|
2013-06-30 16:33:18, vasárnap
|
|
|
|
|
|
Hiába a gyógyászati újdonságok, az újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során: az egyik kedvelt "gyógyír" a mai napig a leves. Az okokat vizsgálva egy amerikai tudós meglepő eredményre jutott: azt állítja, hogy a leves a bébiételekhez való hasonlóságának köszönheti lankadatlan népszerűségét.
Az elmúlt évszázadok hatalmas változásokat hoztak a táplálkozás- és az orvostudományban, a lábadozó betegeknél alkalmazott diéta azonban rendkívüli állandóságot mutat -állapította meg Ken Albala, a kaliforniai University of the Pacific ételtörténésze, akinek ereményeiről a BBC hírportálja közölt cikket.
A tyúkhúslevest már a 12. században ajánlották az orvosok a megfázás gyógyítására. A betegek számára a népi bölcsesség is tápláló, erősítő és könnyen emészthető ételt, főleg leveseket és kásákat ajánlott. Azóta modern tudományos kutatások is igazolták, hogy a tyúkhúslevesnek nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása is lehet. Az egészséges levesek haszna pedig nyilvánvaló: könnyen emészthető formában kínálnak az ember számára szükséges tápanyagokat.
Ken Albala legfrissebb kutatásai szerint azonban a levesek választása főleg ösztönös, és tudományosan igazolt hasznuk helyett leginkább a bébiételekhez való hasonlóságuk adja vonzerejüket. Mindkét "célcsoportnál" ugyanazok a követelmények: az ételnek táplálónak és könnyen emészthetőnek kell lennie.
Az emberek ételhez fűződő lélektani kapcsolata a gyermekkorba nyúlik vissza, tudat alatt fejlődik, ahogy felnövekednek. "Így amikor vigaszt keresünk, azokhoz az ételekhez fordulunk, amelyeket édesanyáink főztek nekünk, amelyeket az otthonnal kapcsolunk össze" - magyarázza az étel pszichológiájával foglalkozó Christy Fergusson.
Ken Albala kutatásai szerint ráadásul a levesek receptjei nem sokat változtak az évszázadok során: a hozzávalók és az elkészítési módok is generációról generációra "öröklődnek".
Diana Henry szakács és gasztronómiai szakíró ezt kifejezetten a levesek “gyógyír" státusával magyarázza. Úgy véli, hogy a hagyományos elkészítés megőrzésének részben érzelmi okai vannak, hiszen sokszor olyannak főzik, aki nehéz időszakon megy keresztül.
Forrás: twice
|
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: orvostudományban, tyúkhúslevesnek, hasonlóságának, ételtörténésze, célcsoportnál, bébiételekhez, követelmények, gasztronómiai, tyúkhúslevest, emészthetőnek, népszerűségét, felnövekednek, kifejezetten, gyermekkorba, állandóságot, gyógyítására, generációról, tudományosan, táplálkozási, hasonlóságuk, tápanyagokat, megőrzésének, vonzerejüket, változásokat, ereményeiről, lankadatlan, állapította, hírportálja, legfrissebb, kaliforniai, alkalmazott, táplálkozás, édesanyáink, generációra, elkészítési, hagyományos, gyógyászati újdonságok, lábadozó betegek, elmúlt évszázadok, egyik kedvelt, okokat vizsgálva, amerikai tudós, bébiételekhez való, lábadozó betegeknél, kaliforniai University, megfázás gyógyítására, betegek számára, népi bölcsesség, tyúkhúslevesnek nyugtató, egészséges levesek, ember számára, levesek választása, Christy Fergusson, Diana Henry,
|
|
|
|
gyógyászati újdonságok, lábadozó betegek, elmúlt évszázadok, egyik kedvelt, okokat vizsgálva, amerikai tudós, bébiételekhez való, lábadozó betegeknél, kaliforniai University, megfázás gyógyítására, betegek számára, népi bölcsesség, tyúkhúslevesnek nyugtató, egészséges levesek, ember számára, levesek választása, ételnek táplálónak, emberek ételhez, gyermekkorba nyúlik, ételekhez fordulunk, otthonnal kapcsolunk, étel pszichológiájával, levesek receptjei, évszázadok során, elkészítési módok, levesek “, hagyományos elkészítés, orvostudományban, tyúkhúslevesnek, hasonlóságának, ételtörténésze, célcsoportnál, bébiételekhez, követelmények, gasztronómiai, tyúkhúslevest, emészthetőnek, népszerűségét, felnövekednek, kifejezetten, gyermekkorba, állandóságot, gyógyítására, generációról, tudományosan, táplálkozási, hasonlóságuk, tápanyagokat, megőrzésének, vonzerejüket, változásokat, ereményeiről, lankadatlan, állapította, hírportálja, legfrissebb, kaliforniai, alkalmazott, táplálkozás, édesanyáink, generációra, elkészítési, hagyományos, nyilvánvaló, gyógyászati, rendkívüli, kapcsolata, évszázadok, öröklődnek, bölcsesség, betegeknél, választása, university, státusával, elkészítés, egészséges, ajánlották, emészthető, hozzávalók, újdonságok, magyarázza, táplálónak, tudományos, foglalkozó, kapcsolunk, köszönheti, eredményre, táplálása, vizsgálva, ételekhez, szükséges, otthonnal, ugyanazok, leginkább, kutatásai, keresztül, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 746
- e Hét: 25637
- e Hónap: 57123
- e Év: 261824
|
|
|