Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Kimondta az EBESZ: óriási bajok az áprilisi választás tiszta
  2014-07-12 14:19:48, szombat
 
  Az állami propaganda a kormánynak kampányolt, a választási rendszer átalakítása is a Fidesznek segített, a határon túli szavazatoknál sérült az egyenlőséghez való jog - csak néhány kritika ez az EBESZ most kiadott jelentéséből az áprilisi magyar választásról. Magyarország megsértette az EBESZ koppenhágai szerződését a demokratikus választások feltételeiről.

Súlyos problémákat talált az EBESZ a magyar választáson. A most kiadott jelentésükben részletezték, mi mindent találtak a megfigyelőik április 6-án, és az eredmények lesújtóak.

Persze a választást többé-kevésbé korrekt módon megszervezték, és az is rendben volt, hogy minden választókörzetben több jelölt közül lehetett választani.
Az idei választást már új szabályok szerint rendezték meg, mint a korábbiakat. Az EBESZ szerint összességében negatívak voltak az új választási törvény hatásai. Ráadásul a törvényt úgy fogadták el, hogy nem volt mögötte elegendő társadalmi támogatottság - teszik hozzá.

Súlyos problémákat találtak a kampányban, kezdve onnan, hogy a kampányfinanszírozás átláthatatlan, a pártokat pedig alig lehet elszámoltatni. Ennél is nagyobb bajt jelez az, hogy az állami propaganda az EBESZ szerint a Fidesznek kampányolt. Ezzel Magyarország megsértette az EBESZ koppenhágai szerződését - ez az európai demokratikus választások feltételeit határozza meg.

A magyar sajtó erősen elfogult volt a kampányban - írják. Ennek az egyik oka az, hogy nagyon sok sajtótermék van a kormányhoz közel álló üzletemberek kezében. De nem csak közvetlen nyomásgyakorlásról volt szó. Az állami hirdetések súlya túl nagy a reklámpiacon. A médiapiac nem plurális, a lapoknál erős az öncenzúra. Ráadásul a kereskedelmi tévékből gyakorlatilag kitiltották a politikai hirdetéseket. Valójában persze nem kitiltás történt, de az, hogy ingyen kellett volna leadni hirdetéseket, a valóságban ezt hozta magával.

De nem csak a kampány jelentett problémát, maga a választási rendszer is furcsa volt. Idén már sokkal nagyobb volt az egyéni választókörzetek szerepe. Ez önmagában nem baj természetesen. A választókörzetek határait azonban úgy húzták meg, hogy felmerült a vád: a Fidesz saját érdekeit nézve rajzolta meg a választótérképet.

Problémás volt az is, hogy az egyéni körzetekben nem csak a vesztesek, hanem győztesek is magukkal vihettek töredékszavazatokat a listára, annyit, amennyi előnnyel nyertek. Ez az EBESZ szerint azt eredményezte, hogy hat képviselővel többet küldhetett a Parlamentbe a Fidesz-KDNP.

Ami a választás tisztaságának magyarországi felügyeletét illeti, ott sem volt minden rendben. A választást felügyelő hatóságok tagjainak megválasztásába ugyanis egyedül a Fidesz szólhatott bele.

Problémásnak jelezte az EBESZ azt is, hogy Magyarország határain kívül élő állampolgárok közül a határon túli magyarok nagyságrendekkel könnyebben szavazhattak, mint azok a magyarországiak, akik külföldön dolgoznak. A kivándoroltaknak - valamint azoknak, akik egyéb okból épp nem otthon voltak a szavazás napján, de van magyarországi lakcímük - esetenként több száz kilométert kellett utazniuk a szavazáshoz, míg a határon túliak akár levélben is voksolhattak. Nem véletlen, hogy a több százezer kivándorolt közül alig húszezren szavaztak. Ezzel sérült az egyenlőséghez való alapvető jog - állapította meg az EBESZ.

Bajok vannak a kisebbségek új választási rendszerével is - állítják. A kisebbségek ugyan küldhetnek képviselőket a parlamentbe, ráadásul papíron szépnek tűnik, hogy egy mandátumhoz nekik csak annyi szavazat kell, ami egy pártlistás mandátumhoz szükséges szavazatszám negyede. Csakhogy a gyakorlatban ez így is egy olyan magas számot jelent, amelyet csak a roma és talán a német kisebbségnek van esélye elérni. Ha ezt a számot nem érik el, akkor csak szószólót küldhetnek a parlamentbe, szavazati jog nélkül - így is történt végül.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 310 db bejegyzés
Összes: 9055 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 510
  • e Hét: 12026
  • e Hónap: 21048
  • e Év: 88813
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.