Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Benedek Elek:Honszerző Árpád 2
  2007-07-31 15:21:35, kedd
 
   
  A REGÉK VILÁGA
(2. folytatás)

A sátor mélyéből csecsemő gyermek sírása hallatszott ki.- A legkisebb unoka - motyogta Álmos, s szeme megtelik könnyel. Hatalmas fája újabb meg újabb ágakat hajt.

Míg Árpád az új hazát járta, született a negyedik fiú. Hej, mely nagy öröm vár reá, midőn országló útjáról hazatér. Hogy repülne haza szelek szárnyán, ha a csillagok megjelentenék: fiad született, Árpád! De csillagok nem jelentik, eltitkolják, hadd járja végig Árpád az öt folyó országát; hadd lássa, ismerje meg az új haza minden hegylét, völgyét, vizét, forrását, erdejét: az ő népének való-e ez a föld?

A csecsemő már nem sír. Elszenderült az édesanya puha kebelén. A hatalmas kozár király leánya gyönyörködve nézi szívéről szakadt fiacskáját. Nézi, nézi s keresi arcán Árpádnak, a világ legdaliásabb, legvitézebb s legbölcsebb emberének vonásait. Növendék leány volt Özséb, a nagy kozár birodalom királyának egyetlen leánya, mikor Árpádot a hét vezér pajzsára emelte. Ő látta a felséges jelenetet: mint tapadt a magyarok szeme büszkén, áhítattal, reménységgel Álmos fiára. És találkozott az ő szeme Árpád komoly tekintetével. Összevillant a két szempár, s ez az összevillanás egész életre jegyzett el két szívet.
- Enyém leszel - mondotta Árpád nyugodt tekintete - mert nekem születtél.
- Tied leszek - felelte a leány tekintete - mert te vagy az első minden elsők közt. Az volnál, ha nem is volnál fejedelem.
A növendék leány a szerelmes szív ösztönével érezte meg, hogy ez a férfi, kit a magyar vezérek pajzsukra emeltek, nagyobb erősebb, eszesebb mindazoknál akiket eddig apja udvarában látott. Hogy fejedelem az, igazi fejedelem, nagyobb lesz, hatalmasabb lesz királyoknál, császároknál. Hogy ez a férfi senkinek sem lesz, még az ő apjának sem lesz alattvalója - pedig de nagy a hatalma, de nagy az országa az ő apjának! És jöttek a kozár király udvarába keletről, délről, északról hatalmas királyok fiai, vetekedtek Özséb kezéért: hiába!
- Hát mit akarsz? Kit akarsz? - förmedt rá apja, midőn a királyfiaknak sorban ajtót mutatott.
- Árpád lesz az uram, senki más - felelte a leány.
- Árpád! Az én alattvalóm?
- A te alattvalód? Nem volt ő s nem is lesz a te alattvalód apám! Ő a magyarok fejedelme. Ne nézd őt Lebediásnak, aki csak egy nemzetségnek volt a vajdája, s megelégedett egy atyádfiával. Hét törzsnek fejedelme ő, s meglásd, apám, hozzászegődnek a kabarok is. Mert Árpádot minden népek szeretik.
- A kabarok, az én népeim? Ki mondta ezt néked, leány? Az én alattvalóim legyenek egy alattvalómnak alattvalói?
Mondta Özséb:
- Ne felejtsd, apám, hogy a kabarok közelebb atyafiai a magyaroknak, mint a kozároknak. Szinte egy nyelvet beszél magyar és kabar. Egy tőnek a hajtásai. Csuda-e, ha összefonódnak, s tőled, merthogy egy kicsit mostoha is valál a kabarokhoz, elszakadnak?
- - Hát szakadjanak! Üvöltött a király. - S szakadj el velük te is! Mostan jelenték a hírhozók, hogy újra rátörnek kedves magyarjaidra a besenyők. Hadd törjenek. Ujjamat se mozdítom védelmükre. Majd meglátom, mire megy a magyar nálam nélkül?
- Apám, apám, ne káromold Istent. A magyarok híven segítettek téged hadakozásaidban, de te gyengén viszonoztad az ő hűségüket, ha bajba kerültek. Ők testvéreidnek tartották magukat, úgy is viselkedtek, te meg alattvalónak nézted őket. Azért ösztökélted Lebediást is, Álmost is, hogy egyesítsék a hét törzset, mert gondoltad: nagyobb erővel támogatnak téged. Hát - egyesültek. Megfogadták a tanácsodat. Úgy egyesültek, hogy még a kabarokat is viszik magukkal. Jöhetnek a besenyők, nem állnak ki több csatára velök. Nem azért nem állnak, minthogyha félnének. De ki nem unta volna meg azt a sok vége-hossza nincs betörést? Itt sohase lenne nyugodalma a magyarnak. Itt ők csak szállók. Mennek tovább, addig mennek míg megtalálják s visszaszerzik Attila földjét. Oda törjenek be a besenyők!
- Hm - dörmögött a király - de jól tudod minden dolgát a magyaroknak.
Felelt a leány s nyugodtan nézett apja szemébe:
- A fejedelemnek, az én jövendőre-lévendőmnek nincs titka előttem.
- Ej de bölcs ember a te jövendőre-lévendőd! Fehérnépre bízza a titkait!
- Az igaz, de ez a fehérnép király leánya, a te leányod, apám!
- Apja lánya - dörmögte magában a király, s bús, büszke érzéssel nézett a leány után, ki, mélyen meghajolva apja előtt, kiegyenesedve s büszkén, boldogan távozott a sátorból.

(folyt.köv.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hadakozásaidban, hozzászegődnek, királyfiaknak, összevillanás, kiegyenesedve, testvéreidnek, megjelentenék, visszaszerzik, összefonódnak, alattvalómnak, reménységgel, magyarjaidra, tekintetével, elszenderült, fejedelemnek, gyönyörködve, alattvalónak, megelégedett, nemzetségnek, legdaliásabb, összevillant, császároknál, hatalmasabb, királyoknál, lévendőmnek, mindazoknál, találkozott, legvitézebb, legbölcsebb, megtalálják, magyaroknak, megfogadták, ösztökélted, eltitkolják, atyádfiával, hallatszott, sátor mélyéből, legkisebb unoka, csillagok megjelentenék, édesanya puha, hatalmas kozár, világ legdaliásabb, nagy kozár, felséges jelenetet, magyarok szeme, összevillanás egész, leány tekintete, első minden, növendék leány, szerelmes szív, magyar vezérek, férfi senkinek, Benedek Elek, Honszerző Árpád, REGÉK VILÁGA, Mert Árpádot, Mondta Özséb,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Még csak most kezdődik a nap  Adakozás  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Németh László tollából  A másik dolog,  Png virág  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png nő  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Hiányzik  Soha ne kedvezz...  Leonardo da Vinci gondolata  Png kislány  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Kellemes délutánt kívánok  Az igazi szeretetért rendszeri...  Egy bizonyos határt  Png csokor  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Szép álmokat!  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A jó emberek mindig szépek mar...  Alázat  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png ház  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Png telefon  Egy lelki imádság  Tavaszi kép  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Julian Brass gondolata  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Png telefon  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Radikális szeretet  Rátalálsz  Mindig jusson idő nevetni  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png kutya  Nem méltó hozzád  Reggel van  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Szép estét  Facebookon kaptam  Png virág  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Paul David Tripp Április 19  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Alázat  Németh László tollából  Csak a fogyatkozás látható  Nagyi telefonál  Szép estét  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Lóhere 
Bejegyzés Címkék
sátor mélyéből, legkisebb unoka, csillagok megjelentenék, édesanya puha, hatalmas kozár, világ legdaliásabb, nagy kozár, felséges jelenetet, magyarok szeme, összevillanás egész, leány tekintete, első minden, növendék leány, szerelmes szív, magyar vezérek, férfi senkinek, kozár király, királyfiaknak sorban, magyarok fejedelme, nemzetségnek volt, alattvalómnak alattvalói, kabarok közelebb, nyelvet beszél, kicsit mostoha, magyar nálam, magyarok híven, király &#8211, fehérnép király, leány után, hadakozásaidban, hozzászegődnek, királyfiaknak, összevillanás, kiegyenesedve, testvéreidnek, megjelentenék, visszaszerzik, összefonódnak, alattvalómnak, reménységgel, magyarjaidra, tekintetével, elszenderült, fejedelemnek, gyönyörködve, alattvalónak, megelégedett, nemzetségnek, legdaliásabb, összevillant, császároknál, hatalmasabb, királyoknál, lévendőmnek, mindazoknál, találkozott, legvitézebb, legbölcsebb, megtalálják, magyaroknak, megfogadták, ösztökélted, eltitkolják, atyádfiával, hallatszott, elszakadnak, viszonoztad, alattvalóim, lebediásnak, viselkedtek, alattvalója, szakadjanak, kabarokhoz, kozároknak, fehérnépre, alattvalói, királyának, fiacskáját, alattvalóm, tanácsodat, ösztönével, egyesültek, támogatnak, egyesítsék, segítettek, alattvalód, nyugodalma, védelmükre, vetekedtek, minthogyha, meghajolva, tekintete, csillagok, hűségüket, dörmögött, emberének, jövendőre, tartották, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1724
  • e Hét: 5252
  • e Hónap: 13856
  • e Év: 49797
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.