|
2021-04-13 20:44:03, kedd
|
|
|
Mi az oka annak, hogy Ázsiában, pl. Japánban a csontritkulás rendkívül ritka, holott a japán emberek alig fogyasztanak kalcium dús tejtermékeket?
Mi az oka annak, hogy Amerikában és Nyugat-Európában, ahol az emberek a világon a legtöbb tejterméket fogyasztják, kiemelkedősen magas arányban fordul elő az oszteoporózis, azaz a csontritkulás?
Miért nincs egyértelmű kapcsolat a kalcium bevitel és a csontritkulás között?
Érdekes módon a csontok valódi erősségét a lúgos, illetve lúgosító ételek fogyasztása biztosítja: a zöldségek, gyümölcsök, és a viszonylag alacsony fehérje bevitel. A tipikus amerikai étkezés fehérje dús és kalcium gazdag, még sincs pozitív hatással a csontritkulásra.
A lúgosító táplálkozás és a hozzá kapcsolódó elmélet már 1968-ban megjelent a híres Lancetben.
,,Csontváz tudomány"
A csontokra, csontvázra nem úgy kell gondolnunk, mint egy állandó, soha nem változó, tartó szerkezetre, hanem mint egy folyamatosan változó, élő szövetre.
A csontok a szervezet kalcium raktározói, így komoly szerepet játszanak a vér pH-jának fenntartásában, ami csak egy nagyon keskeny sávban ideális.
Amikor a vér túl savassá válik, a lúgos kalcium vegyületek (pl. kalcium karbonát) átszűrődnek a csontokból és csökkentik a savas kémhatást (tehát lúgosítanak).
Ma már komoly, összehangolt kutatások bizonyítják, hogy a zöldségeknek és gyümölcsöknek rendkívül fontos szerepük van a csontok egészségének fenntartásában.
A zöldségek és gyümölcsök a szervezetben lejátszódó kémiai reakciók révén lúgos végtermékekké bomlanak, míg a fehérjék és gabonák savakat termelnek. Minél több olyan fehérjét fogyasztunk el, amit a szervezetünk már nem képes feldolgozni, annál jobban savasodik a vérünk, és annál több lúgosító vegyületre lesz szüksége vérünknek, hogy közömbösítse a savakat. Ez pedig kalcium kivonással jár, így csontjaink egyre gyengülnek.
Az elmúlt években számos kutatás zajlott a lúgosító táplálkozás és a csontritkulás kapcsolatának vonatkozásában és ezek a kutatások azt mutatták, hogy a zöldség és gyümölcsfogyasztás biztonságos és kiváló módja a csontritkulás megelőzésének.
A legújabb kutatások napi 9 adag zöldség és gyümölcs elfogyasztását javasolják.
z a mennyiség ráadásul csökkenti a vérnyomást, és olyan krónikus betegségek kialakulását, mint a cukorbetegség vagy az Alzheimer kór. Emellett jelentősen csökkenti az infarktus és agyvérzés kialakulásának esélyét.
Úgy tűnik, hogy a tej, sajt, és egyéb tejtermékek egyáltalán nem nyújtanak védelmet a csontritkulással szemben, rendszeres fogyasztásuk nem egészséges.
Ez magyarázza azt a tényt, hogy a csontritkulás előfordulása azokban az országokban a legmagasabb, ahol az emberek a legtöbb tejterméket fogyasztják.
Természetesen az emberi szervezetnek szüksége van fehérjére, külső fehérje bevitelre, azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségű és mennyiségű fehérjét viszünk szervezetünkbe.
A korábbi tévhittel pedig, - mely szerint a tej és tejtermékek erősítik csontjainkat -, egyszer és mindenkorra le kell számolnunk. A csontok egészségének alapja a lúgosító étkezés, a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldség és gyümölcsfogyasztás.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
Címkék: csontritkulással, csontritkulásra, kialakulásának, fenntartásában, szervezetünkbe, vonatkozásában, elfogyasztását, csontritkulás, megelőzésének, tejtermékeket, végtermékekké, cukorbetegség, természetesen, oszteoporózis, gyümölcsöknek, kiemelkedősen, kapcsolatának, szervezetünk, kialakulását, előfordulása, fogyasztásuk, összehangolt, zöldségeknek, egészségének, folyamatosan, szervezetben, csontjainkat, közömbösítse, szervezetnek, fogyasztanak, tejtermékek, bizonyítják, átszűrődnek, táplálkozás, legmagasabb, fogyasztják, csontritkulás rendkívül, japán emberek, legtöbb tejterméket, kalcium bevitel, csontritkulás között, csontok valódi, viszonylag alacsony, tipikus amerikai, lúgosító táplálkozás, hozzá kapcsolódó, híres Lancetben, folyamatosan változó, szervezet kalcium, nagyon keskeny, lúgos kalcium, savas kémhatást,
|
|
|
|
csontritkulás rendkívül, japán emberek, legtöbb tejterméket, kalcium bevitel, csontritkulás között, csontok valódi, viszonylag alacsony, tipikus amerikai, lúgosító táplálkozás, hozzá kapcsolódó, híres Lancetben, folyamatosan változó, szervezet kalcium, nagyon keskeny, lúgos kalcium, savas kémhatást, csontok egészségének, szervezetben lejátszódó, elmúlt években, csontritkulás kapcsolatának, csontritkulás megelőzésének, legújabb kutatások, mennyiség ráadásul, cukorbetegség vagy, csontritkulással szemben, csontritkulás előfordulása, emberi szervezetnek, korábbi tévhittel, lúgosító étkezés, megfelelő mennyiségű, csontritkulással, csontritkulásra, kialakulásának, fenntartásában, szervezetünkbe, vonatkozásában, elfogyasztását, csontritkulás, megelőzésének, tejtermékeket, végtermékekké, cukorbetegség, természetesen, oszteoporózis, gyümölcsöknek, kiemelkedősen, kapcsolatának, szervezetünk, kialakulását, előfordulása, fogyasztásuk, összehangolt, zöldségeknek, egészségének, folyamatosan, szervezetben, csontjainkat, közömbösítse, szervezetnek, fogyasztanak, tejtermékek, bizonyítják, átszűrődnek, táplálkozás, legmagasabb, fogyasztják, országokban, tejterméket, szerkezetre, feldolgozni, fogyasztunk, mindenkorra, biztonságos, lúgosítanak, fogyasztása, rendszeres, gyümölcsök, viszonylag, csontjaink, kapcsolódó, betegségek, csontokból, magyarázza, csökkentik, mennyiségű, egészséges, jelentősen, vegyületek, gyengülnek, kivonással, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1081
- e Hét: 25972
- e Hónap: 57458
- e Év: 262159
|
|
|