2025-05-22 21:20:19, csütörtök
|
|
|
A nők és a férfiak is sokat aggodalmaskodnak egy bizonyos kort követően, hiszen a női és a férfi reproduktív szervek sejtjei is öregszenek, és 50 éves kort követően jegyzik a legtöbb nőgyógyászati és férfibetegséget. Éppen emiatt nagyon fontos évente szűrővizsgálaton részt venni. Azonban míg a nők jelentős hányada ellátogat a nőgyógyászhoz, addig a férfiak szinte a legutolsó pillanatig halogatják az orvosi látogatást, több ok miatt is. Azonban 50 éves kor fölött jelentősen, szinte ugrásszerűen megnő a prosztatabetegségek kockázata. A növényi étrend nemcsak az egész testre gyakorol pozitív hatást, hanem bizony a prosztata egészségére is.
A növényi alapú étrend elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, dióféléket, magvakat és teljes kiőrlésű gabonákat tartalmaz. Ezek a táplálékok többek között csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség és a korai halálozás kockázatait. A legújabb kutatások szerint a prosztatarák rizikója is minimalizálódik, amennyiben zömében növényi alapú táplálékokat fogyasztunk.
Egy kutatás során kapcsolatot találtak a növényi alapú étrend és a prosztatarák súlyosbodásának csökkent kockázata között. A növényi alapú étrend magát a prosztatarák kockázatát is csökkenti, különösen a 65 évesnél idősebb férfiak esetében.
A növényi alapú étrendnek azonban nem csak ennyi előnye van. Ez az étrend elsősorban a teljes kiőrlésű gabonákra, a babra, a hüvelyesekre, a zöldségekre, a gyümölcsökre, a diófélékre és a magvakra összpontosít.
A növényi alapú étrend hatására a szervezetben jelentősen csökken a gyulladás. A gyulladást az emberi szervezetben a fehérvérsejtek okozzák, amelyek harcolnak a szervezetbe jutott betolakodókkal, kórokozókkal, hogy aztán bakteriális vagy vírusos fertőzést hozzanak létre a szervezetben. Hosszú távú gyulladás esetén úgynevezett autoimmun betegségek is kialakulhatnak, amikor is az immunrendszer megtámadja a szervezet egészséges, normális szöveteit. A hiperaktív gyulladásos válasz hozzájárul a krónikus betegségek kialakulásához, mint amilyen a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szívbetegségek.
Az étrend és a testmozgás jelentős hatással van a gyulladásra. Míg az elhízás, a dohányzás, az alváshiány, illetve a hozzáadott cukrokban és egészségtelen zsírokban gazdag étrend növelheti a gyulladást a szervezetben, addig a gyümölcsökben és zöldségekben található tápanyagok csökkentik a szervezetben a gyulladást.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a növényi alapú étrend - különösen a rostokban gazdag táplálékok - pozitívan hatnak a koleszterinszintre, azaz csökkentik az LDL-koleszterin-szintet.
A kutatók közvetlen összefüggést mutattak ki a magas zöldség- és gyümölcsbevitel, illetve a kognitív károsodás és a demencia csökkent kockázata között. A kulcs valószínűleg az, hogy a növényi alapú táplálékok tele vannak hasznos tápanyagokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal és foláttal, amelyek együttesen csökkentik a kognitív károsodás kockázatait.
A vegetáriánus és vegán étrenddel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy segítenek megnövelni a hasznos baktériumok számát a bélrendszerben, amivel jelentősen javul a bélrendszer egészsége. Az egészséges bélmikrobiom pedig elősegíti a jól működő anyagcserét, az egészséges immunrendszert, az egészséges bélmozgást és a megfelelő hormonszintet, ami hozzájárul az étvágy szabályozásához.
A növények nagyon sok fitokemikáliát tartalmaznak, így védelmet jelentenek a sejtkárosodásokkal szemben, illetve még a gyulladást is csökkentik a szervezetben. Számos tanulmány szerint a növényi alapú étrenddel a rákos betegségek mintegy egyharmada kivédhető lenne. Ezek a táplálékok elsősorban az emlődaganattal, a prosztatarákkal, a vastagbél-, gyomor- és bélrendszeri daganatokkal szemben nyújthatnak védelmet.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|