Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért nem lehetett megvárni azt a fiút? 7. r.
  2014-02-20 04:55:09, csütörtök
 
   
  Harmadikban már decembertől átirányították a két műszakban üzemelő részlegbe, ahol egyik héten reggel hattól du. kettőig tartott a délelőttös műszak. A délutános meg du. kettőtől este tízig!
Még belegondolni is nehéz, hogy milyen igazságtalanság volt ez a még csak tizenhat éves gyereklánnyal szemben! Arról nem is beszélve, hogy mennyire ellehetetlenítette az esti gimnáziumban való továbbtanulását! Lehet, hogy pont ez volt a cél? De ebbe akkor még bele sem tudott gondolni!
Milonának csak az volt furcsa, hogy a többi harmadéves még mindig a tanműhelyben töltötte tanulóidejét! No, de ez is jó volt valamire, mert kapott ösztöndíjat meg bérpótlékot a teljesítménye után.

Egy nap nagyon vidámak voltak varrónő kolléganői. Föl is tűnt neki, hogy sorra mennek az irodába és visszafelé mindegyik egy borítékot tart a kezében. Ő meg mit sem sejtve varrt tovább. Csakhogy, hallja ám, amint kiabál az irodista lány, hogy
- Matriota Milonának nincs szüksége a fizetésre?
- Fizetés? Nekem? De, hát én még csak tanuló vagyok?
Rebegte hitetlenkedve az ügyintézőnőnek.
- Na és aztán! Úgy csinálsz, mintha nem is tudnál az ösztöndíjadról, ami neked is jár, mint minden tanulónak! Plusz még amit megtermeltél a műhelyben.
Amikor meglátta a nő kezében a borítékot, már tudta, hogy az az övé és nyúlt érte.
- No, nem addig-a! Előbb írd alá az ívet!
Mondta a nő, miközben az asztalon lévő nagy papirosra mutatott. Milona meg ott értetlenkedett, mert akkor még azt sem tudta, hogy az ,,aláírás" a neve leírását jelenti és annak elismerését, hogy átvette a pénzt. Bizony olyannak tűnt a szemükben, mint egy holdkóros, vagy, mint egy gondnokolt gyenge elméjű!
Hiszen, a korábbi tandíja mellett ott lehetett anya aláírása. Mert máskülönben hogyan vehette volna föl helyette?

*

A szakmunkásvizsga után abba az állandó délelőttös műszakban működő részlegbe helyezték, ahol anya is dolgozott. Örült az álladó egyműszakos munkarendnek az iskola miatt. Azt hitte, hogy befejezheti a gimnáziumot!
Nem így történt...
Anya szemében örökösen szálka volt az ő továbbtanulási ,,mániája". Ebbe belejátszott az is, hogy a saját lánya (Milona ,,húga") nagyon nehezen tanult és az általános iskolát is tizenhat éves kora után fejezte be, a gyárba kihelyezett dolgozók iskolájában. De a legfőbb ellenzője anya barátja volt, aki az 1956-os népfölkelés megtorlásának éveiben tűnt föl és furakodott anyán keresztül a családba.


*

Milona akkor még nem is sejtette, hogy annak az emberféleségnek ez volt a feladata! Csak évtizedekkel később, amikor 1994 őszén látott a tv-ben egy filmet, ami a pincebörtönökről szólt.
A Köztársaság téri pártház alatti pincében forgattak éppen, amikor váratlanul felbukkant - ,,Laci bácsi", a házibarát - és kijelentette, hogy:
- ,,A szóban-forgó épület alatti pince-rendszerben ,,SOHA, SOHA", semmiféle rabokat nem tartottak..."
Mindig is sejtette, hogy ,,Laci bácsi"-val valami nincs rendben, mert azt sulykolták anyával közösen, hogy ő az ,,apja komikája"... Viszont, amikor Kovács László a soros látogatását megejtette a szülőinek hitt házban, akkor apa mindig kivonult a galambházba és be sem ment, míg állítólagos ,,komikája" ott ,,bájolgott" a feleségével. Ezt apa mondta így, hogy ,,bent bájolog anyáddal"...

Dézsy Zoltán Pincebörtönök c. filmjében az 58-59. perctől, a II. részben látható Kovács László szt. főhadnagy itt:
http://www.youtube.com/watch?v=XxqyFOJA69w

Milona még ekkor sem gyanított semmit arról a titkosszolgálati hálózatról, amivel Kádárék létrehozták az ezer százalékos lefedettséggel működő III/III-as és más titkosszolgálati hálózatot. Viszont, amikor a D-209-es titkos-ügynökről (Medgyessy Péterről) kiderült az, ami... már elkezdett kombinálni és bizony, kezdett összeállni számára a kép.

Főleg, amikor 2004-ben október 23-a előestéjén végignézte az M1-en azt a filmfelvételt, amit egy angol újságíró készített és vágatlanul kijuttatott az országból 1956 karácsonya után. A kommentátor angolul beszélt, miközben olvasni lehetett a magyar feliratot. Azért nem tudta kellő pontossággal megfigyelni azt, amikor a Köztársaság téri kazamatáknál hallgatóznak a felkelő forradalmárok, mert a feliratra figyelt.
Ezt követően azonban, a Hír tv-n megismételték ugyanezt a filmriportot, magyarul kommentálva az eseményeket. Ekkor már pontosan meg tudta figyelni, hogy amikor az aknába hajoló ember csendre inti a tömeget, akkor a mikrofonba behallatszó zaj, ami a föld alól jött, egy működő géphez, vagy darálóhoz volt hasonló.
Ekkor a levegőbe lőtt valaki, aki látszatra a lenti raboknak akart jelezni...
Ezt követően a zaj megszűnt és akkor arra gondolt, hogy a lövés, akár a zajkeltőt is figyelmeztethette?
Milonában ekkor - nem tudni, hogy miért - azonnal felötlött egyik gyerekkori emlékképe: amikor-is kislánykorát nagyszülei tanyáján töltötte. A zajról hirtelen a SZECSKAVÁGÓ - amit kukorica-morzsolásra és DARÁLÁSRA is át lehetett állítani - jutott eszébe.

Már akkor kezdte érezni, hogy nagy bajban van, amikor a rádió Vasárnapi újság című műsorát hallgatva A húsdaráló című színdarabról készült riportról volt szó!
És akkor felsikoltott benne a felismerés: ,,Lehet, hogy éppen akkor darálták le az egyik rokonát (Bóna Zsiga) aki nyomtalanul eltűnt az 1956-os harcok során? És akit nagymama oly sokáig megpróbált megkeresni? De, nemhogy keresni, de még beszélni sem volt ajánlatos róla!

Matriota Milona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szakmunkásvizsga, titkosszolgálati, pincebörtönökről, igazságtalanság, emberféleségnek, továbbtanulását, lefedettséggel, ügyintézőnőnek, átirányították, ösztöndíjadról, továbbtanulási, értetlenkedett, pincebörtönök, forradalmárok, filmfelvételt, megtorlásának, megismételték, hitetlenkedve, teljesítménye, gyereklánnyal, évtizedekkel, filmriportot, pontossággal, belegondolni, kijelentette, kazamatáknál, megtermeltél, tanműhelyben, tanulóidejét, színdarabról, hallgatóznak, felsikoltott, munkarendnek, belejátszott, gimnáziumban, kislánykorát, délelőttös műszak, esti gimnáziumban, volt furcsa, többi harmadéves, tanműhelyben töltötte, teljesítménye után, borítékot tart, irodista lány, asztalon lévő, neve leírását, gondnokolt gyenge, korábbi tandíja, szakmunkásvizsga után, állandó délelőttös, álladó egyműszakos, iskola miatt, Kovács László, Dézsy Zoltán Pincebörtönök, Medgyessy Péterről, Bóna Zsiga, Matriota Milona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Egy hatékony szolga  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  képre írva  Németh László tollából  Boldog születésnapot a ma ünne...  Egy lelki imádság  Akarat  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Próbálj meg ...  Tavaszi kép  Soha ne kedvezz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kislány  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  képre írva  Nem méltó hozzád  Lóhere  Németh László tollából  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Tavaszi kép  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Ágai Ágnes – Csendélet  Png csokor  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png virág  Bounty krémes  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Régi emberek, akikre máig büsz...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Reménység és erő Krisztustól e...  Garai Gábor - Takarítás  210 éve született a SZÓZAT meg...  Mindig jusson idő nevetni  A kételkedés kezelése  A boldog családok mind hasonló...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  69 éve hunyt el Albert Einstei... 
Bejegyzés Címkék
délelőttös műszak, esti gimnáziumban, volt furcsa, többi harmadéves, tanműhelyben töltötte, teljesítménye után, borítékot tart, irodista lány, asztalon lévő, neve leírását, gondnokolt gyenge, korábbi tandíja, szakmunkásvizsga után, állandó délelőttös, álladó egyműszakos, iskola miatt, saját lánya, általános iskolát, gyárba kihelyezett, legfőbb ellenzője, 1956-os népfölkelés, pincebörtönökről szólt, szóban-forgó épület, soros látogatását, szülőinek hitt, titkosszolgálati hálózatról, ezer százalékos, angol újságíró, országból 1956, kommentátor angolul, magyar feliratot, felkelő forradalmárok, feliratra figyelt, aknába hajoló, mikrofonba behallatszó, föld alól, működő géphez, levegőbe lőtt, lenti raboknak, zajról hirtelen, rádió Vasárnapi, húsdaráló című, egyik rokonát, 1956-os harcok, szakmunkásvizsga, titkosszolgálati, pincebörtönökről, igazságtalanság, emberféleségnek, továbbtanulását, lefedettséggel, ügyintézőnőnek, átirányították, ösztöndíjadról, továbbtanulási, értetlenkedett, pincebörtönök, forradalmárok, filmfelvételt, megtorlásának, megismételték, hitetlenkedve, teljesítménye, gyereklánnyal, évtizedekkel, filmriportot, pontossággal, belegondolni, kijelentette, kazamatáknál, megtermeltél, tanműhelyben, tanulóidejét, színdarabról, hallgatóznak, felsikoltott, munkarendnek, belejátszott, gimnáziumban, kislánykorát, állítólagos, szecskavágó, bérpótlékot, ösztöndíjat, morzsolásra, látogatását, eseményeket, galambházba, behallatszó, kommentálva, megfigyelni, egyműszakos, feleségével, nyomtalanul, harmadikban, népfölkelés, létrehozták, decembertől, rendszerben, máskülönben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 85
  • e Hét: 5593
  • e Hónap: 14197
  • e Év: 50138
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.