Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
II. A cigányok foglalkozásai
  2011-04-28 06:14:38, csütörtök
 
   
  II.1. Kereskedelem

II.l.l A lókereskedelem
Előbb cserekereskedelem alakult ki, majd a lovakhoz jobban értő cigányok, mint lófelvásárlók tevékenykedtek. Törzskönyvezett (remunkda) lovakat szállítottak a katonaság részére. Ez a mesterség hosszú ideig virágzott. A rátermettebbek, törekvőbbek a grófoknál, földesuraknál, lovászoknál dolgoztak. Ezekből alakultak ki a jó lószakértők. Ismerték a lovak betegségeit, a gyógymódokat. Lehetőségük volt több ló tartására, önállósulni tudtak, s ezáltal pénzesebbek, lóvésabbak lettek. Ebből ered a lovári (pénzes) elnevezés. Ezek a lókupec cigányok választékosabban beszéltek, mivel olyan kö9rnyezetben éltek, ahol a jó megélhetés mellett szükség volt a választékosabb, többnyelvű, tiszta beszédre. Amikor a gazdagok (grófok, földesurak, nagygazdák) lovat akartak vásárolni, illetve eladni, mindig hívtak magukkal cigány szakértőt. Ilyen híres lószakértő volt az Alföldön Biszku, Káló, Poskula, Furós Józsi. A grófok, nagygazdák hozzájuk jártak lovat vásárolni (parádés kocsiba, hátaslónak).
A családok aztán örökölték ezt a mesterséget. A „lovári"-akhoz természetesen beházasodtak más törzsbeli cigányok. Átvették a szokásokat, hagyományokat, de emellett átvették a nyelvjárást is.
Vándorlásuk idején a korabeli krónikák írói szerint igen sok lóval, kocsival haladó cigánykaravánnal lehetett találkozni. Az utazók azt is leírták, hogy a lószerszámok díszesek voltak, ezüst és rézveretűek. A lovak részére télen még sátrat is emeltek. A letelepedés idején is nagy becsben tartották a lovakat, az istállók a lakóháznál gondozottabbak voltak. A lóitató vödör tiszta, külön helyen tartáj, a lószerszámok fényesek, ha meghibásodik nagy gonddal javítják. Ez azt bizonyítja, hogy a lovak szeretet a cigányoknál régi keletű, s mind a mai napig élő hagyomány. „Ló nélkül nem cigány a cigány” tartja a közmondás. Ha a lovat eladják, sokáig nem bírják ki ló nélkül: az is megesett, hogy az eladott lovakat a vásár végén többért visszavették. Ismerték és ma is ismerik a ló betegségeit, azok gyógyítását, de amellett ismerték a lóval kapcsolatos fondorlatokat is. Ha egy-egy ló megtetszett, messze utat is bejártak érte, még a lopástól sem riadtak vissza. Az urasági ménesekből loptak, meg a nagygazdáktól, ahol sok volt a ló.
A kárpáti és oláhcigányok Európa más országaiban még ma is vándorolnak, lovaik vannak, kereskednek, muzsikálnak, fémmunkát végeznek.
A szegényebb cigányok lovai a tél folyamán lesoványodtak az elégtelen takarmányozás miatt. Innen ered a mondás: sovány, mint a cigány lova. Tavasszal aztán ezek a lovak is felerősödtek.
Megjegyzés : A lóbetegségek gyógyítása, a lovakkal kapcsolatos babonák,
szokások megtalálhatók A cigányok hiedelemvilága c. tanul-
mányban.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-



II. 1.2. Marhakereskedelem
A gurvárok ökörhajcsárok voltak, Erdélyből hajtották a marhákat Bécs felé. A letelepedés után mint edényfoltozók, kolompárok, bádogosok dolgoztak. A XX. század elején még sátorban laktak. Hidegkovácsokként járták a Duna-Tisza közét.

II. 1.3. Egyéb kereskedelem

Tollfelvásárlás
Használt ruhák vétele, eladása
Rongykereskedelem
Régiségek vétele, eladása (zsibárus)
Kerámia és egyéb iparcikkekkel való kereskedés
Vaskereskedés


II. 2. ÁLLATTARTÁS

A hagyományos lótartás mellett a tehén, bika, sertés, liba és egyéb háziállatok tartása is kezdett kibontakozni...


II. 3. MULATTATÁS


II. 3.1 Zenélés, éneklés

A zenész cigányok magukat ,,úri" cigánynak tartják. Önmagukat romának, kohánynak nevezik. A cigány népzenét ritkábban játsszák, inkább újabb keletű népies magyar műzenét, amit a nem cigány lakosság cigányzeneként ismer. Sőt, a világ számos részén a zeneileg műveletlen közönség a cigányzenét véli magyar népzenének. Hangszereik a hegedű, cimbalom, klarinét, nagybőgő, brácsa.
Az oláhcigányok általában csak maguknak muzsikálnak, hangszereik a tambura, a citera, és ritmuskíséretnek kanalak, kanna buffogtatása, illetve szájbőgőzés a divatos. Ők játsszák a valódi cigány népzenét.
A cigány népzene nagyon is különbözik attól, amit a cigányzenészek a zenés szórakozóhelyeken játszanak.
Megjegyzés: A cigány népzene, népköltészet megtalálható
A cigány népzene c. tanulmányban.

II. 3.2. Körhinta, céllövölde

A kárpáti cigányok egyik csoportja, az ún. szinto cigányok mint mutatványosok, körhintások, céllövöldések járják az országot. Előbb gyerekek hajtották a körhintát (bolondkocsi, lánchinta), később motor hajtotta a hintákat.


II. 3.3 Cirkuszosok
(cirkuszi mutatványosok)

A cirkuszoknál lóápolók, kötéltáncosok, mutatványosok. A nyugati országokban bűvészek is.

II. 3.4 Medvetáncoltatók

A medvetáncoltatók neve: ursari. Ma ez a foglalkozás Erdélyben, Romániában fordul elő.

II. 3.5. Majomtáncoltatók

Folyt. köv.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: medvetáncoltatók, majomtáncoltatók, cigánykaravánnal, ritmuskíséretnek, választékosabban, tollfelvásárlás, törzskönyvezett, gondozottabbak, tevékenykedtek, lókereskedelem, hiedelemvilága, cigányzenészek, cigányzeneként, rátermettebbek, választékosabb, vaskereskedés, mutatványosok, edényfoltozók, megtalálhatók, iparcikkekkel, földesuraknál, ökörhajcsárok, természetesen, lófelvásárlók, céllövöldések, fondorlatokat, takarmányozás, lesoványodtak, kötéltáncosok, nagygazdáktól, hagyományokat, népköltészet, gyógymódokat, kibontakozni, tanulmányban, oláhcigányok, lovakhoz jobban, katonaság részére, mesterség hosszú, lovak betegségeit, lókupec cigányok, családok aztán, korabeli krónikák, lószerszámok díszesek, lovak részére, letelepedés idején, lakóháznál gondozottabbak, lóitató vödör, lószerszámok fényesek, lovak szeretet, cigányoknál régi, cigány” tartja, Alföldön Biszku, Furós Józsi,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Popper Péter szavai  Kellemes délutánt kívánok  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Akarat  Irgalom és ítélet  A sors  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Reménység és erő Krisztustól e...  Nem méltó hozzád  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Kövesd a cowboyt!  Esti kép  Png kutya  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Jó éjszakát  Esti kép  Gyökössy Endre - Virágok virág...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Akarat  Adakozás  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Még csak most kezdődik a nap  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Png csokor  A másik dolog,  Png nő  Gonosz démon-álarc  Png lepke  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nem tudhatod  Fekete-erdő desszert  Png nő  Mindig jusson idő nevetni  Az igazi szeretetért rendszeri...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png fotel  Albert Einstein gondolata  Sose bánj semmit  Ne kapaszkodj magasabbra,  A Megváltó szolgálatában  Png virág  Hogy lehet megtartani  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png nő  Png fotel  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akik bántanak téged  George Byron - Ahogy itt jár -...  Fehér virág  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Szép estét  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A boldog családok mind hasonló...  A másik dolog,  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Akarat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert 
Bejegyzés Címkék
lovakhoz jobban, katonaság részére, mesterség hosszú, lovak betegségeit, lókupec cigányok, családok aztán, korabeli krónikák, lószerszámok díszesek, lovak részére, letelepedés idején, lakóháznál gondozottabbak, lóitató vödör, lószerszámok fényesek, lovak szeretet, cigányoknál régi, cigány” tartja, lovat eladják, eladott lovakat, vásár végén, lóval kapcsolatos, urasági ménesekből, szegényebb cigányok, elégtelen takarmányozás, cigány lova, lóbetegségek gyógyítása, lovakkal kapcsolatos, cigányok hiedelemvilága, gurvárok ökörhajcsárok, marhákat Bécs, letelepedés után, hagyományos lótartás, zenész cigányok, cigány népzenét, világ számos, zeneileg műveletlen, cigányzenét véli, oláhcigányok általában, valódi cigány, cigány népzene, zenés szórakozóhelyeken, kárpáti cigányok, cirkuszoknál lóápolók, nyugati országokban, medvetáncoltatók neve, foglalkozás Erdélyben, medvetáncoltatók, majomtáncoltatók, cigánykaravánnal, ritmuskíséretnek, választékosabban, tollfelvásárlás, törzskönyvezett, gondozottabbak, tevékenykedtek, lókereskedelem, hiedelemvilága, cigányzenészek, cigányzeneként, rátermettebbek, választékosabb, vaskereskedés, mutatványosok, edényfoltozók, megtalálhatók, iparcikkekkel, földesuraknál, ökörhajcsárok, természetesen, lófelvásárlók, céllövöldések, fondorlatokat, takarmányozás, lesoványodtak, kötéltáncosok, nagygazdáktól, hagyományokat, népköltészet, gyógymódokat, kibontakozni, tanulmányban, oláhcigányok, lószerszámok, beházasodtak, buffogtatása, kereskedelem, visszavették, lóbetegségek, szállítottak, felerősödtek, megtalálható, cirkuszoknál, meghibásodik, muzsikálnak, hangszereik, kapcsolatos, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1895
  • e Hét: 5423
  • e Hónap: 14027
  • e Év: 49968
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.