Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Határtalan igények ...
  2008-09-29 13:36:12, hétfő
 
   
  Távlati lehetőség
2008-09-23 14:52:51 elnök


Soha nem látott munkaerőigény mutatkozik északi és keleti szomszédunknál, ezért már Magyarországról is igyekeznek elszipkázni a dolgos kezeket és fejeket.

Hiába ontja a friss diplomásokat Temesvár, Rácz Csaba, az ottani székhelyű, acélszerkezeteket gyártó Klitehnima srl. ügyvezető igazgatója nem talált mérnököket a 200 főt foglalkoztató, magyar tulajdonú céghez.
Ezek után Magyarországon próbált embereket találni, s hosszú keresés után két erdélyi származású magyart sikerült visszacsábítania.

Rácz maga is fél éve tért haza Romániába, miután közel két évtizede elhagyta szülőföldjét, hogy magyar állampolgárrá váljon. Visszatérését azzal indokolja, hogy magyar mentalitással a korábbinál magasabb pozícióban dolgozhat a rohamosan fejlődő román építőiparban. Míg az utóbbi évekig a románok és a szlovákok kerestek megélhetést nálunk, immár a magyaroknak is megéri egyes szakmákban állást vállalni a munkaerőhiánnyal küzdő keleti és északi szomszédunknál.

Fröhlich Péter, a romániai és szlovákiai irodával is rendelkező P&Bert Management Consulting Group ügyvezető igazgatója trendfordulót emleget. "Eddig a Nyugat és Kelet közötti mozgás volt jellemző, a jövőben a közép- és kelet-európai országok agyelszívására számíthatunk."


HATÁRTALAN IGÉNYEK

Szlovákiában soha nem volt olyan alacsony a munkanélküliségi ráta, mint az idei 7,59 százalékos arány, s mintegy 22 ezer pozíció így is betöltetlen. Ennek ellenére 110 ezer szlovák még mindig az egykori társállamban, Csehországban szorgoskodik, emellett 79 ezren a második legnépszerűbb célországnak tekintett Nagy-Britanniában keresik a kenyerüket. Rontják a statisztikákat a többnyire minimum fél-egy évet külföldön töltő szlovák fiatalok is. "Az utóbbi másfél évben olyan kapósak lettek a fiatal szakemberek, hogy nem félnek 80-100 százalékkal többet kérni, mint az előző munkahelyükön" - mondja Gáborjáni-Szabó Szabolcs, a Slovak Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese, aki három éve ment ki a Magyar Telekomtól Pozsonyba.

Munkaerőhiányban azonban Románia még Szlovákiát is túlszárnyalja. Ott 200 ezerre tehető a betöltetlen álláshelyek száma; csak az építőiparban 50–100 ezer fő hiányzik. A Manpower munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cég 23 országban végzett elemzése szerint jelenleg keleti szomszédunknál a legnehezebb magasan képzett munkaerőt találni. Folyamatosan keresnek szakmunkásokat, egészségügyi dolgozókat, mérnököket, informatikusokat, s a bankszakmában is növekvő igény mutatkozik.

A temesvári műszaki egyetem informatika szakán például már a diplomavédésre beülnek a cégek képviselői, hogy a lehető leghamarabb lecsapjanak az új munkaerőre.

Mindez azért alakult így, mert becslések szerint 2,5–3 millió lakos hagyta el az országot a nyolcvanas évek óta, hogy Európa nyugati felében, főként Spanyolországban vagy Olaszországban éljen.
Visszacsábításukra a román munkaügyi tárca road-show-t szervezett, amelynek februári első állomásán, Rómában 700-an jelezték, hogy visszatérnének szülőföldjükre.

Áprilisban a spanyolországi Castellóban ismételték meg az akciót. A román példán felbuzdulva az idén nyáron Szlovákiában is tervezetet adtak ki, miszerint mozgó információs pontok és állásbörzék létesítésével kívánják hazacsábítani a külföldre szakadt állampolgárokat.


VISSZASZIVÁRGÓK

Hazánkban nem kellett road-show-t tartani ahhoz, hogy néhányan már most visszaköltözzenek Romániába abból a mintegy 30 ezer főből, akik a nyolcvanas-kilencvenes években felvették a magyar állampolgárságot. Az utóbbi hónapokban a P&Bert Management Consulting Grouphoz 90 százalékban olyanok fordultak Magyarországról a meghirdetett tucatnyi romániai állásért, akik valamilyen módon kötődnek oda.

A Szlovákiában vagy Romániában dolgozó, magyarországi születésű magyarok többsége azonban a terjeszkedő vállalatokat követi, cégen belüli pozícióváltással. Emellett a magas munkanélküliséggel sújtott, határ menti térségekből foglalkoztatnak két-három ezer betanított vagy szakmunkást a határ túloldalán, munkaerő-kölcsönzés keretében.
Míg az előbbiek többnyire határozott időre költöznek át, és gyakran hazajárnak, addig az utóbbi réteg ingázik. Így alkalmazták azt a mintegy 90 betanított munkást is, akik a Kassa környéki településen, Szepsiben dolgoznak fa- és fémipari kisvállalkozásoknál június közepétől, hazai bérük csaknem másfélszereséért.

A szlovák cégek az idén májusban az észak-magyarországi Hídvégardóban megrendezett első határokon átnyúló szlovák állásbörzével egybekötött konferencián keresték meg őket, ahol az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ (ÉMRMK) főigazgatójának becslése szerint a régióból az idén 200–300 magyar vállalt munkát Szlovákiában, de számuk várhatóan emelkedni fog. Szabó József hozzáteszi: további mintegy 30 szlovák cég jelezte az idén, hogy magyar munkaerőre tart igényt.

A 13,6 százalékos munkanélküliséggel küzdő magyar régióból egyelőre főként az alacsonyabb végzettségűek dolgoznak északi szomszédunknál, javarészt varrónőként vagy építőipari munkásként. Többségük a szlovákiai iparosodás farvizén feltörő, magyar ajkú szlovák kis- és középvállalkozóknál tevékenykedik. Szlovákia vonzereje főként a magasabb keresetekben rejlik; ezek bruttó szinten nagyjából megegyeznek ugyan a magyar fizetésekkel, nettóban viszont szinte minden területen versenyképesebbek a hazainál (lásd a táblázatot). Hátráltató tényező azonban, hogy északi szomszédunknál a szellemi foglalkozások nagy részénél a szlovák nyelv ismeretét is megkövetelik.
Romániában a bérszínvonal nem érte még el a magyar szintet, azonban e téren is rohamos a felzárkózás. Az utóbbi egy évben több mint 30 százalékkal - átszámítva mintegy 81 ezer forintra - nőtt a román nettó átlagjövedelem az INSSE román statisztikai hivatal szerint. Egyes szakmákban, például a pénzügy vagy a távközlés területén, illetve a felső vezetők esetében a teljes éves készpénzjövedelemben már legfeljebb 10-20 százalékos a differencia.
A fennmaradó bérkülönbségeket az átköltözők számára ellensúlyozza az alacsonyabb árszínvonal, ráadásul az itthoni tapasztalatokat a hazainál magasabb pozíciókkal ismerik el. A betanított és szakmunkásokon kívül azonban sem a Trenkwalder, sem a Target személyzeti tanácsadó cég szlovák, illetve román képviseletein nem tapasztaltak tömeges érdeklődést a magyarok részéről.
"A bérkülönbségek - mutat rá Kalmár András, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal EURES szolgálatának menedzsere - még nem elég magasak ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű határ menti régiókon kívül is vonzóvá tegyék a pozíciókat a magyarok számára."

Zeisler Judit

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: spanyolországban, informatikusokat, munkaerőhiányban, visszacsábítania, munkaerőhiánnyal, munkanélküliségi, állampolgárságot, másfélszereséért, bérkülönbségeket, pozícióváltással, főigazgatójának, tapasztalatokat, foglalkoztatnak, visszaszivárgók, foglalkoztatási, magyarországról, állampolgárokat, statisztikákat, átlagjövedelem, szomszédunknál, szakmunkásokon, agyelszívására, bérkülönbségek, diplomavédésre, spanyolországi, szülőföldjükre, olaszországban, visszatérnének, magyarországon, szakmunkásokat, visszatérését, mentalitással, létesítésével, képviseletein, bankszakmában, állampolgárrá, dolgos kezeket, friss diplomásokat, ottani székhelyű, korábbinál magasabb, rohamosan fejlődő, utóbbi évekig, szlovákok kerestek, munkaerőhiánnyal küzdő, munkanélküliségi ráta, egykori társállamban, második legnépszerűbb, többnyire minimum, utóbbi másfél, fiatal szakemberek, előző munkahelyükön, betöltetlen álláshelyek, Rácz Csaba, Fröhlich Péter, P&Bert Management Consulting Group, HATÁRTALAN IGÉNYEK, Gáborjáni-Szabó Szabolcs, Slovak Telekom, Magyar Telekomtól Pozsonyba, P&Bert Management Consulting Grouphoz, Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ, Szabó József, Kalmár András, Szociális Hivatal EURES, Zeisler Judit,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png csokor  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Png kutya  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Akarat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Alázat  Albert Einsteinről  Png ház  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Lóhere  Png férfi  Elköszönt  Akarat  Idő  Még csak most kezdődik a nap  Png nő  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Akarat  Tavaszi kép  Hogy lehet megtartani  Idő  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Németh László tollából  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kövesd a cowboyt!  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Éretlen vers  Akarat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Fehér virág  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Krisztinától  A kételkedés kezelése  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Nevem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alázat  Fehér virág  Png telefon  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Rátalálsz  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Mi lenne ha  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó éjszakát  Hiányzik  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez... 
Bejegyzés Címkék
dolgos kezeket, friss diplomásokat, ottani székhelyű, korábbinál magasabb, rohamosan fejlődő, utóbbi évekig, szlovákok kerestek, munkaerőhiánnyal küzdő, munkanélküliségi ráta, egykori társállamban, második legnépszerűbb, többnyire minimum, utóbbi másfél, fiatal szakemberek, előző munkahelyükön, betöltetlen álláshelyek, építőiparban 50–100, legnehezebb magasan, temesvári műszaki, diplomavédésre beülnek, cégek képviselői, lehető leghamarabb, nyolcvanas évek, román munkaügyi, spanyolországi Castellóban, román példán, idén nyáron, külföldre szakadt, magyar állampolgárságot, utóbbi hónapokban, meghirdetett tucatnyi, terjeszkedő vállalatokat, határ túloldalán, előbbiek többnyire, utóbbi réteg, szlovák cégek, idén májusban, idén 200–300, alacsonyabb végzettségűek, szlovákiai iparosodás, magasabb keresetekben, magyar fizetésekkel, szellemi foglalkozások, szlovák nyelv, magyar szintet, évben több, román nettó, pénzügy vagy, távközlés területén, felső vezetők, teljes éves, fennmaradó bérkülönbségeket, átköltözők számára, alacsonyabb árszínvonal, itthoni tapasztalatokat, hazainál magasabb, magyarok részéről, hátrányos helyzetű, magyarok számára, spanyolországban, informatikusokat, munkaerőhiányban, visszacsábítania, munkaerőhiánnyal, munkanélküliségi, állampolgárságot, másfélszereséért, bérkülönbségeket, pozícióváltással, főigazgatójának, tapasztalatokat, foglalkoztatnak, visszaszivárgók, foglalkoztatási, magyarországról, állampolgárokat, statisztikákat, átlagjövedelem, szomszédunknál, szakmunkásokon, agyelszívására, bérkülönbségek, diplomavédésre, spanyolországi, szülőföldjükre, olaszországban, visszatérnének, magyarországon, szakmunkásokat, visszatérését, mentalitással, létesítésével, képviseletein, bankszakmában, állampolgárrá, hídvégardóban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1352
  • e Hét: 4880
  • e Hónap: 13484
  • e Év: 49425
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.