Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Jó játék
  2022-01-22 08:31:05, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Animált GIF 3.  
Reggeli torna
  2022-01-22 08:22:11, szombat
 
 



A rendszeres testmozgás nem pusztán a fizikai egészséget javítja, hanem a mentális egészségre is pozitív hatást gyakorol. A fizikai aktivitás arra is jó, hogy magabiztosabbá vájunk. Ha nő az önbizalmunk, akkor sokkal jobb lesz az énképünk és sokkal motiváltabbak leszünk a fogyásban és az egészségünk javításában.

A rendszeres edzésnek nagyon sok előnye van. Képzeljük el magunkat egy mozgalmas, stresszes napot követően. Sok esetben nincs kedvünk már edzeni, pedig nemcsak kellemesen érezhetjük magunkat némi fizikai aktivitást követően, de azt is megtapasztalhatjuk, hogy nyoma sincs a stressznek. Nem véletlenül tartják a rendszeres mozgást a stresszkezelés egyik legjobb módjának. Ha stresszesek vagyunk, megemelkedik a szervezetünkben a stresszhormonok szintje, amelyek még betegséget is okozhatnak. Ha azonban mozgunk, endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel a szervezetünkben, amely enyhíti a stressz negatív hatásait és tüneteit. Már csak emiatt is megéri rendszeresen a szobakerékpárra ülni, gyalogolni, sétálni, úszni, vagy egyéb sportot űzni.





Ha nem alszunk rendesen, azaz csak keveset és nem elég mélyen alszunk, akkor ez hatással lesz a teljesítményünkre és hangulatunkra is. Kutatások azonban bebizonyították, hogy a rendszeres testmozgás a pihentető alvásban is a segítségünkre lehet.

Manapság sokan szenvednek depressziótól, azonban az aktív életmód jelentősen csökkentheti a depresszió tüneteit és sok esetben sokkal jobban működik, azaz jóval hatásosabb a mozgás, mint egyes depresszióra szedett gyógyszerek.

A testmozgásnak nagy szerepe lehet a szorongás elleni kezelésben is, hiszen enyhíti a feszültséget és a stresszt, fokozza a mentális és a fizikai energiát és a jólétet, mégpedig az endorfinhormonok felszabadulásával teszi mindezt.

Az endorfinhormonoktól nemcsak kellemesebben érezhetjük magunkat, hanem sokkal jobban tudunk koncentrálni és sokkal jobban érezhetjük magunkat mentálisan is, illetve lényegesen több energiával fogunk rendelkezni. A testmozgás mindemellett serkenti az új agysejtek növekedését, és segít megelőzni az életkorral összefüggő hanyatlást is.

A testmozgás nemcsak a rugalmasságot fokozza, hanem erősíti az immunrendszert és sokkal több lesz az energiánk is. Úgy érezhetjük magunkat, hogy kirobbanó formában vagyunk, de nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is.




 
 
0 komment , kategória:  GIF képek 1.  
A legyengült immunrendszer jelei
  2022-01-22 05:09:16, szombat
 
  A legyengült immunrendszer jelei - fertőzések, fáradtság, ingerlékenység

Ha az utóbbi időben azt vette észre, hogy gyakran betegeskedik, sokat érzi magát fáradtnak és gyakori fertőzésekkel kell megküzdenie, akkor lehet, hogy legyengült az immunrendszere. Milyen jelekből és tünetekből vehetjük észre, ha nem az igazi már a védelmi rendszerünk? Mutatjuk a válaszokat.

Bizonyára észrevette, ha nagyobb érzelmi stressz éri vagy túl sokat dolgozik a munkahelyén, akkor akár influenza, megfázás is könnyedén ledönti a lábáról. Ennek az a magyarázata, hogy a stressz jelentősen leterheli az immunrendszert, amely így már nem tud hatékonyan megküzdeni a különféle kórokozókkal, emiatt sokkal több betegséggel kell számolnunk. A stressz csökkenti a fehérvérsejtek számát a szervezetben, amelyek egyébként a fertőzések leküzdésében lehetnek segítségünkre.

Az normálisnak számít, ha egy felnőtt ember egy évben 2-3 alkalommal megfázik, viszont, ha valaki alighogy kilábal a náthából, a következő héten ismét beteg lesz, jele lehet a legyengült immunrendszernek.

Ha gyakran van hasmenése, székrekedése, emellett fokozott gázképződéssel is meg kell küzdenie, akkor ez azt jelezheti, hogy immunrendszere nincs top formában. A védelmi rendszerünk körülbelül 70 százaléka az emésztőrendszerben található. Az itt élő jótékony baktériumok nemcsak a bélrendszert óvják meg a fertőzéstől, hanem az immunrendszert is. Ha felborul a bélflóra egyensúlya, ez utat enged a vírusok elszaporodásának, a gyulladások és az autoimmun betegségek kialakulásának.

Ha olyan sérülései és sebei vannak a bőrén, amelyek nehezen gyógyulnak, szintén gyanakodni lehet immunrendszeri gyengeségre, a gyógyulási folyamat ugyanis az egészséges immunsejtektől függ. Ha viszont az immunrendszer nem jól működik, akkor a bőr sem tud regenerálódni, és a sebek, a bőr sérülései és gyulladásai is sokkal nehezebben gyógyulnak.

A gyakori fertőzések is a lehetséges immunhiány jelei. A fülfertőzés, a tüdőgyulladás, a krónikus arcüreggyulladás is azt jelzi, hogy szükséges erősíteni az immunrendszert. A gyakori fáradtság is jelezheti, hogy ideje lassítani.

Hogyan erősíthetjük az immunrendszerünket?
Leginkább kiegyensúlyozott étrenddel, elegendő alvással, rendszeres mozgással, gyakori kézmosással, az egészséges testsúly fenntartásával, valamint a dohányzás abbahagyásával és a stressz csökkentésével.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
Unokámnak
  2022-01-22 04:50:04, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Magyar kultúra napja
  2022-01-22 04:48:39, szombat
 
  Január 22.




 
 
0 komment , kategória:  Hazám hazám 1.  
Tóparti ház
  2022-01-22 03:52:56, szombat
 
  Pilinszky János:
Egy szép napon

Mindíg az elhányt bádogkanalat, a
nyomorúság lim-lom tárgyait kerestem,
remélve, hogy egy szép napon
elönt a sírás, visszafogad szeliden
a régi udvar, otthonunk
borostyán csöndje, susogása.
Mindíg, mindíg is hazavágytam.





 
 
0 komment , kategória:  Tájképek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 172 db bejegyzés
e év: 1098 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 715
  • e Hét: 15511
  • e Hónap: 37778
  • e Év: 170332
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.