-6 csepp naponta. Érdemes lefagyasztani, és akkor egész évben lehet fogyasztani, nem kell szünetet tartani. Elsősorban nyári időszakban tudják gyűjteni, de ledarálva akár le is lehet fagyasztani.

Gyógyászati felhasználása
emésztési zavarok,
veseproblémák,
rákszerű külső és belső fekélyek,
Parkinson-kór esetén.

A madársóskát nem szárítjuk, kizárólag frissen használjuk.

Megszünteti a gyomorégést és az enyhébb máj- és emésztési zavarokat. Ezek ellen a panaszok ellen napi két csésze hideg teát kell inni. Sárgaságnál, vesegyulladásnál, bőrkiütéseknél és féregűzéshez ugyanennyi teát fogyasztunk melegen.

A népi gyógyászat a madársóska frissen préselt levét ajánlja kezdődő gyomorrák, rákszerű belső és külső fekélyek és daganatok ellen. A friss levet turmix-géppel állítjuk elő. Óránként 3-5 cseppet fogyasszunk ebből vízben vagy gyógyteában. A rákszerű külső fekélyeket közvetlenül bekenjük vele. Az ún. reszkető bénulás vagy Parkinson-kór esetén óránként 3-5 cseppet vegyünk be a léből forrázott cickafarkteában, külsőleg pedig a hátgerinc bedörzsölésére használjuk.

A hígítást és az adagolást mind a gyomorrák, fekély, daganat, mind a Parkinson-kór esetén lelkiismeretesen be kell tartani.

Madársóska tea készítése
1 púpozott evőkanál friss levelet leforrázunk, 1 percig állni hagyjuk, leszűrjük és naponta 2 csészényit kortyolgatunk el belőle.

Friss lé készítése
A megmosott levelek levét kiturmixoljuk. Turmixolva elég elenyésző mennyiség lesz, kell legalább vagy 10-20 levél.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Csodatévő növény a fekete nadálytő
  2024-02-25 20:38:51, vasárnap
 
 



A fekete nadálytőt évezredek óta "csodatévő" növényként tartják számon. A gyógyfüvek sokaságában jogos az elnevezése, hiszen levele hatóanyagainak listája terjedelmes: A-, C-, és B12-vitamint, kalciumot, káliumot, foszfort is tartalmaz

Népi elnevezései: forrasztófű, összeforrasztófű, sarkosfű, összeplántálófű, nadálygyökér, madárgyökér, feketegyökér, fekete gyopár.

Mint azt népi elnevezése, a forrasztófű is sugallja: nagyon jó hatással van a zúzódásokra, ficamokra, rándulásokra, csont- és ízületi fájdalmakra. A növény görög és római neve is összeforrasztót, összeragasztót jelent.

Az érdeslevelűek családjába tartozik. Szárai és levelei szőrösek, a levelek hegyes csúcsban végződnek. Virága bíbor vagy rózsaszínű, harangformájú, eléggé jelentéktelen. A gyökérzet húsos, nyálkás, könnyen eltördelhető, kívül fénylő fekete, belül fehér; szagtalan, kellemetlen émelyítő ízű.

Évelő növény, megtalálható vízpartok, árokpartok, erdőszélek, nedves rétek közelében.

Nyáron virágzik, és mivel nem könnyű más gyógynövényekkel összetéveszteni, akár mi magunk is gyűjthetjük.

A fekete nadálytő gyógyító hatását már az ókori orvosok is felismerték, többek között Nagy Sándor seregében is használták csonttörések, zúzódások kezelésére.

Idősebb Plinius "a sebek gyors begyógyítójaként" emlegeti.

A középkorban a kolostorok gyógynövényes kertjének egyik állandó növénye volt.

A feljegyzések szerint ez volt az egyik olyan gyógynövény, melyet az első telepesek magukkal vittek Amerikába, mert tudták, szinte minden ízületi bajra, csontproblémára, sérülésre alkalmazható.

A 18-19. században a házi patikák egyik legfontosabb darabja volt. Nemcsak elsősegély-növényként alkalmazták, de főztek, fűszereztek is vele.

A növény hatóanyagai
A gyökérdrog allantoint, pirrolizidin alkaloidokat, 8-10 % cseranyagot, nyálkaanyagokat, keményítőt, inulint, gumit, gyantát, aszpargint tartalmaz. A levéldrog cseranyagot, alkaloidot tartalmaz.

Gyógyászati szempontból elsősorban a gyökere értékes, amelyet a szárítás előtt kell lereszelni és úgy szárítani, mert másképp kőkeménnyé szárad.

A gyökereket tavasszal, vagy ősszel, leveleit virágzáskor kell gyűjteni, és körültekintően szárítani.

A levele júniustól augusztusig gyűjthető.

A fekete nadálytőnek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van. Fő hatóanyaga az allantoin serkenti a vérellátást, elősegíti a sejtek regenerációját. Hámosító, csonthegesztő növény.

Belsőleg ne használjuk! Belsőleg fogyasztva ugyanis mérgező! Májkárosodást okoz, így májbetegségben szenvedőknek érdemes szakember tanácsát kérni alkalmazás előtt!

Várandós kismamáknak szintén nem ajánlott az alkalmazása!

Külsőleg
A fekete nadálytő gyökerét és levelét egyaránt használhatod gyógyászati célokra, főzetként, pakolásként, tinktúraként, paszták, kenőcsök formájában.

A fekete nadálytőből készített pépes borogatás, vagy kenőcs segíti a csonttörések, húzódások, zúzódások, ficamok, rándulások gyógyulását. Izom-, ideg- és ínhüvely vagy visszérgyulladás esetén is bevált. A bőr regenerálására és ápolására használható, furunkulusra, lábszárfekélyre, visszérre kiváló. Sportolók számára hasznos, ha az erős igénybevételnek kitett testrészeket, pl. a hátat és az ízületeket bekenik vele. Meleg pépes pakolás vagy főzetéből készült fürdő segít még a reumás-, krónikus ízületi panaszok, köszvényes csomó, csonkolt végtag fájdalma, sőt csonthártyagyulladás esetén. Eredményesen használhatod körömágygyulladásnál, körömleválásnál és lábgombásodásnál is.

Fekete nadálytő borogatás készítése
Főzzünk 1 liter vízben 100 gramm összevágott nadálytőgyökeret kb. 10 percig, majd szűrjük le. A főzetből készített meleg borogatást helyezzük a sérült testrészre. A borogatást nyílt sebre ne használjuk!

Pépes pakolás
A jól megszárított gyökereket finomra daráljuk, egy csészében forró vízzel és néhány csepp olívaolajjal péppé keverjük, felkenjük egy vászonkendőre és melegen a beteg testrészre helyezzük, majd rákötjük. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar megköt, és akkor olyanná válik, mint a gumi.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vizelethajtó és a hólyagbajok orvosa
  2024-02-25 20:11:08, vasárnap
 
  Április végén, május elején virágzik a kőrisfa. Ha megállsz alatta, hallhatod a dolgos méhek döngicsélését.

A kőris (Fraxinus) az ajakosvirágúak (Lamiales) rendjébe, az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó növénynemzetség, melynek 70 faja ismert.

Hajdanán Európai kinin néven ismerték. A kőrisfa kérgét étvágy és anyagcsere fokozó, valamint lázcsillapító hatása miatt használták. Vidéken kőrisfalevelet főztek ki, cukrot adtak hozzá, és erjesztés után frissítőként fogyasztották, de lábadozóknak is adták.

Kérgéből néha édes nedv, ,,manna" folyik, ezért szokták mannakőrisnek is nevezni. A nedvedzést a mannakabóca (Cicada orni) szúrása okozza, vagy naponta ismételt kereszthasítással érhető el. A kifolyó manna a levegőn megkeményedik. Az így gyűjtött mannát köhögés ellen és enyhe hashajtónak (pl. aranyér, végbélrepedés kezelésére) használják. A mannitolt cukorbetegség esetén cukorhelyettesítő szerként is alkalmazzák.

Virágzata feltűnő, gyakran ültetik kertekbe díszfának. Találkozhatunk vele erdőszéleken, irtásokon, erdőkben. A szárazságot és a légszennyezést igen jól tűri.

A kőrisek anyaga igen erős, rugalmas keményfa. Íjak, eszközök fogantyúi, minőségi baseballütők készítésére használják.

Hatóanyagai között bioaktív molekulák, tannin típusú cseranyagok, flavonoidok, reumát enyhítő kumarin található. Vízhajtó hatása a mannitol és a káliumsók következménye.

Gyógyhatása:
Beszárított cukros nedve hashajtó hatású. A leveleiből készült tea enyhe hashajtó és vizelethajtó. Vékonyabb ágainak kérgéből reuma és ízületi bántalmak elleni tea készül.

A fa levelei gyulladáscsökkentő hatásúak. A reuma kezelésében különösen hatékony, de vizelethajtó szívműködést szabályozó aritmiás tüneteknél is hatásos, a fakéreg pedig lázcsökkentő hatása miatt ajánlott.

Hatásos vesekő-, reuma-, köszvény ellen, valamint ödémák és folyadék-visszatartás esetén. Az elhízás kiváló ellenszere.

Kőrisfalevélből és mentából készült keverékből erősítő, frissítő italt készítenek.

kőris, kőrisfa, kőristinktúra, kőristea, gyulladáscsökkentő, reuma kezelése, vizelethajtó, szívműködést szabályozó, lázcsökkentő, vesekőre, reumára, köszvény ellen, ödémára, elhízás ellen, lázcsillapító

Vékonyabb ágainak kérgéből reuma és ízületi bántalmak elleni tea készíthető.

Tea készítése
10 g szárított levelet tegyünk 1 liter forrásban lévő vízbe, 10 percig áztassuk, majd szűrjük le. Napi adagunk fél vagy 1 liter lehet vesekő, köszvényes roham, ödéma és reuma esetén.

Tinktúra készítése
Apróra vágott leveleivel töltsünk meg egy 7 dl-es befőttes üveget, öntsünk rá jó minőségű házi pálinkát. Meleg helyen, naponta rázzuk össze 2 héten keresztül. Szűrjük tiszta, üvegbe és állítsuk sötét helyre.

Mérjünk ki 2 dl vizet, cseppentsünk bele 50 csepp tinktúrát és naponta háromszor fogyasszuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Link : Szabó Gyuri bácsi (női és férfi bajokra)
  2024-02-25 20:04:10, vasárnap
 
  Szabó Gyuri bácsi - Gyógyteák női bajokra
Milyen gyógynövényeket igyanak a nők, hogy a hormonháztartásuk, a ciklusuk rendben legyen?
Miért olyan jó a híres cickafarkfű?
Mit igyunk, ha felfáztunk?
Ezekre a kérdésekre ad hasznos tanácsot Gyuri bácsi.
Link : Link

Szabó Gyuri bácsi - Gyógyteák férfiaknak
Ezúttal férfitársaihoz szól Gyuri bácsi. Hasznos gyógynövényeket ajánl, melyek segítik a férfiak egészségét hosszú évekig megőrizni.
Link : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Borostyán, mint a légúti betegségek gyógyszere
  2024-02-25 19:53:52, vasárnap
 
 



A borostyán, mint a légúti megbetegedések kezelésére alkalmas gyógyszer szerzett magának hírnevet. A borostyánlevél kivonata vírusellenes, gombaölő, féreghajtó és erős antioxidáns hatással rendelkezik.

A közönséges borostyán egész Európában és Ázsia mérsékelt égövi területein őshonos. Kedveli az árnyékos nyirkos területeket.

Népies elnevezései: repkény, barbanók, kerekrepkény, erdei borostyán, közönséges borostyán.

Léggyökerekkel kapaszkodó örökzöld kúszócserje, amely kapaszkodógyökereinek köszönhetően képes felkúszni és rátapadni a fákra és falakra, ha pedig nincs támasztéka, a földön terül szét. A borostyán az egyetlen aráliaféle, mely előfordul Közép-Európában.

Kizárólag az idős növények virágoznak, de csak akkor, ha magasabb helyre tud felkapaszkodni és elegendő napfényt kap.

Bogyós gyümölcsei a tél végén érnek és az ember számára mérgezőek, de sok madárnak életmentő táplálék a zord téli időben. Ízük keserű és émelyítő, ha pedig szétmorzsoljuk őket fűszeres illatú, enyhén gyantás szag érezhető.

A borostyán triterpén szaponinokat (hederakozid C-t), fahéjsav származékokat, poliineket (falkarinolt), alkaloidot (emetint) és flavonoidokat tartalmaz.

Borostyán történelem
A borostyán az ókor óta a hűség és a barátság szimbóluma. A görögök úgy tartották, hogy ha egy borostyánágat adnak az ifjú párnak, az el nem múlóvá teszi a szerelmüket. A rómaiak és kelták is tisztelték tartósságáért, ellenállóságáért. Úgy tartották, hogy jó a másnaposság ellen, növeli a termékenységet, enyhíti a fejfájást, görcsoldó.

A borostyánlevél népszerűségét már Hippokrates, ,,a Medicin atyja" (460-375 Kr.e.) is elősegítette. Ugyan nem tudott a gyógyító hatóanyagról, inkább az istenekben és lelkekben hitt, akik a növényben élnek, és nekik tulajdonította a gyógyító erőt. Leonardo da Vinci (1452-1519) is ismerte a borostyánlevél gyógyító hatását. Beszámolt arról, hogy vaddisznók megbetegedés esetén borostyánlevél fogyasztásával kúrálták magukat.

A 16. században kezdték igazából alkalmazni a borostyánlevelet, mint gyógyhatású szert, a légutak gyulladása ellen. Azonban csak a 19. században ment végbe az áttörés az egyszerű népi gyógyászatból, mint természetes alapú gyógyszer, köhögés ellen.

Egy orvosnak feltűnt, hogy egy bizonyos dél-franciaországi régióban a gyermekek ritkán szenvednek köhögéstől, és ezek a gyermekek a tejet borostyánfából készült csészéből itták. Arra következtetett, hogy a fában kell lennie egy olyan anyagnak, mely a köhögés ellen védelmet nyújt. Volt benne igazság, de ma már tudjuk, hogy a hatóanyagok főleg és nagyobb mennyiségben a levelekben találhatók.

A borostyánt napjainkban leginkább a köhögés természetes kezelésére, légúti hurutok, és krónikus bronchitiszek esetén alkalmazzuk szaponin tartalma miatt.

A levél antibakteriális hatású és rákos daganatok kialakulását gátló tulajdonságokkal rendelkezik.

Gyógyszeripari alapanyagként a növény sötétzöld leveleit és virágtalan hajtásait szedik nyár végén, légcsőhurut, szamárköhögés, tüdőasztma gyógyítására szolgáló készítmények alkotórészének.

A hagyományos népi gyógyászatban a borostyán teáját belsőleg máj, lép és epehólyag rendellenességek, valamint köszvény, ízületi gyulladás, reuma és a vérhas kezelésére használják.

A borostyán levelek főzete külsőleg borogatószerként égési sebekre, leégésre, bőrkeményedésre, cellulitisre, gyulladásokra, ideg- és ízületi fájdalmakra, fekélyekre, reumatikus betegségekre, nyirokcsomó duzzanatokra, krónikus lábszárfekélyre, fertőző- és paraziták okozta bőrbetegségekre, korpás fejbőrre, vísszérgyulladásra is alkalmazható.

A borostyánt tartalmazó kozmetikumok puhítják a bőrt és tisztító hatásúak, emellett gyulladás gátlók és nyugtatók. Fokozzák a vér- és nyirokkeringést, feszessé és rugalmassá teszik a bőrt.

Homeopátiás készítményeit légúti gyulladások, emésztőszervi betegségek és pajzsmirigy-túlműködés ellen alkalmazzák.


A Természetgyógyász Magazin az alábbiakat ajánlja
Hajmosás utáni öblítőszerként használva a sötétbarna, fekete hajnak selymes fényt kölcsönöz.

Narancsbőr kezelésére a levelekből erős főzetet készítünk, melybe 1-2 csepp boróka- és rozmaringolajat keverünk. 20 perces meleg tengeri sós fürdő után egy főzettel átitatott kendőt helyezünk a cellulitiszes bőrre, folpackkal betakarjuk, száraz ruhával rögzítjük. Vigyázat egyeseknél allergiás tüneteket válthat ki!

Borostyántea készítése
Forrázzunk le egy kávéskanál szárított borostyán levelet 2 dl forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le.

Igyunk meg belőle napi 1 csészével, esetleg mézzel édesítve.

Borostyán borogatás

Keverjünk pépesre 1 rész felaprított friss borostyán levelet és 3 rész őrölt lenmagot egy kevés forró vízzel, kenjük egy kendőre, és tegyük a fájó testrészre.

Borostyán tinktúra készítése
Öntsünk le egy kávéskanál friss borostyán levelet 5 dl 50%-os alkohollal (pálinkával), tegyük meleg helyre jól záródó üvegbe, minden nap rázzuk alaposan össze az üveg tartalmát és 14 nap múlva szűrjük le. Makacs köhögés esetén fogyasszunk belőle néhány cseppet. A tinktúra enyhíti a rovarcsípések okozta fájdalmat is.

A feng shui szerint a borostyán szinte folyamatosan chi energiát közvetít. A borostyán egy olyan energia dús növény, amely segít kilábalni a nehéz helyzetekből is. Tehát érdemes kertünkben legalább talajtakaróként borostyánt tartani. A NASA vizsgálatai szerint ez az energikus növény megköti a levegő káros formaldehid tartalmát, ezért a lakásba is beszerezhetünk egy cserép szobaborostyánt.

Intelmek a borostyán fogyasztásával kapcsolatban!
A gyógytea alkalmazása gyermeknek nem ajánlott, mivel a szaponin mennyisége változó lehet a növényben, emiatt gyomorgörcsöt, hányást, hányingert okozhat. Emetin tartalma miatt pedig terheseknek nem ajánlott mivel ez az alkaloid növelheti a méhösszehúzódásokat.

A kékesfekete, áfonyára emlékeztető gyümölcse mérgező! Semmilyen körülmények között nem szabad megkóstolni!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 177 
2024.01 2024. Február 2024.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 177 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.