Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Hogyan maradjunk frissek hosszabb autóúton?
  2017-02-26 23:05:17, vasárnap
 
  Ha nagyon hosszú útra indulunk, és szeretnénk kihasználni az éjszakai autópályák ürességét, akkor se induljunk el hajnal 3 óra előtt, amikor élettanilag a legalacsonyabb az éberségi szintünk. Indulás előtt mindenképp aludjunk néhány órát!

Vezetés közben nincs szükségünk sok kalóriára, ezért az indulás előtt és az út alatt kerüljük a nehezebb ételek fogyasztását, ne együk ,,álmosra" magunkat! Az út közbeni nassolást elkerülhetjük például cukormentes rágógumi fogyasztásával, rágózás mellett ugyanis kevesebbet eszünk, mégis energikusabbnak érezzük magunkat. Sőt, pszichológusok szerint a rágózás jótékonyan hat a memóriára és a koncentrációt is segíti, mert az állkapocs rágó mozgásakor az agy hippokampusz nevű része stimulálódik, amely fontos szerepet játszik a memória működésében. Emellett a rágó mozgás a pumpálás révén több vért juttat az agyba, nő a pulzus, s több oxigén is jut az agyba a keringés serkentése révén.

Az agy megfelelő oxigén­ellátását s így a frissességünk megőrzését támogatja a rendszeres szellőztetés is. Ideális esetben 30-40 percenként érdemes friss levegőt engedni az autóba. Ha többórás útra megyünk, 2-3 óránként mindenképp álljunk meg, szívjunk friss levegőt, és mozgassuk át - elsősorban nyaki és háti - izmainkat.

A frissességünk és éberségünk fenntartása érdekében elengedhetetlen a megfelelő folyadékfogyasztás. A legjobb, ha tiszta vizet fogyasztunk! A kávé és az egyéb koffeintartalmú italok segítenek a reakcióidő gyorsításában, éberebbé tesznek, de vízhajtó hatásúak. Koffeintartalmú italok fogyasztása után különösen oda kell figyelnünk a folyadékpótlásra!

Az út során többféle stresszhatásnak is ki vagyunk téve. Gondoljunk például a szabálytalanul közlekedő autóstársakra vagy forgalmi dugóra. Ha frissen és energikusan szeretnénk megérkezni, kontroll alatt kell tartanunk a stresszt, gyorsan és hatékonyan kell oldanunk a feszültségünket. Mindenkinél más technika válik be, érdemes kísérletezni! Van, akinek a légzőgyakorlatok segítenek, s van, aki a kezét szorítja ökölbe és lazítja el párszor, mintha egy stresszlabdát szorongatna. Stresszhelyzetben szintén sokan kapnak be egy cukormentes rágót, mint feszültségcsökkentő ,,eszközt", hiszen a test legerősebb izma a rágó­izom. Sőt, így az út végére nemcsak mi magunk, hanem a leheletünk is friss marad, emiatt sem kell aggódnunk!

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Ha halat eszel, műanyagot is eszel
  2017-02-26 21:29:37, vasárnap
 
  Egy friss kutatás szerint évente akár 11 ezer mikroműanyag-darabot is megehetünk, ha halat és más tengeri állatokat is szoktunk fogyasztani.

Nemrég írtunk róla, hogy a tengeri-óceáni szennyezések akár harminc százaléka is lehet az apró műanyaghulladék:

Ez persze önmagában is aggasztó, de Dr. Colin Janssen, a Genti Egyetem kutatója egy friss felmérésük alapján még nyomasztóbb következtetésre jutott: mivel a mikroműanyagok beágyazódnak a tengeri állatok szöveteibe, ezért ha megesszük őket, tudtunkon kívül ezek az apró műanyagok is a szervezetünkbe jutnak.

A kutatás szerint a szennyezés 99 százaléka áthalad rajtunk, egy százalék viszont lerakódik a testünkben, és

jelenleg fogalmunk sincs róla, milyen anyagok oldódnak ki belőle, okozhatnak-e gyulladást vagy más problémát a testünkben.
Ötbillió mikroműanyag-részecske van a Föld vizeiben, a mennyiség pedig percenként egy kukásautónyival nő.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2017.01 2017. Február 2017.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 31 db bejegyzés
e év: 110 db bejegyzés
Összes: 9048 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2738
  • e Hét: 10465
  • e Hónap: 19487
  • e Év: 87252
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.