|
2019-01-23 20:14:00, szerda
|
|
|
Tudta-e azt hogy a különféle bors magok: a fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors ugyanazon a növényen terem?
Tudta-e azt hogy a különféle bors magok: a fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors ugyanazon a növényen terem? A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.
A fekete bors
A fekete borsot érés előtt szüretelik, mikor a füzérek sárgulni kezdenek, éjszakára állni hagyják, ezalatt megindul benne a fermentáció. Később lehetőleg egyenletes hőmérsékleten szárítják, ami alatt a külső rész megfeketedik, összezsugorodik. Innen a jellegzetes borsmegjelenés.
A fehér bors
Drágább a fekete borsnál, ezért sok a hamisítás-trükközés (például vegyi úton kifehérítik a fekete borsot). Az igazi fehér borshoz a teljesen érett borsszemet kell betakarítani, mikor már vörösessé válik. Ilyenkor a feketéhez képest sokkal nagyobb a veszteség (a madarak lecsipkedik, s jelentős rész már szüret előtt romlásnak indul) és maga a technológia is bonyolultabb: a szemeket 8-10 napra folyóvízben áztatják, s miután meglazul a külső "gyümölcshús", kíméletesen eltávolítják a fehér magról. A gyors és teljes száradás határozza meg a minőséget.
A zöld bors
A huszadik század szülötte. Tulajdonképpen éretlen borsszem, melyben "megölik" a feketedést okozó enzimeket (vízben főzik, vagy sós lébe áztatják a borsot, majd gyakran liofilizálják is, avagy sós-ecetes lében kerül forgalomba). Bizonyos helyeken kapható friss zöld bors is: íze friss-gyümölcsös, fanyar-érdekes.
A piros bors
Igazi különlegesség (nem összetévesztendő a rózsaborssal, ami a nem igazi borsok közé tartozik). A már érett borsszemeket szüretelik le, majd leggyakrabban sós-ecetes lében forgalmazzák. Újabban szárított formában is megjelent a piacon. A sajátos szárítási eljárásról azonban a gyártók ma sem nyilatkoznak szívesen; a lényeg az, hogy a szárítás során a ,,gyümölcshús" nem esik le a szemekről, s megőrzi piros színét.
Cubebe bors
Az egyik legritkább borsfajta. Elsősorban Jáváról és Szumátráról származik. Parányi ,,farka" miatt szokták "farkas" vagy ,,száras" borsnak is nevezni. Aromája olyan, mintha a fekete bors és a szegfűbors keveréke lenne.
Hosszú bors
Valójában ez az a fajta, amit Európában talán a legrégebben ismerünk. Az ókori rómaiak nagyrészt ezt használták ,,piper" néven. Kalandorok és kereskedők hozták a manapság Indonéziához tartozó Banda-szigetről. Bár háromszor annyiba került, mint a kerek szemű fekete bors, nagy volt a keletje. Ugyanis sajátos édeskés aromája van: emlékeztet a fahéjra, a szerecsendió-virágra, a tömjénre. Igen magas arányban tartalmaz éteri olajokat, használatával vigyázni kell, mert lényegesen erősebb, mint az egyszeri bors. Ne próbálkozzunk az őrlésével, szívósan ellenáll.
Mozsárban kell törni.
Felhasználás
Csípősségének köszönhetően alkalmas gulyások, pácok, húsok ízesítésére, a húsleves nélkülözhetetlen fűszere. Használható gyümölcsök, édességek ízesítésére is.
A borsot egészben, finomra őrölve vagy durvára darálva használják ételek pikáns fűszerezésére. Az egészben hagyott borsszemek levegőtől elzárva hűvös és száraz helyen tárolva bármeddig eltarthatók; megőrzik aromájukat. Egész borsot akkor teszünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni: van idő arra, hogy íze, aromája az ételbe kerüljön.
A legtöbbször őrölt borssal ízesítünk különféle ételeket. Minél finomabbra daráljuk a borsot, annál jobban érezhető az aromája. Ha tároljuk, az őrölt bors apránként veszít aromájából, ezért a legjobb, ha csak használat előtt daráljuk meg, vagy a borsdarálóból közvetlenül szórjuk az ételre.
Sötét színű ételekhez az erősebb, illatosabb fekete bors, világos ételekhez az enyhébb fehér bors illik.
A zöld bors tiszta aromájával igen kellemes ízt ad az ételnek.
A borsnak nemcsak ízesítő, de étvágygerjesztő hatása is van, azonban a fűszerezésnél ügyelni kell, mert izgathatja az emésztőrendszert. Ezért minden változatával óvatosan kell bánni; sok diétában tilos is (ilyenkor borsikafűvel helyettesíthetjük). A csípős fűszerek többségéhez hasonlóan élénkítőszer is; emellett vizelet- és szélhajtó. Ízületi gyulladás gyógyítására is használják.
Hatóanyagok:
Piperin
A bors illóolajat, karicint, piperidin és piperin alkaloidákat tartalmaz, melyekből jellegzetes illata és csípős íze származik. A terpének közül pinén, szabinén, limonén, kariofillén, és linalool található benne.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
Címkék: emésztőrendszert, összetévesztendő, nélkülözhetetlen, étvágygerjesztő, összezsugorodik, feldolgozásának, borsmegjelenés, tulajdonképpen, fűszerezésére, hőmérsékleten, liofilizálják, leggyakrabban, borsdarálóból, próbálkozzunk, csípősségének, fűszerezésnél, használatával, különlegesség, élénkítőszer, forgalmazzák, nyilatkoznak, indonéziához, borsikafűvel, változatával, fűszerbogyók, megfeketedik, eltávolítják, borsszemeket, betakarítani, felhasználás, bonyolultabb, köszönhetően, alkaloidákat, szerecsendió, rózsaborssal, gyógyítására, különféle bors, fehér bors, növényen terem, fűszerbogyók színe, fűszer feldolgozásának, fekete bors, fekete borsot, füzérek sárgulni, külső rész, jellegzetes borsmegjelenés, fekete borsnál, igazi fehér, teljesen érett, feketéhez képest, madarak lecsipkedik, szemeket 8-10, Elsősorban Jáváról,
|
|
|
|
Volt egy... Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam Facebookon kaptam Jó éjt Az udvariasság alapja: önismer... Facebookon kaptam Muratáj Muratáj Föld napja április 22 Facebookon kaptam Pillangó Becsüld meg azt amid van,... Ahogy emelkedik a rezgés... Facebookon kaptam Önmagaddal nem lehetsz elégede... Facebookon kaptam Föld napja április 22 Beney Zsuzsa Facebookon kaptam Gizike bar... Őrangyalod, ha vigyáz rád... A világnak égető szüksége van ... William Shakespeare idézet Amit átélünk, A fák lelke Ha így haladunk... Paul David Tripp Április 24 Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam Föld napja április 22 A Mester kezének érintése Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Két tekintet van Beney Zsuzsa Ha így haladunk... Bella István: Zsoltár Facebookon kaptam Facebookon kaptam Környezetvédelem Facebookon kaptam Föld napja április 22 Ez a jó az alvásban. Facebookon kaptam Facebookon kaptam A fenyő nem szép fa, (...) Facebookon kaptam Facebookon kaptam Szép Ernő - Virágzó akácfák Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Pillangó Jó éjszakát Facebookon kaptam A Föld napja Paul David Tripp Április 26 Szép estét Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Föld napja április 22 Facebookon kaptam Mindenünk, amink van, amit sze... Facebookon kaptam Beney Zsuzsa - Sirató Palóc Grand Canyon Beney Zsuzsa - Sirató próbáljuk ki az őszinteséget Mindenünk, amink van, amit sze... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Krisztinától S a dalok tanulsága Facebookon kaptam Facebookon kaptam Cs Ildikótól Két tekintet van Facebookon kaptam Cs Ildikótól Facebookon kaptam Facebookon kaptam Paul David Tripp Április 25 Két tekintet van Bizonyos kulturális szint nélk... Föld napja április 22 Föld napja április 22 Facebookon kaptam Gizike bar... Facebookon kaptam Sokkal bölcsebb a természet, Szent György napi hiedelmek, s... Jó éjszakát Amit átélünk, Facebookon kaptam A világnak égető szüksége van ... Facebookon kaptam Aki a sorsa útján jár, gyakran... Jó éjt Facebookon kaptam Facebookon kaptam
|
|
|
|
különféle bors, fehér bors, növényen terem, fűszerbogyók színe, fűszer feldolgozásának, fekete bors, fekete borsot, füzérek sárgulni, külső rész, jellegzetes borsmegjelenés, fekete borsnál, igazi fehér, teljesen érett, feketéhez képest, madarak lecsipkedik, szemeket 8-10, fehér magról, zöld bors, huszadik század, feketedést okozó, piros bors, sajátos szárítási, szárítás során, egyik legritkább, szegfűbors keveréke, legrégebben ismerünk, ókori rómaiak, manapság Indonéziához, kerek szemű, egyszeri bors, húsleves nélkülözhetetlen, borsot egészben, egészben hagyott, ételbe kerüljön, legtöbbször őrölt, őrölt bors, borsdarálóból közvetlenül, enyhébb fehér, borsnak nemcsak, fűszerezésnél ügyelni, csípős fűszerek, bors illóolajat, terpének közül, emésztőrendszert, összetévesztendő, nélkülözhetetlen, étvágygerjesztő, összezsugorodik, feldolgozásának, borsmegjelenés, tulajdonképpen, fűszerezésére, hőmérsékleten, liofilizálják, leggyakrabban, borsdarálóból, próbálkozzunk, csípősségének, fűszerezésnél, használatával, különlegesség, élénkítőszer, forgalmazzák, nyilatkoznak, indonéziához, borsikafűvel, változatával, fűszerbogyók, megfeketedik, eltávolítják, borsszemeket, betakarítani, felhasználás, bonyolultabb, köszönhetően, alkaloidákat, szerecsendió, rózsaborssal, gyógyítására, használható, gyümölcshús, ízesítésére, kíméletesen, jellegzetes, folyóvízben, fermentáció, lecsipkedik, szumátráról, legtöbbször, eltarthatók, technológia, kifehérítik, közvetlenül, megfelelően, többségéhez, legrégebben, kariofillén, hatóanyagok, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 6441
- e Hét: 31332
- e Hónap: 62818
- e Év: 267519
|
|
|