Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 158 
Gyulladást csökkent és lázat csillapít - fűzfakéreg
  2024-01-31 19:52:23, szerda
 
  A fűzfakérget már évezredek óta használják Ázsiában mint természetes gyógyszert. Egészségre gyakorolt hatásait a tanninok és a szalicin nevű vegyületek adják. Nézzük, mire is használhatjuk a fűzfakérget és miért is kedveli annyira a hagyományos ázsiai orvoslás!

Azok, akik gyakran szenvednek migréntől, nagyon jól tudják, hogy mennyire kellemetlen betegségről van szó. A migrén ugyanis nemcsak fejfájást hoz magával, hanem egyéb tüneteket is, mint például hányás, émelygés, hányinger, hang- és fényérzékenység. A fűzfakéreg nemcsak a migrén tüneteinek megszüntetésében lehet a segítségünkre, hanem a migrént akár végleg el is felejthetjük, ugyanis a gyógynövény csökkenti a vérnyomást és a fej ereiben lévő nyomást. Márpedig ezek a fiziológiai változások az okai a migrén kialakulásának. A fűzfakérget vagy a belőle készült teát akár a migrén megelőzésére is fogyaszthatjuk.

A fűzfakéreg nagyon sok olyan antioxidánst tartalmaz, amely pozitívan hat a bőr egészségére. Ezek az antioxidánsok fokozzák a vér áramlását, ami sokkal egészségesebb megjelenésű bőrt eredményez. Nem mellesleg a gyógynövény csökkenti a bőrben kialakult gyulladást, az irritációkat, és még a ráncok megjelenésén is sokat javíthat.

Ha szeretnénk fogyni, akkor ez a gyógynövény mindenképpen a segítségünkre lehet, hiszen anyagcsere-fokozó és zsírégető tulajdonságairól is ismeretes. Más gyógynövényekkel is kombinálhatjuk, hogy fokozni tudjuk a pozitív hatásait.

A gyomor- és bélrendszer egészségének fenntartása nagyon lényeges. Első lépésként mindenképpen az immunrendszerünket szükséges rendbe hozni, hiszen az immunrendszer és az emésztőrendszer harmóniában működik együtt. Ha az egyikkel gond van, akkor hamarosan a másik szervünk is megbetegszik. A fűzfakéreg segíthet a gyomor- és bélrendszer megnyugtatásában. Azonban a fogyasztását nem javasolják mindenkinek, főleg ha valaki gyógyszereket szed, akkor mindenképpen kérdezze meg a kezelőorvosa véleményét a fűzfakéreg-fogyasztással kapcsolatban.

Mivel a gyógynövény remek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, így akkor is számíthatunk rá, ha éppen lázasak vagyunk. Akkor is segíthet a gyulladás csökkentésében, ha ízületi gyulladásban szenvedünk, illetve az IBS-ben és a köszvényben szenvedő betegek tüneteit is csökkenteni tudja.

A fűzfakéreg egy szalicin nevű összetevőt tartalmaz, amelyet a szervezet egy másik, szalicilsavnak nevezett kémiai anyaggá alakít át. A szalicilsav csökkenti bizonyos prosztaglandinok - olyan hormonszerű anyagok, amelyek szabályozzák az immunrendszert és küzdenek az ízületi gyulladás ellen - termelését az idegekben, és ez enyhíti a fájdalmat és más kényelmetlenségeket. A fűzfakéreg gyulladáscsökkentő aktivitást is mutat.

A gyógynövény nemcsak szalicint, hanem más értékes vegyületeket is tartalmaz: tanninokat, flavonoidokat, fenolos savakat és olyan ásványi anyagokat, amelyek megnyugtatják a bőrt, és elősegítik a sejtek megújulását. Mivel nagyon sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, ezért is található meg sok kozmetikai termékben.

Melyek ezek a pozitív tulajdonságok?
Gyengéden hámlaszt, megnyugtatja a bőrpírt, csökkenti az arcbőr olajosságát és a pórusokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szervezet nitrogén-monoxid-szintjének növelése
  2024-01-31 19:45:29, szerda
 
  Azt gondolnánk, hogy a nitrogén-monoxid nem igazán tesz jót a szervezetünknek, azonban tudnunk kell, hogy ez a kis molekula jelentős előnyökkel jár többek között a szív egészsége szempontjából.

A nitrogén-monoxid egy olyan molekula, amelyet a szervezet természetesen termel. Támogatja a vérkeringést, segítve a tápanyagok és az oxigén hatékonyabb szállítását a test minden részébe. A nitrogén-monoxid szintjének növelése egyszerű lehet, hiszen csak annyi a dolgunk, hogy sok olyan táplálékot fogyasztunk, amely étrendi nitrátokban gazdag. A szervezet a nitrátot nitritté tudja alakítani, majd nitrogén-monoxiddá. A nitrogén-monoxid-szint növelésének másik módja az L-arginin, egy aminosav bevitele, amelyet a szervezet nitrogén-monoxiddá alakíthat.

Miért jó és hasznos számunkra a nitrogén-monoxid?
A nitrogén-monoxid leginkább a szív egészségére gyakorolt előnyeiről ismert. Fontos az egészséges véráramláshoz, segít fenntartani az artériák és az erek rugalmasságát, és támogatja a vérnyomást. A nitrogén-monoxidnak számos más fiziológiai hatása is ismeretes, beleértve az immunrendszeri támogatást, az izommozgás, az agyműködés és a férfiak szexuális működésének a támogatását.

Most pedig nézzük azokat a táplálékokat, amelyek segítenek megnövelni a szervezetben a nitrogén-monoxid szintjét. Az egyik a cékla és céklalé, amelyek különösen sok arginint tartalmaznak. Ez egy aminosav, amelyet a szervezet nitrogén-monoxiddá alakíthat. Ezen kívül a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a cékla tápanyagai segíthetnek a megfelelő vérnyomásszint és az egészséges gyulladásos válasz támogatásában.

A zeller egy másik magas nitráttartalmú zöldség, amely támogatja az egészséges vérnyomást és a szív egészségét, emellett még a puffadást is enyhíti.

Tanulmányok sora igazolja, hogy a leveles zöldségek nitrátszintje magasabb, mint a gyökérzöldségeké. Ezeknek a zöldségeknek a főzése és párolása csökkenti az adott táplálék tápanyagtartalmát, így mindenképpen a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk azokat.

A menta nevű gyógynövény nemcsak tápanyagokat, hanem bőséges nitrátot is biztosít a szervezet számára. Turmixitalba is rakhatunk mentaleveleket, de salátákhoz is hozzáadhatjuk, hogy megnöveljük a szervezet nitrogén-monoxid-szintjét.

A tárkonyt belefőzhetjük levesbe, hozzáadhatjuk turmixitalokhoz, teát is főzhetünk belőle, ezzel pedig szintén megnöveljük a szervezetünkben a nitrogén-monoxid-szintet, hiszen a gyógynövény is tele van nitrátokkal.

A spenót nemcsak nitrátokban bővelkedik, hanem több C-vitamint tartalmaz, mint bármely citrusféle, azaz narancs, mandarin, citrom, grépfrút. A C-vitamin pedig segít az immunrendszer fellendítésében.

A csicseriborsó egy nagyon jó fehérjeforrás, a vegánok egyik kedvenc tápláléka. Arginin nevű aminosavat tartalmaz és még nitrátokban is gazdag.

A mandula szintén sok arginint tartalmaz. A jó zsírok forrása is, nagyon jó szívegészséges tápláléknak számít amellett, hogy sok nitrátot is tartalmaz.

Az aróniabogyó tele van C-vitaminnal, polifenolokkal és olyan antioxidánsokkal, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer egészségéhez és a bőrben lévő kollagén termeléséhez. Az aróniabogyók aktiválják a nitrogén-monoxid szintáz enzimet, amely az L-arginin aminosavat nitrogén-monoxiddá alakítja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A növényi alapú étrend előnyei
  2024-01-30 21:41:05, kedd
 
  A növényi alapú étrend előnyei - gyulladást csökkent és minimalizálja a krónikus betegségek kockázatait

A növényi alapú étrend mellett nagyon sok minden szól. Nemcsak a bolygónkkal teszünk jót, ha az étrendünk javarészt növényi táplálékokból áll, de az egészségünkkel is, nem mellesleg sokkal olcsóbb étkezési alternatíva, mintha folyamatosan mindig csak húst ennénk. A növényi alapú étrendnek, a vegán életmódnak nagyok sok előnye és pozitívuma van. Mutatjuk is, melyek ezek.

A növényi alapú étrend azért is nagyon hasznos, mivel csökkenti a gyulladást a szervezetben. Ha gyulladás alakul ki a szervezetben, sokkal jobban ki vagyunk téve nemcsak a fertőzéseknek, de a krónikus betegségeknek is.

A gyakori húsfogyasztás nemcsak a gyulladást növelheti meg a szervezetben, hanem a krónikus betegségek kockázatait is, ilyen például a cukorbetegség. Egy tanulmány szerint a vörös hús például sok vasat tartalmaz, amely nagy mennyiségben ártalmas az egészségre, és még a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is okozhatja.

A növények sok rostot tartalmaznak, ellenben csak kevés kalória és koleszterin van azokban, így a szív- és érrendszer egészségét is védik.

A legújabb kutatások és tanulmányok eredményei és leírásai szerint szoros kapcsolat áll fenn a húsfogyasztás és a veseelégtelenség között. A növényi alapú étrend azonban jót tesz az általános egészségnek és segíthet a vérnyomás csökkentésében is. Ezzel nemcsak a vesebetegségeket, hanem a veseelégtelenséget is elkerülhetjük.

Amennyiben sok zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest és gabonát fogyasztunk, akkor ezzel csökkenhet az úgynevezett rossz koleszterin szintje, ami megint csak minimalizálja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait. A növényi alapú étrend csökkenti az összkoleszterinszintet, az LDL-koleszterin-szintet és a trigliceridszintet, amivel jelentősen enyhíthetők a szívbetegségek kockázatai.

Egy tanulmány szerint csökkent a kognitív károsodás és hanyatlás kockázata azoknál az idősebb embereknél, akik növényi alapú étrenden éltek. A növényi alapú étrendet követő embereknél alacsonyabb volt a memória és a gondolkodási készségek hanyatlásának kockázata.

Egy ilyen típusú étrend jó hatással van a bélrendszer egészségére is. Nemcsak az emésztést javítják a rostokban bővelkedő növények és zöldségek, hanem a rákos betegségek kockázatait is minimalizálják. A növényi alapú étrend akár 35%-kal is csökkentheti a rákos betegségek kockázatait. Ezen kívül a csontritkulás rizikója is jelentősen csökkenhet.

Egyre több sportoló tér át a növényi alapú étrendre. A szívegészséges ételek, például a gyümölcsök és a zöldségek, a hüvelyesek és a diófélék szintén a növényi alapú ételek listáját színesítik. Ezeknek a növényeknek a gyulladáscsökkentő és az immuntámogató tulajdonságai szintén nagyon pozitívan hatnak a sportolók és más emberek egészségére. Nemcsak a civil emberek, hanem sportolók is küzdhetnek betegségekkel. Egy sportoló, aki autoimmun betegséggel küzd, áttért a vegán életmódra, minek hatására nem kellett többet vényköteles gyógyszert szednie a betegsége miatt. Mindezt a növényi táplálkozás pozitív hatásainak köszönhette.

Az alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú étrend bizonyítottan csökkenti a gyulladást, így ez a tény azok számára igazán jó hír, akik évek óta ízületi gyulladással küzdenek. Már két hét alatt is jelentős javulás tapasztalható a fájdalom szintjében és a motoros funkciókban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Miért olyan fontos a pihenés
  2024-01-30 21:36:11, kedd
 
  Miért olyan fontos a pihenés, miért is van szükségünk rá?

Pihenésre mindenkinek szüksége van. Amikor egyfolytában csak dolgozunk és nem tudunk kikapcsolni, azt vehetjük észre, hogy egyre fáradtabbak vagyunk, ami kihat a fizikai és mentális egészségünkre is.

A testi funkciók normális működéséért a paraszimpatikus idegrendszer felel. Az idegrendszernek ez a része segíti és szabályozza a mirigyek és a szervek munkáját. Ilyenkor jön létre az a relaxációs állapot, amikor a test és a lélek is regenerálódni tud. De miért is van szükségünk pihenésre és rendszeres időközönkénti kikapcsolódásra? Mutatjuk a válaszokat.

Amikor pihenünk, akkor a pulzusszámunk is lelassul. A stressz aktivitást vált ki a fent említett paraszimpatikus idegrendszerben. Ilyenkor hormonokat bocsájt ki a szervezet, ami a szív működésére is hatással lesz. Ekkor érezzük azt, hogy a szívünk hevesebben ver, dobog. A relaxáció során azonban a paraszimpatikus idegrendszer felszabadít egy acetilkolin nevű hormont, amely pedig lecsökkenti a pulzusszámot, azaz az egész test úgynevezett nyugalmi állapotba kerül. A stresszhormonok nemcsak a pulzusszámot, hanem a vérnyomást is megemelik. Amikor pihenünk, akkor viszont mindennek az ellenkezője történik. Ezért van olyan pozitív hatása a meditációnak a stresszkezelésben és a szívbetegségek megelőzésében.

A relaxáció során a gyulladás is csökken a szervezetben, ami azért is hasznos, mivel a gyulladás károsítja a bélrendszert is. A stressz számos emésztési problémában játszik kulcsszerepet, ilyen például az IBS, azaz az irritábilisbél-szindróma. A nyugtató relaxációs technikák azonban sokat segíthetnek a stressz kezelésében.

Stressz hatására izomfeszültség alakul ki, amely megszűnik akkor, ha relaxálunk és pihenünk. A hosszan tartó stressz azonban izomfeszültséghez és fájdalomhoz vezethet. Ennek megszüntetésében nagyon sokat segíthet az úgynevezett biofeedback-technika.

A relaxáció ugyan nem biztos, hogy minden fájdalomtól megszabadít bennünket, azonban jelentősen csökkenti azt. A relaxáció során ugyanis arra kényszerül az agy, hogy endorfin nevű hormonokat szabadítson fel, amelyek természetes fájdalomcsillapítóként működnek. Az olyan meditációs módszerek, mint például a mélylégzés-technika csökkenthetik az olyan betegségekből és állapotokból eredő fájdalmat, mint a fibromialgia, a migrén vagy az irritábilisbél-szindróma.

A stresszhormonok a vércukorszintet is megemelik, ez pedig hosszútávon nagyon veszélyes is lehet, hiszen fokozza az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait. A vércukorszint szabályozásában nagyon sokat segíthet a meditáció és a jóga is.

A tartós stressz megnehezíti a szervezet számára a fertőzések leküzdését. A relaxáció azonban sokat segíthet, hogy az immunrendszer ismét egészségesen és megfelelően működjön. Mivel az immunrendszer természetes működése a kor előrehaladtával csökken, így nagyon lényeges, hogy tanuljuk meg kezelni a stresszt, mivel így az immunrendszerünk működését is segítjük.

Ha nem alszunk jól és nem alszunk eleget, ez is egy stresszforrás a szervezet számára. A relaxációs technikák azonban még a jobb pihenést is biztosítani tudják.
Milyen relaxációs technikák léteznek?
Például ilyen a progresszív izomlazítás, a masszázs, a mélylégzés-technika vagy a biofeedback.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Megfázásra és influenzára
  2024-01-30 21:28:34, kedd
 
  Megfázásra és influenzára is jó a Cayenne-bors, a fokhagyma, a fahéj és a gyömbér - fahéjas-gyömbéres-fokhagymás sziruprecepttel:

Megfázás- és influenzaszezonban szükségünk lehet olyan kiegészítőkre, természetes szerekre és megoldásokra, amelyek sokat segíthetnek abban, hogy megússzuk ezeket a betegségeket. Ha mégis megbetegszünk, a gyömbér, a fokhagyma vagy éppen a fahéj is nagy hasznunkra lehet, hogy enyhe tünetekkel vészeljük át ezeket a betegségeket. Mutatjuk is, hogy milyen kiegészítőket, gyógynövényeket használjunk, hogy elkerüljenek bennünket a téli betegségek.

Amikor meg vagyunk fázva, akkor a fokozott váladéktermelés lesz jellemző, azonban a Cayenne-bors nagyon hatékony ennek a váladéknak, nyálkának a feloldásában. Hogyan használjuk? Keverjünk el egy evőkanálnyi mézet, adjunk hozzá pár csepp frissen facsart citromlevet és egy csipetnyi Cayenne-borsot, majd fogyasszuk el. Naponta akár 3-4 evőkanálnyi természetes orvosságot is bevihetünk a szervezetünkbe.

A gyömbérre influenza és megfázás esetén is számíthatunk. A gyömbér erős vírusellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon jól felmelegíti a testet, és még a váladék feloldásában is nagy hasznunkra lehet. A gyömbér mindezeken kívül csökkenti a megfázással és az influenzával együtt járó hidegrázást és lázat.

A fokhagyma nagyon sok egészségre gyakorolt pozitív hatással rendelkezik. Hatékony a vírusok és más kórokozók elpusztításában, ezen kívül tisztítja a légutakat és fokozza a szervezet immunválaszait is. A fokhagyma mindezeken kívül nagyon gyorsan képes elpusztítani az influenza vírusait. Nyersen, olajjal elkeverve és teaként is fogyaszthatjuk.

A fahéj is nagyon hatékony lehet influenza és megfázás esetén, hiszen erősíti az immunrendszert és csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást is. A fahéjból készíthetünk teát, de mézzel elkeverve is fogyaszthatjuk.

A kurkuma szintén enyhíteni tudja a megfázás és az influenza kellemetlen tüneteit. Bioaktív vegyülete, a kurkumin minden útjába kerülő kórokozót elpusztít, beleértve azokat a vírusokat, amelyek az influenza kialakulásáért felelősek. A manukaméz is részt vesz az immunrendszer megerősítésében. Ha szeretnénk megerősíteni az immunfunkciókat, akkor fogyasszuk a manukamézet kurkumával összekeverve.

A bazsalikom fokozza az immunitást és segít a gyulladás csökkentésében. A leveleiből készíthetünk tehát, amely enyhíti a köhögést, a megfázást és az influenza tüneteit.

A citromfű antioxidánsokban és C-vitaminban bővelkedik, amely a legjobb segítség köhögésre és az influenza tüneteinek csökkentésére.

A csillagánizs is gazdag antioxidánsokban, többek között A-vitaminban és C-vitaminban. Ez a fűszer antibakteriális és gombaellenes hatásokkal rendelkezik. Enyhíti a torokfájást és a megfázás tüneteit. Készíthetünk belőle teát.

A fekete borsot forró fűszernek tartják, hiszen felmelegít és nagyon könnyen megszabadíthat bennünket az influenza és a megfázás kellemetlen tüneteitől. Egy különleges gyógyitalt is készíthetünk fekete bors hozzáadásával, de adhatunk még hozzá más fűszereket és gyógynövényeket is, például bazsalikomot, fahéjat, szegfűszeget és szerecsendiót is.

Antiszeptikus, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal bír a szegfűszeg, amely az ájurvédikus gyógyászat egyik alapfűszere. A szegfűszeget fogyaszthatjuk teaként, de a szegfűszeg-illóolaj aromaterápiás hatásait is kihasználhatjuk, hiszen nagyon hatékony a mellkasi fájdalom csökkentésében és a tüdőfunkciók javításában.

Én már ősszel elkészítek egy remek szirupot, amely nemcsak akkor van a segítségemre, amikor már meg vagyok fázva, de betegségmegelőzésként is nagyon jó szolgálatot tesz. Most ennek a szirupnak a leírása következik.

Fahéjas-gyömbéres-fokhagymás szirup hozzávalói:
2 csésze méz,
1 lime,
1 citrom,
1 narancs,
3 kakukkfűág,
8-10 gerezd fokhagyma,
2 teáskanál fahéj,
2 nagy evőkanál reszelt gyömbér.

Elkészítése:
Felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a fahéjat. Hagyjuk állni, míg lehűl, majd hozzákeverjük a lereszelt fokhagymát és gyömbért, illetve a mézet. Meghámozzuk és felkockázzuk a citrusos gyümölcsöket, magjaikat kiszedegetjük. Egy befőttesüvegbe rétegezzük a gyógynövényes mézkeveréket és a citrusos gyümölcsöket. Egy sor narancsot kövesse a méz, majd a lime, majd ismét méz következik, majd a citrom és addig ismételjük ezt a műveletet, míg van az alapanyagokból. Betegségmegelőzésre napi 1-2 teáskanálnyi javasolt, betegség idején 3 teáskanállal is elfogyaszthatunk belőle. Ha gyógyszert szedünk, akkor mindig teljen el 2-3 óra a szirup és a gyógyszer fogyasztása között.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az önszeretet gyakorlása csodát tesz az életeddel!
  2024-01-29 23:42:41, hétfő
 
 



Az önszeretet gyakorlása csodát tesz az életeddel!
Csak 3 perc elolvasni, de örökké emlékezni fogsz erre

Minél jobban megszereted önmagad, annál kevesebb szeretetre lesz szükséged (az ego szemszögéből). Minél őszintébben megszeretjük önmagunkat, annál inkább nem várjuk el másoktól, hogy kedveljenek és szeressenek minket...

Ezért, ha nincs rá szükséged, avagy nem teszed magad függővé tőle, nem fogsz konfliktusos kapcsolatokat építeni vagy fenntartani!
Csak a fény és bölcsesség emberei fognak belépni az életedbe, és ha olykor nem, akkor azok gyorsan TÁVOZNI is fognak.
Ha nincs szükséged szeretetre, mindig úgy fejezed ki magad, ahogyan szeretnéd, és MINDIG a szívedre hallgatsz, mivel NEM FÉLSZ az elutasítástól, az ítélkezéstől, a magánytól, a hiánytól vagy az elhagyatottságtól.

Amint a szíved telve lesz saját "MAGoddal", úgy fogod érezni, hogy az egész világ kisebb.
Úgy fogod érezni, hogy a világ BENNED van, és nem te benne!
Mindent a maga mértékében fogsz élvezni.
Ugyan el fogsz menni moziba, vacsorázni, sportolni és más tevékenységeket végezni, de semmi, semmi sem fog nagyobb örömet okozni, mint amikor lehunyod a szemed és érzed a szívedben a szeretetet!
Azt a szeretetet, amit a sebeid gyógyításával és elfogadásával töltött évek után érdemeltél ki; a hallgatás évei után; azután, hogy évekig azt tetted, amiért zavartalanul jöttél erre a világra: fejlődtél!"

"Feltételezhetően, azért definiálják még mindig túl sokan az önszeretetet, az "öntörődést" önzésként, s néha talán arroganciaként, mert a legelső megnyilvánuló jele annak, ha valaki végre igazán megszereti önmagát: - SZABADDÁ VÁLIK gondolataiban, szavaiban, tetteiben!

Aki szereti önmagát, soha többé NEM teszi magát FÜGGŐVÉ másoktól, ami azt foglalja magában, hogy:
- Többé nem visel álarcot mások tetszésének elnyeréséért.
- Többé nem füllent/nem szépíti direkt a mondanivalóját, mert többé nem függ attól, vajon mit gondol majd róla a másik.
- Többé nem hallgatja tovább egy perc erejéig sem a lehúzó, gyűlölködő, lélekmentes, egótól fűtött beszédeket s továbbáll.
- Többé nem ragaszkodik görcsösen a számára kedves emberekhez, mert nem fél már az egyedülléttől sem.
- Többé nem szégyenkezik az érzései és érzelmei miatt - romantikus vonzalmát épp úgy fel meri vállalni a másik előtt, mint az erős unszimpátiát.
- Többé nem lekonyult szájjal, komor arccal sétál végig az utcákon, mint a többi ember, hanem könnyed boldogsággal, ok nélküli mosollyal az arcán, mert a szívében lakozó szeretete mindig azt sugallja neki: ,,Na, ÍGY ÉRDEMES ÉLNI!“

Aki szereti önmagát: tudja, hogy ezek az önszeretet jelei.
Aki nem szereti önmagát: vakon állítja, hogy ezek az önzőség jelei."
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A fokhagymaolaj jótékony hatásairól
  2024-01-29 23:04:32, hétfő
 
  Bőrfertőzésre, immunitásfokozásra és szíverősítésre is jó a fokhagymaolaj

A hagyományos orvoslás már évszázadok óta alkalmazza a fokhagymát, mégpedig gyógyító célokra. Az eredetileg Ázsiából származó gyógynövényt valóban nemcsak kulináris célokra használhatjuk, hanem a gyógyító erejét is kipróbálhatjuk, hiszen antibakteriális, gombaellenes hatásokkal is rendelkezik. Emellett alkalmazhatjuk vízhajtásra, de nagyszerű a köptető hatása is, illetve télen és ősszel is kihasználhatjuk az erejét, hiszen segíthet a megfázás és az influenza megelőzésében, remek köhögéscsillapító szert is készíthetünk belőle mézzel elkeverve.

A fokhagymaolaj éppen olyan egészséges, mint a fokhagyma, hiszen az olaj is tartalmazza azokat az illóolajokat, mint a fokhagyma, illetve az olaj is rendkívül gazdag az allicin nevű vegyületben, amely voltaképpen a fokhagyma gyógyító hatásait adja.

A fokhagymaolaj csodálatos tulajdonságokkal rendelkezik, kiemelkedő az antibakteriális, a gyulladáscsökkentő és a sebgyógyító hatása, emiatt nagyon hasznos lehet a sebek és a különféle bőrfertőzések gyors gyógyítására. A fokhagyma olaja olyan kéntartalmú vegyületekben gazdag, amelyek elősegítik az új bőrszövetek képződését, illetve mivel csökkentik a gyulladást és a seb vérellátását, ily módon felgyorsítják a sebek gyógyulási folyamatát is.

A fokhagymaolaj csakúgy, mint a fokhagyma, nagyon hasznos lehet a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében is, ugyanis csökkenteni tudja a vérrögképződés kialakulásának kockázatait. Ez azért lényeges, mert ezek a kisebb-nagyobb vérrögök is okai lehetnek a szívinfarktus vagy éppen a stroke kialakulásának. A fokhagymaolaj ezen kívül rendkívül pozitívan hat a keringésre, és fokozni tudja az erek rugalmasságát, ami jobb vérkeringést tud biztosítani.

A fokhagymaolaj javítja az immunfunkciókat, és kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik.

A fokhagymaolaj az agy működésére és annak egészségére is pozitív hatást gyakorol, ezzel pedig segít megakadályozni az olyan neurodegeneratív betegségeket, amelyek főként az idősebb embereket veszélyeztetik, ilyen például a demencia és az Alzheimer-kór.

A fokhagymaolajnak kiemelkedő a gombaellenes hatása is, így ha gombás bőrfertőzésünk van, nyugodtan kenegessük ezzel az olajjal a beteg bőrfelületet, és a problémánk hamarosan a múlté lesz. Az olajat használhatjuk a láb gombás fertőzései esetén, de gyógyítja a Candida albicans nevű gomba által okozott fertőzést is, illetve még fülfertőzés esetén is bátran alkalmazható.

Mi magunk is készíthetünk fokhagymaolajat, amelyet aztán sütés és főzés során is felhasználhatunk, ily módon belsőleg támogatjuk meg a szervezetünket. Mutatjuk is a két receptet!

Majoránnás fokhagymaolaj hozzávalói:
5 dl olívaolaj (de lehet bármilyen növényi olaj),
6 gerezd fokhagyma,
4 friss majoránnaág (vagy 3 teáskanál szárított majoránna).

Elkészítése
Tisztítsuk meg a fokhagymát, kicsit nyomkodjuk össze a gerezdeket, majd tegyük azokat egy steril befőttesüvegbe. Adjuk hozzá a megmosott és lecsepegtetett majoránnaágat, majd öntsük fel a gyógynövényeket az olajjal. Tároljuk 2-3 hétig sötét és hűvös helyen, majd szűrjük le, és már használhatjuk is.

Natúr fokhagymaolaj hozzávalói:
5 dl növényi olaj,
1 nagyobb fej fokhagyma,
egy kávéskanál só.

Elkészítése:
Járjunk el úgy, mint az előző receptnél. Az érlelési idő ebben az esetben is 2-3 hét.
Hogyan használjuk?
A fokhagymaolajat használhatjuk salátákban, de egészségmegőrzésre is alkalmazhatjuk.
Hogyan?
Szedjünk ki egy teáskanálnyi olajat, adjunk hozzá citromlevet, és naponta 3 alkalommal fogyasszuk étkezés előtt félórával. A kúra ideje 1-3 hónap. Két kúra között tartsunk legalább 6 hét szünetet. Az egyik legjobb tulajdonsága ennek az olajnak, hogy tágítja az ereket.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Csontritkulás megelőzésére
  2024-01-29 22:58:54, hétfő
 
  Természetes tápanyagok a csontritkulás megelőzésére - kalcium, magnézium, bór, D-vitamin, K2-vitamin

A csontritkulás megelőzésében nagy segítségünkre lehet az életmódváltás. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás nagyon sokat segít ennek a rettegett betegségnek a megelőzésében. Néha kiegészítők fogyasztására is szükségünk lehet. Ezzel kapcsolatban mindenképpen kérdezzük meg a kezelőorvosunkat és a gyógyszerészünket.

A csontritkulás megelőzésében a vitaminok és az ásványi anyagok lehetnek a segítségünkre. Az egyik legfontosabb ásványi anyag nem más, mint a magnézium. A szervezetben lévő magnézium több mint 90%-a a csontokban található. Amennyiben gyakran tapasztal meg izomgörcsöt, úgy nagy valószínűséggel csak kevés magnézium van a szervezetében. A magnéziumhiány emellett lágy és porózus csontokat eredményez.

Ahhoz, hogy a csontjaink erősek maradjanak, kalciumra is magunkhoz kell vennünk. Arra ügyeljünk, hogy önmagában nem elegendő a kalcium, a felszívódásához ugyanis D-vitaminra is szükségünk van.

A bórt elég sokan figyelmen kívül hagyják, amikor a csontok egészségéről van szó, pedig ez egy olyan ásvány, amely szerepet játszik a csontokból elveszett kalcium helyettesítésében és a D-vitamin csontokba történő beépülésében. A bór emellett az ösztrogéntermelést is elősegíti, amely nagyon lényeges azoknak a nőknek, akik a posztmenopauza szakaszába léptek, hiszen az ösztrogén csökkenése az egyik oka a csontsűrűség csökkenésének és a csontritkulás kialakulásának.

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a csontok egészsége szempontjából. Enélkül a vitamin nélkül a kalcium sem tud beépülni a csontokba és így természetesen hasznosulni sem tud.

A K2-vitamin is egy létfontosságú vitamin, hiszen a csontok erősségét és szilárdságát képes biztosítani és jelentősen le tudja csökkenteni a csonttörések kockázatát is. Ez a vitamin nagyon jó szinergiában működik a magnéziummal, a kalciummal és a D-vitaminnal a csontsűrűség és a csont szilárdságának fenntartása érdekében.

A csontritkulás megelőzésében nagy szerepe van az omega-3 zsírsavaknak. Amennyiben gyulladás alakul ki a szervezetben és ez hosszú ideig tart, akkor a gyulladás krónikussá válik. A krónikus gyulladásnak szinte majdnem minden esetben csontritkulás a következménye. Az omega-3 zsírsavak azonban úgy segítenek a csontritkulás megelőzésében, hogy nem engedik, hogy gyulladás alakuljon ki a szervezetben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Anyagcsere-fokozó vitaminok és ásványi anyagok
  2024-01-29 22:55:46, hétfő
 
  Anyagcsere-fokozó vitaminok és ásványi anyagok - B-vitaminok, kalcium, magnézium, vas és D-vitamin

Az anyagcsere normál működése nagyon lényeges, mert nagyon sok mindent befolyásol a szervezetünkben.
De mi is az anyagcsere?
Az anyagcsere az a folyamat, amelyből voltaképpen energiát nyerünk. A szervezetbe vitt vitaminok és ásványi anyagok is hatással vannak az anyagcserénkre.

Ha gyorsabb az anyagcsere, akkor gyorsabban képes a kalória elégetésére, ha viszont az anyagcsere lelassul, akkor hízás is bekövetkezhet. Éppen ezért van szükségünk különféle vitaminokra és ásványi anyagokra, hiszen ezek a tápanyagok szerepet játszanak sok testi funkció fenntartásában, például a súlykontrollban és az anyagcserében.

A B-vitaminok sokféle szerepet játszanak a szervezet energia-anyagcseréjében. Ez egy nagy csoport, amelybe sokféle vitamin beletartozik: biotin, B12-vitamin, folsav, B6-vitamin, pantoténsav, niacin, tiamin és riboflavin. A B12-vitamin a fehérje és a zsírok anyagcseréjében, a B6-vitamin a fehérje metabolizálásában vesz részt.

A szervezetnek fel kell tudnia dolgozni a zsírokat, a fehérjéket és a szénhidrátokat. Az egészséges anyagcsere biztosítja, hogy a szervezet megfelelően hasznosítsa ezeket a tápanyagokat. A B-vitaminok gazdag forrásai: a tenger gyümölcsei, a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék, a magvak, a tejtermékek, a tojás.

A D-vitamin szintje hatással van arra, hogy mennyi súlyfelesleg van rajtunk. Minél inkább megtapasztalható a D-vitamin hiánya a szervezetünkben, annál biztosabb, hogy súlytöbblettel küszködünk. A D-vitamin a vércukorszint szabályozásában is segíthet, illetve cukorbetegség esetében javítja az inzulinrezisztenciát. D-vitamint nagy mennyiségben az olajos halak, a csukamájolaj és a tojássárgája tartalmaz.

A kalcium is létfontosságú az egészséges anyagcsere fenntartásához, az egészséges csontokhoz és a vércukorszint szabályozásához. Ha D-vitaminnal együtt fogyasztjuk a kalciumot, nagyobb esélyünk van a hatékonyabb fogyásra. Kalciumforrások: tej, tejtermékek, sötétzöld leveles zöldségek, mandula, magvak.

A szervezetnek vasra is szükséges van, legfőképpen a normális anyagcserét tudja biztosítani. Ha valakinek kevés vas van a szervezetében, akkor az izmai nem kapnak elegendő oxigént. Ilyenkor a szervezet nem tud elegendő zsírt elégetni és nem lesz optimális az anyagcseréje sem. Vasban gazdag a hús, a bab, a barna rizs, a dió, a sötétzöld leveles zöldségek.

Magnézium hiányában nem mennek végbe az energiatermelő folyamatok. Tehát a magnéziumnak kiemelkedő szerepe van nemcsak az energiatermelésben, hanem a normál anyagcsere fenntartásában is. Magnéziumforrások: zöld leveles zöldségek, banán, spenót, hüvelyesek, diófélék, magvak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Egészséges pajzsmirigy tápanyagai
  2024-01-29 22:52:26, hétfő
 
  Egészséges pajzsmirigy : vas, cink, szelén és D-vitamin

Napjainkban nagyon sokan és egyre többen küzdenek pajzsmirigy betegséggel. Ez azért elgondolkodtató és szinte kétségbeejtő, mert a pajzsmirigy egészségi állapota sok mindent meghatároz. Ez a szervünk hatással van ugyanis az energiaszintünkre, a testsúlyunkra, a koncentrációra, azaz az általános egészségi állapot számos aspektusát befolyásolja.

A pajzsmirigyhormonok szintje gyógyszeres kezeléssel korrigálható, viszont négy tápanyag is hasznos lehet, hiszen a segítségükkel elősegíthetjük, támogathatjuk a pajzsmirigy megfelelő működését. Az egyik ilyen tápanyag nem más, mint a szelén, ez a mikrotápanyag elengedhetetlen a pajzsmirigyhormon termeléséhez.

A szelén szerepe többek között az, hogy szabályozza a hormonszintézist és védje a pajzsmirigyet az oxidatív stresszel szemben. Amennyiben nincs elegendő szelén a szervezetben, úgy nehezebb lesz a pajzsmirigynek a T3 és a T4 hormont átalakítania, amelyre a sejteknek szüksége van. A szelén forrásai a tenger gyümölcsei, a brazil dió, a tojás, a baromfi.

A cink egy olyan ásványi anyag, amely döntő szerepet játszik a pajzsmirigy egészségének fenntartásában, hiszen szükséges a T4 hormon, T3- ra való átalakításához. Sok olyan ember, akinek pajzsmirigy-alulműködése van, valójában cinkhiánytól szenved. A cinkben gazdag táplálékok közé tartozik a spárga, a mandula, a kesudió, a földimogyoró, a vörös húsok és a tenger gyümölcsei.

A vashiány az egyik leggyakoribb hiány a pajzsmirigy betegeknél. Ez az egyik oka annak, hogy gyógyszer szedése mellett is fáradékonyak és fáradtak azok, akik ebben a betegségben szenvednek. A vasszint javításának egyik legjobb módja a vasban gazdag táplálékok fogyasztása. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat például a marhahús, a zöld leveles zöldségek, a bab, a diófélék és a tökmag.

A D-vitaminnak számos testi funkcióban kiemelkedő a szerepe, például fokozza az immunitást, erősíti a csontokat és az izmokat, sőt javítja az inzulinszekréciót. A D-vitamin-hiány összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával, ami hátrányosan befolyásolja a pajzsmirigy egészségét. D-vitamint nemcsak a napfény által termelhet a szervezetünk, hanem a halak, a gomba és a tojás fogyasztásával is emelhetjük a szintjét a szervezetünkben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 158 
2023.12 2024. Január 2024.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 158 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.