Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
1956 és mindaz, ami miatt rettegek a hajléktalanságtól
  2012-07-18 22:49:02, szerda
 
   
  TIBORCA története V. fejezet, 1. rész

1956 és mindaz, ami miatt a mai napig rettegek a hajléktalanságtól

A facebookos oldalamon nyomon követhetem (már, amikor létre tudom hozni az internetes kapcsolatot és ,,nem fagy le" közben a számítógépem) bizonyos ,,civil" és nem civil csoportosulások és személyek tevékenységét.
A sok közül a Koppány nevét viselő Otthonvédők tevékenysége - a kilakoltatásokat megakadályozandó harcuk - a legtorokszorítóbb számomra. Számtalan videó készült mostanában ezekről, melyeket a YouTube-on meg lehet nézni.

Évek óta, látva a hajléktalanná váló- elesett embereket, ismét és ismét rettegve gondolok Bóna Rezső (Rudira), aki szintén hajléktalanként végezte.
Ha valaki nem tudná, hogy ki volt Bóna ,,Rudi", annak itt leírnám, hogy Mansfeld Péter 1956-os ,,pesti srácok" szabadságharcos csapatához tartozott, mint a legjobb barátja... Alább idéznék Szemenyei-Kiss Tamás, 1956 DIDERGŐ LÁNGJAI című könyvéből, vagyis abból a fejezetből, amelyikben Bóna ,,Rudi" történetét írja le:

,,13 év múltán az összes ajtó bezárult körülötte..., szó szerint és átvitt értelemben is. Soha többé nem állt talpra, hátralevő éveiben mindinkább hanyatló erővel viaskodott a börtönben szerzett betegségével - az alkoholmámorral és azzal a nyomorral, melyhez foghatót csak társai némelyike szenvedtek el Kádár alkirálysága idején.
Az 1990. esztendő számára már túlságosan későn érkezett meg. - Volt egy délelőtt, amikor fél órán át fontosnak látszott egykori zárkatársa számára, Göncz Árpád tűzte kopottas zakójára a boldog-boldogtalannak osztogatott érdemérmet, de az a tűzfényes csillagóra is elmúlt, jöttek a légszomjas órák, az éhezés hónapjai és az elfeledés, ahová Őt az ünneplők lökték.

A II. kerületi Török u. 2 sz. alatti lakásán egyetlenegyszer felkereste Őt Fónay Jenő, aki nem segíteni jött, csak aláírását kérte: igazolni azt, hogy ő, a POFOSZ akkori vezetője a forradalom résztvevője, valódi szabadságharcos volt a Széna téren. - Rudi csak nézte, nézte a börtönből ismerős arcot..., nem írt alá, nem igazolt semmit..., hangtalanul kifordult az ajtón, saját lakásában egyedül hagyta a hívatlan vendéget. Ott, a Török utcai lakásban, amely 1996 tavaszáig még az övé volt, nem élt egyedül. Együtt vegetált, morzsolgatta napjait Hidegkuti Anikóval, az Aranycsapat csodacsatára másik gyermekével - kettejüket gyakran látták együtt a Duna-parti Fény presszó elé kitett asztalok mellett ülve, ahol sohasem beszélgettek, csak bámultak maguk elé, a semmibe.

Az 1956-os szabadságharc negyvenedik évfordulója úgy múlt el, hogy környezetükből, a legendás időkre emlékező ünnepségekből nem érzékeltek semmit..., őket sem kereste senki. A házban lakók mesélték (és a minden szempontból későn érkezett egykori bajtársak), hogy Bóna Rudi élettársa, Anikó holtteste hetekig ott volt a lakásban, bejelentést senki sem tett, a hullát már erősen bomlott állapotban szállították el a lakásnak alig-alig nevezhető sötét odúból.

Bóna Rezső magyar állampolgárnak, a Köztársasági Érdemrend tulajdonosának két héttel később már nem volt hova hazatérni. Az önkormányzati hatóságok elvették az utolsó menedékét is - ezt követően az emberi ronccsá vált egykori szabadságharcos budai és pesti kapualjakban húzta meg magát éjszakánként, vagy a parkokban a többi csavargó között."

Egész eddigi életemben nekem is Bóna Rudiéhoz hasonló negatív megkülönböztetésben volt részem, de úgy, hogy szinte napjainkig nem tudhattam meg a VALÓDI OKÁT. Csak azt tudom, hogy még családon belül is örökösen úgy kezeltek, mint akitől az élethez való jogot is elvitatják... Mint akit a puszta létezése miatt is ,,büntetni kell". Emiatt is úrrá lesz rajtam az a rettenetes szorongás, amivel leéltem egész eddigi életemet és amivel együtt kell élnem a mai napig...

Mert, bizony bármikor megismétlődhetne az, ami megtörtént velem serdülő lány koromban... Amikor is a ,,saját anyám" kizárt a házból, mert hol az esti gimnáziumból- hol meg a délutáni műszakból - este 10 óra után mentem haza... Megírtam a Tiborca történetében... (I. f., 13.r.) de azt hiszem, hogy hiába... A lev.listámra is elküldtem 2009.12.06-án. Azért írom, hogy hiába, mert levelező társaim közönnyel, vagy leginkább megvetéssel - egy szó nélkül - esetleg: hitetlenkedve fogadták.
Azért, én újra és újra (mint most is) próbálkozom a múlt történéseivel való szembesítéssel... Főleg ilyenkor, amikor mindaz tömegessé kezd válni, amit nekem, nekünk: a társadalom peremére száműzött nehézsorsú, sokadrangú állampolgároknak már a Kádár-korszakban is el kellett szenvednünk... Mondhatnám azt is, hogy ,,én előre láttam, hogy így lesz..." ... ,,én már a Tiborcában is megírtam és számos szociográfiámban... évtizedekkel ezelőtt!".
Íme az a részlet, amelyik olyan rettenettel tölt el még most is:
,,Egy alkalommal kizártak a lakásból, amikor a délutános műszakból csak éjjel fél tizenkettő körül villamosoztam ,,haza" Pacsirta telepre. Valami rendőrségi kiszállás és kihallgatás volt a műhelyben - állítólagos lopás miatt. Teljesen felforgatták a műhely megszokott rendjét. Műszak végén, este tízkor, egyesével megmotoztak és csak utána engedtek be minket az öltözőbe...
Bemásztam a kapun, miután a kulcsommal nem tudtam kinyitni. Sajnos, a lakásajtó is zárva volt és a kulcsommal azt sem tudtam kizárni. Síri csönd és sötétség ült a házon. Rögtön tudtam, hogy apu elment éjszakai műszakba dolgozni.
Györgyi és anyu nem tudom, hogy hol voltak. Csöngettem, de hiába. Az előkertben összekuporodva meghúztam magamat az orgonabokor tövében."



Ezen a képen látható Kovács László, aki ,,házibarát"-ként befurakodott a családunkba és 1957-től jelentett rólunk..., mint szigorúan titkos ügynök (főhadnagy). A kép a szülőinek hitt ház kertjében készült és látható az az orgona bokor, amelyik alatt meghúztam magamat amikor kizártak a házból. Dézsy Zoltán Pincebörtönökről forgatott filmjében ő az a nyugdíjas, aki váratlanul előugrott (59. percben) és határozottan kijelentette, hogy: ,,itt az életben ,,soha" semmiféle kazamaták nem voltak!".
http://www.youtube.com/watch?v=BJ13KhbqniA&feature=related
Folytatva a történetet:
,,Egy idő után nagyon fáztam. Ezért, visszamásztam az utcára és elindultam. Róttam a köröket. Nagyon féltem, mert abban az időben hamar bevitték az utcán grasszáló lányokat a rendőrségre és eljárást indítottak ellenük, ,,üzletszerű kéjelgésre való felbujtás gyanújával". Mellettem is lassított egy rendőrautó az Előd utcában, amikor éppen ki akartam fordulni a sarkon a Török Flóris utcára. Kiszállt belőle egy rendőr ruhás férfi, aki elkérte a személyi igazolványomat. Akkoriban olyan személyik voltak, amelyikben ,,minden", még az aktuális munkahely is be volt írva. Ez volt a szerencsém, hogy volt - egyenlőre - munkahelyem és állandó lakáscímem.
- ,,Menjen haza és máskor ne sétálgasson az utcán éjszaka!" - mondta a férfi, aki visszaült a kocsiba és elhajtott.
Végig rettegtem az ifjúságomat, nehogy elveszítsem a munkahelyemet és nehogy végleg kizárjanak a szüleimnek hitt emberek a házukból...
Éppen ezért, bármit megtettem volna azért, hogy elfogadjanak otthon és a munkahelyemen. Minden igyekezetem azonban kudarccal végződött - főleg az 1956-os forradalom leverését követően. Már előtte is gyanús voltam - apám után - a kuláknak mondott kunszentmiklósi nagyszüleim miatt... Aput is - mármint, akinek a nevét viselve felnőttem - hetente raportra hívták a Magyar Gyapjúfonó és Szövőgyár ÜB irodájára, mert nem volt elég megfelelő az életrajza, amit újra kellett ilyenkor írnia. Egészen addig, míg azt nem írta, hogy: ,,Szüleim nincstelen zsellérek voltak...". De már ezt is leírtam a Tiborcában...
Majd bekövetkezett az 1956-os év, amikor már negyedik osztályos voltam és a bizonyítványom jeles volt.


Vége az V. f. 1. résznek.

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: állampolgároknak, szociográfiámban, megakadályozandó, kilakoltatásokat, megismétlődhetne, pincebörtönökről, kunszentmiklósi, alkoholmámorral, szabadságharcos, hajléktalanként, egyetlenegyszer, csoportosulások, boldogtalannak, állampolgárnak, környezetükből, szembesítéssel, bizonyítványom, tulajdonosának, igazolványomat, összekuporodva, villamosoztam, tevékenységét, ünnepségekből, visszamásztam, munkahelyemet, önkormányzati, hitetlenkedve, hajléktalanná, bekövetkezett, történéseivel, munkahelyemen, szabadságharc, betegségével, gimnáziumból, felforgatták, tevékenysége, facebookos oldalamon, internetes kapcsolatot, kilakoltatásokat megakadályozandó, legtorokszorítóbb számomra, hajléktalanná váló-, legjobb barátja…, összes ajtó, börtönben szerzett, légszomjas órák, éhezés hónapjai, ünneplők lökték, forradalom résztvevője, börtönből ismerős, hívatlan vendéget, 1956-os szabadságharc, legendás időkre, Bóna Rezső, Mansfeld Péter, Szemenyei-Kiss Tamás, DIDERGŐ LÁNGJAI, Göncz Árpád, Fónay Jenő, Hidegkuti Anikóval, Duna-parti Fény, Bóna Rudi, Köztársasági Érdemrend, Bóna Rudiéhoz, VALÓDI OKÁT, Kovács László, Dézsy Zoltán Pincebörtönökről, Török Flóris, Magyar Gyapjúfonó, Szövőgyár ÜB, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Nagyi telefonál  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Leonardo da Vinci gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png virág  Facebookon kaptam  Png telefon  Albert Einsteinről  s immár én is felragyogva, ért...  Tavaszi kép  Akarat  Reggel van  Nagyon különös  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Egy lelki imádság  Kaffka_Margit  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Bertolt Brecht -től idézet  Nagyon különös  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Annuska bar...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nem számIt  Szép estét  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Egy lelki imádság  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nagyi telefonál  Nem tudhatod  Zilahy Lajos gondolata  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Idő  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Paul David Tripp Április 19  Mi lenne ha  Akarat  Egy hatékony szolga  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  Alázat  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Alázat 
Bejegyzés Címkék
facebookos oldalamon, internetes kapcsolatot, kilakoltatásokat megakadályozandó, legtorokszorítóbb számomra, hajléktalanná váló-, legjobb barátja&#8230, összes ajtó, börtönben szerzett, légszomjas órák, éhezés hónapjai, ünneplők lökték, forradalom résztvevője, börtönből ismerős, hívatlan vendéget, 1956-os szabadságharc, legendás időkre, házban lakók, minden szempontból, lakásnak alig-alig, önkormányzati hatóságok, utolsó menedékét, emberi ronccsá, többi csavargó, élethez való, puszta létezése, esti gimnáziumból-, délutáni műszakból, múlt történéseivel, társadalom peremére, alkalommal kizártak, délutános műszakból, műhelyben &#8211, műhely megszokott, előkertben összekuporodva, orgonabokor tövében, képen látható, szülőinek hitt, életben &#8222, időben hamar, utcán grasszáló, rendőr ruhás, személyi igazolványomat, aktuális munkahely, utcán éjszaka, szüleimnek hitt, 1956-os forradalom, kuláknak mondott, nevét viselve, bizonyítványom jeles, állampolgároknak, szociográfiámban, megakadályozandó, kilakoltatásokat, megismétlődhetne, pincebörtönökről, kunszentmiklósi, alkoholmámorral, szabadságharcos, hajléktalanként, egyetlenegyszer, csoportosulások, boldogtalannak, állampolgárnak, környezetükből, szembesítéssel, bizonyítványom, tulajdonosának, igazolványomat, összekuporodva, villamosoztam, tevékenységét, ünnepségekből, visszamásztam, munkahelyemet, önkormányzati, hitetlenkedve, hajléktalanná, bekövetkezett, történéseivel, munkahelyemen, szabadságharc, betegségével, gimnáziumból, felforgatták, tevékenysége, évtizedekkel, köztársasági, szállították, éjszakánként, kapualjakban, határozottan, elfogadjanak, alkirálysága, történetében, befurakodott, csodacsatára, morzsolgatta, kijelentette, számítógépem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 85
  • e Hét: 5593
  • e Hónap: 14197
  • e Év: 50138
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.