Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Természetes kezelések (24)
  2010-08-08 20:59:00, vasárnap
 
  Természetes kezelések (24) szakanyag

Lábgomba (tinea pedis):

A lábujjközök fertőzését, amely hosszabb idő után a talpra, a láb hátsó részére és a körmökre is átterjed, általában fonalgombák okozzák, és a túl szoros, nem szellőző harisnya vagy műbőr cipő csak ront a helyzeten.

Megfertőződhetünk vele öltözőkben, uszodákban, iskolákban, vagy közös használatú törülköző vagy ruha által.

Ha túl erős szappant és antibakteriális krémeket használunk, azzal elősegítjük a gomba megtelepedését, mivel a bőr flórájának egyensúlya és a pH-értéke ettől eltolódik.

A beteg bőrterületek kivörösödnek, beduzzadnak, érdesek lesznek, és kellemetlenül viszketni kezdenek. Esetenként az ujjak körül vagy a talpon megjelenhetnek apró nedvedző hólyagocskák.

A legfontosabb, hogy a lábunkat naponta gondosan mossuk meg, utána mindig teljesen szárítsuk meg, és minél gyakrabban hordjunk nyitott cipőt, hogy a lábunk szellőzni tudjon.

Ez a szívós, köny-nyen elkapható fertőzés természetes antibiotikumokkal jól kezelhető.

Készítsünk naponta lábfürdőt, amelybe 3 evőkanál aloélevet, és 5-5 csepp grépfrútmagkivonatot, teafa- és bergamottolajat adunk.

A beteg területek balzsamozására aloégélhez tegyünk néhány csepp teafaolajat, fokhagymalevet vagy grépfrútmagkivonatot.

A borsikaolaj is alkalmas a lábgomba kezelésére. Naponta elegendő egy evőkanál olívaolajból és 5 csepp borsikaolajból álló keveréket alkalmazni.

Köröm kezelésére hígítatlan formában alkalmazzuk az illóolajokat.

 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Természetes kezelések (23)
  2010-08-08 20:53:33, vasárnap
 
  Természetes kezelések (23) szakanyag

A bélrendszer gombás megbetegedései:

Manapság szinte minden emésztőrendszeri probléma olyan gombás fertőzésre vezethető vissza, mint amilyet a Candida albicans is okoz.

A fertőzést gyakran megelőző antibiotikus kezelés, súlyos általános megbetegedések, nem megfelelő étkezési szokások hozzák létre, amelyek a bélflórát és a bél sav-bázis egyensúlyát megzavarják.

Pszichés és idegrendszeri tényezők is jelentős szerepet játszanak a gombás fertőzés kialakulásában.

Először is fontos a ,,Candida-fertőzések" című részben leírtak alapján változtatni az életmódunkon és az étkezési szokásainkon.

Emellett ne fogyasszunk alkoholt, kávét és nikotint, vagy végezzünk igazi Candida-böjtöt, amelynek lényege a be- és kivezetőutak salaktalanítása.

Ehhez azonban szervezetünknek szüksége van a teljes figyelmünkre és pozitív hozzáállásunkra.

Már az első böjtnapon, ahogy az összes többin is, végre kell hajtanunk egy keserűsós vagy glaubersós öblítést:
Oldjunk fel 20-40 g-ot valamelyik sóból 300 ml meleg vízben, és igyuk meg.

Végül készítsünk koktélt 50-50 ml Aloe verából, búzacsírából és citromléből, négy csepp grépfrút-magkivonatból, valamint 1/4 liter szénsavmentes ásványvízből.

Fél órával később fogyasszuk a jól bevált savkötő italt, a burgonyavizet. Ehhez megelőző este vágjunk kockákra egy nagyméretű burgonyát, szórjuk meg egy csipet tengeri sóval, és öntsük le 1/4 liter vízzel.
Az egészet hagyjuk éjszakára szobahőmérsékleten állni, és másnap reggel igyuk meg. Magából a burgonyából készíthetünk híg levest.
A burgonyavíz helyett fogyaszthatunk zöldséglevet, lehetőleg uborkából, zellerből, céklából és retekből, és adjunk hozzá 3-4 csepp olíva- és oregánóolajat, valamint egy kis frissen reszelt tormát.

A zöld teának és a lapachoteának is jótékony hatása van. Mindkettőből fogyasszunk naponta 1-2 csészével. Éhségérzet esetén a dél-amerikai matetea lehet segítségünkre. Ugyanúgy, ahogy a zöld tea is, új energiával tölt fel.

Energiahordozóként ezenkívül fogyasszunk spirulinaalgát, por vagy tabletta formájában. Teljes ér-
tékű bázikus kémhatású tápanyag, amely 70% azonnal felhasználható fehérjéből áll, és magas klorofill-tartalommal rendelkezik, amely szintén gyógyhatású.
Valódi vitamin- és ásványianyag-forrás, amely alma-, erdeigyümölcs- vagy zöldséglébe keverve ugyanolyan jó ízű, mintha főzelékbe tesszük.
Tisztító hatását erősíthetjük frissen reszelt tormával vagy vízitorma átpréselt levével.

 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Természetes kezelések (22)
  2010-08-08 20:46:40, vasárnap
 
  Természetes kezelések (22) szakanyag

Szakállgyulladás (tinea barbae):

Ha a szakáll területén kis piros, élesen körülhatárolt, kerek gyulladásos gócok jelennek meg, és a bőr sebes lesz, akkor általában fonalgomba-fertőzésről, trichophytiáról van szó, amely magukat a szőrszálakat is megtámadhatja.

A borotválkozás súlyosbítja a tüneteket. Ilyen esetben a legfőbb feladat a bőr nyugtatása, hogy azután saját magától regenerálódni tudjon.

Ne használjunk erős alkoholos arcszeszt és hagyományos szappant, amely a bőrt még jobban irritálja és kiszárítja.

Minden reggel két liter meleg vízhez tegyünk 4-4 csepp bergamott- és teafaolajat, valamint egy kis rostos almaecetet vagy hamamelis-kivonatot, és ezzel mosakodjunk.

Hagyjuk az oldatot a bőrön megszáradni. Ezután a beteg területet vékonyan kenjük be aloégéllel, amibe 1-2 csepp grépfrútmagkivonatot kevertünk.

Ha a bőr nagyon kiszárad és húzódik, akkor gél helyett használhatunk jojoba- vagy mandulaolajat, amelybe szintén egy-egy csepp bergamott-, levendula- és teafaolajat kevertünk.

Célszerű lecserélni a borotvát.
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Természetes kezelések (21)
  2010-08-08 20:43:41, vasárnap
 
  .Természetes kezelések (21) szakanyag

Balanitis:
A here és/vagy előbőr gyulladását általában Candida albicans okozza, és szexuális úton terjed.
Ezért fontos a pár mindkét tagját kezelni.

További okozói lehetnek baktériumok és egyéb mikrobák, amelyek a pangó vizeletben erjedési folyamatot indítanak el. A cukorbetegség elősegíti ezt a folyamatot.

A fő tünetei vörösödés, viszketés és fehéres váladék a nyálkahártyán.

Kezelés nélkül, krónikus esetben az előbőr elkezd sorvadni.

A balanitis kezelésére a közvetkező oldatot naponta többször vigyük fel a beteg területre.
1/4 liter kihűtött körömvirágteához adjunk 5-5 csepp teafa-és bergamottolajat.
Ezt felhasználás előtt jól rázzuk fel.
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Természetes kezelések (20)
  2010-08-08 20:34:07, vasárnap
 
  Természetes kezelések (20) szakanyag

Gombás fertőzések:
Candida-fertőzések:

Idetartozik minden Candida okozta megbetegedés, amelyeket candidosisnak is neveznek. Ezek leggyakoribb okozója a penésszerű sarjadzógomba, a Candida albicans.

Főleg antibiotikumok, fogamzásgátlók vagy citosztatikumok szedése után okoz betegséget, mert ezek a gyógyszerek gyengítik a szervezet ellenálló képességét, tönkreteszik a természetes mikroorganizmusokat, amelyek normál esetben megakadályozzák a Candida-fertőzés elterjedését.

Anyagcserezavaroknál (pl. zsírkór vagy a cukorbetegség), terhesség alatt, vagy súlyos, egész szervezetet érintő megbetegedéseknél (pl. leukémia) a Candida gomba jó szaporodási feltételeket talál.

Főleg azoknál szaporodik el, akik hosszú időn át meleg-nyirkos környezetben dolgoznak, valamint olyan testrészeken és belső nyálkahártyákon, ahol hasonlóan jó élőhelyet talál.

Legkedveltebb támadási felülete a teljes emésztőrendszer a szájüregtől a végbélnyílásig. Csecsemőknél szívesen megtelepszik a farpofák között és a lágyékon, és pelenkakiütést okoz. Gyakran támadja meg a nemi szervek környékét is, amely férfiak esetén heregyulladással (balanitis), nőknél tejfehér váladék megjelenésével és erőteljes viszketéssel jár.

A belső nyálkahártyákon és a véráramon keresztül a gomba továbbterjedhet, és más szerveket, az epeutakat, a szívet és a légutakat is megtámadhatja.

A candidosis számos tünete és következménye először a gomba anyagcseretermékeiként és elpusztult formájaként jelentkezik. Ezek az úgynevezett gombamérgek.

Idetartoznak például az allergiák, az asztma, gyakori kimerültség, depresszió, cukorbetegség, fejfájás, neurodermaitis, ízületi fájdalmak, emlékezési zavarok vagy akár alvászavarok is.

Mivel a gomba életben maradása és szaporodása nagymértékben függ a beteg életmódjától és étkezési szokásaitól, érdemes egy-két egyszerű szabályt megszívlelni: mivel a penészgombák túlnyomórészt szénhidrátokkal és tejfehérjével táplálkoznak, fel kell hagyni a cukor és a cukortartalmú étel és ital fogyasztásával.
Ez sajnos a mézre, sőt az édes gyümölcsökre is vonatkozik.

A kenyér, a pékáruk (főleg a fehér lisztből készült) és a burgonya mennyiségét is csökkenteni kell, de ugyanez a tehéntejre és az ebből készült termékekre is vonatkozik. Könynyebben emészthető a birka- és a kecsketej, valamint a szójatejtermékek.

Felnőttek naponta, több héten keresztül végezzék a következő italkúrát: mindennap készítsünk egy liter lapachoteát vagy zöld teát, amelyet egész napra elosztva fogyasszunk el, és minden csészéhez adjunk 15 csepp Aloe vera friss sejtkivonatot, és 3-3 csepp vizesteafaolajat és propoliszoldatot.

A hosszú távú vizsgálatokban a grépfrútmagkivonat is nagyon hatékony Candida elleni szernek bizonyult. Ehhez naponta kétszer tegyünk 5 cseppet 250 ml vízbe. Ajánlatos a kezelést úgy végezni, hogy a dózist 8 naponta egy cseppel növeljük.

 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Természetes kezelések (19)
  2010-08-08 20:25:16, vasárnap
 
  Természetes kezelések (19) szakanyag

Fogínygyulladás:

A fogíny gyulladása különböző súlyosságú lehet, és a legkülönfélébb okokból eredhet. Lehet hormonális eredetű, és kialakulhat terhesség és klimax idején.

Számos gyógyszer mellékhatásaként is előfordulhat, de kialakulhat állandó protézisviselés vagy nehézfémmérgezés hatására is, lehet vérbetegség tünete vagy egyszerűen hiányos szájhigiénia, bakteriális lepedékek vagy fogkő következménye is.

Sok baktérium különösen jól érzi magát nem megfelelően tisztított fogközökben, és a fogínyben, ahol elszaporodnak, és létrehozzák a jól ismert tüneteket: a fogíny vörös lesz, fájdalmas, duzzadt, és minden érintésre vérezni kezd. Krónikus esetben ezenkívül kisebb-nagyobb burjánzó területek is kialakulnak.

A legfontosabb a megfelelő szájhigiénia betartása.

Ha lehet, minden étkezés után mossunk fogat, a fogközöket tisztítsuk meg fogselyemmel, és minden fogmosás után saját készítésű szájvízzel öblítsük ki a szánkat.

Egy pohár forralással fertőtlenített langyos vízhez tegyünk 5-5 csepp propolisz-, borsmenta-, mirha-és zsályatinktúrát.

Az összes fent említett tinktúrát tömény formában vattapamacs segítségével is felvihetjük a beteg területre. Ugyanez a citromlére is érvényes. Ilyenkor általában átmenetileg enyhe égető érzés és ízérzékelési zavarok lépen fel.

A grépfrútmagkivonat is nagyon hatékony, amelyből 8 cseppet kell azonos mennyiségű vízhez adni. Hígítatlanul soha ne vigyük fel a nyálkahártyára!

A fogínygyulladás bakteriális fertőzését ezenkívül megakadályozhatjuk szegfűszeg gyakori rágcsálásával. Ez még a fogfájást is jelentős mértékben enyhíti, és foghúzás után gyorsabban gyógyul a seb.

Ilyenkor csak pépes vagy folyékony ételeket fogyasszunk, kerüljünk mindenféle édesítést, hogy a jelen lévő kórokozók számára ne biztosítsunk táplálékot, mert ez a gyulladás súlyosbodásához vezet.
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Természetes kezelések (18)
  2010-08-08 20:21:15, vasárnap
 
  Természetes kezelések (18) szakanyag

Sebek és sérülések:

A felületes és vágási sérülések esetén fennáll a fertőzés veszélye, ha nem tisztítjuk ki őket megfelelően, és mikroorganizmusok pl. vírusok, baktériumok vagy gombák tapadhatnak meg rajtuk, és bejuthatnak a mélyebb szöveti rétegekbe, és ott szaporodhatnak.

Ha különösen agresszív kórokozókról van szó, akkor egy egyszerű seb is súlyosabb betegség kialakulásához járulhat hozzá.

A sebek kezelése során tehát a legfontosabb feladat azok tisztítása.

Az Aloe vera ilyen esetekben számtalanszor bizonyult már kiváló elsősegélynövénynek.

A gyógyulást ugyanis nagymértékben meggyorsítja, ha a sebet körömvirágból és lándzsás útifűből készült langyos teával óvatosan megtisztítjuk, majd tiszta aloélevet teszünk a sérült szövetre.

A seb gyorsan bezáródik, és a bőrrétegek regenerációja hamarosan megindul. Emellett a kórokozók bejutását az is megnehezíti, ha a sebet körülvevő szöveteket kicsit megmasszírozzuk, és ezzel a vérkeringést elősegítjük.

Ha a sebből távozó utolsó vércseppeket nem töröljük le, és a területet nem fedjük le sebtapasszal vagy kötszerrel, amely elzárja azt a levegőtől és a gyógyító hatású napsütéstől, akkor ki tud alakulni egy védő varréteg.

Ha azonban már kialakult a fertőzés, akkor általában tanácsos szerológiai teszttel megvizsgálni, hogy a kórokozók eljutottak-e már a véráramba. A sebből ilyenkor általában gennyes váladék távozik, a környező szövetek vörösek, duzzadtak, és erőteljesen fájnak.

Ilyen esetekben készítsünk több órán át ható borogatást aloéléből vagy még jobb, ha aloé friss sejtkivonatot használunk erre a célra, amit egészítsünk ki nagyjából ugyanannyi természetes folyékony mézzel, valamint keverjük össze néhány csepp teafaolajjal, propolisz- és kamillakivonattal.

Az antiszeptikus hatású teafaolaj is kiválóan alkalmas sebfertőzés kezelésére. Hígítsuk fel vízzel (10 cseppet tegyünk 250 ml forralással fertőtlenített vízbe). Ezzel többször mossuk ki a sebet, és ecseteljük be a sebszéleket.

Az ellenálló képesség erősítésére naponta háromszor vegyünk be egy-egy evőkanál aloélevet, majd keverjük össze ugyanannyi zöld búzafűvel, és negyed liter frissen préselt narancslével. Még jobb hatás elérése érdekében a keverékhez adhatunk 10-10 csepp propoliszkivonatot.

Figyelem, olyan szúrt sebeknél, ahol nincs vérzés tanácsos orvoshoz fordulni.
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Természetes kezelések (17)
  2010-08-08 19:46:28, vasárnap
 
  Természetes kezelések (17) szakanyag

Szemölcsök:

Ezek a különböző nagyságú, kidomborodó, világostól sötétbarnáig terjedő színű, általában csúnyának tartott bőrképződmények mindenki által ismertek.

Sokszor tűszerűen nőnek lefelé, és gyakran fedi őket kemény bőrréteg. A szemölcsöket a papillomavirus okozza, és bár fertőzőek, és bár jóindulatúak, a tulajdonosaik nem túlzottan kedvelik őket.

Éppen ezért van annyi gyógyszer és évszázadokon át alkalmazott ceremónia, mint egyetlen más betegség esetében sem.

A sebészi eljárás és a lézerterápia mellett a mai orvostudomány különböző erőteljesen maró hatású anyagokat javasol a bőr ilyen fajta elváltozásaira, amelyek közül sok nemcsak a szemölcsök kérges felszínét tünteti el, hanem a körülötte lévő egészséges szövetet is szétroncsolja.

Ezért először érdemes természetes anyagokkal, például teafaolajjal vagy grépfrútmagkivonattal próbálkozni. Mindkettőt hígítatlanul összekeverve vagy felváltva hosszabb időre naponta 2-3-szor tegyük a szemölcsre.

A tüskeszemölcsöket naponta kenjük be azonos mennyiségű mirhagyantából és teafaolajból álló keverékkel, addig, amíg a bőr szivacsos lesz, és a vírusfertőzés alatta lévő fekete színű középpontjait egy steril tűvel ki nem tudjuk venni.

Azután továbbra is naponta kenjük rá ugyanezt a keveréket, és sebtapasszal fedjük le, amíg a bőr be nem gyógyul.

Figyelem: a nagy egyedülálló barna színű szemölcsök esetén forduljunk orvoshoz, az előbb leírtak csak az ugynevezett futószemölcsökre érvényesek.

A futószemölcsök egyszerűen és rizikómentesen is eltüntethetőek: frissen szedett vérehulló fecskefű szárának sárga nedvét tegyük rá néhányszor.

 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Természetes kezelések (16)
  2010-08-08 19:39:12, vasárnap
 
  Természetes kezelések (16) szakanyag

Hüvelygyulladások:

A hüvely és a kisajkak nyálkahártyájának gyulladását okozó mikrobák főleg a nyilvános fürdőkben, szaunában vagy szexuális úton terjednek. A bakteriális fertőzések mellett a penészgombaszerű sarja-dzógombák Candida albicans (lásd később) és idősebb nőknél ösztrogénhiány vagy a hüvely szárazsága lehetnek a tünetek fő okozói.

A vaginitis általában vörösödéssel, duzzadással, kellemetlen viszketéssel és rossz szagú, habos folyással jár.

Gyakran fájdalom is fellép, valamint nehézség- és melegségérzés a medencében. Krónikus formában a hüvelyfalon gyakran számos apró lapos, vöröses, kitapintható csomó jelenik meg. Ilyen esetekben általában higiéniai óvintézkedéseket kell tenni.

Másrészt a hagyományos szappannal és tusfürdővel történő gyakori mosakodás és a hüvelyzuhany, intimspray használata is jelentősen súlyosbíthatja az irritációt.

Ennek oka elsősorban abban rejlik, hogy ezek a kozmetikumok a tej savbaktériumokból álló természetes hüvelyflórát elnyomják, és ezek azután nem tudják ellátni a nyálkahártya védelmi rendszerében játszott fontos szerepüket.

Ha teafaolajjal kezeljük a problémát, akkor nem jelennek meg nem kívánt mellékhatások.

Hígított formában öblítésre és ülőfürdő készítésére használhatjuk, vagy tömény formában tamponra csepegtetve alkalmazhatjuk.

Az ülőfürdőhöz készítsünk körömvirágból és tölgyfakéregből elegendő mennyiségű teát, amelyhez tegyünk 10-15 csepp teafaolajat és az oldódás elősegítésére egy kis édes tejszínt.

A negyedórás ülőfürdőt naponta egyszer-kétszer ismételjük meg, addig, amíg a fertőzés le nem cseng.

A grépfrútmagkivonat is alkalmas természetes hüvelyápolásra, amelyet cseppenként egy kis fokhagyma- vagy citromlével adjunk hozzá a fürdővízhez (egy liter vízhez 10 cseppet).

Egy gyógyszertárban olcsón beszerezhető steril 10 ml-es fecskendővel (tű nélkül!), a folyadékot a hüvelybe könnyen felvihetjük. Bár természetes, ha az illóolajak a hüvelyben rövid ideig tartó melegségérzést okoznak, mindenképpen hagyja abba a kezelést, ha a nyálkahártyán hosszan tartó irritáló égés alakul ki.

 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Természetes kezelések (15)
  2010-08-08 19:32:50, vasárnap
 
 

Természetes kezelések (15) szakanyag

Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis):

Az emberi koponyában az orr, az állkapocs és a homlok területén található néhány csontképződmény, nyálkahártyával borított üreg, ezek a melléküregek.

Ha az orron keresztül megközelíthető üregek gennyesen begyulladnak, akkor sinusitisről beszélünk. Ez gyakran náthával járó megfázás vagy hideg nyirkos levegőn való hosszabb tartózkodás következménye.

Gyakran az allergiások és a szénanáthában szenvedők is megkapják. A sinusitis általában állandó nyomófájdalommal, váladékképződéssel és orrdugulással jár.

Akut esetben gyakran láz is kíséri.

Krónikus formában, amelyet allergia, legyengült immunrendszer, rejtett betegséggóc vagy rejtett fertőzés tarthat fenn, az említett tünetek gyengébb változatban jelen vannak.

Orrdugulás kezelésére bevált módszer az inhalálás, amelyhez naponta többször egy tálat töltsünk meg forró vízzel, adjunk hozzá néhány csepp teafa-és kamillakivonatot. Orrunkat 1-2 csepp grépfrút-magkivonattal kiegészített tengerisó-oldattal öblítsük ki.

Ezt úgy kell végrehajtani, hogy fejünket hátrahajtjuk, és az oldatot pipettával az orrba vezetjük.

Mivel a melegtől a nyálkahártya-duzzanat lelohad, az arc infravörös lámpával történő besugárzása is enyhíti a panaszokat.

Fogyasszunk sok friss fokhagymát, vagy szedjünk fokhagymakapszulát.

A friss torma is felszabadítja a légutakat. Frissen reszelt formában kitűnően illik számos salátába és egyéb ételekbe. Ha vékonyra szeleteljük és egy fonalra felfűzzük, terápiás hatású nyakláncot kapunk, amelytől éjszaka jobban tudunk lélegezni.

Az akupunktúra, a klasszikus homeopátia vagy a természetes flóra javítása érdekében -gyógyszertában árult természetes flórát javító baktériumok szedése, pont a krónikus formákban hoznak javulást.

Gyorsan lehúzza az orrnyálkahártya duzzanatot, ez egy dl vízben oldott 1 mokkáskanálnyi egyszerű konyhasó, melyet tenyerünkből felszippantunk.

 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2010.07 2010. Augusztus 2010.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 55 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6714
  • e Hét: 23381
  • e Hónap: 54867
  • e Év: 259568
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.