|
2013-02-08 16:33:43, péntek
|
|
|
|
|
|
A tökéletes szalagos fánk elkészítésének alapszabályai
Be kell tartani néhány alapszabályt, no meg keríteni egy tömeget, amely megeszi, de gyorsan, mert a fánk tényleg frissen a legjobb.
- A szalagos fánk tésztájának receptje nagyon hasonlít az alap kelt tészta technológiájához. Különösen fontos itt, hogy minden alapanyag legyen szobahőmérsékletű: a tojást már előző este ki kell venni a hűtőből, a tejet, lisztet pedig érdemes kicsit megmikrózni, vajat felolvasztani.
- Majdnem minden kelt tészta, de a fánk különösen meghálálja a többszöri kelesztést. Ez annyit jelent, hogy ha kétszeresére kelt, ki kell nyomkodni belőle a levegőt, és hagyni újrakelni, akár háromszor is.
- A konyha legyen egyenletes meleg, mondja minden szakácskönyv: ez csak annyit jelent, hogy se az ablakot, se az ajtót nem kell sűrűn nyitogatni, a tésztát pedig a kelés ideje alatt letakarva kell tartani. A legpraktikusabb hely erre a célra a lekapcsolt sütő.
- A fánkot csak a sütéskor lehet elrontani, ott viszont több ponton is. Nálunk már a dédnagymama is olajban sütötte a fánkot, de van, aki sertészsírban szereti sütni, a szabályok akkor is ugyanazok. A legfontosabb, hogy az olaj forró legyen, de ne túl forró. Ezt tapasztalataink szerint úgy a legkönnyebb elérni, hogy az olaj forrósítását magas lángon végezzük, majd mikor egy csipet tésztát beledobva ideálisnak látjuk a hőmérsékletét, a közepesnél eggyel magasabbra mérsékeljük a lángot.
- A fánkot megfordítom, hogy az a fele kerüljön lefelé, ami keléskor felül volt, és az olajba dobom, de csak 3-4 darabot egyszerre. Azon kívül, hogy így van helyük megnőni, ez azért is szerencsés, mert gyorsan ellenőrizhetem, hogy optimális volt-e az olaj hőmérséklete.
- Fedőt teszek rá, lehetőleg üveget, hogy lássam, mi történik. Kb. fél perc múlva megfordítom, és fedő nélkül sütöm további fél-egy percig.
- Zsírpapíros, szalvétás tálcára teszem őket, de nem egymásra, mert akkor az alsók összeesnek.
Elkészítési idő: nettó 40 perc, bruttó 2 és fél óra
Alapanyagok:
fél kg liszt
2 tojássárgája
1 tojás
30 gramm élesztő
2 dl tej
50 gramm vaj
50 gramm cukor
egy csipet só
2 evőkanál rum
1 liter olaj
porcukor
lekvár
A szobahőmérsékletű alapanyagokból kelt tésztát dagasztok. Hagyom a kétszeresére kelni, majd óvatosan ujjnyi vastagságúra nyújtom. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatom, és letakarva további fél órán át kelesztem. A fánkok közepére mutatóujjal kis mélyedést nyomok. A felforrósított olajban hármasával-négyesével előbb lefedve, majd fordítás után fedő nélkül 1-1 perc alatt kisütöm a fánkokat
Csak akkor szórom meg porcukorral, mikor már langyos, különben elázik |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
Címkék: technológiájához, tapasztalataink, legpraktikusabb, fánkszaggatóval, elkészítésének, alapanyagokból, ellenőrizhetem, felforrósított, sertészsírban, alapszabályai, felolvasztani, hőmérsékletét, vastagságúra, forrósítását, kétszeresére, legfontosabb, szakácskönyv, alapszabályt, tojássárgája, hőmérséklete, mutatóujjal, zsírpapíros, alapanyagok, megfordítom, tésztájának, kiszaggatom, dédnagymama, elkészítési, megmikrózni, legkönnyebb, mérsékeljük, porcukorral, meghálálja, lekapcsolt, egyenletes, szerencsés, tökéletes szalagos, fánk tényleg, szalagos fánk, alap kelt, fánk különösen, többszöri kelesztést, konyha legyen, tésztát pedig, kelés ideje, legpraktikusabb hely, lekapcsolt sütő, fánkot csak, sütéskor lehet, szabályok akkor, olaj forró, legkönnyebb elérni,
|
|
|
|
tökéletes szalagos, fánk tényleg, szalagos fánk, alap kelt, fánk különösen, többszöri kelesztést, konyha legyen, tésztát pedig, kelés ideje, legpraktikusabb hely, lekapcsolt sütő, fánkot csak, sütéskor lehet, szabályok akkor, olaj forró, legkönnyebb elérni, olaj forrósítását, csipet tésztát, közepesnél eggyel, fánkot megfordítom, olajba dobom, olaj hőmérséklete, alsók összeesnek, szobahőmérsékletű alapanyagokból, kétszeresére kelni, fánkok közepére, felforrósított olajban, technológiájához, tapasztalataink, legpraktikusabb, fánkszaggatóval, elkészítésének, alapanyagokból, ellenőrizhetem, felforrósított, sertészsírban, alapszabályai, felolvasztani, hőmérsékletét, vastagságúra, forrósítását, kétszeresére, legfontosabb, szakácskönyv, alapszabályt, tojássárgája, hőmérséklete, mutatóujjal, zsírpapíros, alapanyagok, megfordítom, tésztájának, kiszaggatom, dédnagymama, elkészítési, megmikrózni, legkönnyebb, mérsékeljük, porcukorral, meghálálja, lekapcsolt, egyenletes, szerencsés, hármasával, nyitogatni, kelesztést, összeesnek, magasabbra, ideálisnak, négyesével, közepesnél, többszöri, különösen, nyomkodni, háromszor, újrakelni, szabályok, beledobva, dagasztok, egyszerre, optimális, ugyanazok, lehetőleg, letakarva, szalvétás, elrontani, mélyedést, kelesztem, tökéletes, alapanyag, receptje, szalagos, óvatosan, pohárral, sütéskor, fánkokat, közepére, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
26622 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3986
- e Hét: 13410
- e Hónap: 27496
- e Év: 80054
|
|
|