Belépés
agica2004.blog.xfree.hu
Belőlem csak egy van, másokból is:) Módosítva, mert nagyképűnek tűntem, nem vagyok az. - Fehér lovag-king-kong :)))))))))) ,,Nem azok a nagy emberek, akik n... kovács ágica
2004.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szalagos fánk.....és alapszabályai....
  2013-02-08 16:33:43, péntek
 
   
  A tökéletes szalagos fánk elkészítésének alapszabályai

Be kell tartani néhány alapszabályt, no meg keríteni egy tömeget, amely megeszi, de gyorsan, mert a fánk tényleg frissen a legjobb.

- A szalagos fánk tésztájának receptje nagyon hasonlít az alap kelt tészta technológiájához. Különösen fontos itt, hogy minden alapanyag legyen szobahőmérsékletű: a tojást már előző este ki kell venni a hűtőből, a tejet, lisztet pedig érdemes kicsit megmikrózni, vajat felolvasztani.
- Majdnem minden kelt tészta, de a fánk különösen meghálálja a többszöri kelesztést. Ez annyit jelent, hogy ha kétszeresére kelt, ki kell nyomkodni belőle a levegőt, és hagyni újrakelni, akár háromszor is.
- A konyha legyen egyenletes meleg, mondja minden szakácskönyv: ez csak annyit jelent, hogy se az ablakot, se az ajtót nem kell sűrűn nyitogatni, a tésztát pedig a kelés ideje alatt letakarva kell tartani. A legpraktikusabb hely erre a célra a lekapcsolt sütő.



- A fánkot csak a sütéskor lehet elrontani, ott viszont több ponton is. Nálunk már a dédnagymama is olajban sütötte a fánkot, de van, aki sertészsírban szereti sütni, a szabályok akkor is ugyanazok. A legfontosabb, hogy az olaj forró legyen, de ne túl forró. Ezt tapasztalataink szerint úgy a legkönnyebb elérni, hogy az olaj forrósítását magas lángon végezzük, majd mikor egy csipet tésztát beledobva ideálisnak látjuk a hőmérsékletét, a közepesnél eggyel magasabbra mérsékeljük a lángot.
- A fánkot megfordítom, hogy az a fele kerüljön lefelé, ami keléskor felül volt, és az olajba dobom, de csak 3-4 darabot egyszerre. Azon kívül, hogy így van helyük megnőni, ez azért is szerencsés, mert gyorsan ellenőrizhetem, hogy optimális volt-e az olaj hőmérséklete.
- Fedőt teszek rá, lehetőleg üveget, hogy lássam, mi történik. Kb. fél perc múlva megfordítom, és fedő nélkül sütöm további fél-egy percig.
- Zsírpapíros, szalvétás tálcára teszem őket, de nem egymásra, mert akkor az alsók összeesnek.








Elkészítési idő: nettó 40 perc, bruttó 2 és fél óra

Alapanyagok:

fél kg liszt
2 tojássárgája
1 tojás
30 gramm élesztő
2 dl tej
50 gramm vaj
50 gramm cukor
egy csipet só
2 evőkanál rum

1 liter olaj
porcukor
lekvár

A szobahőmérsékletű alapanyagokból kelt tésztát dagasztok. Hagyom a kétszeresére kelni, majd óvatosan ujjnyi vastagságúra nyújtom. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatom, és letakarva további fél órán át kelesztem. A fánkok közepére mutatóujjal kis mélyedést nyomok. A felforrósított olajban hármasával-négyesével előbb lefedve, majd fordítás után fedő nélkül 1-1 perc alatt kisütöm a fánkokat

Csak akkor szórom meg porcukorral, mikor már langyos, különben elázik
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: technológiájához, tapasztalataink, legpraktikusabb, fánkszaggatóval, elkészítésének, alapanyagokból, ellenőrizhetem, felforrósított, sertészsírban, alapszabályai, felolvasztani, hőmérsékletét, vastagságúra, forrósítását, kétszeresére, legfontosabb, szakácskönyv, alapszabályt, tojássárgája, hőmérséklete, mutatóujjal, zsírpapíros, alapanyagok, megfordítom, tésztájának, kiszaggatom, dédnagymama, elkészítési, megmikrózni, legkönnyebb, mérsékeljük, porcukorral, meghálálja, lekapcsolt, egyenletes, szerencsés, tökéletes szalagos, fánk tényleg, szalagos fánk, alap kelt, fánk különösen, többszöri kelesztést, konyha legyen, tésztát pedig, kelés ideje, legpraktikusabb hely, lekapcsolt sütő, fánkot csak, sütéskor lehet, szabályok akkor, olaj forró, legkönnyebb elérni,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy lelki imádság  Reggel van  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  Nem számIt  Png cica  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Gonosz démon-álarc  Png ház  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Ami embereknek lehetetlen, az...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Albert Einstein gondolata  Még csak most kezdődik a nap  Akik bántanak téged  Kellemes délutánt kívánok  Png kislány  Png ház  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Radikális szeretet  Nagyi telefonál  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  A televizió nem a kultúrát kép...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  képre írva  Szép estét  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Szép estét  Png férfi  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Png telefon  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png kislány  Reménység és erő Krisztustól e...  Png lepke  Png cica  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png férfi  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Sose bánj semmit  Alázat  Facebookon kaptam  képre írva  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  s immár én is felragyogva, ért...  Alázat  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Alázat  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Esti kép  Mindig jusson idő nevetni  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Mai harmónia kártyám  képre írva  Facebookon kaptam  Akarat  Neked tudnod kell  Egy hatékony szolga  Bounty krémes  Varga János Veniam - Fontos sz...  Fehér virág 
Bejegyzés Címkék
tökéletes szalagos, fánk tényleg, szalagos fánk, alap kelt, fánk különösen, többszöri kelesztést, konyha legyen, tésztát pedig, kelés ideje, legpraktikusabb hely, lekapcsolt sütő, fánkot csak, sütéskor lehet, szabályok akkor, olaj forró, legkönnyebb elérni, olaj forrósítását, csipet tésztát, közepesnél eggyel, fánkot megfordítom, olajba dobom, olaj hőmérséklete, alsók összeesnek, szobahőmérsékletű alapanyagokból, kétszeresére kelni, fánkok közepére, felforrósított olajban, technológiájához, tapasztalataink, legpraktikusabb, fánkszaggatóval, elkészítésének, alapanyagokból, ellenőrizhetem, felforrósított, sertészsírban, alapszabályai, felolvasztani, hőmérsékletét, vastagságúra, forrósítását, kétszeresére, legfontosabb, szakácskönyv, alapszabályt, tojássárgája, hőmérséklete, mutatóujjal, zsírpapíros, alapanyagok, megfordítom, tésztájának, kiszaggatom, dédnagymama, elkészítési, megmikrózni, legkönnyebb, mérsékeljük, porcukorral, meghálálja, lekapcsolt, egyenletes, szerencsés, hármasával, nyitogatni, kelesztést, összeesnek, magasabbra, ideálisnak, négyesével, közepesnél, többszöri, különösen, nyomkodni, háromszor, újrakelni, szabályok, beledobva, dagasztok, egyszerre, optimális, ugyanazok, lehetőleg, letakarva, szalvétás, elrontani, mélyedést, kelesztem, tökéletes, alapanyag, receptje, szalagos, óvatosan, pohárral, sütéskor, fánkokat, közepére, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3986
  • e Hét: 13410
  • e Hónap: 27496
  • e Év: 80054
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.