|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 28
|
|
|
|
2013-09-01 10:43:42, vasárnap
|
|
|
Camu camu, a rengeteg C-vitamint tartalmazó gyümölcs, a kép előterében egy kettévágott példány.
C-vitamin-hiány
A C-vitamin-hiány skorbutot okozhat. Ez egy olyan betegség, amely egyértelműen a C-vitamin kifejezett hiányára vezethető vissza. A betegség fogínyvérzéseket, fogvesztést, kötőszöveti károsodásokat és az izomzat vérzéseit okozza. Jóllehet a betegség az ipari országokban ma már alig fordul elő, a C-vitamin fontosságát nem szabad alábecsülni. Az idősebbek hajlamosak rá, hogy kevesebb C-vitamint vegyenek magukhoz az ajánlatosnál. Olyan esetekben is felléphetnek enyhe hiányállapotok, amelyek fáradtságban, a fertőzéses megbetegedésekkel szembeni hajlamban, valamint késleltetett sebgyógyulásban és koncentrációs zavarokban nyilvánulnak meg. Egy kifejezett C-vitamin-hiány többek között a csont- és fogállományban bekövetkező kóros elváltozásokhoz is vezethet. A szívtevékenység romlik, ezen kívül anémia (vérszegénység) alakul ki.
C-vitamin-túladagolás:
A C-vitamin-túladagolása csak nehezen lehetséges, mivel a fölösleg egyszerűen kiválasztódik a veséken keresztül. Mindenesetre aki túl sokat szeretne a jóból, azt kockáztatja, hogy a B12-vitamin hatása, illetve felvétele zavart szenved vagy akár meghiúsul, mivel a B12-vitamin elpusztul. A túl sok C-vitamin, amit hosszabb időn keresztül rendszeresen viszünk a szervezetbe, vesekőképződéshez vezet.
C-vitamint tartalmazó élelmiszerek:
Közismert, hogy a legtöbb C-vitamint a növényi élelmiszerek, mint a gyümölcs és a zöldség, tartalmazzák. Természetesen a vitamin minden forrása különböző koncentrációban rendelkezik C-vitaminnal. Érdekes, hogy korábban a narancs és a citrom számított a legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcsnek. Ma már másképp van. A legtöbb C-vitamint a camu camu nevű gyümölcs tartalmazza, nevezetesen 2000 mg-ot 100 grammonként. További C-vitamin-források: acerola cseresznye, csipkebogyó, guava, paprika, paradicsom, narancs, citrom, grapefruit, eper, ananász, savanyú káposzta, káposzta, mangó, áfonya, fekete ribizli, kelbimbó, kivi, spenót, brokkoli, avokádó, burgonya, alma, körte, banán, barack, hagyma, papaya. A gyümölcsök és zöldségek a szervezetet nemcsak friss C-vitaminnal, hanem fontos ásványi anyagokkal és nyomelemekkel is ellátják, továbbá rostanyagokat is juttatnak a szervezetbe. A szervezet kielégítő C-vitamin-ellátottságához nagyon fontos a kiegyensúlyozott és egészséges étrend, amely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. A gyümölcsöt és zöldséget lehetőleg frissen fogyasszuk. A túl hosszú tárolás, valamint a túl hosszú főzés elpusztítja a vitaminok egy részét.
Forrás: gyógyszernélkül |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
|
|
|
|
2013-09-01 10:30:09, vasárnap
|
|
|
Ha megelégszünk körülbelül 6 gramm konyhasóval naponta, a vérnyomásunk átlagosan 2-8 Hgmm-rel lesz kevesebb. Hat gramm konyhasó, az pont egy teáskanálnyi. Hogyan osszuk ezt be? Az átlagember naponta több mint 10 grammot is magához vesz. Intenzív sós ízhez vagyunk hozzászokva, mert a készételek, de a kenyér, a szalámik és a sajtok is erősen sózottak. Azonban meglehetősen gyorsan átszoktathatjuk magunkat - már 7-10 napon belül. Kevesebb sóval eleinte talán kissé íztelennek találjuk az ételeket, később aztán a büfék és éttermek ételeit érezzük majd túl sósnak.
Sok só van többek között a perecekben, a sós stangliban, ketchupban, leveskockákban, kolbászban, füstölt sonkában, szalámikban, a parmezánban és a fetában. Ezek a példák 100 grammonként több mint 1 gramm nátriumot tartalmaznak. Az élelmiszerek nátriumtartalma általában egy utalás a tartalmazott konyhasó mennyiségére. 2,4 gramm nátrium 6 gramm konyhasónak (nátrium-kloridnak) felel meg. Figyeljük a tápanyagtáblázatot a késztermékeken, és keressük a nátriumot. Így felismerjük, ha a kiválasztott szeletelt kenyér, chips vagy a töltött olívabogyó túl sok sót tartalmaz. Figyelem: néhány ásványvíznek is meglehetősen magas a nátriumtartalma!
Részesítsük előnyben azokat az élelmiszereket, amelyekben kevesebb konyhasó található. Ide tartozik például a tej, a joghurt, a túró, a zabpehely. Szinte semennyi nátrium nem mutatható ki a friss gyümölcsben és zöldségben, valamint a zöldfűszerekben és a nem sózott diófélékben. Legjobb, ha frissen készítjük el az ételeket. Ennek során is spórolhatunk a sóval: csak közvetlenül evés előtt szórjuk meg vele az összetevőket. Inkább ízesítsünk zöldfűszerekkel. Pároljuk a zöldségeket, ez erősíti azok saját ízét. Száműzzük a sószórót az asztalról, különben puszta megszokásból fogjuk használni. Minden csipet só, amelyről lemondunk, pozitívan hat a vérnyomásunkra.
Azonban nem minden hipertóniás profitál egyformán ezekből az intézkedésekből. Ennek oka: a magas vérnyomásban szenvedőknek csak 40%-a reagál érzékenyen a konyhasóra. Azaz, ha túl sokat esznek belőle, emelkedik a nyomás az ereikben. Ha takarékosan bánnak vele, csökkennek az értékeik. A többi 60%-nál a nátrium-klorid alig van hatással a vérnyomásra. Mivel azonban nehéz kimutatni a sóérzékenységet, mindenkire érvényes a 6 grammos ajánlás, aki magas vérnyomással küzd.
Forrás: gyógyszernélkül |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 28
|
|
|
|
2013. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
689 db bejegyzés |
e év: |
9201 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 7869
- e Hét: 24536
- e Hónap: 56022
- e Év: 260723
|
|
|