|
1/6 oldal
|
Bejegyzések száma: 59
|
|
|
|
2024-12-10 21:46:18, kedd
|
|
|
A kuszkusz nagyon sokat segíthet, ha éppen most szántuk rá magunkat a testedzésre, mert az a célunk, hogy zsírt veszítsünk, azaz fogyjunk, illetve az izomtömegünket szeretnénk növelni. Az biztos, ha rendszeresen fogyasztunk kuszkuszt, sokféle tápanyagot viszünk majd be a szervezetünkbe, többek között szelént, tiamint, folátot, mangánt és niacint.
Hogy segíthet a kuszkusz a fogyásban és az izomtömeg-növelésben?
A kuszkusz csak kevés kalóriát tartalmaz, illetve nagyon alacsony a nátrium-, koleszterin- és zsírtartalma, így mindenképpen be tudjuk építeni a fogyókúrás programunkba. Magas a rosttartalma is, így sikeresen elnyomja a ghrelin nevű hormon jelzéseit, amely nem más, mint az éhséghormon. Hiszen ha rostokban bővelkedő ételeket eszünk, akkor hamar jóllakottnak érezhetjük magunkat, és biztos, hogy két étkezés között sem fogunk majd nassolni.
A kuszkusz magas rosttartalma miatt nemcsak a testsúlycsökkenést érhetjük el, de a gyomor- és bélrendszer egészségét is fenntarthatjuk, hiszen minél több rostban bővelkedő táplálékot fogyasztunk, annál kisebb lesz az esély a gyomor- és a bélrendszer betegségeire. A rostos ételek serkentik a belek perisztaltikus mozgásait, és ezzel a székletürítést könnyítik meg.
A rostok nemcsak az emésztőrendszerre gyakorolnak pozitív hatást, hanem a szívbetegségek megelőzésében is nagy a szerepük, hiszen csökkentik a magas LDL-koleszterin-szintet. Ennek hatására megtisztulnak az erek, és sokkal kisebb lesz az esélye az érelmeszesedés, a stroke és a szívinfarktus kialakulásának. Amennyiben rendszeresen fogyasztunk rostos táplálékokat, úgy sokkal kisebb lesz a kockázata az olyan betegségeknek, mint a vastagbél- vagy gyomordaganat.
A kuszkusz az izomépítésében is a segítségünkre lehet. Ebben a magas szeléntartalom segíthet, hiszen a szelénnek nagy szerepe van az izomfejlődésben. A szelénhiány nemcsak az izmok gyengeségét, hanem fáradtságot és energiahiányt is okozhat. Tehát minden olyan táplálék, amely szelént tartalmaz, sokat segíthet az izmok építésében, márpedig a kuszkusz gazdag forrása ennek a tápanyagnak.
A kuszkusz magas szeléntartalma nemcsak az izmok fejlődését segíti, hanem az immunrendszer védelmét is ellátja. Nem mellesleg minél kevesebb szelén van a szervezetünkben, annál nagyobb a kockázata a pajzsmirigybetegségek kialakulásának.
A kuszkuszt sokféleképpen felhasználhatjuk a konyhában, most egy kuszkuszsaláta-recept következik.
Fokhagymás-olajbogyós kuszkuszsaláta hozzávalói:
10 dkg kuszkusz,
víz,
2 gerezd fokhagyma,
1 kisebb lila hagyma,
1 paprika,
1 kisebb uborka,
2 evőkanál olívaolaj,
20 szem olajbogyó,
egy maréknyi mazsola,
egy citrom,
egy kisebb csokor petrezselyemlevél,
ízlés szerint só és bors.
Elkészítése:
Készítsük el a kuszkuszt a szokásos módon, majd keverjük el benne a felaprított paprikát, a meghámozott uborkát, a mazsolát és a kisebb darabokra tépkedett petrezselyemzöldet, illetve a kisebb darabokra vágott magozatlan olajbogyót. Keverjük össze a sót, a borsot, a citromlevet, valamint az olívaolajat, és adjuk a salátánkhoz.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2024-12-10 21:44:04, kedd
|
|
|
Napjainkban nagyon sokan éreznek fájdalmat a nyakukban és a vállukban. Az egész napos ülés, a vezetés, de még a stressz is hatással van az izmok állapotára, ugyanis stressz hatására megfeszülnek az izmaink, és ennek következtében érezhetünk kisebb-nagyobb fájdalmat. Amikor izomproblémákkal küzdünk, még akkor is, ha elviselhetetlen fájdalmat érzünk a nyakunkban és a vállunkban, nem feltétlenül gyógyszerrel szükséges csillapítanunk, hiszen rengeteg más megoldás is létezik a fájdalom enyhítésére és megszüntetésére.
Soha nem szabad elfeledkeznünk a mozgásról és annak fontosságáról. Minél többet és minél rendszeresebben mozgunk, annál nagyobb az esélye, hogy nem lesznek izomproblémáink és izomfájdalmaink. A nyújtás az egyik legjobb módja annak, hogy elkerüljenek bennünket az izomproblémák, vagy megszüntessük azokat.
A vállak és a nyak izmainak nyújtása segíthet még a fájdalom csökkentésében is. Az izmok rendszeres nyújtása emellett csökkenti a görcsök és a feszülés kockázatait. A nyak nyújtására alkalmas például az oldalsó nyaki nyújtás. Döntse meg a fejét, míg a füle párhuzamos nem lesz a bal vállával, majd lassan forgassa a fejét előre és jobbra, addig, míg a füle párhuzamos nem lesz a jobb vállával.
A vállaink izmait is megnyújthatjuk, mégpedig oly módon, hogy állás közben tegyük keresztbe az egyik karunkat a mellkas előtt, a másik kezünkkel pedig tartsuk meg a vállunkat, amíg feszülést nem érzünk a vállunkban. Végezzük el a gyakorlatot a másik oldallal is.
A váll és a nyak fájdalmára a hideg és a meleg borogatás is hasznos és jótékony lehet. Az első három napban alkalmazzon hideg vizes vagy jeges borogatást, hiszen ezzel elkerülhetjük a gyulladás és a zsibbadás kialakulását. Majd később áttérhetünk a meleg vizes borogatásra, hiszen a hő hatására kitágulnak az erek, ellazulnak az izmok, és a véráramlás is fokozódik, ezek pedig jótékonyan hatnak az izmok állapotára.
Ha izomproblémákkal küzdünk, akkor az Epsom-só is jótékony hatással lehet, hiszen gazdag forrása a szulfátoknak és a magnéziumnak. Az Epsom-só fokozza a keringést, csökkenti a stresszt, és az izmok ellazulását is megtámogatja. Az Epsom-sót hozzáadhatjuk a fürdővizünkhöz.
Az étrend révén is természetesen csökkenthetjük a szervezetben kialakult gyulladást. Táplálékok, amelyek csökkentik a gyulladást: olívaolaj; halak, például lazac, szardínia, makréla; paradicsom; gyümölcsök, például áfonya, eper, narancs, cseresznye; diófélék, például mandula, dió; zöld leveles zöldségek, például kelkáposzta és spenót; zellerlé; répalé; gyógynövények és a fűszerek közül gyömbér, Cayenne-bors, fahéj és kurkuma.
Ezeknek a táplálékoknak a hozzáadása az étrendhez csökkenti a szervezet gyulladását. A teljes értékű táplálékok, zsírok, szénhidrátok és fehérjék elősegítik a szervezet gyógyulási folyamatait.
Az illóolajokat használhatjuk fájdalomra, feszültségre és duzzanatra. Az illóolajok olyan terápiás gyógynövényekből származnak, amelyek természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásokkal rendelkeznek. A legjobb illóolajok vállfájdalomra: borsmenta, illóolaj, majoránna olaj és levendulaolaj.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2024-12-10 20:48:10, kedd
|
|
|
A hölgyekben mindig is megvolt a késztetés, hogy minél szebbek és vonzóbbak legyenek. Ennek elérése érdekében sminkelik magukat, vagy esnek át valamilyen szépészeti beavatkozáson. A nők már azokban az időkben is szerették festeni a szemhéjukat és az ajkukat, amikor még nem léteztek ilyen szépészeti, azaz sminktermékek. Gondoljunk csak Kleopátrára, aki nagyon sok mindent megtett annak érdekében, hogy elodázza az öregedést: kecsketejben fürdött, hogy megőrizze bőre fiatalságát, puhaságát és ruganyosságát.
A sminket le is kell mosni, azonban ha nem biotermékeket vásárolunk, a sminklemosók káros anyagokat, például alkoholt is tartalmazhatnak, amelynek közismert a szárító hatásuk. A természet is felkínál olyan anyagokat, amelyek nagyszerűen megállják a helyüket mint sminklemosók.
A smink eltávolításának a napi bőrápolási rituálé részét kell képeznie. A kozmetikumokba ugyanis beleülnek a szennyeződések, amelyek bőrirritációt okoznak, és a bőr gyorsabb öregedését idézik elő. Ha nem tisztítjuk meg az arcunkat, akkor fokozódik a pattanások, a bőrpír és a mitesszerek kialakulásának kockázata. Az elhalt szennyeződések és bőrsejtek eltávolításával ellenben elősegítjük a sejtek megújulását. Fokozódik a bőr mikrokeringése, illetve elősegítjük a bőr megfelelő légzését is.
Lefekvés előtt kell a sminket eltávolítani, de reggel is szükség van egy gyengéd arctisztításra, hiszen ilyenkor az éjszakai izzadtságot és egyéb szennyezőanyagokat távolítjuk el az arcbőrünkről.
A mandulaolaj nemcsak tökéletesen jól, de kíméletesen is szedi le az arcbőrről a sminket. Az olaj olyan tápanyagokban bővelkedik, amelyek javítják az arc tónusát. Ezek a tápanyagok a következők: A- és E-vitamin, olajsav, fehérje és linolsav.
Hogyan használjuk?
Cseppentsünk pár csepp mandulaolajat az arcbőrünkre, majd masszírozzuk bele körkörös mozdulatokkal. Ezután mossuk le a maradékot a szokásos arclemosónkkal.
Sminklemosásban az olívaolaj is verhetetlen, nem mellesleg nagyon jót tesz a bőrnek is. Ez az olaj szkvalénben, E-vitaminban és antioxidánsokban gazdag, amelyek segítenek a bőr fiatalon tartásában, ezen kívül a smink eltávolítását is jelentősen megkönnyítik.
Hogyan használjuk?
Nedvesítsünk meg vízzel egy vattakorongot, majd cseppentsünk rá pár csepp olívaolajat. Tisztítsuk meg az arcunkat, végül használjuk a szokásos arclemosónkat.
Sminklemosásban az Aloe vera gél is rendkívül jól működik. A gyógynövény kiváló hidratáló, tisztító és hámlasztó tulajdonságokkal rendelkezik. Nemcsak a szennyeződésektől segít megtisztítani az arcot, de még a bőrt is sokkal ragyogóbbá varázsolja. Az Aloe vera gél használata: keverjünk össze Aloe vera gélt és vizet egyenlő arányban, majd öntsünk egy keveset vattakorongra, és tisztítsuk meg az arcunkat a sminktől és a szennyeződésektől.
A rózsavíz is használható sminklemosóként. Csak vattakorongra kell csepegtetni belőle, és már használhatjuk is.
Mire jó?
A rózsavíz élénkíti és felfrissíti az arcbőrt, illetve öregedésgátló hatásokkal is rendelkezik.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Bőr,haj,köröm |
|
|
|
|
|
2024-12-10 20:42:17, kedd
|
|
|
A zeller és zellerlé többek között annak is köszönhetik egészségre gyakorolt hatásaikat, hogy tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például lutein, A-vitamin, folát, C-vitamin, szelén, nátrium, kálium, foszfor, magnézium, vas, kalcium, K-vitamin. Ezeken kívül tartalmaz még flavonoidokat, klorogénsavat, glikozidokat, fahéjsavat, fenolos savakat, luteolint és apigenint is.
Testünk jelentős százaléka vízből áll, már csak emiatt is oda kell figyelnünk a napi vízbevitelre, azaz a hidratációra. Ha unjuk a vizet, akkor a zellerlevet is kipróbálhatjuk, hiszen nagyszerűen hidratálja a testet. A zeller nemcsak hidratál, de tápanyagokkal, elektrolitokkal is feltölti a szervezetet.
A nem megfelelő életmód és táplálkozás cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Amennyiben nem kezelik, a cukorbetegség idegkárosodást, szemkárosodást, vesekárosodást, szív- és érrendszeri betegségeket és akár még Alzheimer-kórt is okozhat. A cukorbetegséget kezelni szükséges. Emellett kipróbálhatunk - a kezelőorvos jóváhagyásával - alternatív és természetes módszereket is. Ilyen természetes kezelési mód lehet a zellerlé, amely antioxidánsokkal van tele, így védve a hasnyálmirigyet az oxidatív stressztől. Amennyiben a hasnyálmirigy megsérül, úgy csökken az inzulintermelés, ami viszont a vércukorszintre is negatív hatással lesz.
Az oxidatív stressz bárkit érinthet, éppen ezért törekedni szükséges a rendszeres antioxidáns-bevitelre. A zellerlé gazdag forrása az antioxidánsoknak, például tartalmaz koffeinsavat. A koffeinsav erős antioxidáns polifenol, amely megakadályozza a máj és a bőr idő előtti öregedését. A zellerlé ferulinsavat is tartalmaz, amely szintén rendelkezik antioxidáns hatással. A ferulinsav védi a bőr általános integritását, mégpedig oly módon, hogy csökkenti a finom vonalak és ráncok megjelenését. Apigeninben is bővelkedik a zellerlé, amely nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. A luteolin pedig egy polifenolos flavon, amely rákellenes, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal bír.
Az ízületi gyulladás fájdalommal és merevséggel jár együtt. A zeller azonban flavonoidokban bővelkedik, amelyek gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. A kvercetin is ilyen flavonoid, amely csökkenti a fájdalmat, mégpedig oly módon, hogy ellensúlyozza a testzsír gyulladáskeltő hatásait.
A magas vérnyomás nagyon sok negatív hatása ismeretes. Károsítja az ereket, a szívet, a vesét, a szemet és az agyat. Növelheti a vakság, a stroke, a szívelégtelenség és a szívkoszorúér-betegség kockázatait. A magas vérnyomás kialakulásában nagy szerepe lehet a túlzott só-, zsír- és koleszterintartalmú ételek fogyasztásának. Az ilyen táplálékok nemcsak magas vérnyomást okoznak, hanem veseproblémákat, hormonális rendellenességeket és cukorbetegséget is. A zeller és a zellerlé nagyon hatékony lehet a magas vérnyomás természetes csökkentésében. Ftalidokat tartalmaz, amelyek ellazítják az erek falát, ezzel is elősegítve az egészséges véráramlást. Káliumban is bővelkedik, amely ellensúlyozza a magas nátriumszintet, ezzel is fenntartva a normál vérnyomást.
A zellerlé olyan vitaminoknak és ásványi anyagoknak a tárháza, amelyek remek agyerősítő hatásokkal is rendelkeznek. Ezt a hatás más vegyületeinek is köszönhetjük, például a luteolinnak. A luteolin nagyon hatékonyan küzd a sejtekben zajló öregedéssel szemben, illetve nagyon sikeres a szívbetegségek és a rákos betegségek kockázatainak csökkentésében is. Flavonoidokat is tartalmaz a zellerlé, amelyek a gyulladás csökkentésével védik az agysejteket az öregedéstől.
A zeller és a zellerlé segítenek eltávolítani a káros toxinokat a szervezetünkből, illetve magas a lutein- és A-vitamin-tartalmuk, amely tápanyagok jót tesznek a szem egészségének. Mindkét tápanyag antioxidánsként működik, amely enyhíti a gyulladást, és megakadályozza az oxidatív stressz kialakulását.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2024-12-10 20:37:58, kedd
|
|
|
Ha már unjuk az almát, készítsünk belőle salátát - áfonyás-diós almasaláta-recepttel
Az egész világon a leggyakrabban fogyasztott gyümölcs nem más, mint az alma. Nagyon sokan szeretik csak úgy önmagában, de készül még belőle almaecet, dzsem, bor és almalé is. Kulináris felhasználása mellett az alma nagyon sok egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Rendszeres fogyasztása javítja az emésztést, és védelmet nyújt a szívbetegségek, a cukorbetegség és más krónikus betegségek ellen.
Az alma a rostok, a polifenolok és más tápanyagok gazdag forrása, amelyek támogatják a szív egészségét. Számos tanulmány hozta összefüggésbe az almát a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával, ugyanis az alma rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Egy tanulmány szerint a napi rendszerességű almafogyasztás mintegy 27%-kal csökkenti a stroke kockázatát, 25%-kal pedig a szívbetegség okozta halálozás kockázatát.
Az alma egy jó pektinforrás is. Ez egy oldható rost, amely javítja az emésztést. Oldható rostként a pektin felszívja a vizet az emésztőrendszerben, ami lágyabb székletet eredményez. A pektin prebiotikumként is működik, ami ösztönzi a hasznos baktériumok növekedését és aktivitását a bélben.
Az alma magas víz- és rosttartalommal rendelkezik, mégis alacsony kalóriatartalmú, ami támogatja a súlykontrollt azáltal, hogy csökkenti a napi kalóriabevitelt. A rendszeres almafogyasztás csökkenti a testtömegindexet is.
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik naponta legalább 2 almát elfogyasztanak, 25%-kal csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Ennek oka a flavonoidok, köztük a kvercetin magas koncentrációja, ami segíthet a vércukorszint csökkentésében és az inzulinérzékenység javításában. Az almában lévő oldható rost megakadályozhatja a cukorbetegséget, mivel lassítja a szénhidrátok felszívódását, megakadályozva a vércukorszint hirtelen megemelkedését.
A gyümölcsökben és zöldségekben található antioxidánsok előnyösek lehetnek az idősebb személyeknek is, mégpedig azért, mert ezek az antioxidánsok fokozzák a kognitív funkciókat. Az almában lévő kvercetin segíthet megvédeni az agy neuronjait az oxidatív károsodástól, és ezzel még az Alzheimer-kór is megelőzhető.
Az alma sok C-vitamint tartalmaz. Ez egy olyan antioxidáns, amely segít az immunrendszernek megfelelően működni, ez pedig segít a betegségek leküzdésében. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, és megtámogatja a kollagéntermelést is.
Az almából készíthetünk salátát is, most egy ilyen recept következik.
Áfonyás-diós almasaláta hozzávalói:
2 nagyobb alma,
1 citrom,
3 marék spenót,
2 marék aszalt áfonya,
1 csésze pirított dió,
10 dkg fetasajt,
2 evőkanál almaecet,
1 evőkanál mustár,
1 evőkanál méz,
ízlés szerint só és bors.
Elkészítése:
Hámozzuk meg az almát, szeleteljük fel vékonyan, tegyük egy salátástálba a megmosott és összetépkedett spenótlevelekkel. Keverjük össze a citrom levét, az almaecetet, a mustárt, a mézet, a sót és a borsot, és keverjük a salátához. Forgassuk a salátába a felkockázott sajtot és az áfonyát is. Végezetül szórjuk meg a salátát pirított dióval.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2024-12-10 20:35:35, kedd
|
|
|
Az öregedés is lassul, és a betegségek kockázata is csökken a kalóriacsökkentéssel
Bizonyára sokan észrevették már, hogyha alaposan belakomáztak, akkor sokkal nehezebb volt aztán a napi teendőket ellátni. Nem mellesleg a nagy étkezések fáradttá is tesznek bennünket. A legutóbbi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a napi kalóriacsökkentés nemcsak fiatalossá tehet bennünket, de sokkal jobb lesz a közérzetünk, és még a súlyosabb betegségek is elkerülhetnek bennünket. Ha korlátozzuk a napi kalóriabevitelünket, nemcsak jobb egészségnek fogunk örvendeni, de az élettartamunk is meghosszabbodhat.
Egy kutatásba normál testalkattal rendelkező embereket vontak be, akiknél alkalmazták a kalóriakorlátozást. A vizsgálat két teljes évig tartott, és az eredmények nagyon is megdöbbentőek voltak.
Az egészségesebb táplálkozással és a jelentősebb kalóriakorlátozással nemcsak az oxidatív stressz és a szabad gyökök száma csökkent a vizsgálati alanyok szervezetében, hanem az öregedés biomarkerei is. Ezzel pedig jelentősen lecsökkent a degeneratív betegségeknek, az időskori betegségeknek, a rákos betegségeknek, a cukorbetegségnek vagy éppen az Alzheimer-kórnak az esélye. A kalóriakorlátozással ezeknél az embereknél az anyagcsere is helyreállt, ami szintén élethosszabbító hatásokkal bír. A kalóriacsökkentés tehát számos pozitív változást hoz az életünkbe. Ehhez mindössze csak annyit kell tennünk, hogy a korábbi adagoknál jóval kisebbeket fogyasztunk.
A kalóriakorlátozás nem egyenlő önmagunk, a testünk sanyargatásával, az azonban tény, hogy sokan még akkor is esznek, amikor már nem éhesek. Ha azonban alkalmazzuk a kalóriacsökkentés technikáját, akkor azt tapasztalhatjuk meg, hogy lefogyunk, hogy az anyagcserénk működésével nem lesznek problémák, illetve nemcsak a hangulatunk lesz sokkal jobb, de az életminőségünk is.
Amikor kalóriacsökkentésen gondolkozunk, nem fontos olyan drasztikus intézkedéseket hozni. Már azzal is sokat teszünk az egészségünkért, ha egy-egy ételadagunkat 20-30%-kal csökkentjük. Ez az intézkedés nemcsak a szívműködést javítja, hanem csökkenti a szervezetben a gyulladásszintet, azaz a C-reaktív fehérjét.
A kalóriakorlátozás mindemellett csökkenti a magas LDL-koleszterin szintjét, a magas trigliceridszintet és az inzulinrezisztenciát, ami előszobája is lehet a 2-es típusú cukorbetegségnek.
Egy másik vizsgálat is számos előnyt mutatott a kalóriacsökkentéses kísérlet során. Egy tanulmány azt írta le, hogy a kalóriakorlátozás lassította az öregedéssel kapcsolatos változásokat a májjal, a vesékkel, az anyagcserével, az erekkel és az immunrendszerrel kapcsolatos fiziológiában.
Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a kalóriakorlátozás csökkentette a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőit, illetve javította a szív- és érrendszeri és az anyagcsere-egészséget.
A kutatók úgy vélik, hogy a kalóriakorlátozás idővel lassítja a biológiai öregedés ütemét. Amikor a vizsgálatban résztvevők nagyobb mértékben csökkentették a kalóriabevitelüket, akkor nagyobb mértékben csökkent a biológiai öregedés üteme is. A mai állásfoglalás szerint a kalóriacsökkentés befolyásolja az energia-anyagcserét oly módon, hogy visszafordítja és csökkenti az öregedés hatásait.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2024-12-10 20:31:30, kedd
|
|
|
Az ízületi gyulladás leggyakoribb formája a test kopása miatt alakul ki, ami az idősebb kor egyik velejárója. Gyulladást okoz az ízületekben és meglehetősen nagy fájdalmakkal járhat együtt, ami befolyásolja a napi tevékenységek elvégzésének képességét. A legtöbb orvos gyógyszerekkel kezeli az ízületi gyulladást, ami káros mellékhatásokat is okozhat, különösen, ha hosszú ideig szedjük azokat. Azonban vannak olyan természetes gyógymódok, amelyek némi megkönnyebbülést nyújthatnak, ha ebben a betegségben szenvedünk.
A hőterápia és a hidegterápia segíthet a fájdalomcsillapításban. A hideg alkalmazása segít megszabadulni az ízületekre nehezedő gyulladástól és duzzanattól, míg a meleg, a hő csökkenti a merevséget. Mindkét terápia nagyon hatékony a fájdalomcsillapításban is.
Az étrend bizonyos változásai is segíthetnek enyhíteni az ízületi gyulladás okozta fájdalmat. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a fájdalomhoz vezető gyulladást. Az omega-3 zsírsavak legjobb táplálékforrásai közé tartoznak a halak, a halolaj, a dió, a chiamag és a lenmag.
Tanulmányok szerint néhány gyengéd jógapóz is segíthet enyhíteni az ízületi gyulladás tüneteit az izmok erősítésével, az ízületek lazításával, a rugalmasság növelésével és a fájdalom enyhítésével.
A zöld tea antioxidánst tartalmaz, amely megakadályozza az ízületek további károsodását. Naponta akár 2-3 csészényit is el kell a zöld teából fogyasztanunk, hogy lássuk az eredményeket. A gyömbértea pedig csökkenti a duzzanatot, és fokozhatja az ízületek keringését.
Amikor ízületi gyulladásban szenvedünk, a legutolsó, amit szeretnénk, mozogni. Azonban a rendszeres testmozgás pozitív hatással lehet a betegségünkre. Az úszás, a tai chi, a kerékpározás javítja a rugalmasságot, és megakadályozza az ízületek merevségét.
A masszázs nemcsak a stressz csökkentésében segít, hanem a mozgástartomány javításában és az ízületi fájdalmak csökkentésében is.
Az akupunktúra bizonyítottan segít az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek.
A gyógynövények közül is sok nagyon jól működik, hiszen csökkenti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat és egyéb tüneteket. Az Aloe vera nyugtató hatásokkal rendelkezik, a macskakarom csökkenti a duzzanatot, illetve a gyulladást. A kurkuma szintén csökkenti az ízületi fájdalmat és a gyulladást csakúgy, mint a fűzfakéreg.
A meditáció is segíthet megtalálni azokat a mentális módszereket, amelyek csökkentik a stresszt, amely a szervezetben a gyulladás egyik fő oka.
Az ízületi gyulladás tüneteit csökkenti a kurkuma és a gyömbér. Most egy olyan tearecept kerül bemutatásra, amely nagyon hatékony az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében.
Kurkumás-gyömbéres ízületi tea hozzávalói:
3 dl víz,
egy ujjnyi gyömbér lereszelve,
1/4 teáskanál kurkuma,
egy csipet őrölt fekete bors,
egy csipet Cayenne-bors.
Elkészítése:
Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a lereszelt gyömbért és a kurkumát. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le, de ezt a lépést ki is hagyhatjuk. Fűszerezzük meg a kétféle fűszerrel, és már fogyaszthatjuk is. Ezt az italt csakis kúraszerűen alkalmazzuk, és naponta egy pohárnál többet ne igyunk belőle, mert a fűszerek irritálhatják a gyomornyálkahártyát.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2024-12-10 20:27:19, kedd
|
|
|
Természetesen az a legjobb, ha a szivárvány minden színét tartalmazó ételeket fogyasztunk, hiszen minél színesebb az étrendünk, annál több zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, azonban mára az is bebizonyosodott, hogy a fekete táplálékok is mennyire egészségesek.
Sok táplálék van tele tápanyagokkal, de a fekete táplálékok különösen sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A fekete ételek többek között tele vannak antocián vegyületekkel, amelyek erős antioxidáns hatású pigmentek. Ezek segíthetnek az immunrendszer erősítésében, a jó egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében. Az antociánok ezen kívül gyulladáscsökkentő, vírusellenes és rákellenes előnyöket is kínálnak.
A feketeköménymag-olaj kissé keserű és csípős ízvilággal rendelkezik. A fekete kömény segíthet a szuperbaktériumok elleni küzdelemben, vagyis azon baktériumok ellen, amelyek antibiotikum-rezisztenssé váltak. A mag gyulladáscsökkentő, lipidcsökkentő, antimikrobiális, rákellenes, antioxidáns, vérnyomáscsökkentő és sebgyógyító hatásokkal rendelkezik. Mivel görcsoldó és fájdalomcsillapító aktivitással is bír, ezért hatékony lehet az immunrendszer, az emésztőrendszer és a központi idegrendszer számára. Bőrproblémákon is segíthet, például az ekcémán, a pikkelysömörön és a pattanásokon.
A chaga gomba magas vitamin-, ásványianyag- és tápanyagtartalommal bír: B-komplex vitaminok, D-vitamin, kálium, aminosavak, réz, szelén, cink, vas, mangán, magnézium, kalcium és rostok. Nagyon sok olyan antioxidánst tartalmaz, amely csökkenti a bőrproblémákat, amelyeket a napkárosodás válthat ki, illetve a bőröregedés jeleit is enyhíti. Antioxidánsai csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást, és megakadályozhatják a rákos sejtek kialakulását. Az antioxidánsok támogatják az immunrendszert a fehérvérsejtek stimulálásával, a gyulladás elleni küzdelemmel és a várcukorszint csökkentésével.
A chiamag a mentafélék családjába tartozik, és őshazája Dél-Amerikában található. A chiamag tápanyagai közé tartoznak a B-vitaminok, a tiamin, a niacin, a riboflavin, a folát, a magnézium, a kálium, a vas, a mangán, a foszfor és a cink. Ezen kívül tartalmaz még rostokat, antioxidánsokat és omega-3 zsírsavakat is. A chiamag csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, stabilizálja a vércukorszintet. Az emésztésre is jó hatással van, mivel csökkenti a székrekedés kockázatait, jó emésztést biztosít, és növeli az egészséges bélbaktériumok számát a bélrendszerben.
A fekete szezámmag magas zsírtartalommal rendelkezik, és nagyon jó energiaforrás a szervezet számára. Többszörösen telítetlen zsírsavakat és omega-6 zsírsavakat is tartalmaz. Sokféle országban használják a fekete szezámmagot. Egyes országokban főételként fogyasztják, míg más országokban desszertet készítenek belőle. Koreában hús és zöldség pácolására használják, Afrikában füstölt halak mellé szolgálják fel köretnek, Indiában pedig pálmacukorral keverik, és édességként fogyasztják.
A fekete bab rendkívül ízletes és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A fekete bab enyhíti az emésztési panaszokat, erősíti a csontokat, és segít a vércukorszint szabályozásában. A fehérje mellett a fekete bab rostokban is bővelkedik, ami az emésztésre gyakorol kedvező hatást. Kvercetint és szaponinokat is tartalmaz, amelyek pedig védik a szív egészségét. A kvercetin egy olyan flavonoid, amely csökkenti a gyulladást, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait, erősíti az immunrendszert, enyhíti a fájdalmat, és segíthet megelőzni a rákos betegségek kialakulását. A szaponin egy olyan vegyület, amely csökkenti a koleszterin- és a testzsírszintet.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
1/6 oldal
|
Bejegyzések száma: 59
|
|
|
|
2024. December
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |
30 | 31 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
59 db bejegyzés |
e év: |
2520 db bejegyzés |
Összes: |
51312 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1020
- e Hét: 11237
- e Hónap: 53152
- e Év: 665827
|
|
|