Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Egy zsák krumpli
  2020-08-27 07:38:05, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Éléskamra 1.  
Diétás
  2020-08-27 06:51:25, csütörtök
 
  Most olyan szuper ételek következnek, amelyek nem csak roppant egészségesek, hanem azonnal megszüntetik a kínzó éhségérzetet, ráadásul hosszú időre eltelítenek. Diétázóknak kötelező olvasmány!

Az éhségérzetért, annak ki- és bekapcsolásáért, csak úgy, mint a komplett testi-lelki működésünkért, természetesen, hormonok felelnek. Az egyik a ghrelin - közismertebb nevén az éhség - hormon. Amikor úgy érezzük, kong a gyomrunk az éhségtől - azt neki köszönhetjük, ő küldi a jelet az agyunknak, hogy irány a konyhaszekrény, nézzük van-e valami azonnal befalható, vércukorszint emelő ott, mint például csipsz vagy csokoládé.

A másik, az ellenlábas, egy bizonyos leptin nevű hormon, ami étkezés közben a jóllakottság érzetét küldi az agynak, ami azonnal kiadja a parancsot, hogy abba is hagyhatjuk a falatozást.

Ha ez a kettő balanszban van, akkor és annyit eszünk amikor és amennyire a szervezetünknek szüksége van. Ha diétázunk, nyilván az a szerencsés, ha az előbbi minél később lép működésbe, az utóbbi viszont annál hamarabb akcióba lép. A most következő ételek pont ezt a hatás érik el a szervezetünknél, ráadásul fogyasztásukkal a hosszan tartó teltségérzet is garantált! Soroljuk máris, mihez kapjunk, ha diétázunk, és elkap bennünket a farkaséhség!

1. Tojás

Ami maga a csoda - de erről már többször is esett szó. Ebben a megvilágításban is csak szuperlatívuszokban tudunk beszélni róla: reggelire inkább tojást enni, mint bármilyen péksüteményt, nem csak azért jobb, mert a magas proteintartalma eleve elindítja a zsírégetést a szervezetünkben, de jóval később is leszünk éhesek! Egy amerikai kutatás során kiderült ugyanis, hogy azok, akik egy bagettet ettek reggelire, 3 óra elteltével sokkal éhesebbek voltak, mint azok, akik tojást, sőt az utóbbi csoportnak a kalóriaigénye is jóval kisebb volt a nap további részében!





2. Zabpehely

A zabpehelyről is zengtünk már többször ódát, ezúttal sem lesz másképp: a rosttartalma tökéletesen eltelít, és tartósan alacsonyan tartja a gherelin szintet, főleg főzött állapotban. Kijelenhetjük tehát, hogy a legjobb reggeli egy kis zabkása, némi étcsokoládéval, olajos maggal és friss gyümölccsel turbózva: tápláló, hosszan tartó teltségérzetet biztosít, és telis tele van vitaminnal és gyulladáscsökkentő zsírsavval - és elképesztően finom! A tökéletes hatás érdekében, aki szereti, megszórhatja némi őrölt fahéjjal is, ami szintén a zsírégető hatásáról híres.





3. Főtt krumpli

Itt az ideje a rehabilitációnak: nem olyan rossz az, mint a híre. Persze, nem mindegy, hogyan készítjük el! Legjobb, ha főzve, legfeljebb egy icipici olívaolajon pirítva, petrezselyemmel megszórva készítjük el! Ez olyan finom, hogy akár magában is isteni eledel, ráadásul, egy európai tanulmány szerint az egyik leglaktatóbb étel a világon. Egy másik kutatás kiderítette, hogy a főtt burgonya hidegen még hatékonyabb, "eltelítve is karcsúsító" fogás, ugyanis a hideg hatására kikristályosodó keményítő ellenállóbb a gyomorsavval szemben, és miközben a bélrendszerben lebomlik, további zsírégető enzimet termel.





4. Piros alma

Az alma is jó barát, távolt tartja a doktort, mint tudjuk, ám a magas rosttartalma az amiért most szót ejtünk róla: az alma ugyanis szintén roppant magas rosttartalmú gyümölcs, így hamar eltelít, és ha kifejezetten édes, piros változatot fogyasztunk, az a gyomorsavat sem küldi az egekbe, de a vércukor szintet szépen megemeli, így szuperhatékony farkasétvágy ellen. Ha ez nem lenne elég, kiderítették azt is, hogy a nálunk is jól ismert Pink LAdy fajta a legmagasabb antioxidáns-tartalmú alma mind közül, de úgy általánosságban elmondható ez a PIROS héjúakról, mint a jonathán, a starking vagy az idared.





5. olajos magvak

Az olajos magvak a tökéletes kombinációi mindannak, amire a szervezetünknek szüksége van: rost, fehérje, zsír éppen a megfelelő arányban van mindegyikben, így nem csoda, hogy miközben hamar eltelítenek, hosszan tartó energiával töltenek fel, így kevesebb kedvünk támad mást nassolni a következő főétkezésig. Egy bő marék mandula vagy kesu dió uzsonna gyanánt, vagy sótlan földimogyoró, és a ghrelin hormon termelését máris visszaszorítottuk, miközben alig vittünk be kalóriát: 45-50 darab pisztácia 159 kalória, míg 22 szem mandula mindössze 170 kalória. A legjobb az, ha a rostos salátáinkat turbózzuk fel a magokkal, így egyszerre biztosítjuk a megfelelő mennyiségű fehérje és zsír bevitelét.




 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Tárolási praktikák
  2020-08-27 06:39:36, csütörtök
 
  A babkonzerv és száraz tészta évekig eláll, de mi a helyzet a friss
gyümölcsökkel és zöldségekkel, amik pár nap után tönkremennek?
Ha a következő trükköket megfogadod, egy esetleges karanténban
sem kell róluk teljesen lemondanod.

1. BANÁN

A kamrában vagy a pulton tárolt banán nagyjából 2-5 napi marad friss.
Ha tovább szeretnéd megőrizni a frissességét fontos, hogy az érett,
megbarnult banánt tartsd távol a többi banántól és más gyümölcsöktől.
Az érett banán ugyanis etilén gázt szabadít fel, ami felgyorsítja a
szomszédos gyümölcsök érését. A legjobb, ha minél éretlenebb banánt
vásárolsz, és hagyod, hogy otthon érjen be. Ha viszont bebarnul a
gyümölcs, az sem jelenti feltétlenül azt, hogy ki kell dobnod, hiszen
mennyei banánkenyeret vagy turmixot is készíthetsz belőle.

2. ALMA

Mivel az alma - akárcsak a banán - szintén etilén gázt bocsát ki, fontos,
hogy ne tartsuk más gyümölcsök mellett közvetlenül. A hűtőben és a
pulton tartva nagyjából egy hétig áll el. Utána maximum almás sütikhez
ajánljuk!

3. PARADICSOM

A paradicsom szereti a meleget, de utálja a hideget. Ha hűtőbe teszed,
akkor hamarabb megpuhul. Inkább hagyd a pulton, és akár egy hétig is
friss maradhat. De ha megpuhult, akkor sincs veszve minden: készülhet
belőle például egy nagy adag paradicsomos tészta!

4. BURGONYA

A burgonya jobban szereti a hűvös helyeket, mint a hideget. Ha a hűtőben
tároljuk, a keményítő gyorsabban átalakul cukorrá, ami nem csak az ízét,
de a állagát is befolyásolja. Épp ezért, jobb megoldás, ha egy szekrényben
tároljuk, így hosszabb ideig marad friss és finom.

5. AVOKÁDÓ

Ha az avokádó még éretlen, tartsd a pulton, miután pedig érett, tedd be a
hűtőszekrénybe, így további 2-3 napot nyerhetsz. Ha már kezd megbarnulni,
avokádókrémhez még mindig tökéletes!

6. SPÁRGA

A spárga nagyjából két napig áll el otthon, vagyis célszerű minél hamarabb
felhasználni, miután megvásároltad. Ha tovább szeretnéd frissen tartani,
vágd le a szárát, tedd vízbe és húzz zacskót a tetejére.

7. GOMBA

A gombák 10 napnál tovább nem állnak el. A frissesség fenntartása
érdekében tárold őket hűvös, száraz helyen papír zacskóban. Ha
ugyanis műanyag zacskóban maradnak, könnyen bepenészedhetnek.





 
 
0 komment , kategória:  Éléskamra 1.  
Sírkő felirat
  2020-08-27 05:58:41, csütörtök
 
  Vándor!

Ha e kertben jársz tekints e sirkőre
És amit olvasol tartsd meg emlékedben.

“Ami te vagy most az voltam egykor én is
S ami én vagyok most, az fogsz lenni te is"

Mivel e világon minden mulandó
dúsgazdag s koldus egyaránt halandó.
Bármivel birjal, mind e földön marad,
Tégy hát jót tehetséged szerint életedbe,
mert csak tetteid kisérnek a mennybe.





 
 
0 komment , kategória:  Mókás 2.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2020.07 2020. Augusztus 2020.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 206 db bejegyzés
e év: 3092 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4089
  • e Hét: 18885
  • e Hónap: 41152
  • e Év: 173706
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.