Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
A kis fa
  2015-08-06 16:57:51, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Fényvarázs
  2015-08-06 16:56:52, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Szép hölgy
  2015-08-06 16:34:23, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Kocsi virágokkal
  2015-08-06 16:31:50, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Nyári kép
  2015-08-06 16:28:25, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Réten
  2015-08-06 16:26:51, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Gyógynövények és az amlodipin gyógyszerek
  2015-08-06 13:44:31, csütörtök
 
  Gyógynövények, melyek megváltoztatják az amlodipin tartalmú gyógyszerek hatását

Vérnyomásproblémák esetén a gyógyszerek pontos szedése kulcsfontosságú a beteg általános állapotának normalizálásához. Mivel krónikus betegségről van szó, sokan próbálnak segíteni magukon az orvos által felírt szerek mellett más módszerekkel is, például természetes összetevőjű teák, tabletták alkalmazásával, amelyek viszont sok esetben csökkentik vagy épp fokozzák a gyógyszerek hatását, például a gyakran használatos amlodipin tartalmú szerekét. Az amlodipin magas vérnyomás, illetve angina pectoris (mellkasi fájdalom) kezelésére, továbbá újabb anginás roham kialakulásának megelőzésére szolgáló, szelektív kalcium-csatorna blokkoló vegyület. Szelektivitása miatt hatása célzottan a szívizomban és a vérerek falának sejtjeiben történik. Más típusú vérnyomáscsökkentőkkel is jól kombinálható, de szedése minden esetben orvosi felügyeletet igényel a gyógyszer helyes beállítása, valamint a rendszeres kontrollvizsgálatok szükségessége miatt.
Mire érdemes odafigyelni, ha amlodipin tartalmú gyógyszert szed? Annak érdekében, hogy az orvosa által beállított gyógyszer hatása ne változzon, gyógyteát vagy étrend-kiegészítőt csak akkor alkalmazzon hosszútávon, ha azt előtte kezelőorvosával megbeszélte. Az amlodpin gyakran szerepel kombinációs készítményekben, amikor kettő vagy akár három hatóanyagot is tartalmaz a gyógyszer, ilyekor viszont a hatóanyagokat egyenként szükséges figyelembe venni annak mérlegelésekor, hogy milyen gyógytermékeket alkalmazhat biztonsággal mellette. A hatóanyagok kölcsönhatásával nem akkor kell számolnia, ha elvétve találkozik a szervezete egy-két olyan gyógynövénnyel, amely befolyásolhatja gyógyszerei hatását, inkább a hosszabb távú alkalmazás esetén növekszik a rizikó. Létezik viszont két olyan népszerű növény, amely kifejezetten kerülendő, amennyiben amlodipin tartalmú készítményt szed. A grapefruit, illetve grapefruit lé, valamint az orbáncfű az amlodipin biohasznosulásának növekedéséhez vezethetnek, fokozott vérnyomáscsökkentő hatást eredményezve.

Más esetekben enyhébb kölcsönhatás figyelhető meg, ezért ezeket csak fokozott elővigyázatossággal szabad alkalmazni.
Ezek a gyógynövények három csoportra oszthatók:
az első csoport az amlodipin hatását fokozza,
a második csökkenti,
a harmadik pedig egyéb tüneteket, mellékhatásokat vált ki a beteg szervezetében.

Az amlodipin hatását fokozó (túlzott vérnyomáscsökkenést okozó) hatóanyagok:
- a szorongásos tünetekre és a stressz következményei ellen gyakran alkalmazott aranygyökér, ginseng, valamint részegítőbors (más néven mámorbors vagy kava)
- borsmenta, amely teaként igen népszerű, leginkább emésztési zavarokra, görcsökre és feszültség ellen
- dehydroepieandrosterone(DHEA), amely a tesztoszteronszintre gyakorolt pozitív hatásai miatt a fizikailag erősen igénybevett fiatalok (leginkább sportolók) körében teljesítménynövelésre, az idősebb generáció körében pedig potencianövelőként használatos
- eukaliptusz, amelyet gyakran légúti megbetegedések, görcsök, fertőzések ellen alkalmaznak
- az érrendszer egészségéért gyakran fogyasztott gránátalma az ördögcsáklya és az őszi margitvirág, amelyek ízületi gyulladások esetén és fájdalomcsillapításra is használt növények
- vörös lóhere, melyet légúti fertőzések, köhögés, valamint pikkelysömör és ekcéma kezelésére is gyakran alkalmaznak a népi gyógyászatban
- macskagyökér (valeriana), amelyet nyugtatószerként alkalmaznak
- bíbor kasvirág (echinacea), amely gyakran alkalmazott szer immunerősítés céljából
Ezen kívül ügyelni kell még a vizelethajtó hatású készítményekre (például csalán), szívre ható termékekre (például szívvédő teakeverékek), valamint a vérnyomást befolyásoló gyógynövényekre is (ilyen a fagyöngy és a galagonya), mert fokozódhat a vérnyomáscsökkentő hatás.

Az amlodipin hatását csökkentő (elégtelen vérnyomáscsökkenést okozó) hatóanyagok:
- D-vitamin (kalciferol), ezért D-vitamin tartalmú tabletta szedését mindenképp egyeztesse orvosával - - kalcium
- E-vitamin (tokoferol)

Egyéb hatású hatóanyagok:
az édesgyökér (ismertebb nevén ,,medvecukor"), valamint a páfrányfenyő (ginko biloba) amlodipinnel együtt alkalmazva befolyásolhatják a vérszintet, amely szintén a vérnyomáscsökkentő gyógyszer elégtelen hatását válthatja ki.
A magas vérnyomás, valamint a mellkasi fájdalommal járó rohamok önmagukban is komoly egészségügyi kockázattal járó állapotok, így minden esetben egyeztesse kezelőorvosával a gyógynövények bevezetésének feltételeit az étrendjébe. Az amlodipin tartalmú gyógyszereket megtekintheti a WEBBeteg Gyógyszerkeresőjében
Szerző : WEBBeteg - M.J. Lektorálta: Dr. Áfra Júlia, gyógyszerész

Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A csontritkulás okai és rizikófaktorai ( szakanyag)
  2015-08-06 13:11:40, csütörtök
 
  Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

A csont ereje a csont alakjától, méretétől és sűrűségétől függ. A csontsűrűséget egyrészt a csont ásványi anyag tartalma (főleg kalcium és foszfát), másrészt szerves anyag tartalma (pl. kollagén-rostok) határozza meg. A csontritkulás nem befolyásolja a csontok alakját és méretét, a csontsűrűség viszont fokozatosan csökken az ásványi anyagok és a szerves alkotórészek arányos megkevesbedése miatt. Jelenleg is kutatás tárgya, hogy mi okozza ezt a változást, de a folyamat nagy valószínűséggel a csontkeletkezés zavarával kapcsolatos. Az élő csont folyamatos átépülésben van. Az állandóan keletkező új csontszövet mellett a régi folyamatosan lebomlik, ami kb. 2-3 hónap alatt egy fiatal felnőtt teljes csontozatának megújulásához vezet. Gyerekkorban a csontképzés gyorsabb, mint a csontbontás, ezért a csonttömeg növekszik. A 30-as életévekre a csonttömeg eléri a maximumát, a csontképzés egyensúlyt tart a csontlebontással. Ezután (hacsak az egyén nem kimondottan aktív fizikailag) egy kicsivel kevesebb új csont keletkezik, mint amennyi lebomlik.

A csontritkulás kockázata nagymértékben függ attól, hogy 35 éves korig mekkora csonttömegre tett szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni a későbbiekben. Minél nagyobb volt a maximális csonttömeg, annál kevésbé valószínű, hogy az időskori csontvesztés eljut az oszteoporózis stádiumába.

Az egészséges csontképzéshez elegendő D vitaminra és kalciumra van szükség a táplálékban. A D vitamin elengedhetetlen a kalcium bélből való felszívásához, maga a kalcium pedig azon túl, hogy a csont alkotórésze, serkenti a csontképzést. A D vitamin és a kalcium elégtelen bevitele növeli az oszteoporózis kockázatát.

A csontritkulás rizikófaktorai
Nem:
Az oszteoporózis eredetű törések kétszer gyakoribbak nőkben, mint férfiakban. Ennek oka, hogy a nőknek eleve kisebb a maximális csonttömege, tovább élnek és a 45-55. életév között bekövetkező menopauza után a csontképzést serkentő nemi hormonjaik szintje is leesik.
75. éves kor felett azonban az oszteoporózis férfiakban már ugyanolyan gyakori, mint nőkben.
Életkor:
Minél idősebb valaki, annál gyengébbek a csontjai és annál nagyobb az oszteoporózis valószínűsége. Oszteoporózis a családban. Az oszteoporózis családi halmozódást mutat. Ha az Ön szülei vagy testvérei közül van, aki csontritkulásban szenved, az Ön kockázata is magasabb, különösen, ha az oszteoporózis törésekkel is társult.
Testalkat:
A vékony vagy alacsony betegek csontritkulás-kockázata nagyobb, mert kisebb a kiindulási csonttömegük.
Dohányzás:
A dohányzás szerepe az oszteoporózis kialakulásában nem teljesen világos, de úgy tűnik, a dohányzás gyengíti a csontokat, talán az ösztrogén termelés visszafogásával vagy a kalcium felszívódás csökkentése révén.
A nemi hormonok mennyisége:
Minél több nemi hormonnal találkozott az egyén csontozata és mennél tovább, annál kisebb az oszteoporózis veszélye. Nőknél csökkenti a kockázatot a korai első menstruáció, a szabályos női ciklusok és a késői menopauza. Természetszerűleg növeli az oszteoporózis esélyét a menopauza előtti petefészek-eltávolítás (ovariektómia). Azok a férfiak, akiknél a tesztoszteron szintje alacsonyabb az átlagosnál, szintén fokozott kockázatúak.
Táplálkozási, emésztési és felszívódási zavarok:
Anorexia nervózában (kóros koplalás) vagy bulímiában (kóros nagyevés, utána gyakran hányás) szenvedőknél fokozott az oszteoporózis kockázata. A gyomor jelentős részének műtéti eltávolítása, gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn betegség) is csökkenthetik a szervezet kalcium felszívó képességét.
Szteroidok:
A szteroid gyógyszerek (pl. prednison, cortison, prednisolon, dexamethasone) hosszú távú szedése károsíthatja a csontokat. Ezek a gyógyszerek többek között aszthma, reumatoid artritisz és pikkelysömör (pszoriázis) kezelésére használatosak. Ha Önnek hosszú ideig tartó szteroid kezelésére van szüksége, akkor fontos, hogy orvosával folyamatosan ellenőrizzék csontsűrűségét és csontvesztés esetén idejében tegyen ez ellen. Nem gyógyszerszedés miatt vezet hasonló állapothoz a Cushing kór, amelyben a szervezetben fokozottan termelődnek szteroid hormonok.
Pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy túlműködés:
A túl sok pajzsmirigy-hormon (tiroxin) és mellékpajzsmirigy-hormon (parathormon) szintén csontvesztéshez vezethet.
Vízhajtók:
A szervezet túlzott folyadék-visszatartását kezelő gyógyszerek (diuretikum, vizelethajtó, vízhajtó) gyakori használat esetén fokozhatják a vesén keresztüli kalciumvesztést, ezáltal csontritkulást okozhatnak. A kalciumvesztés annál nagyobb, minél hatékonyabb a vízhajtó.
Egyéb gyógyszerek:
A heparin, a methotrexate és egyes epilepszia elleni gyógyszerek, illetve az alumínium tartalmú gyomorsav-lekötők szintén csonttömeg vesztéshez vezethetnek.
Emlőrák:
Az emlőrákban szenvedő nők fokozott oszteoporózis kockázattal bírnak, különösen, ha kemoterápiában részesülnek, ha aromatáz gátló kezelést kapnak (pl. anastrozole, letrozole, exemestane, melyek gátolják az ösztrogén képződését), vagy ha menopauza után vannak. A tamoxifen kezelésben részesülő betegeknél nem áll fenn fokozott kockázat, ez csökkenti a törések kockázatát.
D-vitamin-hiány és alacsony kalcium bevitel:
A D-vitamin-hiány vagy a kalciumszegény táplálkozás fontos szerepet játszik az oszteoporózis kialakulásában, mivel akadályozza a csontképződést és alacsony csontdenzitáshoz vezet.
Mozgásszegény életmód:
A fizikailag aktív gyerekek (ha megfelelő mennyiségű D-vitamint és kalciumot fogyasztanak) nagyobb csontdenzitásra tesznek szert. Bármilyen mozgásforma hatékony, de az ugrálás és a szökdécselés különösen elősegíti a csontok erősödését. Az egész életen át tartó mozgás nagyon fontos, ezzel bármely életkorban növelhető a csonttömeg. Már kialakult oszteoporózisban természetesen óvatosan kell növelni a mozgás mennyiségét.
Nagy mennyiségű üdítőital fogyasztása:
Az üdítőitalok savanyú ízét legtöbbször foszforsavval állítják be. A foszforsav önmagában nem okoz kalciumvesztést (és ezáltal csontritkulást), de felerősíti a D-vitamin-, illetve kalciumhiány negatív hatását a csonttömegre. Az oszteoporózis és a koffein tartalmú üdítőitalok fogyasztása közötti kapcsolat nincs teljesen tisztázva, de a koffein akadályozhatja a kalcium felszívódást és vízhajtó hatásánál fogva fokozhatja a kalciumvesztést. Ha Ön rendszeres üdítőital-fogyasztó, különösen ügyeljen arra, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot és D vitamint vigyen be a szervezetébe.
Krónikus alkoholizmus:
Férfiaknál az alkoholizmus az oszteoporózis egyik vezető oka. A túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás csökkenti a csontképzést, hátrányosan befolyásolja a kalciumfelszívó képességet és az alkohol vízhajtó hatása miatt kalciumvesztést is okoz.
Depresszió.
Súlyos depressziós betegeknél is fokozódik a csontvesztés.
Forrás: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Hospice ellátás a beteg otthonában
  2015-08-06 12:46:33, csütörtök
 
 
Életünk legszomorúbb, legnehezebb időszaka, mikor hosszas, fájdalmas betegség mellett kell szeretett családtagunknak erős támogatást nyújtani, és szeretnénk minél emberibbé, bensőségesebbé, szerettünk életéhez is méltóvá tenni az utolsó hónapokat, és búcsúzás napjait, óráit. Ha lehetőségünk van, választhatjuk a kórházi/ szociális intézményi körülményeket ebben az időszakban, de sokan szeretnénk csendben, meghitt, családi körben, megszokott környezetben búcsúzni szerettünktől.

Ha lehetőségünk van, választhatjuk a kórházi/ szociális intézményi körülményeket ebben az időszakban, de sokan szeretnénk csendben, meghitt, családi körben, megszokott környezetben búcsúzni szerettünktől.

Egyes esetekben, nincs lehetőségünk dönteni, mert a kórházi kezelések befejeztével az intézmény otthonába bocsájtja a beteget és a családra marad az ellátás megszervezése. Tudnunk kell, hogy ilyenkor sem vagyunk egyedül. Lehetőségünk van a társadalombiztosítás keretein belül, privát házi ápolási szolgálattól, hospice ellátást nyújtó alapítványtól segítséget igényelni.

Az otthoni hospice ellátás keretein belül igénybe vehető szolgáltatások:
Szondán át történő táplálás
Állandó katéter cseréje, hólyagöblítés
Gégekanül tisztítása, cseréje
Infúziós kezelés, különböző injekciók beadás
Sebellátás, sztómaellátás
Felfekvések megelőzése, ellátása
Tartós fájdalomcsillapítás
Gyógytorna, fizikoterápia
Diétás gondozás, tanácsadás
Gyógyszerelés szakorvos ellenőrzésével
Mentálhigiénés gondozás, tanácsadás
Szociális tevékenységek megszervezése

Területi ellátás keretein belül segítséget kérhetünk háziorvosunktól, aki a helyi hospice ellátó céggel felveszi a kapcsolatot és kapacitásuk mértékének megfelelően vállalják a daganatos betegek ellátását.

OEP honlapján naprakészen olvasható az aktuális hospice ellátást nyújtó cégek listája ellátási területenként.

Ideális esetben a társadalombiztosítás által nyújtott szolgáltatásokat egészíthetjük ki privát és/vagy alapítványi kereteken belül működő otthoni hospice ellátást biztosító cégek segítségével, mellyel nagyobb plusz anyagi megterhelés nélkül tudhatjuk szeretteinket magunk mellett, akik a nehéz pillanatokban is bensőséges körülmények között lehetnek a családdal, a megfelelő szakellátás teljességével.

Szerző : Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Előtérben az otthoni betegápolás
  2015-08-06 12:27:00, csütörtök
 
 



A hazánkban az elmúlt években végbemenő és jelenleg is tartó egészségügyi reformoknak és a kórházi ellátásban történő szemléletváltásnak köszönhetően mind nagyobb számú idős, beteg ember ellátására kerül sor a saját otthonában. Az okok között természetesen a kórházi ellátás minősége, az intézményi ellátás finanszírozásának időbeni korlátozása és nem utolsósorban az otthoni kényelem állnak. Ma már a kórházi ellátások csupán életmentő, valamint a speciális beavatkozásokra, műtétekre és azt követő lábadozás időszakára korlátozódnak.

Az okok között természetesen a kórházi ellátás minősége, az intézményi ellátás finanszírozásának időbeni korlátozása és nem utolsósorban az otthoni kényelem állnak. Ma már a kórházi ellátások csupán életmentő, valamint a speciális beavatkozásokra, műtétekre és azt követő lábadozás időszakára korlátozódnak.

Mivel magyarázható az otthoni betegápolás szükségessége és mi áll a hátterében?
Az elmúlt évtizedek demográfiai változásai következtében az ország lakossága folyamatosan idősödik, jelentősen növelve az inaktív lakosság számát, míg az aktív népesség egyre szűkebbre zsugorodik. A népesség demográfiai arányainak eltolódásával együtt folyamatosan változnak az egészségügyi kiadások és bevételek is. A kiadások jelentősen megnövekedtek, míg a bevételek csökkentek, így szükségszerűvé vált a kórházak működését, az ellátások időtartamát más fejlett országok mintáit követve változtatnunk. Mivel a felépülés, rehabilitáció folyamata nem ér véget a kórházi ellátás végeztével, kénytelenek vagyunk hozzátartozóink ápolását, felépülését más módon biztosítani. Ebben a folyamatban kapott helyet az otthoni ellátás, otthoni betegápolás.

Mit nevezünk házi betegápolásnak?
A házi betegápolás lényegében otthoni segítségnyújtás, mely a szociális gondozáson, felügyeleten keresztül egészen a szakápolási, akár intenzív otthoni szakápolásig terjedő skálát foglalja magában. Minden olyan ellátást ide sorolunk, amelynél a beteg, idős otthonában többségében orvosi beavatkozás nélkül látunk el feladatokat.

Hogyan valósítjuk meg mindezt a gyakorlatban? Általában a hozzátartozó felkérését követően egy személyes találkozó során ápolási dokumentációban felvesszük a beteg állapotát, egyeztetjük a beszerzendő gyógyászati segédeszközök kérdését, egyéb részleteket, majd megszervezzük néhány napon belül az ellátást. Az ellátásokat megelőzően és az ellátások során - amennyiben az ellátás módja, súlyossága megköveteli - folyamatosan kapcsolatot tartunk a házi- vagy szakorvosokkal.

Miért hasznos az otthoni ápolás a betegnek? Tapasztalataink szerint a beteg, idős emberek nehezen válnak meg az otthoni, megszokott környezettől és számos okból kifolyólag lehetőség szerint minél rövidebb idejűre igyekszenek nyújtani az esetleges kórházi tartózkodások idejét. Lényegében a házi betegápolás során munkatársaink feladatának a középpontjában az ellátott személy áll, és természetesen az ő környezetében, az ő és hozzátartozói igényei szerint valósítjuk meg az ellátást. (Nurse Háziápolási Szolgálat)

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 206 db bejegyzés
e év: 6254 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6332
  • e Hét: 22999
  • e Hónap: 54485
  • e Év: 259186
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.