Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Benedek Elek:Honszerző Árpád 3
  2007-07-31 15:23:02, kedd
 
   
  A REGÉK VILÁGA
(3. folytatás)

Akkor este a király látta, amint nyugvóra tér leánya, s másnap reggel rettentő lármára ébredett: volt királykisasszony, nincs királykisasszony. Nem rabolták el: önként ment Árpád sátrába. Mondotta neki:
- Ne fáradj apámhoz sem magad, sem nemzetséged eleit ne fáraszd hozzá az én kezemért. Ha adná sem adná jó szívvel, talán meg is bántaná a te büszke lelkedet. Íme, eljöttem önként, tied vagyok. Követlek, amerre a szerencse vezet téged. Elfogadsz-e hitvesednek?
Mondotta árpád:
- Önként hogy jöttél, jobban esik szívemnek. Lám a kabar testvérek is önként jőnek velem. A szeretet erősebb minden földi hatalomnál. Erősebb a halálnál is. Téged Isten vezérelt az én sátramba. Ez órától fogvást te vagy ennek a sátornak asszonya. A sátor földje változik, ma itt verjük fel, holnap ott, de asszonya te maradsz halálig!

Mikor pirkadott a hajnal, hívatá Árpád Tordát, a vén főpapot s megáldatá a frigyet Isten szabad ege alatt. És felkerekedék Árpád az ő népével. És megszállták Etelközt. És teltek, múltak az esztendők. Éltek a vándor magyarok sok esztendőkön által nyugodalomban. Sokasodtak, szaporodtak a nemzetségek. Újabb meg újabb ágakat hajtottak a törzsek. És születék az első esztendőben Árpádnak fia, kinek Levente lett a neve. Aztán telt, múlt az idő, három esztendő múltán születék a második fiú: Tarkacs. Ismét három esztendő telék el, születék a harmadik fiú: Jelekh. S mintha meg akarta volna mutatni Isten, hogy az igazi nemes fának csak nagy időközben terem gyümölcse: már dali fiú volt Levente, növendék legényecske Tarkacs és Jelekh, mikor a negyedik fiú született, akinek Jutócs lett a neve.

Aludj kicsi Jutócs, aludj, vigyáz reád a te édesanyád szeme. Mind a te arcodat nézi, a te vonásidat lesi: vajon apád képét viseled-e?
- Apja képét viseli - mondja Özséb - de - és ezt mondván, szelíden mosolyog - az én képemet is látom...- S gyöngéd csókot lehel a gyermek homlokára.

Ím, a földről már felszállottak a csillagok az égre.
Hamvadoznak a tüzek. Mély csend borul a pusztaságra. A rengeteg gulyák, ménesek szerteszét, nagy tömegekben szenderegve heverésznek, s csak ritkán kondul meg egy-egy kolomp, csendül meg egy-egy csengő. Békesség, csendesség, nagy nyugalom mindenütt: aki látja, nem gondolja, hogy vándornépnek szállóföldje ez. Mintha itt élne ez a nép sok száz esztendő óta, olyan békén alszik, a férfinép a hamvadó tüzek körül, az asszony- a gyermeknép, a gyermeknépnek is a legapraja az esőtartó, széltartó sátrak alatt.

Igen, a földről felszállottak a csillagok az égre. Vakító fehéren ragyog a Hadak útja, s ez a hosszú, széles fehér út, melyen egykor, réges-régen Csaba vezér s halott vitézei visszaszáguldoztak Attila földjére... az agg Álmos szemlére nem jön álom. Tekintete a Hadak útjára tapad, s lelke szárnyat öltve száll vissza a réges-régi időkre, az őshazába, hol a hunok és magyarok bölcseje ringott. Látja az öreg Nimródot s két oldalán két deli fiát: Hunort és Magyart, amint versenyt repülnek paripáikon a széllel, űzve, hajtva a végtelen puszta vadjait. És száll a lelke, nyomon kíséri Hunort és Magyart, kik ötven-ötven vitézzel felkerekedének s vitte vadászkedvök rengeteg erdőkön, végtelen rónaságon át, mígnem egyszerre csak azon vették észre magukat, hogy messze elhagyták apjuk országának határát. Az volt csak a szép, gazdag tartomány! Mi tenger vad a rengeteg erdőségekben, a rónaságokon! Csordákban legeltek a bölények, szarvasok, őzek. De ím egyszerre külön, a csordáktól távol, felugrott előttük egy szarvas. Azóta sem látott ehhez hasonlatos szépet emberi szem. A két ágas-bogas szarva össze volt fonódva s lebegett a feje fölött, mint egy koszorú. A két szeme feketéllett, ragyogott, mint a fekete gyémánt. A dereka karcsú, hajlékony, mint a lengó nádszál. A lába vékony, s szaladván, nem látszott érinteni a földet.
- Utána! - kiáltotta egyszerre Hunor és Magyar.
- Utána! Utána! - suttogja az agg Álmos, s öreg teste megfiatalodik egy pillanatra.
Együtt vágtat Hunorral és Magyarral tisztásról sűrűbe, sűrűből tisztásra, hegyeken fel, völgyeken, folyóvizeken át. A csodaszarvas meg hol eltűnt, hol felbukkant: csalta, csalogatta Hunort és Magyart. A paripák habba keveredtek, de Hunor és Magyar vágtattak utána: elevenen akarták elfogni a csodaszarvast.
- Utána! Utána! Suttogja Álmos.

,De hajh, leszállt a nap, esteledett, alkonyodott, s a csodaszép szarvas eltűnt az ingoványban, sűrű nádas rejtekében.

(folyt.köv.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: királykisasszony, felkerekedének, felszállottak, nyugodalomban, megfiatalodik, gyermeknépnek, csodaszarvast, vándornépnek, csodaszarvas, szállóföldje, felkerekedék, vadászkedvök, folyóvizeken, erdőségekben, esztendőkön, rónaságokon, hitvesednek, legényecske, szaporodtak, alkonyodott, feketéllett, megszállták, ingoványban, nemzetséged, heverésznek, hamvadoznak, pusztaságra, esztendőben, szenderegve, nemzetségek, csalogatta, felbukkant, sokasodtak, paripáikon, szerteszét, keveredtek, király látta, szerencse vezet, kabar testvérek, szeretet erősebb, sátornak asszonya, sátor földje, frigyet Isten, vándor magyarok, első esztendőben, gyermek homlokára, rengeteg gulyák, hamvadó tüzek, földről felszállottak, réges-régi időkre, öreg Nimródot, végtelen puszta, Benedek Elek, Honszerző Árpád, REGÉK VILÁGA, Téged Isten, Árpád Tordát, Suttogja Álmos,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hogy lehet megtartani  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Paul David Tripp Április 21  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Alázat  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Bertolt Brecht -től idézet  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Jó éjszakát  Sokan azt tartják  Éretlen vers  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png virág  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png férfi  A Megváltó szolgálatában  Jó éjszakát  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png virág  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Nem számIt  Png fotel  Őrizkednünk kell...  Esti kép  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Reggel van  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nagyon különös  A másik dolog,  Akarat  Nagyon különös  Png telefon  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Próbálj meg ...  Nem tudhatod  Akarat  Png cica  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Neked tudnod kell  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Őrizkednünk kell...  Örülök, hogy látlak!  Png rózsa csokor  A Megváltó szolgálatában  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png ház  Idő  Erdőn  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Albert Einsteinről  Akarat  Mi lenne ha  Alvó cicák  Png kutya  Egy maradéktalanul uralt világ  Illyés Gyula - Milyen hamar.  George Byron - Ahogy itt jár -...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Németh László tollából  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép estét  Irgalom és ítélet  Mit beszél, nem értem, hogy m... 
Bejegyzés Címkék
király látta, szerencse vezet, kabar testvérek, szeretet erősebb, sátornak asszonya, sátor földje, frigyet Isten, vándor magyarok, első esztendőben, gyermek homlokára, rengeteg gulyák, hamvadó tüzek, földről felszállottak, réges-régi időkre, öreg Nimródot, végtelen puszta, volt csak, rengeteg erdőségekben, csordáktól távol, feje fölött, fekete gyémánt, dereka karcsú, lengó nádszál, lába vékony, paripák habba, csodaszép szarvas, királykisasszony, felkerekedének, felszállottak, nyugodalomban, megfiatalodik, gyermeknépnek, csodaszarvast, vándornépnek, csodaszarvas, szállóföldje, felkerekedék, vadászkedvök, folyóvizeken, erdőségekben, esztendőkön, rónaságokon, hitvesednek, legényecske, szaporodtak, alkonyodott, feketéllett, megszállták, ingoványban, nemzetséged, heverésznek, hamvadoznak, pusztaságra, esztendőben, szenderegve, nemzetségek, csalogatta, felbukkant, sokasodtak, paripáikon, szerteszét, keveredtek, országának, csordáktól, hasonlatos, hatalomnál, csordákban, tömegekben, csendesség, tisztásról, pillanatra, gyermeknép, esteledett, rejtekében, magyarral, vonásidat, ragyogott, elhagyták, testvérek, szívemnek, esztendők, csillagok, hajlékony, vágtattak, szarvasok, rónaságon, egyszerre, felugrott, völgyeken, megáldatá, tisztásra, pirkadott, hajtottak, született, legapraja, kiáltotta, édesanyád, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1186
  • e Hét: 4714
  • e Hónap: 13318
  • e Év: 49259
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.